PMDD
Pokud jde o koncentraci latek, pak rozmichanim v destilovane a vodovodni vode se zpusobi vyrazne mensi odchylka, nez jaka je zpusobena toleranci hmotnosti jednotlivych slozek (zpusobenych vazenim pri vytvareni davek). Proste si predstavme, ze misto 33g tam dame 32g, ono se houby stane... a vsechna voda co tam dame obsahuje dalsich 20mg, no ma to nejaky vliv? Ta cisla berte prosim jen radove a je jedno o jakou latku jde, jde zde o pomer.
Tak zase nic, pac do 10l da misto 2ml jen 0.2ml (jen priklad, neni to navod k davkovani PMDD, aby to nekdo nezacal rozebirat kolik se dava a kolik ne, kolik kdo potrebuje je samozrejme ruzne) a vysledek je tentyz.
Tak pokud pravidelně mění vodu tak se nic moc nestane. Ale na to stejně nebude mít vliv jestli to míchá z destilky a nebo z vodovodní vody. Dávku může přešvihnout s obojím a výsledky budou podle mě stejné.
Vo veľkom objeme nie,ale čo ak to niekto prešvihne v nano akvárku.
(než si nájde tu správnu dávku)
Kdyz si predstavis, ze budu mit ve vode, ve ktere to rozmicham, Ca 100mg/l. A ted do 100l vody kapnu dejme tomu 2ml. Myslis, ze 2ug/l (mikrogramy na litr) neco pozna?
Dajme tomu,že začiatočník zoberie návod na PMDD z netu.Sú tam presné hotnoty koľko čoho má namiešať.(jasné neskôr si to upravíme pre vlastnú potrebu)
A tieto hodnoty sú často na nete udávané pri miešaní s destilkou.Táto má neutrálne pH,takmer nulové hodnoty GH a KH.Takže keď to namiešaš dostaneš presne hnojivo podľa návodu.Niekto má mäkkú iný tvrdú vodu a toto môže dať úplne iný konečný výsledok po namiešaní,za predpokladnu rovnakej gramáže.Preto si mýslím ak niekto chce začať s PMDD,naj je to rozrábať v destilke.Zohnať ju môžete na opýtanie v lekárni(čo je tiež lepšie),no i technická sa dá použiť.
Destilka je lepsi, s jistotou nic neobsahuje a asi neni duvod se obavat ani technicke, protoze to mnozstvi vody, ktere se do akvaria s hnojivem doda, je naprosto minimalni.
Ale nutne pouzit destilku neni a opravdu neni potreba vodu ani prevarovat, protoze by i z kohoutku mela byt bez jakychkoli zarodku. Nicmene si rikam, nemicham to tak casto, abych si nemohl dovolit tu vodu aspon prevarit. Je to asi tak, jako kdyz ja mensi koreny do akvaria prevaruji. Jini lide to nedelaji a taky to funguje.
Co se tyce latek pridanych do akvaria, i kdyby si nekdo PMDD pripravoval z mineralky, tedy vody plne vseho mozneho, i tak se stane houby, pac co asi tak udela par ml vody s akvariem o objemu mnoha desitek az stovek litru?
Jaké? Já ji nikdy nepoužíval a ani vodovodní vodu nepřevářím.
Dôvod,prečo si to myslíš ?? Podľa mňa tá destilka opodstatnenie má.
A když tu destilku mám, tu technickou jak na ní píše můžu ji použít? Nebo radši převařit normální vodu teda? A do nového akva PMDD s KNO3 nebo bez? Mám oboje.
Prevar si obycejnou vodovodni vodu, destilka je tady zbytecna.
0 05.08.2013 18:17 Rybka – PMDD
Zdravím, jakou destilku mám použít? Normální technickou, co se leje do žehliček a tak...
Johnny napsal:...... spolu PMDD a Ferox....
A jsme u toho. Nedávno jsem se tu někde dohadoval že PMDD není hnojivo ale metoda hnojení. Ferox je nějaká směs hnojiv a PMDD je metoda hnojení, která může používat různá složení jednotlivých složek podle typu akva a podle toho jaké složky obsahuje je nebo není obojí možné míchat.
Co se nedoporučuje míchat určitě bez stabilizátorů je KH2PO4 s mikroprvky. Ostatní myslím lze míchat i bez stabilizátorů.
Ale nikdy jsem to nezkoušel, protože zásadně rozpouštím jednotlivé složky hnojiva samostatně, abych kdykoliv mohl čehokoliv přidat nebo ubrat nebo dokonce jednu složku úplně vypustit. Sice je to víc lahviček pod akváriem, ale ta variabilita mě za to stojí.
0 04.08.2013 22:02 Johnny Ja zarabam destilovanou vodou, do sklenenej flaši a po pridani 1ml HCl na 500 ml PMDD s Plantex CSM+B, mi v tom zatial nič neplave, no zatial je tomu len šesť dni. PMDD mam z toho isteho zdroja ako predchadzajuce. K PMDD som sa vratil po použivani komerčnich hnojiv, predsa len liať do 400l akva komerčne hnojiva je nakladnejšie. Chcel by som poznať vaš nazor na namiešanie, čisto TEORETICKY, spolu PMDD a Ferox. Čo ma vedie k takej uvahe je že by som tym ziskal v jednom namiešani 750 ml hnojenia, ktore by obsahovalo už aj spominane konzervanty. Hm?
