Betta splendens - chov
0 15.02.2018 19:40 mikileo – poradit, prrosím
Ahoj, dostal jsem miniakvárko 20x20x30 a k tomu 500,-. Nemám filtr, světlo ani kompresor. Doporučili mi Betty samičky a šneka-y.Proto píši sem na tyto stránky. Zakoupil jsem říční písek, kořen, umělou rostlinku, teploměr, odkalovací zvon, nějakou menší skálu s asi bonsai a dva pytlíky krmení pro betty. Rybičky až asi zaměsíc. neni many. Namočil jsem i písek do octové vody, jaen část, prý když začne pěnit je to špatně. . Můžu k těm bettynkám mít i jinou rybku? Nebo je to všechno nějak špatně? Děkuji všem za radu.
EDIT- Jen jsem k tomu chtěl dodat, že jsem chtěl rotlinku živou, ale slečna prodavačka byla proti.
Děkuji za rady, tak jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem tu "polámanou" dala na dva dny do porodničky, aby měla teplo a mezitím jsem s kámoškou domluvila, že si vezmu tu zdravou. Teď už je sokyně pryč, tak jsem ji zase pustila do akvárka a zatím vysedává na filtru, mezi ostatní se jí moc nechce, ale žere a vypadá to,že to snad přežije....tak uvidíme výhledově, jestli se jí třeba i trochu spraví ty ploutve... každopádně jsem ráda, že jsem nepodlehla tlaku a nespláchla ji do WC jak žádali rodinní příslušníci...třeba se z toho dostane...
Starší reakce
To je u bett normální, vydrží spolu určitou dobu, pak ale dojde k tomu, že jedna z nich dospěje a začne napadat druhou. Dvě holky v jednom akváriu není dobrý počet,vůbec to nemusí znamenat, že tam máš kluka.
Drvi to má moc pěkně vyřešeno, je to paráda, ale tohle než bych zrealizovala, tak by asi stejně už bylo po ní, každopádně pokud bych chtěla chovat betty, tak je to dobrá inspirace....když jsem je kupovala, tak jsem měla obavy, jestli se nebudou bít, ale pán ve zverimexu říkal, že samičky se snesou

no uvidím, jak na tom bude zítra, pokusím se ji co nejrychleji někomu dát a když to nedopadne, tak ještě popřemýšlím víc nad tou přepážkou, ale asi to taky nepůjde zrealizovat..... uvidím a děkuji...
Co je nějak v akváriu oddělit nějakou přepážkou? Tak jako tak je to provizorka a buď ji musíš někde udat nebo jí pořídit solidní bydlení. Mrkni na prezentaci Drvi, jak má tři beťáky vedle sebe.

