Betta splendens - chov
Zdravý samec si vždy zjedná respekt a o žívot jde samici. Pokud je samec napadán, je do chovu nevhodný a nejlépe je ho vyřadit. Příčin proč tomu je, může být více. Stáří samce, příliš dlouho chovaný mezi mnoha samci v samostatných nádržích, genetika... Každopádně to není normální stav.
Ne ne... Samice to opravdu byla, a samec ji naháněl, nic si na neho nedovolí ale přez noc, kdy samec spí ho tak otrhají že je pak celý orvaný a na dne jsou kusy ploutviček.. Samice se nesmějí chovat spolu se samcem a vytírat je je nejvhodnější za pomocí tzv komínu...
Dopředu se omlouvám, pokud se někoho z vás dotknu, ale jste si jistí, co je samice a co samec? Mně teda nic takovýho neprovádí - sameček prohání samičky, ale ty z něj jen mají srandu, protože jsou mnohem rychlejší.
Teoreticky mohl být nemocný, to by pak mohlo vysvětlovat útoky.
Anebo - prostě se jí nelíbí, no. Holt příroda.
![:-D](../obr/s/06.gif)
Teda lidičkové, docela mě děsíte, plánuju pořídit svýmu beťákovi slečnu a spíš sem se bála, aby on jí neublížil, když tam bude nová neznámá, a ono to může být i naopak... To teda zírám...!
![coze](../obr/s/24.gif)
Chudáčkovi moje dvě Betty samičky úplně okousaly ocasní ploutev, teď se z toho chudák dostává v jiný nádrži, aby od nich měl alespoň na chvíli klid. Je to hrozný. Taky nevím, co s tím!!!
![:-|](../obr/s/27.gif)
Prostě na něj útočej, zaženou do kouta a kous kous kous...!!!!
![sad](../obr/s/26.gif)
1 26.02.2007 21:28 Tenebras – Útočná samice betty
Stalo se vám někdy že by vám samice bojovnice odrovnala dva zdravé samce - myslím tím roztrhala?
Starší reakce
Ja mám jedného samčeka a dve samičky. Predavač síce tiež tvrdil, že sa môže stať, že sa 2 samci vo väčšom akváa nemusia vôbec stretnúť. No potom mi názorne ukázal čo sa ale stane keď sa predsa stretnú. Dal dvoch samčekov dokopy - za pol minutky - lietali otrhané plutvy v nádrži po boji. Asi by to skončilo zle, keby ich nerozdelil.
![ahoj](../obr/s/01.gif)
Já mám 150l akvárko a mám v něm 5 beťáků 2 import a dva naše. A v současný době žádnou samici (byly 4) a no problemo.
![coze](../obr/s/24.gif)
Jen mají okousaný ploutve, mám tam totiž parmičky čtyřpruhé a jsou to potvory, ale pěkný.
![X-)](../obr/s/15.gif)
1 17.01.2007 21:51 Vašek – Boj
Ano měl jsem dva beťáky , bez větších problémů - jeden je prostě silnější takžě slabší prostě uzeče vlastně uplave. Akva je alespoň 150 l. Přitom můj vitěz byl menší , ale bojovnější. Jednou v noci jsem ale asi v noci změnil osud obou,. Ten větší řekl asi dost a začal boj.Když jsem náhodně rozsvítil Akva tak už byli do sebe zakousnuti. Takže mělo být "rozhodnuto" samozřejmě né tak docela oni se ve většině případů pustí, ale dodnes mám pocit, že jsem to rozhodl já protože jsem vzal vařečku a tou jsem je od sebe roztrhl kdysi jsem četl , že jsou schopni jeden druhého utopit proto jsem to udělal a v dalších dnech už zase jen vítězil menší šampion třeba, že fyzicky na to neměl. Dnes zakládám Akva po 25 letech a až Akva zaroste budou tam žít rybky tak jak mají budu nít opět více Bet jsou ozdobou Akva i za cenu , že si občas potrhají poloutve
![coze](../obr/s/24.gif)
Starší reakce
2 samce dohromady bych nedávala. Dala jsem betákovi, když tam byl sám bez samic zrcátko a vyváděl jako divý. Možná, že je možné mít 2 samce v dostatečně velkém akváriu s úkryty, ale ten slabší bude v každém případě chudák a věčně zalezlý, protože ten druhý ho nebude jen zahánět, ale bude ho vyhledávat a terorizovat. Dělala mi to i samice betty vůči slabší samici a musela jsem je rozdělit.
