Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 14:56 Jana – Prosím o radu
Včera jsem zachránila samce betty od jedné známé. Chudák žil v lahvi od okurek. Mám pro něj připravené 24l akvárko. Rostliny, filtrování a písek mám zamluvený na dnesek večer, zatím je provizorně v prázdné nádrži jen s pár většímy kameny.Chtěla bych se ale zeptat, zda bych do akvária o téhle velikosti mohla koupit i jiné rybky a popř. jaké. Určitě nechci samice. Tím jsem si jistá. Nikdy jsem se o akvaristiku moc nezajímala, přiznávám, ale ani rybu nemůžu nechat trpět v lahvi. Děkuji za každou radu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.07.2014 19:21 R Muž romant [28001] Re: PavíholkaXXL
Určitě, v těch tvejch sptva 20 litrech to bude fičák. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2014 18:45 Žena PavíholkaXXL [7] – Bettka
Dobrý den,chci připustit bettu samce k samicím jak to mám udělat poperou se ? hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 09:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Monča
Betty jsou mezi sebou agrasivní. 25 litrů je v této situaci podle mě málo na víc než jednu bettu. Aby spolužití fungovalo v tak malém objemu, kromě množství úkrytů musí být i dobře nadimenzovaná filtrace, co je u malého akvária problém. Kromě toho, je to taky o štěstí na jednotlivé obyvatele, jestli budou vycházet nebo ne. Já bych volil jen jednoho samečka a získával zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2014 08:17 Monča Re: Turbínka
V tom 25l akva by byly JENOM Betty a v tom větším ostatní rybky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 20:10 Žena Turbínka [2558] Re: Monča
Ale i tak 25 l je málo, i 30 l je dosti hraniční objem, ideálně bych viděla 50 l. Betty jsou teritoriální ryby a v tak malém objemu i přes dostatek úkrytů dochází často k potyčkám nezřídka smrtelným. Záleží i dost na vlastních povahách ryb, na jejich stáří, kondici či na tom, zda jsou na sebe zvyklé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 20:04 Monča Re: Turbínka
Rostliny a úkryty tam budou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 19:52 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Spíš jo. 25 l téměř bez rostlin a úkrytů to je pobijou hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 19:43 Lenka Re: Turbínka
Když bych přesunula rybky do většího akvárka a Betty (samec a 2 samice) do toho akva v čem byly ty předchozí rybky, tak co by se stalo? Vadilo by to? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 18:28 R Muž romant [28001] Re: ŠárkaTob
Černou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 18:25 ŠárkaTob
Ahoj, jakou byste dali tapetu za akvárko, aby vynikla (resp. nezanikla) červená betta?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 13:32 Lenka Re: michalt
Tak jo nechám to zaběhnout a hustě osázím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 13:22 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lenka
Aha, tak to jsem v rychlosti nějak přehlídl, že jsi do toho akvária už ryby koupila. Pak další nedokupovat, těmto měnit vodu častěji, než často, nečistit filtr, nepřekrmovat a doufat v nejlepší. Do nové nádrže opravdu ryby alespoň měsíc nepatří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 13:15 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Do nově založeného akvária žádné ryby nepatří no Ale tobě je to stejně úplně jedno, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.06.2014 13:13 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lenka
Závisí od toho,jak bude akvárium zarostlé. Jestli dostatečně, aby na sebe pořád neviděly, dalo by se uvažovat i o třech samičkách a jednom samečkovi. Ale jestli tam nebude dostatek úkrytů, i ty dvě samičky můžou být problematické. U bett je to taky hodně individuální, jaké "charaktery" se v nádrži potkají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2014 12:57 Lenka – Betta
koupila jsem si 50l akva na Betty (1 samec a 2 samičky) mám dokoupit víc samiček nebo to stačí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.06.2014 19:23 Žena Turbínka [2558] Re: tomibender
Ale je to fakt hodně nahraně. Tvoje ostatní typy co se řešily včera na fóru byly dle mě lepší, nehrozí tam taková vnitrodruhová agrese. A ty kytky by se daly pořídit u mě doma, koukni mi do prezentací jestli jsou to ony a pokud jsou napiš mi SZ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 19:18 Muž tomibender [0] Re: Turbínka
Jojo počítám se třemi :) Uvidím, ještě si to tedy nechám projít hlavou. Jinak nevíte náhodou někdo, kde by se dali sehnat v Plzni plovoucí rostliny? Myslím takove ty lupeny, co dolů pouští jen kořínky, vzdáleněj to připomíná lekníny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 19:13 Žena Turbínka [2558] Re: tomibender
30 l je pro spojení bett taková spodní hranice, hodně zarostlá nádrž je opravdu podmínkou. Jen si uprav ten poměr rybek, je lepší mít na 1 samce 2 samice, aby svoji pozornost rozptýlil mezi ně. Mít tam jednu snáz ji užene ;-) Taky si rybky musí povahově sednout, což je něco co při nákupu bohužel nezjistíš hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 19:12 amrtin Re: tomibender
Do třicítky pouze jediného samce!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 19:11 Muž Aforte [628] Re: tomibender
Radši jen jednoho samce, ale nějakou opravdu hezkou, která se ti bude líbit. Samec nahání i samice. Pokud by jsi chtěl i samici, tak bych koupil nejlépe dvě až tři, aby je neuhnal. Podle mě volba jen samce je nejlepší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 19:04 Muž tomibender [0] – Může být trio betty v ustě zarostlých 30L?
