Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
ahojte mám 115 L akvo mám tam : 2x plata,6x neonka obecní,3x skalára amazonská mladý,2x pancerníček skvrnitý,1x pancerníček kropenatý,2x mečovka,4x molly,2x gupka....co by ste mi ješťe poradily ?
zdá se mi že je tych rybek málo na 115L.Díky
Jdeš na to dobře, je vidět že jsi už něco načetl, akvo máš založený a budeš zarybňovat, tak to má být.
Při tom zarybňování postupně, nedávat všechny rybky najednou, aby se ta křehká a vznikající rovhováha nějak skokově nenarušovala. To složení bych viděl z Tebou vybraných rybek na 1 samečka a 2-3 samičky plat. Mečovky, ani molly bych nedával, přecijenom to na ně není prostorově a více živorodek, jakožto zdatných bordelářů bych tam nedával. Jako všudypřítmný a neustále se pohybující rybky bych volil klasiku v podobě 6 kousků
rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane , na dno partu nějakých pancéřníčků, třeba 6 kousků
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_skvrnity. Ancíka bych vypustil. Ty neonky to je klasika a volil bych neonky modrý, jsou o kapánek menší a je možno si jich dovolit více(15), což je záhodno, aby trochu držely hejno, ale prozatím bych s nima počkal a pořizoval je až bude akvo více zarostlý rostlinstvem aby se neměly tendenci schovávat
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra koukám že si z prahy, tak tam seženeš skoro cokoli. Zajdi si sem
www.zoobranik.cz těch živorodek máš v plánu docela dost, budou ti dost kazit vody a tetry zas mají rády vodu čistou. Dobréj návrh z toho co si psal by bylo 10-15 neonek (lepší by byly modré neonky, protože jsou menší, tahle velikost akvárka není pro červené neonky nic moc).
Pak ty tetry císařské - 1 samec a 3-4 samice. Nejsou to hejnovky, ale budou to aspoň oživovat a je zajímavé na ně koukat.
Pokud bys chtěl živorodky, tak radši jen jeden druh - platy nebo molly, jednoho samce a dvě samice. Ale já bych je tam ani nedávala, nebo ještě menší živorodky Endlerovy.
Koukni se i na nějaké pancéřníčky na dno, jestli by se ti nelíbili, raději menší druhy a mělo by jich být aspoň 5 (např. pancéřníček třískvrnný).
Ale chtělo by to ještě přidat rostlinky, a pak přidávat ryby postupně, ne všechny naráz
ten sterk se mi zda hruby a je ho nejspise i mala vrstva....
jinak je lepsi vetsi pocet jedincu stejne ho druhu, nez mix "od kazdeho neco"
a misto ancika ti klidne daruju par krevetek....
Ahoj přátelé,
jakožto začínající akvarista jsem, nastudoval a vyčetl co se dalo a před 14 dny založil akvárium.
Teď bych ho rád bych ho začal zabydlovat rybkama a Vás poprosím, jestli někdo bude tak laskav a pomůže při vhodné kombinaci a počtu rybek. Akva má objem 63 litrů (60x30x35)
moje představa jakožto začátečníka:
10x Neonka červená
4x Plata
2x Mečovka
2x Black Mola
1x Ancistrus
(možní náhradníci: 4x Parmička 4pruhá, 4x Rasbora klínoskvrnná, 8ks tetra císařská)
Budu vděčný za veškeré postřehy a připomínky. Z náhladu akvaria je zřejmé, že je to dost otevřené, prosvětlené akva. Rybkama se chci hlavně kochat a ne abych je musel hledat ve spoustě ukrytů
Nebráním se ani nových kombinacím ryb, případně jiným radám.
je pravda, ze kdyz uz se nekdo zamiloval do morskych ryb, tak by mohl zkusit udelat to Malawi, vypada to dost jako morske rybky...
jinak zarizovat morske akvarium, to musi byt slozite....
No tím se obloukem dostáváme k tomu co sem psal. Ona ideální nádrž ať už pro čichavce nebo cichlidky přece jenom do reefu má daleko. V tom ideálu jsme na tom stejně
To ano... ale přeci jen, já rád spoustu rostlinek, kořeny, listy, větve, šišky... prostě taková ta podvodní příroda
No, mně hlavně přijde divné dělat mořské akvárium se sladkou vodou a sladkovodníma rybama... asi jsem staromódní... Na druhou stranu, určitě se najdou i sladkovodní rybky, které jsou stejně krásné jako mořské.