Opravdu jsi měl dva samečky betty najednou?A jak bylo velké akva?
![coze](../obr/s/24.gif)
Taky jsem měl tyto ryby a nebyl v tom žádný problém. Já osobně si ale pamatuji, že na jednoho samce jsem musel mít vždy dvě samice. A úkryty, ano těch měj aspoň pro každýho, každou jeden. Vyplatí se ti to. Jsou to nádherné ryby.
1 10.01.2007 07:42 Barča – 2 bettáci najednou
Tak jsem prošmejdila nějaké stránky (Akvarko.cz)a tam,světe div se,hodně lidí psalo,že ve větších akva.chovají i 2 a více samečků betty pohromadě.A že když jsou k nim aspoň 3 samičky a každý má nějaký úkryt,tak není žádný problém.
Tak nevím,co vy na to?
Starší reakce
Tak to skončí katastrofou. Já ted nechal třít jednoho krásnýho bettaka a dal jsem mu tam 2 samičky, ted sem jednu uplně vyřízenou vylovil. Není to s ní tak zlé, otrhané ploutve a trochu pohmožděné tělo. Dlouhodobě to nemůže fungovat vůbec
![hmm](../obr/s/20.gif)
Kup este tak dve samice a bude to ok.
![ano](../obr/s/05.gif)
Ale doufám že máš dostatečně velkou nádrž.
![:-)](../obr/s/02.gif)
I kdyby to byl par, tak jedna samice je na takovyho cassanovu jako je bettak malo.
![:)](../obr/s/16.gif)
Maji oba dlouhy ploutve?
![:-|](../obr/s/27.gif)
Samce a samici. Teda aspoň ten chlap co je prodával řikal že je to samec a samice.
Ty tam máš dva samce?
![coze](../obr/s/24.gif)
1 27.12.2006 16:02 Potkan – Bojovnice
Mám párek bojovnic, neustále se perou už mají dotrhané ploutve a samička dokonce vyškublí kus masa.
Proč se perou? Pochopil bych kdyby samec mlátil samici ale oba?
Vyvrcholilo to tím že se rvali a vyskočili z akva co mám dělat?
![ne](../obr/s/09.gif)
Starší reakce
1 19.12.2006 19:23 neo –
FilaHK Samice není dobré chvovat spolu se samcem a zpomínal jsem to tady už hodně krát, že je samec nahání je normální a proto je dobré mít 1-3 samice. Jestli ale budou mít moc dorvané ploutve doporučuji je separovat. jak velké máš akvárium?
![;-)](../obr/s/03.gif)
Tak predpokladem je hodne ukrytu, tj co nejvic kytek i plovoucich. Samicky sou rychlejsi a kdyz se maji kam schovat neni problem
![;-)](../obr/s/03.gif)
1 18.12.2006 20:40 FilaHK – prozba
Ahojky lidičky.Mám jeden problém.Pomůže mi s ním někdo???Mám samce bojovnice pestré a když k němu dám i dvě samice,tak se bojím,že jim ublíží,protože je nahání a chce je pokousat.Má na to někdo nějakej tryk?budu vděčnej za každou radu.Předem mockrát děkuju.
Starší reakce
Májo ta ploutev mu doroste i kdyby mu upadla celá
![:-D](../obr/s/06.gif)
Je to bakteríální rozpad ploutví. Musíš to začít léčit, ale jestli z té ploutve odpadlo moc, tak už mu moc nedoroste, jen malinko. Přeju ať se uzdraví
![ahoj](../obr/s/01.gif)
Asi to je nemocí.Podle knížky to můžou spůsobit bakterie,nízká teplota vody nebo znečištění vody.Nic víc zatím nevim.
![:-O](../obr/s/14.gif)
1 05.12.2006 14:27 aduska2004 – bettynka
Achojky lidičky,potřebovala bych poradit.....asi před týdnem jsem zjistila, že se mému beťákovi začínají trhat ploutvičky....a dneska jsem našla kousek ploutvičky na dně akvárka, prosím poraďte co s tím
![:-(](../obr/s/13.gif)
((((((
1 04.12.2006 10:12 Buri – Betta
Barevne spektrum Betty Splendens zalezi hodne na rozmanitosti stravy a vnitrni pohode ryby. Pokud nejsou vyhovujici podminky pro chov neni mozno dosahnout vystavnich barev. Dalsi faktor je kvalitni a ruznotode krmivo jak jiz jsem psal na zacatku.
U mě to bylo stejně. Tak a ted mám samce oddělené.
