Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Ony totiž v jednom biotopu v přírodě mohou žít rybky, které se v biotopní nádrži nesnesou. Je to trochu komplexnější otázka. Pokud se chceš správně rozhodnout (a po 2 letech akvaristiky k tomu určitě máš předpoklady) tak je třeba především nastudovat v jakých podmínkách jsou rybky ochotny žít, jak velkou nádrž potřebují a jak se chovají ke svému okolí.
Máte 54 l akvárium.
1x Ancitrus (cca 13 cm) nejsem si jist, zda je vhodné chovat jednoho jedince, když by jich bylo víc, tak by už na ostatní rybky nezbývalo moc místa.
2 x Pancéřníček skvrnitý (cca 5 cm) jsou to hejnové rybky, 2 ks je málo, doporučil bych cca 5 ks, ale vzhledem k velikosti akva menší druhy třeba Pancéřníčky panda.
1 x Péřovec skvrnitý (cca 17 cm) do tak malého akva zcela nevhodný…
2 x Čichavec zakrslý (cca 6 cm) ano jeden pár.
5 x Parmička čtyřpruhá (cca 6 cm) celkem velká rybka, vzhledem k tomu, že v akva chcete mít ještě nějaké jiné rybky…
2 x Plata skvrnitá (cca 5 cm) no živorodky, takže toho celkem dost… - znečišťují vodu.
Je to celkem dost rybek na tak malé akva. Doporučil bych spíše střídmější výběr třeba takto:
5 x Pancéřníček panda
2 x Čichavec zakrslý
3 x Plata skvrnitá
A dost! Kdyžtak si projděte místní atlas rybek, je velice pěkně zpracován, vyberte rybky tak aby jste se s jejich součtem délek nedostala moc přes 60 cm. Je potřeba též brát ohled na jejich potřeby, některé jsou teritoriální, některé hejnové…
0 21.06.2009 12:22 Haloska – Re: Lola
Všichni říkají že peřovec nepatří do malého akva, ale přitom je pořád na jednom místě
2 21.06.2009 12:04 V – Re: Lola
Moc ne.
Ancík - může být, ale raději bez něj
Pancéřníček skvrnitý - může být, ale 2 nejsou hejno
Peřovec skvrnitý - NE
Čichavec zakrský - ano, párek je tak akorát
Parmička čtyřpruhá - raději ne: 5 je málo a na větší hejno není místo
Plata skvrnitá - raději ne: mělo by být hejno a asi by se ti brzo přemnožili
Lépe: 5 Pancéřníčků skvrnitých, párek Čichavců zakrslých, hejno nějakých malých Teter, Razbor apod. (6-15 kusů podle velikosti).
0 21.06.2009 11:56 callito – Re: Lola
parmičky mají být ve větším no a pak ten péřovec,ale to jak si psala,sama víš.
Takže já si myslim že ideální to neni ale žít tak můžou no
0 21.06.2009 11:44 Lola – Je toto složení ryb vhodné?
Mám akvárium 54 l a v něm ryby, za týden budu akvárium stěhovat. Plánuji koupit nové rostliny a hlavně snížit počet ryb, protože mám přerybněho. Chci se zeptat, jestli bude toto složení a hlavně počet ryb vhodné:
1x ancistrus
2x pancéřníček skvrnitý
1x peřovec skvrnitý
1 pár čichavců zakrslých
5x parmička čtyřpruhá
2x plata skvrnitá
Vím, že peřovec do tak malého akvária nepatří, ale mám ho už delší dobu a nedokážu se ho zbavit nebo ho někomu dát.
0 20.06.2009 22:32 gargamis – Re: l3nka
nab přímo na biotopu nezáleží musíš tam mít rybky kterim vihovujou podobný podmínky a nemůžeš dát mečovky a klauny očkatý k sobě
taky musíš myslet nato aby si tam nedal něco co ti bude ostatní rybky požírat
0 20.06.2009 22:23 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky Ahoj všeem. Akvárko mam sice už 2 roky ale málo zkušeností a vůbec nevím podle čeho zjistím jaké ryby můžu dát společně. Je to řazeno podle biotopu? Nebo jak popřípadě poznám jestli určitý druh ryb můžu dát k sobě? Děkuju všem za jakoukoliv radu
Starší reakce
0 17.06.2009 19:50 caja008 No to jo gupky mám už oma před pěstovaný, oni jou už dospělý. Já myslel jestli je tam můžu přidat.
aA o nákupu teter uvažuji již déle a ted jsem si to utvrdil. Jdu do toho
Pávata bych nedokupovala,ale spíš bych popřemýšlela na dokoupení hejn tetrušek,aby jich bylo min 6 od každého druhu
presne
... ja už neviem čo s gupkami
2 měsíce bych počkal a myslím, že na dokupování nebudete mít ani pomyšlení
.
