Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
0 23.09.2015 11:50 Macicek –
Re: roy Díky už mám jasno.
osobne by som tam viac nez tri samicky nedaval. idealne dve.
Díky za názor a co se týče počtu, nemám ubrat?
Spíš bych volila variantu b..
Kakadu nejsou tak choulostive , jako Ramky.
0 23.09.2015 09:29 Macicek – rybex
Ahoj,
ve 120l akvárku mám nyní 20ks neonek červených, chci přidat cichlidky a krunýrovce jednopruhého:
a)
cichlidka ramirezova 5ks (jeden samec + samice)
krunýřovec jednopruhý 6ks
b)
cichlidka kakadu 5ks (jeden samec + samice)
krunýřovec jednopruhý 6ks
Prosím o radu.
Díky
jednou jsem to udělal .... je to hrozné jsou mrštný jako nikdo
Nevím jak často lovíš dospělejší SAE z rostlinnýho akvária, ale já bych to prostě nedělal, jestli mají být řasy, tak budou, konec konců, je alespoň co řešit.
Ale ano, klidně i těch 80, proto jsem napsal ten nepodrkočitelný počet 50 kousků.
jj krunýřovec jednopruhý je otík ty tam budou napsal jsem špatně jméno je to Parmička černopruhá a je na řasy suprová asi nejlepší
rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha
a 50 to je bezva myslel jsem si na 80 až 100 ale i 50 je už slušné hejno
Parmičky jednopruhý ani dočasně, místo nich natrvalo krunýřovce jenopruhý a těch neonek, tedy volil bych neonky modrý, ne méně než 50 kousků.
Po přečtení jak odchovat ty tetry, už chápu proč nemám šanci
Tak je mi to asi jasný co budu mít v akva. Děkuji za rady a Váš čas
.
Tetry ve tvojí vodě nemáš šanci udělat, ale to není podstatný.
Hlavně abych je někde sehnal
Asi budu muset vyrazit na burzu do Prahy (ještě jsem tam nebyl). 12 kousků tam nechám a třeba se mi podaří rybky rozmnožit.
Dno mám ve stejné frakci v 60tce a nakoupil jsem teď i do 160tky a celkem mi to vyhovuje. Na dnu jsem se vyškolil minulý rok, když jsem začínal. Bíle kamínky, štěrk namíchaný s pískem. Jednoduše katastrofa. Pak jsem tady na fóru studoval jaký dno a všichni stejně skončej debatu u říčních oblázků
.
Jo a ty kamínky jsou klasický říční oblázky, opravdu kulatý.
Těch teter klidně i víc, jinak u mě dobrý.
Šel bych tedy cestou jednoduchosti a dal tam hejno druhu Tetra ozdobná. Takových 12 kousků? Navíc podle atlasu vypadají jako odolný druh.
Udělám rychlou rekapitulaci plánovaného osazenstva:
Dominanta akva - 3 ks čichavci perleťovy - 2 samice, 1 samec
Hejno pro střední vrstvu - 12 ks tetra ozdobná
Čistič dna - 8 ks panc. zelený
Všehočistič - 2 ks ancík
Imigrant z koule - 1ks beťák
Co třeba takto?
Když dánia, tak třeba klasiku v podobě kluků v triku
rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane , ale zde to bude dilema, protože to jsou hejnový ryby, stejně jako nějaký zamýšlěný druh teter a to akvo je podle mě jednom na jedeno solidně početně vybavený hejno. Při smíchání několika hejnových druhů velmi snadno dojde k tzv. roztřelu, kdy je tam ryb "hodně", ale pohledově je to sem tam čudla.
Edit: Ještě se vrátím k těm oblázkům frakce 4/8mm. Osobně velmi rád používím frakci tzv. o řád menší a to řekněme někde 2/4mm, ale i stou větší frakcí se to dá provozovat, hlavní je, aby ten štěrk byl kulatej, aby se dal efektivně odkalovat.
Spiš koukni do Razbor, ty jsou větší a neschovavaji se. A jsou vhodnejsi do společenstev.
Dania perlova bys viděl jen v tom pytliku co bys je vezl, jakmile bys je vypustil, tak se Ti schovaji.
Jsou to schovávači.
Teď jsem koukal na vyrostlé sekavce a je to strašně velká ryba. Leda bych měl větší akva
Tetra ozdobná je celkem fajn a hezká rybka.
Tojsouvěci: Hyphessobrycon ornatus White Fin mě taky zaujala.
A co nějaký druh razborky? např. Dánio perlové
Jednoduše nechci skončit u neonky nebo pavích oček.
Počkám ještě, jak mi schválíte razborky a pak se rozhodnu .
U těch mřenek(sekavek) bych opravdu nedával jenom dva jedince, ale dal nějakou menší partičku, ale zdráhám se to do tvého objemu doporučit, on se k tomu jistě někdo další vyjádří.
Jinak místo těch krvavek třeba
rybicky.net/atlasryb/tetra_ozdobna ,ancáky a běťáka si necháš, fajn.