Taky nemám s PMDD nejmenší problém.Kupuju běžně prodávanou směs,rozpustím to v destilce a skladuju v laboratarní lahvičce se zábrusem v ledničce. Ani plíseň ani sraženiny nemám...Dávkuju inzulínkou. Vše co používám při míchání (kádinka,skleněná tyčinka,laboratorní lžička) a i tu lahvičku před použitím důkladně umyju a vypláchnu destilkou.Základ je žádná mastnota.
No tak co s tim delaj, ja to nechapu...
No tedy panove, reknete mi cim ty chemikalie michate, jakou do nich davate vodu a kde to skladujete? A nebo od kud mate ty jednotlive slozky?
Micham to z prevarene vody, lahvicku pouzivam plastovou od malicke Dobre vody (hned po jejim vyliti, takze je cista) a take hnedou sklenenou (ta se da vyplachnout horkou vodou), uchovavam ji v akvarijnim stolku (tedy ve tme, ale pri pokojove teplote) a ani za 3 mesice nemohu rict, ze bych v tom neco videl plavat. Mozna to bylo na pocatku vic zelene, ted o neco malo hnedsi, ale nepozoroval jsem, ze by to bylo na zavadu a akvarka prestala kvuli tomu fungovat.
Jenze jestli kazdy den vezmete tu stejnou strikacku, namocite ji do par akvarii a zase sup s ni do toho, pak se nedivim nicemu...
No ešte ma niečo napadlo.Kyselina salicylová to je aj kyslé a zároveň aj výborný konzervant.Doma to používame na konzervovanie.
No původně se tazatel ptal jestli HCl zabrání růstu čehosi v mikroprvcích které má nemíchané. Ale zaznělo tu že HCL je dobrá na snížení PH, což je důležité ke stabilnímu skladování namíchaného hnojiva aby se nerozpadly chelátové vazby, ale jak to sakra pomůže proti růstu těch plísní a kdo ví čeho ještě? Obávám se že vůbec. K tomu tu zazněl jediný přípravek a to sorban draselný (E202).
kortezhugo napsal: E202 je Sorban draselný
A ten anitoxidačný učinok? -no E300 je C-vitamín -to je zdravšie ako HCL.
Ale ako som písal HCL sa používa hlavne pre dostupnosť - nie preto že je to najlepšie.
Ja viem
HCl je nie len dostupnejšia, ale hlavne lacnejšia. Má však jednu nevýhodu, a to oveľa nebezpečnejšia manipulácia. Išlo mi však najmä o tvrdenie, že použitie Ečiek je lepšie, lebo "sa používajú v komerčných prípravkoch". Čo používajú podnikatelia a podnikavci na dosiahnutie zisku, je ich vec. Som však presvedčený, že keby nebol problém prepravovať 0,5 ml HCl v plastovom sáčku, boli by tu balíčky aj s ňou
Áno, súhlasím, najlepšie riešenie je miešať menšie množstvo, ale mne napr. vyhovuje na spomínané dva mesiace, a tak pridávam HCl. Prípadne, keď niekto nemá doma dosť citlivú váhu, tak je odkázaný miešať predpripravené dávky. A ak si niekto objednal balíčky bez konzervantov, tak teraz platiť poštovné za niečo v cene pár centov je blbosť.
Pôvodne tu však bola úvaha nad použitím HCl, a tak som sa podelil s mojou skúsenosťou, že to nie je somarina a že bez obáv môže...
slavko napsal:
takže E202 je lepšie ako sorban draselný? A ten antioxidačný účinok je na čo v hnojive dobrý?
E202 je Sorban draselný
A ten anitoxidačný učinok? -no E300 je C-vitamín -to je zdravšie ako HCL.
Ale ako som písal HCL sa používa hlavne pre dostupnosť - nie preto že je to najlepšie.Ja osobne si miešam malé množstvá a rýchlo spotrebujem tak že tieto veci ani nepotrebujem.Ale používam ich ked niekomu namiešané hnojivá predám.Proste tam neviem kto? čo? ako rýchlo spotrebuje.
kortezhugo napsal: ...konzervantov je kopec ale E300+E202 sa používa aj v komerčných hnojivách.
A to akože to, čo nie je komerčné je na nekvalitné? Ale vidím, že to máte naštudované, iste mi vysvetlíte - takže E202 je lepšie ako sorban draselný? A ten antioxidačný účinok je na čo v hnojive dobrý?
No na zníženie pH sa dá použiť kadečo.A tiež aj konzervantov je kopec ale E300+E202 sa používa aj v komerčných hnojivách.
kortezhugo napsal: E300 je kyselina a silný antioxidant.
E202 je konzervant - proti plesniam a kvasniciam.
Tak podla mňa bude použitie E300+E202 účinnejšie pri dlhodobom skladovaní.
A to akože prečo?