Taky bych to viděl na jednodruhovou nádrž s nějakou malou cichlidkou. Ještě tak možná drobní čichavci. Každopádně to ani v jednom případě určitě nebude vypadat jako moře
Jedině opravdu udělat malé moře, ale to už sme někde jinde
hlavně při tom zakládání ber ohled i na potřeby ryb a ne jen na to aby bylo akvárko podle tebe. Hodně druhů ryb má rádo měkkou vodu a jestli jim tam dáš hodně korálů a mušlí (nebo dokonce i vápencový štěrk), bude voda tvrší s vyšším pH. Stejně tak rostliny jsou důležité v udržení stabilního prostředí a dobré kvality vody (i když je může nahradit kvalitní filtrace a častější výměny vody). Nevím jakou máš představu, co bys tam chtěl všechno dát, klidně to sem napiš. Ale hlavní je aby se tam rybičkám dařilo, aby tam pro ně byly vhodné podmínky. Jestli by třeba nebylo lepší uzpůsobit akvárko sladkovodním rybám co si vybereš, nebo přímo udělat malé mořské akvárium pro slanovodní živočichy (kterých jde na těchto stránkách taky pár najít
rybicky.net/nadrze/…)
opravdu nevim!
barevne rybky co vypadaji jako morske? mozna cichlidky ramirezovy? ty jsou opravdu krasne. jsou to nadherne rybky, mrkni se tady do atlasu..
ahoj, taky to ted resim....ale s vetsim akva.
rika se, ze mene je casto vice, a u akvarek to plati....
akva jako ty jsem mela, a z vlastni zkusenosti muzu rict, ze je tato litraz nejlepsi pro hejno mensich ryb a k tomu uz nic. mela jsem tam patnact neonek cervenych a k tomu jednoho ancitruse a bylo to tak akorat. vetsi ryby bych tam neriskovala. nerikam, ze neprezijou, ale jestli jim tam bude dobre?
0 22.01.2013 11:59 martin – ryby ktere jsou podobne morskym
Dobry den, chtel jsem se zeptat mam 54 L akva chci tam dat bily pisek a uelat to v duchu morskeho akvarka. Tak se chci zeptat na vhodne rybicky ktere vypadaji jako morske. Libi se mi ruzne barvy tercovcu ale ty do tk maleho akvarka ne. Mate nekdo nejaky navrh dekuji mnohokrat
Větší ryba do 56 litrů jsou ty neonky nebo otíci. Taky by se tam dala dát skupinka 1 samec + 2-3samice Betta splendens nebo 2 páry čichavců medových. Mohla by z toho být krásná jednodruhovka těch nádherných okounků, co má glumča, nebo jednodruhovka pro kardinálky vietnamské, pokud by tam byl kvalitní filtr, co umí udělat hezký proud. Hodili by se tam i nějací halančíci.... skupinka čichavců čokoládových... rájovčíci... nebo ty nádherné vrčivky malé.... jo, ono se najde rybek, které mohou být i v 56 litrech. Ale nemůže jich tam být moc. Je to prostě miníčko a člověk s tím musí počítat, že v miníčku nemůže mít najednou moc druhů ani moc kusů ryb. A větší skutečně žádné. Ale jak jsem vyjmenoval výše, i mezi malými jsou opravdové skvosty... a to jsem ještě vůbec nezmínil moje milované Betta albimarginata
56l není žádná závratná litráž, vypustil bych ancistruse a dal místo něj tak 6 otocinclusů, i ty neonky jsou na hraně, spíš bych volil menší neonky modré, klidně 15-20ks, podle toho, jestli bys tam chtěl dát ještě něco...já už bych tam nic dalšího necpal. Nevím co je pro tebe "větší ryba" do 56l...
Ahoj lidi
Snažím se znovu rozběhnout moje 56 l akvarium a ptám se.
Dřív jsem tam měl 4 parmičky nádherné, 1 Ancitrus , 10 neonek, 4 kardinálky čínské.
Ted jsem si řekl že bych to chtěl mít skoro stejné a napadlo mě to takhle:
zase 1 ancitruse, 10 neonek, 4 P. Panda a 2 nějaké větší rybky
jdou tyto druhy k sobě a co by jste mi doporučili ? Prosím odpověd sem nebo vzkazem at to tu nemusím hledat.
Starší reakce
Jo, nechci to přehánět. I když to láká
Vybral sis menší pancíky, drobnoústka purpurová je o dost menší než většina sekernatek, všechny rybky budou z těch "čistostnějších", pokud budeš o akbva řádně pečovat, pak není důvod, proč bys místo 5 sekernatek nemohl mít hejnko 10 drobnoústek purpurových
Ale ty opravdu až nakonec.... až tak ... no, nejlépe za rok. Až bude ustálený chemismus vody v akva a hlavně až získáš zkušenosti s kakaďákama a s udržováním stabilní vody pro ně, protože drobnoústky jsou ještě náročnější na stabilitu vody a náchylnější na dusičnany než cichlidky.
malyLibor: Díky.