0 17.06.2009 16:26 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 0 17.06.2009 16:24 caja008 – Kolik Ryb do 60l akvária
Dobrý den
Mám akvárium 60l. Mám v něm:
4x Tetra žhavá
4x Tetra Vláknoploutvá
8x Neonka obecná
4x Paví očka
Chtel bych přidat jeste paví očka. Chci seš zeptat jesli mužu a kolik. Myslim yby nadoslo k přerybnění.
Děkuji za odpovědi
Tak to u mě jsou králové akvárka
0 16.06.2009 19:44 Alligator – Re: Yanek
Čichavci bych tam jen doporučil
Já mám modré, zlaté a mramorované
Barevně by se tam hodili všichni, ale mě se modrý stejně líběj nejvíc
0 16.06.2009 17:23 V – Re: Yanek
Raději jedno větší hejno, než několik malých. Vyber si z tvého seznamu jeden druh a toho se drž.
Já mám třeba párek čichavců modrých.Jsou to krásné,chytré a bezproblémové ryby.Podle mě nejsou choulostiví jako třeba čichavci zakrslí,nebo medoví.Tak i tak,čichavci jsou podle mě dobrá volba
Chci se oravit!Myslel jsem,že cheš jen jedno hejno.Neonky nejsou velké,nechal bych jen je a doplnil na 15ks.Dvě hejna by tam opravdu nebyla pěkná.
0 16.06.2009 17:14 Yanek Neonek mám 15ks. Rád bych tam ještě nějakou rybku. Nad čichavcema popřemýšlím - jaké konkrétně?
15 černých neonek v takhle velké nádrži-paráda.
Nepíšeš kolik členů čítá ta smečka neonek a navíc ty ryby co tam chceš jsou všechny hejnové a dvě hejna do 100 litrů se moc nehodí. Raději jedno hejno třeba 20 neonek tzn. doplnit počet neonek co už tam máš, k tomu koupit třeba pár čichavců, pokud tam chceš nějakou větší rybu a plus ty gupky a malí ancistrusové a mohlo by to nějak fungovat.
0 16.06.2009 17:00 Yanek – 100 litrové akvárium - jaké rybky?
Ahoj,
před nedávnem jsem se opět po letech odmlky vrátil k akvaristice. Naskytlo se mi 100 ltr. akvárium s kompletním vybavením za "pánbůh zaplať" a tak jsem se do toho pustil.
Akvárium jsem zařídil, zasadil pár rostlin (další přibudou) a po měsíci jsem k potěru pavích oček a čtyř malých ancistrusů přidal smečku neonek.
Chtěl bych ale nějaké další rybky. Chci vytvořit pohodové akvárium spíše s malými rybkami, které se nebudou navzájem terorizovat a šikanovat.
Koukal jsem na ryby, co by se mi líbily, ale nevím, zdali k sobě budou pasovat. Za rady a náměty budu vděčný.
Co jsem si vyhlédl: Razboroa, Hokejka, Červený fantom, Tetra krvavá, neonka černá...
Do čeho a jakého počtu bych měl jít?
No tak já stejně ve středu půjdu do sklorexu a tam se poptám a podívám co mají a dle toho uvážím. Kdyžtak tam nedám ty čichavce a nějak to zkombinuju ;)
0 15.06.2009 16:45 _Jenda_ – Co za rybky do 100 ltr akva?
Zdarvím, po dlouhé době jsem se opět vrátil k akvaristice. Přemýšlím co dát do 100 ltr. akvária. Zatím tam mám hejno neonek, potěr pavích oček a asi 4 ancistrusy.
Přemýšlel jsem nad Razboroami, hokejkami nebo červeným fantomem. Chci spíše malé mírumilovné rybky, ať se mi tam neškubou a nešikanují.
Máte nějaké rady?
0 15.06.2009 16:23 V – Re: Paja1
Na dvě "konkureční" hejna (Razbory, Neonky, Dania, Tetry,...) máš IMHO prostě málo místa.