Děkuji, no růžkatec tam má, ale topítko asi jen tak neseženu..tak ji aspon dám to krycí sklíčko...nejradši bych ji dala zpátky, jenže ta druhá by ji stejně zamordovala...tak nevím, no.. asi stejně umře...ale je mi fakt divný, že skoro rok žily v poklidu a najednou se do sebe daly...asi se ta menší odhodlávala, až se odhodlala.... vždycky spíš proháněla ta větší tu menší, ale spíš jen od žrádla nebo tak, nikdy to nebyl takový boj jak tento týden....
Pořiď ji minimálně 12litrove akvárium (30x20x20). Lépe aspoň třicetilitrové. Držet ji ve 2 litrech je týrání zvířat. To jí radši někomu dej.
Žádnou dvoulitrovou hrůzu nepořizuj, to uz je lepsi 5litrova zavařovačka, ale...musi mít topítko, betty potřebuji teplotu min. 26 st, pokud se léčí z poranění, tak klidně i 28. A kryci sklo, aby nenadechovala studený vzduch. Bude potřeba přidat tam i nějakou plovoucí rostlinu, aby se ryba cítila lépe a zároveň tím pomůže s udržením rovnováhy v akvu bez filtru. Ideální by byl Růžkatec .
Ale to je všechno jen provizorium, pokud ryba zranění v těchto podmínkách přežije, měla bys ji pořídit aspoň 20 litrové nanoakvarko s topením, filtrací, spoustou rostlin a filtrem a tím krycím sklem. Držím palce
0 10.02.2018 23:26 Marie Dobrý den, nevím, kam přesně dotaz zařadit, tak píšu sem..mám takový problém, v březnu lonského roku jsem si pořídila 3 bety (samičky) do malého společenského akvária, jedna záhy pošla, ale dvě žily v souladu s ostatními rybkami, až tento týden jsem si všimla, že bety se do sebe zakusují a ta dosud menší velice útočí na tu větší, uvědomila jsem si, že asi nakonec s těch samiček vyrostli samečci (je fakt, že od toho března hodně vyrostly a narostly jim krásné závoje)a že jde o boj o život, druhý den jsem tu větší musela vylovit, byla už úplně orvaná a mám ji v zavařovací sklenici, protože ji nemám kam jinam dát..chtěla jsem se tedy zeptat, jestli bude lepší ji nechat v té sklenici dožít a nebo jestli jí mám pořídit aspon takovou jednu příšernost, co jsem našla na netu a sice samočistící 2 l akvárium MY FUN FISH, pokud by to pro ni bylo alespon trochu lepší? Do akvária ji vrátit nemůžu, stačí když se se sklenicí přiblížím ke sklu akvária a ta menší na ni přes sklo akvária ihned útočí. děkuji (první příspěvek mi někam zmizel, tak nevím jestli tu tento můj dotaz nebude dvakrát)
Starší reakce
Aquasave ti to nevyřeší, akvárium chce svůj čas, není kam spěchat ...
Oni se těší, že si k nim příjdeš koupit novou osádku, to co je ti zde razeno, toho se drž.

Jo ták, moc díky, ve zverexu povídali že když tam dám Aquasave tak je tam můžu šoupnout už za 24 hodin, pravda že mají většinou odlišné názory oproti netu. Ještě jednou díky oběma za pomoc

Betta a neonky nejdou dohromady (teplota).
Akvárium je poměrně nové takže tam ještě nějáké ryby dokoupím a živorodky už to nebudou

Dík za informaci ještě to zvážím

Andrea: Vadí, ale co naděláš. Cuká, protože je možné, že nemáš ještě plně zaběhlou nádrž.
Vojtěch: Možná ano, ale raději ne. Pokud tam chceš bettu za každou cenu, tak 3-5 samiček BEZ samce NEBO 1 samce BEZ samic (ale možná ho budou ostatní okusovat). Raději bych doplnil počet neonek na 20. Hlavní problém je v tom, že máš samé živorodky a každá taková vydá za 2-3 ryby jiného druhu co se výkalů týče.
Ahoj, rád bych se zeptal zda je možné chovat v mém akváriu (viz. prezentace) bettu a pokud ano, tak jestli je lepší jen samec nebo samec + 2 samice

Takže se jich zbaví i sama? To je skvělý, díky. Jojo všechno ostatní je v pohodě se zdá. Džungli zařídím, ale nevadí že se v tom dně budu hrabat? A nevíš proč sebou ten sameček tak cuká při tom plavání?
Pokud je všechno ostatní v pohodě tak se ploutve rychle zahojí. Pokud se samice nevytře se samcem tak se jiker časem zbaví i bez něj.
Chce to ale tu džungli. Ne volný prostor, kde je sem tam nějaká kytka jako v zahradě, ale spousta kytek, jako v lese.
Tak jo, a co ta betinka, bude dobrá? Co když se nevytřou?
Jsem totiž z úplné prdele a do města se dostanu nejdřív v pondělí.
Já bych řekl, že máš v tom akváriu málo kytek. Udělej tam pořádnou džungli, aby ryby měli víc soukromí a snáz se ztratily, pokud je někdo honí. Pak, pokud si sednou (ne každá samice s každým samcem vytvoří pár), se třeba i vytřou. Ale základ pro labyrintky je džungle.
Stejně tak se děje i v přírodě...
beťák má roupy

To me taky napadlo, ale jednak jsem projel GoPro, co na to mám zamiřené a vůbec jsem ho tam stavět hnízdo neviděl a navíc se to v průběhu hodin mění (tvar, polohu, velikost)...

