Betta splendens - chov
Hlavne ji tam pravidelne, alespon obden, men cast vody. 5l je na trvaly bezproblemovy chov zalostne malo (nemluvim o odchovu stovky samcu s dennimi vymenami vody, pripadne prutocnymi nadrzeni).
Nedostatek kyslíku ve vodě = dostatek kyslíku ve vzduchu. To je jako u ampulárií, když jim dochází kyslík ve vodě, tak jdou dýchat nad vodu
![;-)](../obr/s/03.gif)
Já nechápu, co tady někdo říká o nedostatku kyslíku. Bojovnice je stejně jako Rájovci a Čichavci labyrintní ryba, tzn. že kromě dýchání žábrami dokážou dýchat i atmosferický kyslík, jelikož mají tento tzv. labyrint. Nedostatkem kyslíku tento problém podle mě nenastane.
To se jenom přebarvuje a vyšlo to asi jen na tohle období..s tím si hlavu nelámej
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ale zatiaľ ich nemal nikdy čierne. Len teraz ich má čierne, odkedy trpí krupičkou.
To bude dáno v genech, mám taky ryby s černým okrajem ploutve
Ohrievač je pod vodou, ale nad vodou som mal len ten čudlík na termostat. A bol tak šikmo na skle a preto vyliezol ten samec. Ale už nevie lebo je úplne pod vodou.
Edit: Našiel si nové miesto a teraz leží na liste echinodorusu argentinensis, ktorý je tesne pod hladinou. Už ho nechám tam, veď niečo s ním bude. Možno keď vyliečim tú krupičku tak sa spamätá a bude sa správať normálne. Veď uvidím, ale ďakujem za všetky vaše názory.
Edit2: Ešte jedna otázka k samcovi bojovnice: Dnes ráno som zistil, že mu končeky plutiev černejú. Čo to znamená? Nikdy sa mi to ešte nestalo. Ďakuujem
Jen jednu technickou poznámku. Topítko (ohřívač) by mělo být VŽDY celé ponořené ve vodě. Jinak hrozí poškození tohoto přístroje. Určitě to máš napsané v manuálu.
Já fakt nevim. Tohle se mi v životě nestalo. Je to divný. Příde mi to jako kdyby se chtěl sám zabít.. Je to sice ptákovina ale nic jinýho už mě nenapadá. A nebo na něj útočí ostatní ryby a proto se snaží uniknout co nejdál. To se mi taky stalo ale bylo to tak že se schovával pod molitan kam žádná ryba nemohla. Tak pokud je v jinym akva v pohodě možná to bude ostatníma rybama..
Ale zatial sa mu tam pačilo? Už je tam 4 mesiace a všetko bolo v poriadku. Ale teraz som dal pod vodu celý ohrievač takže tam nevie vyliesť. Uvidím čo s ním bude.
Tak se mu tam asi prostě nelíbí..
![:)](../obr/s/16.gif)
Hneď ako som dal toho samca bojovnice spät do akvária na liečenie s ostatnými rybami tak to robí znova. Ešte skúsim ponoriť ten ohrievač tak aby naň nemohol vyliezť, lebo keď je tam dlhšie tak mu už uschína koža. A v tom malom akváriu toto nerobil.
Já mám samce v cca 4,5 litrech a taky jsem ještě neviděl spokojenější bojovnice
![;-)](../obr/s/03.gif)
Myslím si že klidně jo a doléčit ho s ostaníma.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ten samec bojovnice prežil noc a v tom miniakváriu normálne pláva. Má tam aj vzduchovanie. Môžem ho dať k ostatným rybám kde liečim krupičku?
Čím více, tím lépe - mám betty ve 200 litrech a neviděl jsem spokojenější bojovnice. Nechtěl bych ale vědět, co by dělaly, být z takového prostoru přesunuty do 7 litrů...
A těch 12 litrů bude taky málo??? Co jsem takhle pročítala fóra, tak chovaj bety v 7 i 5 litrovým akva a tvrdí, že je to dostačující a že je rybka spokojená.
Já bych ho dal do karantény. Pokud je to parazit na žábrách mohl by být nakažilvý, a chtělo by to nějaký lék nebo alespoň osolit vodu, vzduchování myslím není potřeba.
Tak ju prehodím do toho miniakvária.
To máš jako u léků. Taky nezaberou hend. Mezitim se ta potvora rozlezla a napadla žábry. Teď se dusí. Udělal bych to, co jsem říkal. Nádobu a vzduchovat. Pokud přežije tuto noc tak by měla být ok.
Ešte tam mám gupky, platy, black molly(sú v pohode) . A neviem či to s tým súvisí, ale dnes popoludní mi vyskočila prísavka thajská a našiel som ju na koberci usušenú. Takže mám ju dať do malého 8 litrového akvária a dať jej tam vzduchovanie.
no, ale sera costapur by měla zabrat i proti tomu parazitu na žábrách pokud se nepletu.
Teď jste to skoro trefil.Proč jste nepokračoval v dobré myšlence a napsal jste-špatná voda?
Co takhle onemocnění nebo napadení žaber?
![;-)](../obr/s/03.gif)
Jen u této jedné rybky-zatím,i když je tam krupička.
Pokud se snaží dostat ven, je něco špatně a tím že mu dáš to topítko pryč to nevyřešíš
A co zkusit dát teploměr tak, aby na něj nemohl vylízt? Třeba mu to pomůže
![:-O](../obr/s/14.gif)
Podle mě bychom se měli držet toho že nemuže dýcaht žábrama...