![palec](../obr/s/18.gif)
Ten môj je pri kŕmení dosť pomalý a ostatní (gupky, molly) mu to zčasti zjedia a plné bruchá majú oni, nie on.
Nevím, jestli zrovna zrcadlem. Ale krmit kvalitní potravou a do sytosti. Zrcátko ale můžeš taky zkusit. Já mám samce který má skoro rok a ještě mu nenarostly pořádné ploutve.
Neo, díki. Ten môj má podľa chlapíka, čo mi ho predal 9 mesiacov a nemá ich moc veľké, takže ešte porastú dúfam. Je treba ho nejako stimulovať - napr. zrkadielkom?
![;-)](../obr/s/03.gif)
Bojovnicím rostou ploutve do 1-1,5 roku. Není to ale pravidlem protože rostou dost nestejnoměrně. CCa v šesti měsících jsou pohlavně dospělí a maximálně do této doby by se měli separovat.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Do kedy (do akého veku) bojovniciam rastú plutvy?
![hmm](../obr/s/20.gif)
Starší reakce
Uf. Uz mi zacala jest! Inac by som sa asi zbesnila. Najprv zacala pomaly ochutnavat a potom, zacala tie vlocky na hladine uplne chnapat. Teraz uz sa ani tak neboji. Vtedy bola skryta pod filtrom. Ale uz je skoro stale pri hladine. Dakujem za pomoc!
![potlesk](../obr/s/04.gif)
Starší reakce
Ja ji krmim čimkoliv. Třeba mraženyma patentkama. Někdy ji dám živé nitěnky a vločky mi taky z nouze žere.
![palec](../obr/s/18.gif)
Dávám jim granulky Dajana nebo křupky Tetramin a žerou i zelený tablety pro pancéřníčky (sameček). Moc si nevybírají.
Davam jim susene artemie, mrazene patentky pak takove male cervene kulicky Hikari betta bio-gold. To jim docela chutna. Ale je pravda, ze ti moji zbasti cokoliv, kdykoliv
![:)](../obr/s/16.gif)
1 22.11.2006 16:59 vik-a – bojovnice
Cim krmite bojovnice. Co im velmi velmi chuti. Ja ju mam novu a iba teraz zjedla asi 1vlocku. Co im uplne uplne chuti?
Ahoj, no možná by bylo lepší trošku větší, nemusí být o moc větší.No Betty mají rádi hlavně plovoucí rostlinky, ovšem na hladině musí být prostor, aby se mohly nadechovat.V tom akvárku by také měly být nějaké úkryty, jako jeskyňky, nemusí jich být mnoho.Filtr, mají rádi proudění vody.Topítko-teplota kolem 25-28°C.Písek, spíše jemnější.
Pro více než jednu rybku raději ne!
Co kdybyste si pročetl ty stránky v odkazu? Bylo by vám jasno nejen ve věci velikosti akva...
Takže znovu a konkrétněji:
www.betta.wz.cz/… U bojovni nepotrebujes velke akva, staci15-20l. Oceni hodne roslinek. Ale hlavne nesmis mit dva samecky spolu v jede nadrzi. Protoze by spolu bojovali tak dlouho, dokud by jeden neumrel.
0 20.11.2006 07:29 Soda – Bojovnice
Chtěl bych založit akvárium s bojovnicemi.Jak ho mám zařídit a jak má být velké?
Starší reakce
No, nakonec jsem ji dala pryc. Mozna to je predcasne, ale chudinka se krcila u skla, vypadala jako mrtva, strasne oskubana... Je fakt, ze kdyz jsem ji dala do normalniho akva, tak se ma zase cile k svetu, tak jsem to asi moc uspechala... Jen ta oskubanost ji zustala
![;-)](../obr/s/03.gif)
Zkusim to udelat naopak. Nejdriv tam dam ji a pak teprve samce. At si tam zvykne. I kdyz to jsem asi mela udelat na zacatku...
Ja mel 10l v nem kořen a nic žádné dno žádné kytky a 2 samice
![:-)](../obr/s/02.gif)
Jeje. Moc dekuji. Jak moc velka je pravdepodobnost, ze mu tu samici uhoni k smrti. Je to jen 17l vytiraci akva, ale maji tam rostlinky, koren a jeden kamen. Fakt vypada hodne oskubane a mam o ni strach... Za jak dlouho se vlastne vytre?
To poznáš takové 1mm velké jikry a jsou nažloutlé což je výrazně liší od bublinek.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Přidat reakci
1 ...... ...... [79] 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68796x