Ahoj,
Tak jsem provedl všechny změny a na hladině se mi začala dělat tato pěna

co s tím?
Já bych to nepropojovala, nech každé zvlášť. Stane se, že ti v jednom onemocní ryba a natáhneš si to vedle.

To uvažované druhé nechej zatím zajet, nic nehoří .. A topítko by měl mít každý svoje, totéž krycí sklo.
rybicky.net/nadrze/26432 
Ahoj,
jo dám to do kupy, samičky už jsem odvezl, koupil šneka

Pro rostliny jedu odpoledne ke známému.
Každopádně mě dneska ještě probleskla hlavou myšlenka, že bych teda udělal ještě jedno takové akvárko, aby to na té skříni trochu žilo a dal je vedle sebe hned. Je velká hovadina mezi nimi přečerpávat vodu? Že bych tím ušetřil za filtraci a topítko, ponorné čerpadlo mám doma naprosto nevyužité.. Zpátky bych ji vracel na principu spojených nádob..
Ok, dekorace jsou pryč, Hornbach mám 10 minut odtud, tak tam zítra zajedu. Nejsem si jist, kdy je další burza..
Registraci udelam zítra, jsem na mobilu...
Díky za rady, evidentně jsem to vše blbě nastudoval..
Já bych ti doporučil samičky a Krunýřovce co nejdřív někomu dát. Klidně zadara do zverimexu. Zkus Hornbach, jestli máš v dosahu nebo tu burzu, kdes je koupil.
Z akvárka vyhoď tu červenou štětku i maják a vyházel bych i ty šutry, v tak malém akvárku to všechno jen ubírá objem.
Rostliny viz Anthrax.
A krycí sklo, jestli nemáš.
To uhlí bych z filtru zase vyndal a dal tam zpátky molitan.
A taky se tu zaregistruj. Při registraci dostaneš seznam témat vhodných pro začátečníky. Ty si přečti. Na osvěžení paměti

A tady nahoře v modrém rámečku odkaz na web o Bettách...
To je pravda

byla to spis taková meta..
Ty nádrže u sebe jsou opravdu super

asi začnu rozšiřovat, je to skvělý napad!! To by se i mohli potom samci naparovat přes sklo, ne?
Diky moc za rady! A v každé nádrži musím držet pouze samce, nebo muže být i par?
Můžeš je darovat. Do záchodu je nesplachuj. Potěr? A co by jsi s tím dělal? To není taková sranda, jak se zdá. Musíš mýt spoustu separačních nádrží a jestli nevíš kam se třemi přebytečnými samicemi teď, tak co potom se stovkou mladých bett?
clanky.splendenspower.cz/…
e-akvarium.cz/… (str. 7 - 10)
A šneka.

Tajně jsem doufal v potěr

navíc co se samičkama? Přece je nespláchnu..
EDIT- Jinak pro kytky zajedu ještě zítra..
Tak to jsem trosku nečekal, no slepit větší je to nejmenší, ale bude trvat, než se zaběhne... jaké rozměry jsou ideální? Na internetu jsem se dočetl, ze to stačí, proto jsem to dělal. Každopádně jsem tu pro radu a dam na vás..
A jaké kytky mám koupit? Co doporucujete?
Jinak ma někdo nápad co je to bílé?
Ahoj. Budeš muset holt nechat bettaka samotného. Ne nadarmo se ta ryba jmenuje bojovnice. Ancistrus do tohoto objemu nepatří vůbec. Vyhoď tu plastovou hrůzu a nasaď nějakou rychlerostoucí rostlinu. Anubias je supr ale roste pomalu a nevýtáhne ti z vody tolik NO3. Vzduchování vypni. Akorát by nahrávalo řase. Kvůli rostlinám opravdu vzduchovat nemusíš. Místo toho aktivního uhlí jsi tam měl nechat spíš ten biomolitan.
Do 20 litrů max ten samec

, nic víc. !!! A ještě i krunýřovce, to zrovna praktické taky není

4 betty do 20 litrů?