Místo pand jsem vybral ještě menšího třískvrnného, tak to bude snad ještě lepší. Díky za konzultaci
Nad tou sekernatkou se ještě rozmýšlím. Nevím, jestli místo sekernatek raději časem nepořídit ty drobnoústky.
monty napsal: Je možné nakombinovat i v počtu 15 neonek modrých, 5 pand, 5 otíků a pět sekernatek + ty cichlidky? Ano, takto to nakombinovat je taky dobré... ale nebál bych se i tk tam dát těch pand raději 7 a otíků těch 8... jak pandy, tak otíci mají raději trošku větší hejnko... a sekernatky jsou taky moc zajímavé rybky. Nikdy jsem je nechoval, ale vždy mne fascinovaly.
Jo a k tomu množství žrádla - ta špetička soli neměla být přiměřeně, ale maličko. Opravdu minimum, jen pár vloček promnout mezi prsty, aby se rozdrobily.
neonky jsem mela ctyri roky a sice jsou to opravdu krasne ryby ale prijdou mi trosicku nudne...ale dekuji za radu! chtela bych zkusit ty tetry, ryby meho detstvi, z nostalgie, a k tomu ty pancernicky a ancitruse, no a casem, ale fakt az pozdeji, ty endlerky...
no uvidim, jestli je vubec sezenu...
spis to vidim na ty pandy, protoze ty jsem videla, ze maji.....
Čo tak 25 neóniek červených+8 pancierničkov panda?
Já pancéřníčky třískvrnné mám a při dobré údržbě a dobré aklimatizaci jsou v pohodě. Teď mi sice dva uhynuli, ale mojí blbostí. Jediné, co je problém je, že se přeci jenom hůř shánějí. Jinak jsou to krásné a veselé rybičky.
nemusíš se s těma počtama tak omezovat, třískvrnní jsou fakt malí, ti ti moc bordelu neudělaj
aha, no ono je to tak, ze zalozit to chci kolem 12 brezna, to uz budu z cr zpatky ale bohuzel, 1 dubna je akva burza tady a chtela bych uz koupit ty endlerky (tam skoro ani zadne jine ryby nemaji) no apak postupne, ty tetry nebo pancernicky....
ale ti triskvrnni se mi libi, dala sem si je do oblibenych a pokusim je sehnat!
s otiky jsem mela jenom problemy, nevim proc, vzdy mi uhynuli, tak doufam, ze to nebude tak i s pancernicky....
ja prave ty tetry cerne mela jako mala a meli jsme jich malo, asi ctyri, ale vis jak to kdysi bylo..
patnact to je hezke, to bych nakonec mohla, ale nesmela bych uz tam mit ty pancernicky a asi jen par tech endlerek....no bude to tezke rozhodovani!
kazdopadne dekuji...
ta tetra cerna, ona uz neni tak popularni jak kdysi, a nikdo se s ni moc nechlubi tak ani nevim, jak by vypadala kdyby bylo to hejno patnacti.....
Jo, to je rozumný, hezky postupně. Já jen že tetry jsou fakt nejlepší ve více kusech, vidím to u tetry modré, mám jich 11-12 (se pořád tak hemžej, že si nejsem jistý
) a chtělo by to ještě přidat, jen je mám v pracovní třicítce, tak to nechci přehánět. Až konečně! překopu svojí 250l nádrž, chystám tam nějaké fakt velké hejno teter nebo drobnoústek, velké hejno malých ryb je krása.
ani ne, měla jsem je s krevetkami, ale to se těžko určuje jestli jsou choulostiví. Když příjdou do zaběhlýho akvárka tak to bude v pohodě
ti triskvrnni vypadaji super, ale asi se budou tezko shanet....a jsou choulostivi?libi se mi, ze jsou tak mali!
takhle by to bylo nejlepsi, jenze by mi tam asi po case chybely barvy.....a endlerky mam strasne rada...a kdyby se mnozily, nevadi, mam je kam davat....
ono je to tak, ze nejdriv koupim ty tetry, pak tri tydny pockam. koupim pancernicky, a ancitruse, pak zas pockam...no a casem zas ty endlerky.....
ok dik, jeste o vsem popremyslim, ale ti pancernicci a tetry urcite budou! triskvrnni? jdu se mrknout do atlasu..
uvidíš co z těch bett vyroste, třeba se tam porovnaj všechny (je možné že se i samci snesou).