Ahoj, chtěl bych chovat samce i samici betty. Teď zabíhám 30L akva, tak se chci zeptat, jestli se v tom snesou, bylo by hustě zarostlé, jávský mech, měli by tam hodně úkrytů, plovoucí rostliny. Šlo by to? Chtěl bych bettku, ale jedna mi přijde taková nudná :) Díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 11:54 amrtin Re: Lenka
Tak kvalita prostředí je základ ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 11:52 Lenka Re: Turbínka
Aha takže je vše na prostředí a na kvalitě říkáš :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 11:11 Muž Aforte [628] Re: Turbínka
Ještě je možné, že za to může světlo. Úhel nasvícení, intenzita světla apod. Samozřejmě to prostředí udělá své. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.06.2014 10:52 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
A co chceš vlastně slyšet? Dvakrát denně rybu přelovíš a divíš se že nemá původní barvy.
Původní otázka zněla jak zvýšit barevnost. Chceš tedy vědět zda jsou změny barvy u bett normální? Ano lehké v podobných tónech ano a hodně to závisí na prostředí, ve kterém je ryba chována, na kondici a zdraví ryby. Př. kolegyně mi donesla šedobílou bettu na hlídání ve 4 litrech s bílým dnem bez rostlin a krycího skla s hnusnou neměněnou vodu. Dno jsem vzala, vyhodila a dala tam černé, zasázela jsem rostliny, přidala plovoucí a denně měnila 1/2 vody a hle z šedobílé, nevýrazné betty najednou byla zelenokarminová kráska.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 10:37 Lenka Re: Turbínka
Vím že to není chameleon ale už mi po 2 změnila barvu, když jsem ho koupila byl fialový a dnes je modrý... tak nevím. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 19:01 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Ryba není chameleon. Přírodu takovou chemií neopiješ. Má jistý genový základ a tohle jsou jen podpůrné přípravky pro zvýraznění současného zbarvení. Z modrý rybičky červenou neuděláš a když má geneticky zakódovanou barvu šupin takovou jakou má tak ji můžeš furtrovat čím chceš a bude vypadat více méně stejně. Je to stejný jako u lidí, když se narodíš s hnědými vlasy, můžeš jíst karmínovýho barviva kolik chceš a stejně ty vlasy budou hnědé a ne rudé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 18:55 Lenka Re: Turbínka
Něco podobného mám také a moc to nefunguje :-O Jsou pořád stejný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 18:15 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Například proti tmavému pozadí a dnu se má ryba větší tendenci vybarvit, vyniknout. Ryba může také blednout se stresem či nevhodnými podmínkami nebo chorobou. Pro podpoření sytého vybarvení to chce tmavší dno, zarostlou nádrž a někteří výrobci dělají krmiva, které údajně rybám/krevetkám zvýší sytost barev např. Tetra Rubin nebo Dajana Color.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 15:49 Lenka – Betta
Nevíte jak zvýšit u Betty barevnost? Ten muj má hlavičku takovou tmavě šedou a zbytek modrý a už po 2 změnil barvu... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 14:36 Lenka Re: Lenka
Fajn tak tam toho Beťáka dávat nebudu. Teď jsem to zkusila (opatřena síťkou) a porvali by se (s pavím očkem). Ale to očko není tak nápadné :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:06 Lenka Re: Aforte
Právě že to paví očko mám v těch 25l, jen samičku a samce. Beťáka mám v jiném akva. Tak že bych je dala spolu. Navíc teď mám samičku březí, takže tam budou jen samci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:05 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Milá zlatá, na tohle všechno jsme ti již odpovídali! Ale zkusím to znova (!) shrnout. Pokud nemáš zájem, schopnosti a ambice betty odchovávat tak to nedělej! Je pravidlem, že se chová 1 samec a 2 samice v jedné nádrži, aby samec rozdělil svoji pozornost mezi dvě, je důležité, aby nádrž byla velmi zarostlá (což ta tvoje 25 není) aby na sebe ryby pořád neviděly a ideálně objem okolo 40 l pro tyhle 3 betty. Betty jsou teritoriální ryby a vnitrodruhově agresivní, pokud nemají dost prostoru sami pro sebe a nebo když není samice samci po vůli je dost pravděpodobné, že se potlučou a není výjimkou, že to končí smrtí. Soužití pavích oček a bett, na to říkám jedno velké NE! Samci pavích ok mohou svými dlouhými ploutvemi bettám připomínat jedince svého druhu, být k nim agresivní a rybu zabít. Další faktor je ten, že paví očka jsou živorodky, svým metabolismem produkují hodně odpadu což se nelíbí bettám, které vyžadují vodu čistou. Navíc ve 25 l buď měj samce a 2 samice pavího očka, když vychytáš dobrou údržbu bude se jim dařit a nebo jenom jednoho samce betty bez samic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:04 Muž Aforte [628] Re: Lenka
