Betta splendens - chov
Ahoj. Zrovna jsem si pořídila nové akvárko 112l. Chtěli bysme Bojovnice. Podle všeho, co se kolem píše, jednoho smečka a dvě samičky. K tomu cca 5-6 molly (black, gold, silver), možná i trošku víc pokud se tam vlezou. Ty by prý měly mít hejno. Mohou být takto namíchané nebo udělat každému druhu malé hejnečko? A pak 2-3 pancéřníčky a jednoho krunýřovce. Mohou tito všichni žít v jednom 112 litrovém akvárku? (sameček krunýřovce je prý také teritoriální) A jak je tam mám dát? Nejdřív molly, ostatní a nakonec bojovnice, nebo je jedno v jakém pořadí je tam dopravím, nebo všechny najednou? Taky se tu hodně píše o úkrytech pro samičky bojvnic. Nějak jsem nepochopila, jak se může schovat nahoře u hladiny v těch plovoucích kytkách (myslím, že se tomu říká mor vody nebo tak nějak) Ale asi to bude fungovat jako "maskování" než aby se tam schovávala jako za nějakou skalku. Měla bych jim to tam tedy také dokoupit? Nebo stačí třeba taková ta kytka co vypadá jako tráva a pár plochých kamenů opřených o stěny. Vím že to je moc otázek a některé možná zní i trochu hloupě (kytka co vypadá jako tráva), ale chtěla bych, aby se tam cítily dobře, než abych je nakoupila, hodila to tam vše najednou a pak se mi to všechno pokousalo a požralo a zůstala mi jedna rybička. Moc děkuju za odpověď.
A kam bysme ho měli dávat? Zeptej se někoho kdo se zabývá chovem bett. A ten ti potvrdí, že by musel mít místo 400l by musel mít 900l a možna 1000l. Tohle chceš řict? A ješte když se jim poter vykuli tak, až se mlady začnou prát tak je nedaj do 2l ale do 20l? Tomu se říka demence.
Proč demence? 12l je pro samce luxus, a nechápu proč by mu mělo vadit, že je sám? Asi by sis měl něco o bettách přečíst.
Ja viem tak ze samice sa maju chovat v hufe okolo 3 4 5 kusov a jeden samec. A poriadne vela rastlin aby sa mali kam schovat. A ked ste lenivy a nieco si precitat, tak si kupte samca a basta. Bude chudak sam v 12 L nadrzke. Ste NORMALNY? Ja mam porodnicku ktora ma 12 L a nie akva pre betu! :oze:
Nechapem vase myslienkove pochoody. Demence.
Asi od března, ale težko říct, jak byl starý, když jsme ho kupovali...
Jak ho máte dlouho?
Bety jsou poměrně krátkověké a takto to vypadá, když "pomalu končí"...
0 02.08.2008 20:12 Luca – prosím o radu!!! Divnej Beťák
Prosím o radu, máme ve společenském akva Beťáka. Až do teď vše v pořádku. Poslední dobou je ale nějakej divnej...takovej netečnej, pořád se schovává a proplejtá v (extra rozrostlé) Gigantele. Zdá se mi na těle vybledlej a během posledních pár dní má zničehonic menší ploutve...(ale není vidět že by je měl okousané, nebo nějak poškozené...)Co s ním může být? Díky!
Starší reakce
Ja mám samca a rád sa lúbi povalovať len tak v spleti rastlín. Vo svojej domovine žije medzi inými aj na ryžovích poliach. Mal by si si zohnať také rastlinky, ktoré mu budú pripomínať jeho domov napríklad aj tie, čo ti poradil buclík. držím ti palce.
Je to chlapík.
Ale to nic nemění na faktu že tamto je samička.
0 24.07.2008 15:05 Houmr94 – Tmave ci svetle akva
Zakladam bettarko (2xsamice 1xsamec)(50x22x25(27,5L)), ale tet uvazuju o tom jestli to bude vic tmavy nebo svetly tak se chci zeptat co se pro betty hodi nejvic a jaky rostlinky ja sem uvazoval o tehlech dvouch -http://rybicky.net/atlasrostlin/cladophora_aegagropila -
rybicky.net/atlasrostlin/lobelia_cardinalis - tak se chci zeptat jaky byste doporucovali vy a jak se o rostlinky starat jestli jim davat neco do vody nebo staci rybi vytrusy a jestli pro betty jako dekoraci neci kde se mohou schovat jako hodne skrysi nebo naopak mene prosim o radu...
