Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 38 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2012 00:59 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: malyLibor
MalyLibore, já si to myslím proto, že jsem zatím na žádnej opačnej názor nenarazila. Postupně se tady i různě jinde po netu snažím pročíst kde co, a to i o rybách, který nemám. Ty máš zkušenost s chovem vícero samců v jedný nádrži? Já zatím na nic takovýho nečetla, i když je fakt, že informace spešl o bettách cíleně nevyhledávam. Odchovávat je nemam v úmyslu, takže ten jeden samec mi na zpestření akvárka bude stačit, až ho někdy budu mít (zatím ho mám "objednanýho" - nechci ho z prodejny, právě kvůli těm podmínkám, za kterých jsou v akvaristikách prodávaný, jak jsi zmiňoval). A případně, víš-li o tom víc, jak velká by musela bejt nádrž, aby tam několik samců bez problémů spolužilo? Mluvím o betta splendes, ale nedávno jsem tu našla v atlasu ještě bettu imbellis a zde by samci společně měli bejt v pohodě. Ovšem cena je podstatně vyšší než u betta splendens, čímž se tahle rybka nemůže stát jednou z nejprodávanějších - to abychom aspoň částečně drželi téma týhle diskuse ;-)
Edit: Počkej, teď nevim, jestli se dobře chápeme. Tys myslel, že myslíme sám - jakože úplně sám, jen jediná ryba? To ne, já vím, že může bejt s rybama jinýho druhu (asi teda taky ne zase s jakýmakoliv, ale tak daleko do toho nevidim, abych věděla přesně, se kterýma ne) - ach, ty moje souvětí ;-)
Ale pokud´s myslel, že myslíme, že může bejt jen jeden samec toho druhu (ježiši, to se určitě "hezky" čte :-D ), tak v tom případě viz. můj předchozí příspěvek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2012 00:27 Muž malyLibor [5371] - Asie
Vím, že zas budu napaden za off topic příspěvek, ale stejně mi to nedá se nezeptat: Proč si děvčata myslíte, že samec Betta splendens musí být v akváriu sám??? Zdůrazňuji v akváriu, ne v elementce a už vůbec nepíšu o 10cm kostce. Za týrání rybky v něčem podobném bych dával kriminál. Zajímalo by mne, proč naši slavní ochránci zvířat místo protestů na Velké pardubické raději nefackují prodavače za podobná zvěrstva.... ale to jsem odbočil od mé původní otázky :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:36 Muž xxviktor [4] Re: romant
Voda taky určitě není sterilní. Jistě, nebude jich tam jako ve filtru nebo na dně, to jsem ale ani netvrdil. Snad i na těchhle stránkách jsem někde četl, že to může pomoci při záběhu (kor když už tam jsou živé rybičky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:29 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: romant
Kdyby žily nitrifikační bakterie pouze přisedle, jak by se (bez "podpůrného prostředku" i s ním) dostaly do nově zřízeného akvária? ;-) :)
Ale jasně, že jsou jiné cesty, jak rychle a účinně "naočkovat" nové akva nitrifikačními bakteriemi, než vodou z funkčního akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:25 R Muž romant [28001] Re: xxviktor
To se mýlíš, ty bakterie nežijí ve vodě, ale přisedle na předmětech, ve dně a ve filtru, takže o očkování v tomto případě nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:23 Muž xxviktor [4] Re: romant
Tak co vypustím, to samozřejmě musím dopustit, takže ta voda nebude až tak vydejchaná. Nehledě na to, že si tam tímhle způsobem očkuješ i všemožné tyhlety užitečné breberky. Jak říkám, Pepa si nestěžoval :) Samozřejmě po týdnu už dostával normální kohoutkovou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:04 R Muž romant [28001] Re: xxviktor
Nejlepší je výměna vody čerstvé, než vydejchané z jinýho akvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 21:01 Muž xxviktor [4] Re: Glaos
Pokud máš starší akvárium, tak "naočkovanou" vodu můžeš dolévat z něj. Já kvůli té světlé bojovnici koupil nové akvárko a tak je tam ryba defacto od založení. Měnil jsem vodu ze staršího akvárka cca co dva dny a ryba byla a je naprosto v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:36 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: romant
Takze nechat prazdne akva(bez rybek) a menit vodu alespon 14 dni a pak postupne zarybnovat akva :) dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:33 R Muž romant [28001] Re: Katha
Prostě se musí dodržet nějaký minimální čas na to aby tomu tak mohlo být. Je vhodný to podpořit třeba lehkým nakrmením prázdnýho akvária troškou suchýho krmení, bakterie taky musí z něčeho žít, nebo nasadit třeba pomocníky šneky, prostě producenty odpadu, čehož využijí nitrifikační bakterie. Samozřejmě, že se dá použít nějaký komerční podpůrný prostředek, ten Tebou zmíněný je velmi osvědčený, po dobu zabíhání je možno často měnit vodu a zbavovat se tak hromadících se škodlivin.
