Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
- jen pro upřesnění, čtverzubec potřebuje vodu s částečnou salinitou,
- kolik těch akvarek vlastně řešíte
0 15.02.2020 10:37 JackieMy Ahoj!
Kupuji si nové cca 60l akvárium a také plánuji budoucí rybky do mého 50l. Už s akvaristikou zkušenosti mám, chovám už 5 let, ale za tu dobu jsem kupovala ryby jen 2×, takže v zaplňování akvárií pokulhávám. Obě budou hodně zarostlé se silnými filtry. Určitě chci celkem dost zarybněné akvárium, ne přerybněné, ale více ryb než akvárií, jestli rozumíte. Zatím mám rozhodnuto jen o bettě a zakrslém čtverzubci. Čtverzubec se běžně doporučuje do 18l (na aj stránkách), takže chci to nové rozdělit na dvě části - jedna cca těch 20l a druhá 40l. Obě části ideálně aspoň trochu oddělené stonkovými kytkami, aby na sebe ryby tolik neviděly. V té menší části čtverzubec. A teď nevím jak rozdělit rybky do té druhé větší části a do mého stávajícího akvária. Určitě v chci v obou akváriích 1 hejno a 1 větší rybu. Ryby dna spíše ne, pokud mi nikdo nenapíše, že by byly nějak více důležité. Pár druhů jsem měla a byly to nudné ryby, které nebyly často vidět. Zatím se mi hodně líbily mírumilovné tetry klínoskvrné a neonky červené (nikdy jsem tyhle rybky neměla, nelíbily se mi, ale najednou po několika letech už jo
). Hejna o velikosti asi 10 kusů. A jako druhá větší ryba bude asi čichavec zakrslý. Ještě nevím jaké ryby půjdou kam. Používám aqadvisor a ten mi to "odsouhlasil", cca 80% zarybnění. Co si myslíte? Děkuji
Starší reakce
I neonky modré se mi "rozpohybovaly" až v akvárku dlouhém 120cm, v akva 112 litů s délkou 80cm se mi spíš šmrdolily na jednom místě, žádný velký plavání to nebylo, ve větším resp. delším je to nebe a dudy
Tak to je asi ok, pardon, to mi nějak uniklo.
Ona uvažuje neonky modré, nie obecné.
Nevím nevím, já mám 16 neonek ve 120 litrovém, metr dlouhém akvárku a přijde mi to tak akorát. Nebude jim ta 55 malá, vždyť si ani pořádně nezaplavou.
Chápu takže těch neonek 49
Ne, samozřejmě jsem přemýšlela, že hejno 10-15 kusů by mohlo být ideální. Bojím se tam ty rybky mohli vůbec hýbat
No jen tam těch Neonek nesmí být padesát.
Takže v 55l akváriu by neměl být mezi neonkami a cichlidkami problém? Nechám zatím dožít živorodky, pak dám pryč ancistruse a až potom teda budu shánět cichlidky.
Mám v akva Neonky,Tetry,Cichlidky a není mezi nima problém. Jo Cichlidky se prohánějí navzájem, ale to je normální.
A kdybych teoreticky ty ancistruse a platy vyměnila za jiné čistší ryby (např. otíci a nějaká tetra, třeba ta neonka modrá, kterou jsem původně chtěla) snesli by se s cichlidkami nebo by bylo nejlepší nechat v akváriu pouze cichlidky a pancéřníčky?
A já bych tam nechal ty platy v klidu dožít. Až pak bych si pořídil nějaké cichlidky. A Ancistrusy bych daroval nějakému nepříteli.
Ancistrus a platy jsou čuňatka,špiní dost vodu a cichlidky raděj čistou vodu...
Myslíte si, že by se spolu nesnesli a docházelo by k bojím, nebo že by potom akvárium mohlo být moc přerybněné?
Já jsem spíš měla strach o pancéřníčky, protože ti jsou takoví drobní a oproti ostatním obyvatelům u mě v akváriu jsou hodně submisivní.
horsina napsala:- mohou být 3 cichlidky kakadu v 55l akváriu a snesou se tam s ancistusy, pancéřníčky a platami?
Za mě ancistrusy a platy pryč.