Pandy jsou taky fajn. Obvykle když jsem koupila pancíky ještě mladé tak už moc nevyrostli, ale to hodně záleží i na stravě. Z těch menších druhů jsou hodně čiperní třískvrnní
Za mně bych se na endlerky nebo platy vybodnul a dal jen 15ks teter, 6-8 malých pancéřníčků a když jinak nedáš, tak jednoho ancistruse.
no, ty tetry, nejradsi bych mela jen jedno velke hejno ryb plus jeden ancitrus, ale kvuli detem...proto tech teter jen deset, at to zas neni prerybnene...
prave ja s temi pancernicky nemam zkusenosti, delaji moc bordel? ale prijdou mi roztomili, chtela jsem ty pandy, nebo nejake ty nejmensi, proste nechci velke ryby.
platy jsou fajn ale kdysi jsme je meli jeste jako deti a dost casto umiraly...
asi to necham s temi tetrami pancernicky, ancitrusem a par endlerkami a ty betty budou nebo pujdou pryc, podle toho jak se jim bude darit...
dik moc!
dospelé enlerky nechá napokoji, ale asi se bude pouštět do krevet
těch teter bych tam dala klidně víc, však uvidíš jak se bude dařit akvárku a jak to bude vypadat, přidat se můžou vždycky.
Mečovky jsou opravdu dost velké a taky prasátka, to už radši platy, ty jsou trochu menší a taky pekně barevné.
Můj oblíbenec s pancíků je Sterbův, taky jsem koupila nádherné tmavě hnědé pod názvem venezuelský (ale prý se měli jmenovat jinak), nebo klasika zelený. Oni se chovají hodně podobně (až na nějaké vyjímky), to je spíš o vkusu. A taky záleží na barvě dna, jednou jsem měla skvrnité a nebyli vůbec vidět, splývali se dnem.
0 17.01.2013 11:45 meleri a navic ta mecovka asi moc pratelska k endlerkam nebude?
no, chtela bych tam mit jen rybky z jizni ameriky, az teda na ty betty, ale ty by byly jen na doziti...
co si myslis o te mecovce, bylo by to moc jak pest na oko mezi temi drobnejsimi rybkami?
jo ty tetry cerne, to je moje slabost z detstvi
barevne moc nejsou ale je s nima legrace...ale protoze jsou takove tmave tak k nim chci pak nejake barevne zivorodky, s tim ze male zivorodky by pojedly ty tetry a nebo bych je davala znamemu pro jeho oskary....
myslite, ze akva bez pancernicku nebude ono? doslova miluju ancitruse, takze ti tam budou nastopro a k nim teda ten koren....no, asi to bude ta prvni varianta, mecovky jsoup precejen dost velke...
co ztřeba razbora klínoskvrnná, nebo Hengelova (ta je trochu menší)
takze jsou to zajimave rybky...no, priznam se, ze neonky jsem mela ctyri roky a sice jsou to nadherne rybky ale prijdou mi prave "nudne". tim nechci nikoho urazit, protoze jsou jinak velmi oblibene.
pancíci jsou fajn, pořád rejdí po dně. Ale ty černý tetry zrovna moc barvný nejsou
Manželce se nejvíc líbí svým chováním pancéřníčci skvrnití. Pořád někde rejou, šmejdí ve stonkovkách i po kořenu a navíc drží hejno (narozdíl od neonek). Říká jim prasátka
. V našem akváriu jsou další akční v pořadí jsou otíci, pak neonky a nakonec kakaďáci.
0 17.01.2013 11:28 meleri jde mi o to, aby tam byly barevne rybky (kvuli detem) a vesele, zive...pancernicky jsem nikdy nechovala, je radost je pozorovat?
0 17.01.2013 11:28 meleri a nebo:
10 teter cernych
1 samec endler plus 2 samice
par mecovek mexickych.
1 ancitrus
ale uz zadni pancernicci
a hejno krevetek
neritina
co myslite, ze je lepsi??
0 17.01.2013 11:25 meleri ahoj, taky mam dotaz ohledne rybek...cca 114l nebo mozna min, prazdne ma 120l. a v nem by byly:
10 teter cernych,
6 pancernicku,
1samec endler a k nemu dve samice,
plus 3 bojovnice (pokud to bude jen jeden samec) co se mi vylihli,
jeden ancitrus,
krevetky (nechci aby se mi mnozily, na to mam jine akvarium)
neritina.
ty bojovnice kdyby to nedelalo dobrotu muzu darovat....
Přidat reakci
1 ...... [99] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x