Edit: maniakva.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:27 Katha85 Re: romant
nejsem si tedy jistá, že tě chápu - jak myslíš toto? "založí tak jak má a je ustanovena stabilní nitrifikace"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:25 R Muž romant [28001] Re: Katha
Tak znovu, když se akvárium založí tak jak má a je ustanovena stabilní nitrifikace a ryby jsou nově dodávány postupně, tak se problém nedostaví. Tak jsem to myslel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:21 Katha85 Re: romant
Mno myslela jsem to tak, že všechny ryby mají problém se adaptovat na nově založenou nádrž, jakože to není typem ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:18 R Muž romant [28001] Re: Katha
Všechny ryby na to netrpí, to se děje pouze v nedostečně zběhnutých nádržích, nebo tehdy jsou-li tam ryby nesprávně nasazovány. Tak jak jsi to napsala, je to zavádějící a vyznívá to, že je to normální, což je velmi často bohužel pravdou, ale když se dodrží ten správnej postup, tak se to nestane. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:08 Katha85 Re: Glaos
Na to trpí všechny rybky - nezajeté akvarium - koukni mě do deníčku Loupária, i když jsem se opravdu snažila stejně to odesla půlka osádky - jedna samička a sameček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2012 20:08 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: romant
Vymenil jsem vcera odstatou vodou , a dneska jsem taky dal odstatou ale to uz je ted jedno necham ho tedy bezet alespon ty dva tydny ci tri a pak nakoupim rybky dekuji moc za rady a omlouvam se ze vas tu tim zatezuji hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:07 R Muž romant [28001] Re: Glaos
Ale stejně nikam nespěchej, trpělivost to je základní vlastnost akvaristy. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:05 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: romant
Dekuji tedy necham akva bezet a koupim tedy rybky az za 14 dni :) budu menit vodu a snad se to podari :) jsem uspechane jelito to je asi casta chyba u betty co ?:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:05 R Muž romant [28001] Re: Glaos
To akvárium trpí tzv. syndormem nového akvária, nebo-li do čerstvýho nezběhnutýho akvária šly ryby a zvýšenou koncentraci N látek(velmi pravděpodobně NO2) prostě nerozdejchaly a nic na tom nemění fakt, že to jsou labirintky. nechat akvárium pořádně zabehnout, min. 3 týdny a potom postupně přidávt rybky. Po dobu záběhu často měnit vodu, což je to co těm rybám mohlo pomoci i v tomto akváriu, pokud by ta výměna byla činěna denně, tak to ustojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:02 Katha85 Re: Glaos
Absence nitrifikačních bakterií a otrávení amoniakem :(

A) počkej 14 dní, nech akvarium jet a pak nakup rybičky - úspěšnost 95%, i tak měn 1/3 vody cca každých 5 dní, dnes též
B) pokud to nevydržíš měn jim 1/3 vody každý den a přidej bio nitrivec - 180 korun cca - úspěšnost 60%

- pokud zvolíš jinou možnost - 20% - rybky ti chcípnou zase dokud se akva nezajede.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 20:01 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: romant
Jaka prosim ? :) u vsech rybek se objevilo takove to blednuti barvy a takova ta bila skvrna :( tu vodu z toho akva mam uplne vymenit ?? nebo nechat tak jak tam je a nechat ho zabehnout ?dikes za odpoved
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2012 19:55 R Muž romant [28001] Re: Glaos
Pokud ty údaje v prezentaci sedí datumově, tak je příčina vcelku jasná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2012 19:51 Muž Glaos [24] - Živorodky
Bry vecer lidi. Tak musim rict ze nvm kde delam chybu. :( Betty mi prave uhynuly vsechny tri (1samec a 2 samice). Asi jsem na to levej. Bohuzel musim zkouset dal snad se jednou podari. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 21:53 Muž xxviktor [4] Re: romant
