Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Starší reakce
Zvláštní,ale opravdu krásná ryba. Díky
Živorodky tohto ražení se množí samy bez přičinění chovatele prakticky v každé vodě. Není vyjímkou, že mladé jsou už po týdnu doma. A do začátku to fakt není potřeba přehánět. Namnoží se sami velice rychle.
Co třeba Razborky Galaxy?Moc krásné rybky.
Po založení akvária bych vyčkal min. měsíc.
Jinak ta rybka, kterou poslal Romant je skoro stejná rybka ve zmenšeném. Určitě je odchováš
Díky za doporučení
dobře ancistrusy vyměním za krunýřovce a druhý typ živorodky se mi taky moc líbí a pokud se podaří rozmnožit bude to super
ano výměna 1/3 vody týdně budu určitě dodržovat, akvarium bude na světle ale ne na přímém slunci aby se nemnožily řasy, a mam také v planu prvni týden dát pouze šneky do akvária a po tydnu přidat pár rybek jako je to doporučeno na většině stránek
díky za radu
Tak ancáky bych tam nedával, kdyžtak třeba partu 6-8 otíků
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy . Ty oka bych dal jednoho kluka a 2-3 holky, budou se množit, tak ať není hned přerybněno, možno místo nich klidně tzv. menší var.
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova . Nepodceňovat pravidelný týdenní výměny min. 1/3 vody, nepřekrmovat a nikam nespěchat a akvo nechat řádně zaběhnout, ideálně s těma šnekama jako jsou okružáci, levatky, do dna možno piskořky.
Dont znečišťující rybky pro akva. Ancistrusy bych tam nedával. Radši vyměnit za otocinclus affinis. Třeba hejnko 6ti kousků. Ty živorodky bych si též rozmyslel. Třeba nějaká hejnová razborka by tam pasovala.
0 07.05.2014 21:28 Humbal – skladba ryb do 60L
Dobrý večer všichni
v poslední době jsem propadl akvaristice, a jak jsem zjistil není to nic jednoduchého. Mám ještě papoušky žako a s temi je to podstatně snazší
budu v blízkých dnech kupovat 60l set aquatlantis a chtěl bych poradit osádku. Teplota v pokoji je okolo 20°C ale bude topitko takze teplota 24-26 nebude problém
já osobně jsem uvažoval o cca 10-12 živorodky duhové a k tomu 3-4 ancistrusy hnědé + jednoho šneka. Jaky mate na tuhle sestavu názor, popřípadě nějaké doporučení, za každou radu budu velmi rád
Starší reakce
Vhodné rybky do 60l akva k spitz platám?
To jsi na omylu. Neonky potřebují na plavání pořádný rozměr, 80cm je prostě málo. To vím z vlastní zkušenosti. Do kratšího AQ než 1m bych je nedala. 60cm, co je v atlasu, je minimální rozměr, nikoliv doporučení, že je takové AQ ideální pro tetry, což je docela rozdíl. Kdo má trochu rozum, tak do uváděných minimálních rozměrů by ryby nedal, vždy by mělo být AQ větší než uvedený minimální rozměr.
Ale neblbněte. 10 a dost? To si myslím, že jde úplně v klidu použít. O Pancíci se budou cítit lépe ve větší hejnu. Já osobně bych je do 6ti hlavého hejna nedal. Už jen z principu. Kdybyste viděla ta hejna, ve kterých doopravdy žijí + na jakém území. Pro ty tetrovité rybky je 80cm už dostačující. Mnohem lepší než nějakých doporučovaných 60 zde na webu.
Každopádně bych použil spíše ty neonky modré. Jsou to hezké rybky a ve větším hejnu je na ně pěkné pokoukáníčko. Věřím, že akva jen s hejnem uprostřed akva + hejnem na dně(pancíci jsou skoro všude
) bude vypadat lépe než pokud by se přidaly další věší rybky.