0 23.01.2020 18:07 horsina – Cichlidka kakadu - 55l
Ahoj, mám zaběhlé akvárium čistého objemu 55l ve kterém teď spokojeně dožívají mečovky a platy (+pancéřníčci skvrnití a pár ancistrusů). Co se mečovek týká, většině je přes 2 roky a začínají pomalu umírat věkem, platám je 1,5 roku a zatím se ještě drží. Jelikož už mě nebaví chovat živorodky (přijdou mi v některých ohledech ještě choulostivější než tetry a dělají hodně bordelu), rozhodla jsem se je nechat dožít a poté bych je nahradila jinými rybami. Původně jsem si chtěla pořídit neonky modré v kombinaci s nějakou další tetrou, ale před asi 2 měsíci jsem byla u rodinných známých a ti měli v 50l akváriu samotné 3 cichlidky kakadu (samec + 2 samice). Co jsem se jich ptala, prý je měli už 4 měsíce a nebyl s nimi žádný problém. Říkala jsem si, že bych si je mohla taky pořídit, akvárium mám členité dost, úkrytů spousty a rostliny taky, jen se bojím, jestli by nevadilo, že by s nimi byli i ancistrusi a pancéřníčci, kterých se nechci vzdávat (+ by tam byli ještě zbylé platy (asi 4) na dožití)
Shrnu moje dotazy, protože jsem zase napsala román - mohou být 3 cichlidky kakadu v 55l akváriu a snesou se tam s ancistusy, pancéřníčky a platami?
Děkuji za každou odpověď
0 21.01.2020 09:23 jatro Ahoj,
pred 2 dny jsem zalozil 60L akvarko a zjistil jsem, ze jsem to dost podcenil s rostlinami. Hned jsem nejake doobjednal, abych to mohl trochu vic osazet. Momentalne zacinam resit jake rybky poridit. Vim, je brzy. Budu je nakupovat az tak za 3-4 tydny, ale rad bych si od zkusenych nechal poradit jake rybky se spolu snesou. Akvarium je v obyvacim pokoji a je spise pro deti takze pokud mozno tak bych chtel nejake barevne, libive rybycky. Jaky je vhodny pocet do takoveho mensiho akvaria? Diky J.
Starší reakce
Vhodné k ramkám jsou. Ohledně počtu kusů, tak to záleží jak ta nádrž bude vypadat (filtrace, rostliny, údržba atd.). Je tam zkrátka mnoho proměnných.
Pod 40 ks. bych ale u neonky modré při tomhle objemu nešel.
Ale bude tam velikostní nepoměr, takže bych ty neonky červené vynechal a zůstal bych jen u těch modrých nebo naopak. Přeci jen ty dva druhy jsou barevně dost podobně. Když už dva hejnové druhy, tak bych spíš volil tetru ohnivou.
Bydlím kousek od Ostravy.
Ještě se zeptám, jaký by byl tak jejich ideální počet do 126L?
Jde i o osádku. Jestli se budou hodit k těm ramkam
Ahoj. To je těžký, když nepíšeš odkud jsi. U nás je občas maj. A jde to o složení osádky nebo jen, kde sehnat ty neonky?
Zdravím Vás, momentálně mám nádrž 72 L a mám objednanou 126 L. Do ní přesunu svoje současné 4 ramirezky a k nim bych chtěl nějakou hejnovku. Jen dva druhy. Zatím mám v plánu Neonku červenou, ale chtěl bych modrou, ovšem tu nemohu nikde sehnat.
Díky za rady.
Věda? Nevím, nejsem na to dost zkušený, ale pravidlo číslo 1 je mít hodně rychlerostoucích kytek, a když si myslíš že jich dost tak věř že není (časem si je zredukuješ). Kytky zvládnou stabilizovat akvárium a tím vytvořit prostředí pro rybičky, takže bych si dovolil ti poradit (koukal jsem na tvou úvodní fotku) dosadit dost rostlin a mezi tím si pořádně promyslet které rybky koupit, tak aby to dalo smysl, pěkně se na něj koukalo, a dělalo radost. Myslím že základ věda není, za předpokladu že dodržíš pravidla. Učíme se pořád, já v tom lítám teprve rok a půl, ty zkušený zde ti rádi poradí, od toho to fórum tu je, má ohromnou výhodu od skupin na fb, nikdo tu není vulgární, většinou zbytečně nechytračí a snaží se rozumně poradit. Na fb vládne ve většině opak
Vím, nic není černobílé a každé pravidlo má svoji výjimku a každý hodnotící není expert.
Teď se ale trochu obávám, jak to rybky u mě zvládnou, po tom všem,co jsem si přečetla, je to hrozná věda. Už jsem kdysi dávno akvárium měla. Neonky, parmičky čtyřpruhé,živorodky...prostě guláš.
Byla jen knížka a hokus pokus. Většinou kupodivu přežívaly v pohodě, ale možná kdyby uměly mluvit, dostala bych sodu
Ono je taky důležité, komu to akvárium patří. Zkušený akvarista si může dovolit nějaký prohřešek proti pravidlům.
Nutno podotknout že záleží na více faktorech, od velikosti ryby, od její schopnosti znečišťovat vodu, od toho jak a čím je nádrž zarostlá, jaký má filtr atd... 4cm pávčate a 4cm rasbory klínoskvrné se nedají porovnat co do znečištění. Proto je tu toto fórum aby těm novým ti zkušenější pomohli a předešli tak zbytečným starostem
takže nelze paušálně brát všechny akva
No někdy je dobré se podívat, kdo chválí a naopak kdo má výhrady. I když je mi jasné, pro nováčka na fóru je těžké se orientovat...