HCl sa používa v PMDD na zniženie pH a udržanie chelátov mikroprvkov a používa sa podla mňa hlavne pre lahkú dostupnosť.
E300 je kyselina a silný antioxidant.
E202 je konzervant - proti plesniam a kvasniciam.
Tak podla mňa bude použitie E300+E202 účinnejšie pri dlhodobom skladovaní.
Johnny napsal: myslel som že by som mohol použiť to HCl ako konzervant.
Nie som chemik a chémii ani veľmi nerozumiem, ale HCl je spomínaná aj na The Krib, kde je uverejnený pôvodný recept PMDD.
Osobne pridávam granulovaný sorban draselný (to jedno z tých E-čiek) asi 0,2 g a asi 0,5 ml HCl, to všetko v 300 ml roztoku, ktorý skladujem v chladničke - niekedy až 2 mesiace. Podotýkam, že používam Plantex CSM.
0 30.07.2013 21:07 Johnny Ihajek no hej skladujem to v chladničke, a presne či som tym HCl vyriešil moj problem uvidim až za tyžden dva. Ja si myslim že asi hej, uvidim. O tych stabilizatoroch som vedel zo stranok rostlinna-akvaria.cz /sk (Stabilizátor E202 - sorban draselný - 10g, Stabilizátor E300 - kys. askorbová - 10g) no doma poruke mam to HCl, tak som to riešil tym.
Dakujem Ti.
Kyselina chlorovodíková slouží jako konzervační činidlo a není potřebná, je-li hnojivo skladováno v lednici A pokud si pamatuji tak jsi psal že to v lednici skladuješ. Pak mě nějak uniká smysl.
Do namíchaného PMDD lze přidávat:
Stabilizátor E300 ke snížení pH roztoku
Stabilizátor E202 zabraňuje růstu plísní a namíchané hnojivo tak zůstane déle čerstvé.
Jestli je to opravdu plíseň tak máš proště špinavou nebo mastnou nádobu...Tam jinak nemá co plesnivět..V čem to skladuješ?
Tak pokud jsou to takový "cucky" a nejsou chlupatý tak to opravdu bude sraženina..Takže buď jak radí Miso,nebo toho rozdělávej jen tolik kolik spotřebuješ třeba za měsíc a nebo to skus důkladně protřepat,sraženina by se měla rozpustit.
0 30.07.2013 11:04 Johnny Miso neviem či zrazenina, no maš pravdu že to miešam spolu a naraz. Rybičkam to zjavne chuti, vrhaju sa potom
je to makke
no rozhodne by som sa rad tomu vyhol a myslel som že by som mohol použiť to HCl ako konzervant.
to bude skorej zrazenina, stava sa to ak mas zmiesane vsetky zlozky spolu, mohlo by pomoct namiesat mikro (tenso, plantex) samostatne
0 30.07.2013 10:55 Johnny Ahoj, ani nie na roztoku ale v nom plavaju take male chumačky pliesne asi po tyždni. A to skladujem v hnedej flaši a v chladničke. Zarabam destilovanou vodou a použil by som 1 ml HCl 32%.
Důkladně vymyje nádobu a nakonec jí vypláchne destilovanou vodou...Standardní laboratorní postup...
By mě zajímalo, jak doma dosáhne laboratorní čistoty ...
To jako aby se nedělala plíseň na tom roztoku? Pokud se ti dělá plíseň v roztoku tak máš špinavou nádobu,ve který ho skladuješ nebo rozmícháváš..
0 30.07.2013 10:23 Johnny Chcel by som poznať nazor odbornika. Možem do zarobeneho 500 ml roztoku PMDD dať proti tvoreniu pliesne 1 ml HCl? Má to opodstatnenie, neubližim tym roztoku PMDD?
Starší reakce
No ja mám GH-4 KH-3 to je cca priemer.Teraz ked vela pršalo som meral KH-2.GH som nemeral ale stále tam mám len 1 stupeň rozdiel tak som sa rozhodol že GH ani merať nemusím.
Potvrzuju.Snížení Mg pozitivně funguje i u mě (CT 5, UT 2-3).
Vyššie dávky K spolu s Mg dosť lahko tento stav vyvolajú hlavne v mekkej vode.Tiež som toto (príznaky nedostatku Ca) musel riešiť.Problém som riešil zníženim dávkovania Mg.
Aha, pardon měl jsem v tom zmatek. Ano právě proto jsem vynechal to hnojení úplně na 14dní. Jenže u mě je ještě jiný problém a to velmi měkká voda a deformace listů se projevuje také při nedostatku Ca. Ten jsem nakonec začal do akva přidávat cca před měsícem a deformace pokračují, takže zkusím snížit dávky K. Původně jsem ho dávkoval docela dost protože jsem používal EI, ale teď už jsem na méně než polovičce dávky z EI a asi je to pořád moc. K vynechám asi úplně a uvidím jestli bude stačit to co dá KNO3 popř. KH2PO4.
Ale od něčeho se na začátku člověk při hnojení odrazit musí ....
Přesně stejný problém, zdeformované nové listy ale četl jsem že to je kvůli přehnojení a ne nedostatku ...
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x