Já bych to udělal takto:
25x neonka modrá
10x pancéřníček (pygmaeus, nasus, panda, similatus, habrosus...)
Samozřejmě konečné rozhodnutí je jen na tobě
Problém to není, mám i 15(samozřejmě v tom samým akvu), ale samotných, bez dalších obyvatel zdržujících se spíše u dna, takže bych to uzavřel.
Pandíci jsou v pohodě, je fakt, že 10 je dost, ale 8 problém není. Pro 8 by to bylo plocha asi jako A5 list na každého.
Také jsem pro modré neonky. AQ máš dlouhé 80cm, což je pro tetrovité ryby malé. Ty modré neonky by to mohly zvládat. 10 pandíků, i když jsou malí, mi přijde na plochu tvého AQ moc (řekla bych, že plocha AQ bude 80x35, u stodvanáctek to tak bývá, pokud je rozměr AQ standardní). Trochu bych počet zkorigovala. Pandíci jsou dost živí a hodně rejdí- za mě 6,maximálně 8, ale i těch 8 mi přijde už dost.
No když říkáš, ale z osobní zkušenosti bych doporučil těch samic víc než dvě. Měl jsem dvě a samce dvakrát nebo dokonce třikrát a nedělalo to dobrotu. Jedna samice je dominantní a druhá je dost utlačovaná.
Ty neonky sežeň modrý a dej jich klidně 30(o kapánek menší a možno si dovolit více kusů což bude vypadat lépe) a ty kakadu ber jednoho kluka, 2 a více holek.
dalším faktorem četnosti odkalování je intenzita krmení, každopádně týdenní výměnou 1/3vody spojenou s odkalením (lehčím nebo pořádnějším) nic nezkazíš
ps. ke skladbě ryb přidám ještě moje oblíbené lorikárie kopinaté - naprosto bezkonfliktní krunýřovci vhodní do dané litráže
Tak u mě se složením osádky dobrý
a odkalování dna se neřídí jen počtem a typem osádky,ale i rostlinstvem,čím víc kytek,tím je menší potřeba odkalovat dno,takže prostě dle potřeby
.
Moc děkuji za komentáře, takže kdybych to chtěl uzavřít, je tedy možné mít 10 pancéřníčků panda, radši "jen" 20 neonek a k tomu teda buď pár čichavce zakrslého nebo 4 cichlidky kakadu do 112 l akva?? A jak časté odkalování byste v případě takového složení a objemu doporučovali??
Důležité je to slovo "spíš", které jsi napsal. Je pravda, že čím větší je hejno, tím méně si všímají ostatních ryb, ale musím souhlasit s Kairou, k sobě bych tyto ryby nedával. Pomalejších a dlouhoploutvých ryb si Parmičky čtyřpruhé budou všímat vždycky a je dost pravděpodobné, že jim občas kousnou do ploutve. Kromě ryb žijících u dna, bych tyto Parmičky dával do kombinace pouze s rychlými aktivními rybami.
Parmičky jsou otravné pokud jich je málo. Ve skupině aspoň 6 ryb už si hledí spíš jen sebe.
Parmičky a čichavci nejsou ideální kombinace, parmičky by mohly čichouny otravovat.
Kakadu tam klidně dej. Aspoň zůstatneš v Americe. Tři je sice podle atlasu dobře, ale ve skutečnosti je lepší jeden samec a třeba tři samice, protože když jsou jen dvě, tak jedna je víc dominantní a ta druhá trpí. Neonek dej klidně 30 a nic se nestane. To samé těch pandíků 10.
Pokud bys chtěla parmičky čtyřpruhé, tak nedávej neonky a kakadu, ale dej tam toho čichače a hejnko parmiček.
Abych pravdu řekl, i malí Čichavci zakrslí se umí pěkně prohnat ... (mimochodem prožene i dvakrát tak velkou Akaru hnědou), takže do tohoto akvária tak dva, páreček. Víc ne.