Děkuji za vyhodnocení. S perleťákama souhlas..bude to tak lepší, když neuhoní tu jednu samici. Mřenky jsem slyšel, že ve dvou jsou v poho. Problém mají prý když jsou sami. Parmičky jsem původně chtěl kvůli ruduše, ale spoléhat se jen na ryby je asi špatně. A to, že žere řasu jen nějaký čas jsem se dozvěděl, až teď. Panc. zelený jsem chtěl hejno, ale zase jsem se bál, aby nebylo přerybněno. Budiž místo těch parmiček. Ancíky bych rád zanechal, páč mám dva malé v 60tce. Tetry krvavý jsem spíš jen tak plácnul, protože mě nenapadá jaký hejno do střední vrstvy akva. Ke klasickým neonkám nemám vztah
. Beťáka už mám v 60tce a byl zachráněnej z koule. Je to kliďas, kterej nechá žít i mláďata pavích oček.
Takže ten seznam projedem.
Perleťáci, když tak rozhodně v páru a ještě lépe dvě holky na jednoho kluka. Mřenky ne, těch by to chtělo víc a už by to na ně mohlo bejt malý. Parmičky černopruhý taky ne, to by chtělo ještě větší akvo a stejně, pokud jsou se záměrem řasožroutů tuto konzumují jenom v mládí a posléze se z nich stanou jenom darmožrouti zabírající místo jiným. Panc. zelený těch 3x tolik, ancáky bych vyměnil za lorikárie, tetry krvavý v počtu 10 je hrana, dovedou to bejt potvory a jak se začnou nudit, mají tendenci okusovat ploutve ostaním, zvláště pomalejším druhům, tak snad jsem na nikoho nezapoměl.
Edit: Zapoměl, na beťáka. Jak tam budou perleťáci už bych tam beťáka nedával a taky ty krvavky?
voda měřená byla..a už to prý není vhodný na dlouhodobější pití, protože se z polí dostávají právě dusitany a dusičnany, nebo jak to je
Na druhou stranu mám rok 60tku a v pohodě..jak ryby, tak kytky.
Pokud budeš brát vodu ze studny zjisti si hlavně hladinu NO2 a NO3.
0 19.09.2015 14:44 marlin Zdravím,
budu pořizovat nové akva a zajímá mě Váš názor na složení rybiček
.
Rozměry akva: 100x40x40
Voda: Studna - ph 7,2,tvrdost 12-14 °dH , teplota 25°C a v extrémních bez chlazení 28-30
Dno: říční oblázky vel. 4/8 mm
Rostliny: ještě nevím, ale nějaká kolekce z aquadaho
Čichavec perleťový 2ks
Mřenka pákistánská 2s
Pancéřníček zelený 4ks
Parmička černopruhá 4ks
Bojovnice 1ks
Ancík 2ks
Tetra krvavá 10 ks
Starší reakce
Ty chceš vařit guláš?
Pokud ano, masa na něj už máš dost. Vyber si dominantu za mě z tohoto výběru pár čichavců, potom k tomu nějakou hezkou hejnovku třeba ty neonky a na dno partu pancéřníčků. V jednoduchosti je krása.
Ne, tedy ne ve 125 litrech, určitě ne skaláry, určitě ne čichvaci(perleťáci, modří, šedí, zlatí), ty mřenky tuším taky něco vzrůstnějšího, takže taky kategorie, ne.
Nemohou.Nevhodná kombinace i výběr druhů do daného objemu.
0 31.08.2015 19:11 pepsi – rybky v akvariu 125 l
Prosím o radu... Mohou být spolu skaláry, neonky,čichavci, molly, mřenky a parmičky?
Díky
Starší reakce
Tak musím vyslovit pochvalu, povedlo se to.
Osobně bych a to i pod tíhou informací o přítomnosti akvaristickýho potěru bych šel do těch otíků(6-8 kousků), coby šikovných a hravých pomocníků. S tím posílením hejna modrejch neonek na 20 kousků bych souhlasil.
Dětem jsem to samozřejmě vysvětlil. Díky tomu není osádka 30 pavích ok, 5 závojnatek, 10 skalár a 10 ancíků...
Prezentaci akvárka jsem narychlo spíchnul. Fotka je zatím bohužel jen z mobilu. S komenty nejen ohledně osádky klidně do mě...
Dětem je potřeba vysvětlit, že i rybičky jsou živí tvorové, kteří mají určité nároky a pokud děti chtějí pozorovat hezké akvárko, nemá se to přehnat.
Já jsem se vrátil k akvaristice po cca 20 letech právě kvůli synovi, ale tohle byla první věc, kterou jsem mu vysvětlil - že nemůžeme míchat bezhlavě rybky a krevetky podle toho, jak by se mu líbily, jinak to nedopadne dobře.
Jako víš co, mě by taková osádka stačila třeba jen s posílením hejna neonek. Ale vysvětluj to dětem, které chtějí akvárko co nejbarevnější a nejživější...
Otíky tedy ještě zvážím. Posílím postupně neonky na cca 25, když tvrdíte, že by to akvárko mělo zvládnout. No a časem ty cichlidky.