Na tvrdost vody kašlete ta nehraje žádnou roli. Ta ryba se dusí a to protože jí ten parazit jistě napadl dýchací ústrojí. Jendním ze symptomů krupičky je dušnost. Obavám se že s tou rybičkou je veta. Dal bych jí do nějaké 8<x litrové nádoby a pustil vzduchování na plno!
Teda Vy jste tomu dal korunu.
Málo kyslíku u bojovnice? Špatné pH nebo tvrdost?
Proč potom žijí ostatní rybky bez problémů, a to i samička bojovnice?
Máš možnost dát ho někam jinam? Protože jestli má celou hlavu nad vodou tak nemůže dýchat žábrama.
Nevím moc se mi to nezdá. Důkladně ho prohlídni jestli není nemocný, ale řekl bych - špatná voda podle chování.
Edit: Ale ostatné ryby sú v pohode, ale on má najviac tých bielych bodiek na tele.(krupička)
Už tam je asi 4 mesiace a nikdy to nerobila. Len odvtedy odkedy liečim krupičku.
Asi bude málo kyslíku a nebo špatné ph.. Moc tvrdá voda nejspíš.
![ano](../obr/s/05.gif)
25 stupńů je totiž akorát. Ale že by mi ryby lezli z akva ven?
![smich](../obr/s/12.gif)
A nebo už je prostě jenom starej..
![;-)](../obr/s/03.gif)
No však to je na tom, že polovičku tela má nad vodou. A keď ju dám prstom späť tak sa vráti. Ale toto robí len samec. Samica normálne pláva. Tak ja neviem čo s ním môže byť.
Ja to jednou zazil. Chovala se velice podobne, vyskakovala si na rozstrikovaci trubku. Po shozeni do vody okamzite vyskocila zpet. Ostatni ryby uplne v pohode, nic zvlastniho. Vsechny hodnoty co jsem mohl zmerit v poradku.
Za par dni uhynula. Nevim, jestli uhyn a zvlastni chovani byl dusledek nejake nemoci, nebo jestli byl uhyn dusledkem zvlastniho chovani.
Kurňa tak to je něčo
![coze](../obr/s/24.gif)
já bych se tak choval kdyby se mi ta voda nelíbila... jestli jí třeba nevadí chemie...nebo nedostatek kyslíku... vzduchuješ?
To je hodně divný, chtělo by to foto. A to má fakt celou půlku těla nad vodou?
Ani ja som také niečo ešte nezažil a krupičku liečim prípravkom sera costapur. Teplota je 25 stupňov. Ale neviem čo mám s tou bojovnicou robiť teraz.
Tak s tím jsem se ještě nesetkal. Není v nádrži příliš vysoká teplota a v návaznosti na to nedostatek kyslíku?
1 27.03.2008 20:07 palo – Prosim o pomoc - BOJOVNICA
Zdravím. Už som to tu spomínal, že v mojom 30 litrovom akváriu zúri krupička, ale mám jeden problém s bojovnicou. V akváriu je ohrievač pripevnený šikmo na predné sklo a bojovnica naň vyleze až hore k hladine tak, že má hlavu a polovičku tela von z vody. Keď ju prstom dám späť tak tam vyleze znova. Ale neviem prečo a neviem či to súvisí s tou krupičkou, lebo toto robí len odvtedy odkedy je v akváriu krupička. Neviem či je to normálne, lebo toto nerobila nikdy. Čo s ňou mám robiť? Ďakujem.
Určitě, čím větší nádrž tím lépe.
Ne dlouhodobě - na separaci, když je mladá to stačí, ale na celý život je to hloupost. V takovém prostoru ani pořádně nevyroste.
Opravdu stačí na betu 2 litry?
![coze](../obr/s/24.gif)
Tomu se mi nechce věřit, vždyť tam ani nemůže plavat, přijde mi to jako týrání
![:-(](../obr/s/13.gif)
To nepotřebuje žádný prostor na plavání? Rodí se mi takový nápad, že bych z 12 litrového akva udělala nádrž pro samečka ale jsem na vážkách jestli mu tam nebude těsno.
Byli jen pár centimetrů od sebe a loudili krmení. Sourozenci to ovšem byli určitě (barva, odstín, tvar a velikost ploutví... všechno téměř identické).
Tvrdí se, že když jsou spolu samečci od mala, tak se nenapadají
Taky pokud mají dostatečně velký prostor a vlastní teritorium... proč by to nemohlo fungovat
)
Potkávali se v tom akváriu nebo se každý sameček držel ve "svém" koutě?
Nejlepší je dělat to opačně. Nejdřív si o rybě něco zjistit a pak, když vím, co potřebuje, si ji koupit.
Přečti si tohle:
www.splendenspower.cz/… Já myslím, že si ho Skaláry srovnaji do latě.
![:-D](../obr/s/06.gif)
1 26.03.2008 10:35 Eny Cau, chci se zeptat. Mam samce betty a dala sem mu do akv. zrcatko. Zacal se nafukovat. Prej je to dobry na rust ploutvi ale od te doby zacal bejt aktivni mozna az moc a dorazet na ostatni ryby! Mam tam s nim 5 skalar ve 100 litrovim akvarku!! Nemuze jim nejak ublizit?
Muze to byt klidne samec, ktery byl doted porazeny tim druhym, a ted vycitil sanci byt dominantni a tak se rve, az ho porazi, dorostou mu ploutve do normalni velikosti.
To, že se chytají za čumáčky je poslední fáze boje, kdy se jeden druhého snaží udržet pod hladinou, aby se nemohl "nadechnout" a udusil se. Pokud takhle tvrdě bojojí jsou to určitě 2 samci, ale chtělo by to lepší foto. Rituál to určitě není.
Přidat reakci
1 ...... [71] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68796x