Jako pánové přede mnou jsem i já pro nějaké menší čichavce
A taky bych zvýšila počet ostatních rybek, neonek klidně 20 a pandiček 10, jsou to hejnové rybky tak ať to hejno za něco stojí
A jako bonus jsou ještě čistotné
k páru čichavců se připojuju, volil bych zakrslé a místo kakadu třeba akarky zelené, nebo cichlidky vysokoploutvé
Třeba nějaké čichavce, které se do tvé litráže hodí, ale ty čtyřpruhé si nemyslim
Ještě k tomu to je hejnová ryba a 4ks je málo a otravujou ostatní. Ve většim hejnu si hleděj svého.
0 02.05.2014 22:11 Kersirk – nové akva
Zdravim, mám nové akva (112 l) a chtěl bych poradit s rybičkama.... Přemejšlel sem nad neonkami obecnými (10-15 ks) a pancéřníčky panda (5 ks), ale ještě bych k tomu chtěl nějakou dominantu... to sem přemejšlel nad cichlidkou kakadu (3ks), nebo pani ve zverimexu mi poradila parmičku čtyřpruhou (4 ks). Je to vhodná osádka do takového akva?? Děkuji za odpovědi
Starší reakce
Topení stojí na aukru do 100kč. Nebylo by záhodné do něj investovat?
V podstatě nic.
Což o to, líbily
ale zeptám se jako úplný blbec - když Aforte psal, že mají radši nižší Ph vody, co z toho plyne pro mě jako chovatele?
Neonka i dánio v 54l žít můžou, ale zasloužili by si větší a delší akvárko, jsou to dobří plavci. Takže možné to je, ale není to pro ně úplně ideální. Co neonky modré, ty by se nelíbily? Ty by tam mohly být. Na čichavce si myslím ta teplota je nízká.
Děkuju za přesunutí do správné diskuse i další reakce, plno námětů na přemýšlení
Čichavec - je krásný, ale v popisu je, že potřebuje vodu od 24°C, akvárko máme bez topení s vodou o pokojové teplotě, tj kolem 21-22°C, nebylo by to na něj málo?
Neonky - pořád jsou můj favorit, ale nechci je tam cpát za každou cenu. Aforte by je doporučil radši do delšího akva a Harpunar psal, že s pancéřníčkem dobrý, tak prosím jestli by se mohl vyjádřit ještě někdo?
Danio pruhované - k těm se nikdo nevyjádřil, je pro ně takováhle nádrž nevhodná? Šly by případně nakombinovat s jinou rybkou? Dceři jsem vysvětlila, že parmička a mečovka jsou spíš do většího akva (jak jsem už pochopila z diskusí tady), ale padl dotaz, proč teda ne danio?
odpověď nevím, tak se ptám ;)
Varianty s razborou i tetrou ohnivou byly přijaty, že teda případně jo, ale nemáme kam spěchat, tak se omlouvám za další dotazy a děkuju všem, který si dají tu práci odpovídat
Jen ještě dodám, že rybky do nově zakládané nádrže rozhodně ne naráz. Nejlépe začít po měsíci a skupiny rybek přidávat pak po týdnu.
Děkuju za komentáře
a omlouvám se minelu - měla jsem otevřený 2 diskuse a teď koukám, že jsem to napsala do špatný, mělo to být v Rybky do středního akvária
rybicky.net/forum/120 Varianta 3:
10x razbora skvrnoocasá
6x pancéřníček malý/nejmenší
Pancéřníček i neonky jsou hejnové rybky. Pro neonky bych určitě dal delší akvárium. Do tohoto leda neonky modré a ty už mají přece jen radši menší pH.
No hlavně je na tu osádku,kterou chcete to akvárium docela malé.Zkuste trošku zredukovat.Varianta 1 bez těch plat by byla dobrá!