No vzhledem k tomu, jak uhání tu zbylou rybu, tak za chvilku bude jediný svého druhu nezávisle na pohlaví :-) Pravda je, že pokud se ze samičky vyloupne něco takového, to pak ty chuděrky závojové vážně nemají šanci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 21:45 R Muž romant [28001] Re: xxviktor
Je fajn vědět kolik samců v akvárku máš, měl jsi. Dalo to sice trošku práci, ale teď už je to snad jasný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 21:42 Muž xxviktor [4] Re: romant
Díky za odkaz. Jak tak koukám na theaquariumwiki.com/… tak už je mi jasný, co to je za pohlaví :) Nechce někdo rybku na zápasy? :) Kurnik, aby i ta třetí "samička" nebyla nějaký plakát :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 21:41 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: p7701
:-D A nevadi ze je samecek vail tail a ta samicka ´strapata´? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2012 21:01 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Glaos
Tak tu máme nový druh. Celkem to chápu. Když paní zjistila, tak ptáčka lapila :-D Nojo no, moje taky neřekne crowtail, ale rozprsklá :-D ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.05.2012 20:56 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Glaos
Ty si jouda, Bojovnice střapatá smich :-D hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 20:37 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: Katha85
Ta chovatelka rikala ze se jich nemam bat ze to je nejaka bojovnice strapata ci tak nejak :) proto jsem je zkusil no ucenej z nebe nespad :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 20:28 Katha85 Re: Glaos
Pravděpodobně uhynula stresem z pronásledování, přežijí jen ty nejsilnější.
Rada na většinu začínajících problémů je - měnit vodu, měnit vodu, měnit vodu - funguje to!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 17:57 Muž Glaos [24] - ŽivorodkyRe: Glaos
Tak jedna prave umrela ta samicka :( asi se ji nelibilo prostredi tezko rict nebo uz byla nejaka vadna jak jsem je kupoval nvm no tez v tech kelimkach slo prd videt :( no uvidime co ta dalsi :) ta vypada zatim dobre .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 16:42 Muž Glaos [24] - Živorodky
Fotka k příspěvku Dobry den tak dneska jsem si koupil betaka a 2 samicky na ostravske burze uvidime jak se jim povede jsou v akva cca 5 h a samecek uz postavil hnizdo :-D moc uz na vyber nemeli prej vyprodali samicky rano tak jsem musel vzit nejake viz. foto co se da delat uvidim jak se jim bude darit :)preji krasny den :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 14:24 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Sid
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Přesně tak kdyby to tak bylo asi by se ani jeden muj samec nedožil dospělosti palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 14:20 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Katha
...něco jiného je pěstírna - případně zverimex a něco jiného je akavarium doma...
Řekl bych, že samci bet neuhynou vyčerpáním ani z "bezkontaktního souboje" se soupeřem ze zrcátka v domácích podmínkách stejně jako se soupeřem ze sousedních nádržek nebo lahví ve Zverimexu nebo v pěstírnách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.05.2012 13:49 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Katha85
Ono čas od času, pokud je samozřejmě ryba samotná, není na škodu zrdcátko přiložit. Ale u tebe jelikož máš i samičky je to na prosto zbytečné. Oni když jsou samci dlouho sami zleniví a stále se do slova válí. No jako já, když mam volno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 13:43 Katha85 Re: Sid
Rozumím, ale měla jsem za to, že něco jiného je pěstírna - případně zverimex a něco jiného je akavarium doma - z hlediska potřeb ryby, že je lépe ji zrcátkem nestresovat.