Pro paví očko bude ta nádrž malá. ne
Leda tu samičku popř. dvě. V 25ce už by to šlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 12:57 Lenka Re: romant
A kdybych ho přendala do 25l akva a koupila samičku tak co by se stalo? V knížce jsem se dozvěděla že se snese i s ostatníma rybama ale ne s dalším Beťákem :) Ale s Pavím oček nevím mužu to zkusit? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.06.2014 11:31 R Muž romant [28001] Re: Lenka
Ať si staví, on ví co dělá a určitě si tam nechá dostatek místa pro nadechnutí, to bych vůbec neřešil, oni ani ryby nejsou hlupáci a mají to z přírody natrénovaný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 11:28 Lenka Re: Turbínka
Já jen aby se dostal na hladinu skrz to. :-) Ale je to zatím malé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.06.2014 11:25 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
Do těch tvejch 5 l samici? coze Neblázni. Nech mu ho tam, hnízdo ničemu nevadí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 11:21 Muž Aforte [628] Re: Lenka
To je normální. ano Časem se to rozpadne.

Samičku můžeš koupit(samozřejmě záleží na velikosti akva, osádce akvária...). Ale nutností to není.

Budeš očekávat odchov? Chceš mít mladé? Máš a víš kam pak s nimi? Tak kup i samici. Pokud ne, nekupuj ji. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 11:17 Lenka – Betta bojovnice
Proč mi samec dělá v akva nízdo bez samičky? smich Muže to způsobit, že jsem mu vyměnila vodu? :-D
Máma to odstranit? Mám mu koupit samičku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 10:50 R Muž romant [28001] Re: Daniel
Holka si prostě odsypala, to je normální, až bude sameček schopen, jistě se o něco společně pokusí. ;-) Dej tomu čas, učíte se všichni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 00:53 amrtin Re: Daniel
Sameček je evidentně mladej a nezkušenej,on do toho doroste...a nezáleží jestli jsou crown...nebo ne,vždyť se takhle betky šlechtí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 20:11 Muž Daniel [2] - Labyrintky
Fotka k příspěvku Ahoj, s mojich Betta samičiek vypadávajú ikry bez párenia. Samček si nestava hniezdo a samičky od seba odháňa. Samče Betta splendens crowntail a samičký ani neviem asi obyčajné splendens. Treba samčekovi samičku crowntail ?? A čo s tými ikrami ??

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 20:06 Žena Turbínka [2558] Re: ŠárkaTob
Tak 1-3 x denně 5-10 minut. Nebo spíš když nezapomenu mu ho sebrat smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 20:03 ŠárkaTob
Ahoj, jak často necháváte zrcátko své bettě?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.06.2014 13:55 Žena Turbínka [2558] Re: Lenka
A vzhledem k tomu, že máš očka i bettu v jedné nádrži okolo 20 litrů s minimem úkrytů tak je to pravděpodobné. Navíc bettě může hrábnout a může zabít i dospělého samce gupky.
Nelyso, Lenko a Aniko, kolik je ti let? Já jen jestli si z nás děláš srandu a zda mám být trpělivá nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 13:51 R Muž Silent [5949] Re: Lenka
Samozřejmě že může.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 13:45 Lenka
Když mi samice pavího očka porodí tak muže Betta (samec) mladé sežrat? :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2014 18:39 pj24 Re: Bettasplendens
1 den nekrm vůbec. A pak to zkus, jestli to veme. Taky si vyber nějaký místo na který budeš krmit vždycky.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [22] ...... 80

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68796x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221?od=1051