Chtěla bych se zeptat, myslíte, že níže uvedené kombinace rybek jsou ok a co z hlediska počtů?
Akva má 54l (60x30x30), kytky tam jsou, taky dva kořeny a velký šnek (druh nevím).
varianta 1 - ta se líbí mě:
8x neonka obecná
3x plata skvrnitá
2x pancéřníček (? tím si nejsem moc jistá, jestli místo něj radši nedat 3 paví očka)
Varianta 2 - ta se líbí víc dceři, hlavně kvůli parmičce
8x danio pruhované
3x mečovka
2x parmička zlatá
a ještě mám dotaz - paní v akvaristice mi tvrdila, že bych měla nasadit rybky všechny naráz, ale jelikož mi chtěla hned v zápětí vnutit cca 30 rybek, což mi přišlo prostě moc, tak v ní nemám důvěru. Několikrát jsem se tu dočetla, že se mají dávat rybky postupně, tak kde je tedy pravda?
Žádný článek jsem nepoužil, ale s jistotou ti mohu říct, že těch 10 bude dobrý výběr. Je to hejnová rybka, takže potřebuje menší hejno. 10 kousků bude optimum. Přerybněné to nebude. Každopádně se nedrží hejna a každý kus plave jinde. Je dobré, že plavou po celé nádrži.
Že by další palec dolů od Kytky?
Podle článku kolik si můžu dát do akva ryb mi to vychází že by bylo dobré jak jsem to navrhoval al že koupím těch 10kousků
DANMAZUR napsal:Takže poridim ty razbory skvrnoocasé,ale když by to nebylo prerybnene tak jak jsem to navrhoval kolik bych těch razbor teda mohl dát?Nikdo nemá ani malou představu?
Mám samce a protože jsou líní a znuzeni tak tam má i samicku,aby měl o koho zájem.Nečekám nějaký odchovy je to prý složitý a navíc je vhodná pro odchovy lepší vytíračky,ale kdyby se tam chtěli množit(což moc nepočítám)tak bych to zkusil.Asi před měsícem mi umřel samec a právě dnes jsem si pořídil červeného samce s kulatou zavojovou ploutvi teprve 3.5cm dlouhý(ten samec).Co mě překvapilo.S minulým samcem měli teritorium samec (na délku)15cm a samice 10cm a zbylých 5cm byla free zona
,ale samice byla drzq a lezla mu do teritoriu a samec ji pak proháněl přes celou nádrž.S novým samcem jsem myslel že dokud bude o 1.7cm menší než samice bude ho prohánět samice.Co se stalo samec s tou samicku plave vedle ní asi o2cm vedle a tak spolu plavou 10minut.Potom se rozplavou a za půl hodiny někdy samice začne hledat samce a někdy samec samici.Prestože spolu takhle v klidu plavounnapříč nadrzí asi co 5sekund jeden na druhého vystrčí na 2sekundy límec(přitom to dělají když jsou naštvaní ale oni spolu b klidu vedle sebe plavou je to normální?).K původnímu dotazu.Takže poridim ty razbory skvrnoocasé,ale když by to nebylo prerybnene tak jak jsem to navrhoval kolik bych těch razbor teda mohl dát?
Teoreticky jde kde co, ale tady by to nedopadlo moc dobře a proto příště neriskuj a ani neteoretizuj.
Pokud je nádrž dostatečně zarostlá, tak by to teoreticky šlo. Taky jsem ale napsal, že bych to neriskoval.
Ve skutečnosti je to kolem 40 litrů, což ještě více podrthává, zdůrazňuje co jste napsal.
...Mohou přežít u sebe i dva samci, ale já bych to neriskoval...
Myslíte dva samce bojovnic v 54 L akva?!
Kam vy na podobné "špeky" chodíte?
Možná jste zapomněl napsat, že podmínkou je jejich oddělení skleněnou přepážkou...
Přidat reakci
1 ...... [72] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x