Píšete, že jste si po dlouhých rozmyslech vybrala tyto tři druhy rybek. Nic proti vkusu, ne každému se musí líbit pancéřníčci a krunýřovci. Naopak ty tři druhy, které jste si vybrala, patří k mým nejoblíbenějším rybkám. A jsem moc rád, že tady konečně vidím někoho, kdo o pořízení rybek předem přemýšlí. Je taky skvělé, že si kladete otázku na vhodnost společného akvárka pro tyto tři druhy.
Musím napsat rovnou, že to není právě ideální řešení. Betty a čichavci jsou rybky z JV Asie, které potřebují čistou, mírně kyselou a měkkou vodu. Naopak silver molly jsou původem ze střední ameriky, z lagun které mají dost velký obsah dusíkatých látek, voda v nich je "zelená", poměrně hodně zásaditá a tvrdá, dokonce často brakická (smíchaná s mořskou vodou). Molly jako všechny živorodky produkují hodně odpadních látek, které by čichavcům i bettám způsobily značné problémy. Proto bych nedoporučoval chovat je spolu. Pokud bych mohl doporučit, pak bych vám k těm 3 čichavcům (samec a dvě samice) a stejnému počtu bett doporučil hejnko 8 kusů Danio rerio nebo 10 kusů Tanichthys albonubes... Vzhledem k těm silver molly asi spíše ta dánia. Jsou to nádherné, stříbrné, černě pruhované nenáročné rybičky vhodné pro začátečníky, ale přitom opravdu hezké. Pokud budete mít nádrž hustě zarstlou rostlinkami ( v pozadí a na bocích, vepředu místo pro plavání) užijete si všech tří druhů. Dánia se vám navíc budou vytírat a často nějací prckové přežijí, takže hejnko se vám bude doplňovat. Časem, až budete mít více zkušeností, můžete zkusit rozmnožit i čichavce nebo betty. Není to také nic těžkého a je to nádherný pohled. Jo, ještě k těm dániím. Pokud se pro ně rozhodnete, doporučuji zvolit klasickou formu, ne závojovu - takto vypadají -
rybicky.net/obr/ryby/max/4399.jpg Závojové formy jsou choulostivější a vůbec... Možná je to zas jen můj názor, ale tyhle nepřirozeně úpravené rybky mi připadají jaksi zmrzačené. Ta závojová dánia chytají častěji různé nemoci, neplavou tak elegantně... prostě doporučuji přírodní formu
A ještě se vrátím k těm pancéřníčkům a krunýřovcům. Čichavci, betty i dánia jsou asijské rybky, pancíci a krunýřovci (které já osobně mám moc rád asi všechny druhy) jsou však rybky americké. Do asijského akvárka je vůbec dávat nemusíte... resp. nemusíte je dávat do žádného akva, když se vám nelíbí. Na dno můžete vysadit nějakou rybku, která se vám bude líbit (např já mám mřenku annanskou, ale lze doporučit i mřenku malou), nebo krevetky.. a nebo prostě jen jednou za dva tři týdny odsát kal ze dna. Nikde není stanovena žádná povinnost dávat do akvárka ryby, které se vám nelíbí jen proto, že jsou podle někoho užitečné... tož asi tak.
Snad vám moje odpověď pomohla. Pokud ne, klidně se ptejte. Fóra jsou tu pro to, abychom si navzájem předávali zkušenosti. Já jsem sice akvarista již dlouho, ale také nejsem obeznámen se vším a proto se také často ptám zkušenějších kolegů.