To nemůže dopadnout dobře.
0 30.01.2018 21:54 BigZahry – Nové akvárko

Ahoj,
Prosím o par rad. Po letech jsem se rozhodl vrátit k akvarkum. Po dlouhém přemlouvání ženy mi jsou povolena 2. Tak jsem se rozhodl začít menším a něčím novým. Díky vzhledu padla volba na Bojovnici.
Slepil jsem si akvárium cca 20 l. Zakoupil v akvaristice měkkou vodu, pro úpravu použil Tetra Betta Aqua safe. Jako podloží použil akvaristicky substrát (vrstva cca 0,5 cm) a modré kamínky (3 cm). Vysadil kytky - hlavně Anubias. Vložil filtr - zvolil jsem kvůli nízkému proudu filtr na krevety a poslední patro jsem vyměnil molitanovy filtr za sáček s aktivním uhlím (samovyroba). Topitko 25 W Eheim nastavené na 27 stupňů. Je tam i vzduchovaci kamen hlavně kvůli kytkam, ale pusteny na minimum.
Čekal jsem asi 4 týdny, kdy po dobu šestý dni již byla stabilní kyselost cca 6,8, voda byla čirá bez zákalu a nikde se neobjevili žádné zvláštnosti. V sobotu jsem koupil na burze samečka, tři samičky a z nostalgie a praktičnost jednoho krunyřovce.
A teď k věci:
1) Samecek mi od vysazeni do akvarka honí samičky, roztahuje tlamu a ploutve. Nikde je nenapadne, ale děla to porad. Je to normální? Vždyť se strašně nadře, kluk jeden..
2) v rohu akvária, na lepidle mi po vysazeni vyrostlo bílé vláknité cosi. Co s tím? Je to pruser? Nic podobného jsem nikde nenašel..
Ona se zklidní, moje taky napřed "lítaly", zvykne si.

Jenže on lítá po celém akváriu a naparuje se neustále, až ho to natolik vyčerpe, že potom jen polehává a už nemůže. Do akvária byl přidán dnes.
To přece vůbec nevadí, naopak, betta si tím posiluje ploutve a nám poskytuje krásnou podivanou.
Dobrý večer, chci se zeptat, co dělat, když při svícení se Betta vidí ve všech stranách akvária a tak "bojuje"

Starší reakce
Paráda! Zvyšuj teplotu tak o stupeň denně, ať nemá šok.
Díky,, budu studovat. Zakoupeno topítko 20w. Začínám topit. Standa je zvědavý a motá se kolem topítka. Vyhřívá se jako kocour na sluníčku.
Vypadá v pohodě, ale dále ji sleduj. Hlavně koukej, jestli se ploutve nezačínají třepit, nečernají konečky, neobjevují se světle červené (krvavé) tečky.
Topítko dodám. Ploutve mají normální barvu. Nejsou roztrhané, jsou to dvě dírky cca 0,5 az 1mm. Na fotce ze včerejška nejdou ani vidět. Vypadá to jako čistý průstřel. Proto jsem myslel že jde o zranění.
EDIT- Mrkněte do profilu, je tam včerejší foto.
Pozoruješ na těch ploutvičkách změnu barvy? Občas se můžou pocuchat o dekoraci a občas (většinou) je příčinou špatná kvalita vody.
Souhlasím s nevhodností brzkého vypuštění. Souhlasím s velikostí nádrže (respektive nesouhlasím), příště raději nádrž minimálně 35x30 nebo 40x25 (dXš), ale to co máš není úplně hrozné, už bych ho tam nechal.
Přestaň mu teď dávat zrcátko (je nemocný a další stres by byl na škodu), střídmě ho krm a HLAVNĚ zvyš teplotu. Vodu měň, jak tu někdo psal, jednou za 2 dny třetinu tento týden, příští týden třetinu jednou za 3 dny a tak to postupně prodlužuj až na třetinu za týden.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68925x