YTB - pěkná videa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 13:21 Muž xxviktor [4] Re: Katha
Já vím, že to dělají samečkové. Šlo mi o to, jestli se s tím někdo setkal i u samiček :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 13:09 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Katha
Viděla jste někdy, jak jsou samci bet přechováváni v asijských pěstírnách?
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 12:45 Katha85 Re: Sid
Informace ze zdejšího fora... Pravděpodobně když byla interpretována nikdo zkušený nezasáhl a tak si jí nesu dál jako pravdivou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 12:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
smich Drahý kolego, je pravda, že bylo odpozorováno kdesi ve světě pomalejší oploutvování samců, pokud na sebe vidí a věnují své aktivity něčemu jinému než je požadovaný tělesný a proporční růst...Musím se přiznat, že i já ve svých betích dobách nakonec této informaci podlehl a podobně jako na výstavách před hodnocením jsem je oddělil destičkou. Při mytí flašek měli času čepejřit se dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 12:41 Muž p7701 [331] - LabyrintkyRe: Katha85
On si spíš na to zrdcátko zvykne a přestane být aktivní. Ale že zemřel vyčerpánim, to asi ne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.05.2012 12:31 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Katha
...Zrcátko by nemělo být u akvaria neustále, jinak by mohl zemřít vyčerpáním...
To už se někdy stalo? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 12:24 Katha85 Re: xxviktor
Myslí si, že vidí dalšího samce a hájí si teritorium - chce s ním bojovat, proto se čepýří a ukazuje skřele. Zrcátko by nemělo být u akvaria neustále, jinak by mohl zemřít vyčerpáním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:42 Muž xxviktor [4] Re: Semtex
Více fotek zde. Je teď těžké fotit, protože čekají, že dostanou nažrat :-)
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
Pohlaví je docela rozhodující. Zítra plánuju vyrazit na Ostravské fauna trhy a tak bych rád věděl, jestli k vyrovnání sil koupit samičku nebo samečka. Utrácet tohoto jedince se mi nechce. Tahle bojovnice docela trpěla na třepení ploutví, je tedy možné, že se občas se samečkem opravdu porvali a že za to nemohla ona kvalita vody.

romant: Aha, no je fakt, že tahle rybka ebetta.com/… je docela podobná. Jinak ještě pro sichra, ta submisivní je doufám samička. Je světlejší, méně barevná a je méně mohutná. Má prakticky pořád viditelný ten vodorovný pruh. Fotky jsou zde:
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
Ale docela jste mi teda zkazili radost z akvaburzy. Pokud chovatel, co prodává jen bojovnice mi prodá k samečkovi další dva krátkoploutvé a možná jednu samičku, tak to není moc veselé. Tedy pokud to dobře chápu, tak by mohla pomoct koupě samice?
Edit: Taky nemá rád zrcátko jsem si dneska všiml.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:35 R Muž romant [28001] Re: xxviktor
Je to označení druhu podle typu ploutví tzv. Plakat(PK) rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:28 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: xxviktor
Někdy dokonce mají i tu bradavku zespodu, když jsou mladí....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:27 Muž xxviktor [4] Re: Semtex
No na první fotce se ježí na samičku. Zkusím vyfotit i zboku. Ty pruhy na boku mají i samečkové?

Jinak co má být to PK? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:26 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: xxviktor
Řekl bych podle první fotky, že máš moc pěkného PK samce... Ale není to na 100%, chtělo by to fotku víc z boku a trochu i ze spodu.
Ale na 95% samec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 16:12 Muž xxviktor [4]
Pořídil jsem si foťák, takže mám i lepší fotky pro určování pohlaví.
Tady je s utlačovanou samičkou (dominantní je ta levá)
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
images.megaupload.cz/…
Jak říkám - dle mě jde o samici, protože pokud samice nevypadají takhle, tak už pak nevím jak :) U konce řitní ploutve můžete vidět pár chybějících paprsků. Ty má imho vykouslé po bitce s nebožtíkem samečkem.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [38] ...... 79 80

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221?od=1851