Já bych taky místo otíků přidala ještě aspoň 15 modrých neonek, jsou drobný a čistotný, vešlo by se jich i 18, ať jich je pořádný hejno.
V jiných oborech se traduje, že se nehrabe v ničem, co funguje ... (lze to i sprostěji). Tak proč se v tom hrabeš ty, když máš dobrý pocit už teď
Ale já osobně bych v malém asi nemíchal pancéřníčky s otíky. Párek cichlidek bude asi OK.
0 24.08.2015 13:42 ms Po záběhu zarybňuju akvárium - 98l, čistý objem cca 75l. Rostlin je dostatek a daří se jim. Po pročtení fóra mám o osádce celkem jasno. Tak bych s vámi rád zkonzultoval počty jednotlivých druhů.
Aktuálně tam mám:
neonka modrá 12ks
pancéřníček panda 6ks
levatky a kružíky z kytek
Plán:
otíci 6ks
páreček malých cichlidek - kakadu, vysokoploutvá, panduro apod. (druh si ještě definitivně rozmyslím, na to je čas)
Je prostor a rozumné některé hejno ještě rozšířit? Nebo ponechat počty podle mého plánu, případně plán upravit? Pocitem nějaké prázdnosti akvária netrpím už ani teď.
Starší reakce
Nebuď tajemná jak hrad v Karpatech a nesmlouvej.
Dokonči prezentaci, kde bude uvedeno jak to vlastně s tím počtem stávající osádky je a bude se vidět.
Aha,a jen tak pro zajimavost,druhove by se k sobe hodili?
Ne, už teď je tam docela těsno.
0 16.08.2015 09:43 Barčuša Zdravim,prosim moc o nazor.Mam par cichavce zlateho,neonky,tetry,dve molly,dania,pancernicky,ancistrusy.Muzu si poridit par Bety bojovnice??dekuji
Do haaaaje ...No jsou 4,a je pravda,ze tem nic neni
To jsou hajzlici...Ja je tipovala...Co s tim ted?
Z mých zkušeností s tím seznamem ingrediencí pro rybí polévku, bych si ohledně ploutví, tipl na tetru měděnou. Mám jich větší hejno a i tak jsou občas kousavé, natož pokud jich je málo a svoji ,,hyperaktivitu" si nevybijí v rámci svého druhu.
No kdyby byly uz mrtve tak me to neprekvapi tolik,ale ty neonky napr. byly uplne v pohode a najednou pres noc zmizely uplne vsechny,to same ted naposledy asi pred 2 hodinami ta molly zila a pritel odjel na 15 min. vratily jsme se a molly uplne ozrana...
Takze podle me spis jestli je mozne ze nejaka treba zacne utocit...Nevim
Ano, ryb je moc.
Kanibalky můžou být všechny, není to nic neobvyklého. Teda, že ostatní žerou až mrtvé ryby.
Rostliny zásadně by měly být živé.
Filtrace běží nonstop a týdně měnit vodu.
Akvárko zabíhat alespoň měsíc bez ryb, pouze s rostlinama a technikou. Z počátku klidně měnit vodu denně.
Udělej si prezentaci, dej fotky a bude se lépe radit, nicméně teď je dle tvého popisu vše špatně
0 13.08.2015 19:57 AmMia Ahoj,pred cca 4 tydny jsme daly do nove zalozeneho akvarka (60L) Nekolik ryb. (tetra medena,plata balon,zivorodku velkoplout.,molla,mecovku,neonky,pancernicka a krunirovce plochousteho) Kazdy min. 2ks. Moje prvni otazka je zda jich neni moc? Nemame v akvarku zadne zive rostliny. A druha otazka..Po 2 dnech umrel prvni balon,pak jedna neonka,pak jedna zivorodka a dalsi 2 balony...Pak se nam dva balony narodily,do rana prezilo jen jedno miminko...Ale pak...Najednou z niceho nic se nam prez noc ztratily 4 neonky,pak jsme nasly 2 molly mrtve bez ploutvi a oci. A proto se ptam..Ktera z tech rybek je ten kanibal???A co delat dal? Jsme zacatecnici a se vsim nam poradily pouze v Hornbachu a popr. tady z diskusi.
Starší reakce
Reagoval jsem právě proto, že je (zejména) zde takto nepřesně pojem biotop používán. A stejně tak, jako v supermarketech na vahách chybně řadí meloun mezi ovoce, tak to z něj ještě ovoce nedělá, byť je takto obecně (a chybně) prezentován. Mám za to, že by populární weby jako tento měl přispět k správnému užívání pojmů - tady jde opravdu o doplnění v zájmu věci a nikoli o hádku, jak romant správně uvedl
.
Ale jelikož, jak říká klasik, "nejde o život..." a je to jedna z mála věcí, na kterých se neshodneme
, nemá smysl to pitvat
. Hezký zbytek víkendu všem.
My se nehádáme, my s doplňujeme a tak je to správné, tak to má byť.
Ano, nějaký podobný druh jsem měl na mysli.
nehádejte se kluci dám si tam hejno pygmalíčků
Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x