Predem diky.
Tenhle sameček je pěknej.
Jen škoda červené barvy v kaudální ploutvi.
No tak ten muj ma presne tyhle barvy. A uz se kolikrat s mou samickou vytrel, tak to prece asi bude chlapik...
to na tý fotce vypadá jako obyč kambodža samice. dle poměru délek ploutví k tělu to krátkoploutvý samec nebude. navíc v téhle barevné variaci se krátkoploutví samci v drtivé většině nevyskytují.
Jsou i agresivní samice. Tohle by klidně mohla udělat.
Náštěstí se vzpamatoval. Asi byl v škoku. No zatím jsem je dal do 100vky protože potřebuju s tím akvem něco udělat...zálohuju si vodu a pak je možná vrátím na jejich místečko...teď bych potřeboval dát závojnatky do tohohle...staví si ve 100vce hnízdo asi chcou mít prcky
Tohle je presne ten stejnej co me zmasakroval myho betaka!!! Jsou to zradny potvory.
Asi to byl fakt "on"....každopádně "měl-a" takhle krátké ploutve
Jestli nemas nahodou jedoho samce ktery ma kratke ploutve (betta plakat). Me se stalo presne to stejne. Dala jsem "samicku" (no, bylo to ruzovy, tak sem myslila ze je to holka
) k memu krasnemu sameckovi a ona ho uplne roztrhala protoze to vlastne byl "on".
Ten co ma kratke ploutve je skoro vzdycky silnejsi protoze se mu lehce plave.
Ukazují,ale jen málo. A samička pak rozhodně ustoupí,těžko by se takhle rozvášnila a samce napadla....
No dva samci...ukazují na sebe samička se samcem žábry ?
Hmmm,tak to je divný,sám jsem Betty pěstoval celá léta a nikdy se mi nic podobného nestalo. Zřejmě se tak museli pomlátit prostě a jednoduše mezi sebou,ale proč,to ti bohužel neporadím.....
Otázka ještě je,jestli to nejsou 2 samci,pak by to vše do sebe zapadalo. Jak staré ryby to jsou? Že by samička takhle útočila,to se mi nezdá...
2x samička Betty a 1x Sameček
Jaké další ryby máš v akva? Nebo tam jsou jenom oni?
0 24.07.2008 11:53 Ládíček – Beťák úplně rozcuckovanej !!
Dobrý den asi před 5 min jsem uslyšel hrozné žbluňkání a voda úplně cákala z akva...tak jsem se okamžitě podíval co se děje a už ležel na hladině úplně rozcuckovanej Beťák
jak kdyby jste ho hodily do mlátičky na obilí a samička polomrtvá taky ležela na hladině...nevíte co si mohli udělat ?
Předem díky
Starší reakce
Pokud chceš vidět, jak by se tvářil tak dej na stěnu akvárka zrcádko, nenechávej ho tam pořád aby se nemusel furt šklebit.
Betty jsou líné rybky, od samečka nějakou akčnost nečekej
ale je to fešák ne?
27l je moc málo pro pár.
Do 30l mu můžeš pořídit nějakýho kamaráda (ale jen malý rybky) Třeba nějakou živorodku, betťák si pochutná na mladých a bude mít spestření oběda.
Ale to je 27,5 cistyho a hrubyho 30L Tak aspon jednu samici ja si to chcci vyskouset nikdy sem to nevidel a pripada mi tak smutnej kdyz je sam...
Ona jedna samice se k samečkovi moc nedoporučuje, protože se potom soustředí jen na jednu slečnu a ta namá chvíli pokoje. Co takhle pořídit třeba 50l akva a pořídit 2 samičky a jednoho samečka? Do 27 l samici nedávej, nebo jeden druhého zabije.
A prvně nechat akvárko moc a moc zarůst, aby se měly kam schovat.
Záleží totiž podle všeho i na samečkovi, jak moc je nahání, někteří můžou být hodní, ale nespoléhala bych na to-protože se potom koukat na umírající zaplísněné rybky ....brr
No ono to je 27,5L. Ted sem to pocital. A chtel sem tam samici a samce...
Určitě živé rostlinky,já bych tam dala bublifuk do 20l(sama ho mám v bettárku taky) a topítko.
rybicky.net/nadrze/2651
rybicky.net/nadrze/2205
Moc nevím co si představueš pod tím, že ,,hlavně betty,, ono do 20 l jich moc nedáš, samečci bývají otravní a mohou samici ublížit. Kolik jsi myslel, že by jsi jich tam chtěl?