Můžeš ale zkombinovat jedno hejno do horní části vodního sloupce (Razbory, Neonky, Dania,...) a k nim menší hejno malých Pancéřníčků, kteří budou okupovat spodní část.
Zároveň bych trochu váhal např. nad kombinací Čichavi + Dania. Dania totiž bývají divoši, Čichavci zase můžou být lehce teritoriální. To by mohlo v malém prostoru vést ke zbytečnému stresu.
0 15.06.2009 14:33 V – Re: Paja1
Abys to nepřehnal...
Mimochodem - Tetry krvavé jsou taky hejnové, takže 2 ks nejsou dobrý počet. A na víc hejnových druhů prostě nemáš dost litrů. Navíc jestli to chceš mít opravdu rostlinné akvárko, tak bych počet rybek naopak omezil. Např. nahoru párek Čichavců a dolů půl tuctu Pandíků. Nebo nahoru hejno malých Razborek (např. Boraras) a dolů krevetky. Nebo jenom krevetky.
V tak malém akvárku mám dania pruhované, tetry neonové, tetry ohnivé, krunýřovce jednopruhé a krevetky cherry red. Nikdy jsem mezi nimi nezaznamenal žádný problém. Dania šmejdi po celém akvárku, honí se samy mezi sebou a jiných rybek si nevšímají.
Zkusil jsem mezi ně dát čichavce jako dominantní rybu, aby je udržoval v hejnu, ale raději jsem ho odnesl zpět do prodejny. Útočil na všechny rybky kolem sebe.
0 14.06.2009 22:34 Argo [6] - Rostliny Dobře udělám to asi jako napsal V: Můj tip: párek Čichavců, 10 Neonek, 5 Pandíků. Pandy snad ostatní rybky nepožerou že
. Chci se pokusit o rostlinné akvárium přes prázdniny tam budou pouze rostlinky a bude to zarůstat. Filtraci chci čerpadlo s biomolitanema myslím Atman. A ty krevetky vynechám nebo jich pár zkusím jestli jim budou šnakovat nebo ne
. Znám jednoho který má v 30l Nano cube krevetky +neonky a neonky po nich nejdou ;), ale čichavec to doopravdy nevím
. Díky moc
0 14.06.2009 22:18 V – Re: Paja1
Párek malých Čichavců (medových, zakrslých) je dobrý nápad. Dávat k nim do tak malého akvárka dvě "konkurenční" hejna - Neonky + Dania je špatný nápad: vyber si jenom jedny z nich. Ale s dostatkem rostlin, dobrou filtrací a kvalitní péčí k nim můžeš přidat třeba nějaké malé Pancéřníčky - např. Pandy. Můj tip: párek Čichavců, 10 Neonek, 5 Pandíků. To je na daný objem víc než dost.
Udělala bych to jak říkal NIKO,ale místo krevetek si dej spíš nějakého pancéřníčka
0 14.06.2009 21:40 lipli – Re: Paja1
Rozhodla bych se pro čichavce pár a 6 danií a něco na dno třeba sekavce a nebo panancřníčky ale těch 5.
Dánie a neonky bych k sobě a v tak malém akváriu určitě nedával.Já to měl a není to dobré!Pořiď si raději jedno hejno jedněch,nebo druhých-které se Ti víc líbí.
Ahoj všichni chtěl jsem se zeptat jestli tyto rybky můžou k sobě. Všechny by měly být mírumilovné. 1. Dominantní ryby: Čichavec medový (Trichogaster chuna) 2. Hejnová ryba:Tetra Neonová a 3. taky hejnová: Danio pruhovana (Danio rerio). Pokud můžou k sobě, tak kolik od každého druhu může být v tomto akváriu 63l 60x30x35.Moje předsvava je tak 6neonek,6Danio pruhovaných a jeden pár čichavců 1+2 nebo 3. Všichni pište svůj názor. Předem Děkuju moc. Pavel
Starší reakce
myslím,že by šlo mít třeba i 8neonek,8 těch teter a ancík se tam taky vejde a nemusíš se loučit s ničím
0 10.06.2009 12:05 V – Re: Alligator
Já řekl k Ancíkovi 10× Neonka a 5× Pandík...
0 10.06.2009 11:03 Alligator – Re: 1carlosko
Ancíka si určitě nech
A neonky bych přikoupil, ty nejsou rády v menších počtech, jak řekl V tak 10 neonek a 5x tetru
Přidat reakci
1 ...... [162] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x