Filtřík by to chtělo, alespoň na vzduchovací motorek-ten nejlevnější a nejslabší jsem kupovala okolo 100,- a k tomu ještě ten molitánek
motorek
shop.miga.cz/…
filtřík
shop.miga.cz/…
Betta bude chtít i topítko
shop.miga.cz/…
Ráčka tedy nevím, o těc nemám moc přehled, nemyslel jsi krevetky?
Mám na mysli akva Delka 50cm Vyska 25cm sirka: 22cm. Mělo by to bejt cca 20L. No chtel bych tam hlavne betty a mozna nejakou prisavku ci racka nebo nejakyho snecka nevim mno.... ALe nemam filtraci a tak. No co ona tam má za přístroje?
Hlavně jí tam chybí živý rostlinky. Myslím, že by jsi se měl inspirovat jinde než u betty3.
Jak veliký akvárko si představuješ? Chceš tam i jiné rybky?
0 06.07.2008 12:45 Houmr94 – Zakládám bettarko pomoc!!!
Chtěl bych založit bettarko. Asi jako tady betta3
rybicky.net/nadrze/4051 Akorát nevim co to tam má za přístroje na fotce, tam v rohu. Poradí někdo co to je? A co jí tam chybí co bych si tam měl dát. A tak prosim prosim.
Starší reakce
Některé kusy stářím tmavnou.
Tak podle atlasu sem zjistil že mám samce. Tak nevim?!? A bude se to stářím i zbarvovat?
Bojovnice má několik variant ploutví. Jsou posané tady v atlase.
0 30.06.2008 18:47 Houmr94 – Doroste mi bojovnice?
Mám bojovnici ale nevím jestli mi doroste tak jak to vidím tady u jinejch na fotkách že má takový ty ploutve jako hezky dlouhy a tak je to stářím nebo už se tak rybka narodí?
Starší reakce
Oni to pár dní vydrží třeba v deci vody, ale pak se to chce o ně dobře postarat.
Jako zase ty krychlicky sou pro ty samce ideální v tom že jak se na sebe naparujou tak sou hezčí a vybarvenější a tim spíš si je někdo koupí . Ale jak tu nekdo psal o tom že je chovaj pohromadě tak to fakt nechapu to sou normalně kohouti zapasy !
Jak dlouho ji tam máš? Možná se stydí, ještě si nezvykla.
0 05.06.2008 08:45 groal Potřeboval bych poradit. Mam kouprnou betu, uz ji krasne dorustaji ploutve a vybarvuje se. Problem je jenom v tom, ze mi v akvarku vzdycky tak zmizi a zamaskuje se, ze ji neni videt treba cely den a nejde ani pro krmeni. Je videt vzdycky jenom rano pri rozedneni, kdyz jeste neni zaply svetlo v akva. Akvarko jsem uz nekolikrat prohledaval a pocitve,a le opravdu ji nedokazu nalezt. Cim myslite ze to je, ze se tak schovava. V akva ji nikdo nehoni a nevsima si ji......
0 03.06.2008 12:20 mirielll –
Re: Sid Zalezi taky na tech bettach.. Pokud jsou jeste mlade (male), tak to tolik nevadi, ale ony vyrostou...
Mela jsem neagresivniho samce... A samicky byly tak nejak v pohode. Kdyz mely "zivejsiho" samce, i samice byly mezi sebou nejak vice agresivni. A kdyz nemely samce, rvaly se mezi sebou pomerne hodne (potrebovaly asi krotit).
No tak já uvidím, případně samečka odlovím do vlastního apartmánu
Ve 30 l nádržce nemůže soužití dvou nebo tří bet dopadnout dobře. Je to o permanentním stresu, nahánění, konfliktech...
Udává se že na jednoho samce a dvě samice má být 30 litrů. Takže spíš se rozhodnout které rybky chceš. Zkus si tu udělat prezentaci. Líp se pak radí.
Akvárko je docela malé 40x25x20... Každopádně skusím tu další samičku.
To není rozumné!
Já si myslím že máš příliš malé akvárko, hlavně ten beťák byl teď nějakou dobu sám a tak neni zvyklý na ostatní osazenstvo.
Akvárko je docela malé 40x25x20. Rostlin je tam myslím dost, překvapilo mě, že to ale ten starý sameček nedělal aby útočil na ostatní ryby a taky, že jsou terčem ty platy. Každopádně skusím tu další samičku.Díky
Přidat reakci
1 ...... [68] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x