Ale je fajn, že jsi schopná sama posoudit, že je něco guláš
Tak jsem to udělala a opravdu hodně nádrží prohlídla. Jsem překvapená, že je ve spoustě z nich podle vašich kritérií přerybněno gulášem a jsou u toho pochvaly, jen málokdy výhrady. Neonky se tam vyskytují běžně a to je prý na ně nádrž 60 cm krátká. V 60x30x30 jsem narazila i na víc jak 30 ks rybiček. Teď už nerozumím ničemu
Hezký večer
Díky, to jsem netušila, že to jde, ještě to tu moc neznám. Alespoň nemusím otravovat
Líbí se mi, že se snažíš získat co nejvíce relevantních informací.
Pokud si v sekci nádrže klikneš na pokročilé vyhledávání, můžeš si zadat do vyhledávače podobné rozměry jako máš ty, případně další data. Pak už jen stačí si nádrže prohlížet a hledat inspiraci.
Tak držím palce.
Děkuji za diskuzi a informace, ale čím dál tím víc si nejsem jistá, pro co se rozhodnout. Je ale ještě čas. Přisadila jsem rostliny a test na dusitany nevyšel dobře, takže měním vodu a zajíždím dál.
Jakékoli další tipy a zkušenosti ale velmi vítám a předem děkuji i třeba za názor na možnost osídlení párovými rybkami.
Hezký den
Ono to není jen o litrech, ale taky o jednotlivých rozměrech nádrže.
Já mám Hastatus u bornejek a jsou pomalu větší jak ty bornejky
ale přijde mi to kompaktní, panda by byl oproti nim moc velký, kdyby tam dala espeho, klínoskvrné apod... pak by to pasovalo, pandy mi s klínoskvrnými pasovali i s Espeho. Proto jsem to psal jako návrh
Jooo to souhlasím, proto jsem hlavně navrhovala ty menší rybky. Pandu jsem navrhla proto, že je mám v nádrži a stále jsou celkem malí oproti paleatum. Nicméně se také kloním k těm nejmenším. Včera mi zrovna umřel poslední Corydoras pygmaeus, který už byl pouze na dožití. Ale byl skvělý, zase je určitě pořídím
Není, to určitě ne, taky je mám, ale kdybych tehdy vzal Hastatus tak bych byl spokojenější
může jich tam dát mnohem více a vypadají taky moc pěkně, navíc rádi se vydávají mezi ostatní na krmení tak je tam i živo, mám je ve 38l a nemůžu se na ně vynadívat, ale to je o v kusu, pandy těch dá kolik? 8? Hastatus který má sotva 2cm tam v mnohem větším počtu dá víc a navíc jako bonus oproti bornejkám nebudou takový obři, pandy by byly jako David a Goliáš
Na plochu dna 60x30 není problém dát pandy nebo třískvrnné.
Z pancéřníčků bych spíše mířil na pygmeje či Hastatus
Měli jsme v akvárku postupně několik druhů rybiček a doufali jsme, že budou držet hejno. Jelikož jsme tam nikdy neměli žádnou dravější rybku, která by je držela v šachu, tak se vždy rozprchly do všech stran. Nakonec jsme čirou náhodou narazili na tetru červenoústou (i červenohlavou) a ta nás naprosto dostala. Jsou jako střely a stále "létají" za sebou. Je to jediná rybka, která nám kdy držela a stále drží hejno. Nicméně je pro ní fakt potřeba co nejdelší akvárko, i těch mých 80 cm je už dost hraničních a sotva se rozjedou, už se musí otáčet zpět. Jednou bych jim ráda dopřála alespoň 150 cm, myslím, že by v něm větší hejno nádherně vyniklo
Já bych do těch tvých 60 čistých litrů osobně zamířila spíš směrem k rybkám vhodným do nano akvárií. Můžeš si tak dovolit větší hejna drobnějších rybiček - některé druhy budou ve větším hejnu šťastné a navíc to krásně vypadá
Z mého pohledu by se ti větší hejno větších rybiček jako jsou neonky a parmičky v takovém objemu docela trápilo. Ale to je fakt pouze můj pohled. Já bych si pořídila například rasborku bornejskou, nebo skvrnoocasou, či již zmíněnou espeho. Na dno menší druh pancéřníčka např. panda, malý, trpasličí, třískvrnný, na všechny zmíněné jsem dnes koukala v akvaristice a jsou vážně úžasní
Za mě tedy jediné doporučení: raději větší hejno menších rybek, než pár kusů těch větších ;)
Kšeft je kšeft, zodpovědnost je na nás, když my budeme zodpovědný a budeme si pořizovat zvířata ať už psi nebo ryby (platí to všeobecně) takové které zvládneme tak ti kteří s tím obchodují mají po kšeftu. Bohužel spousta z nás je nezodpovědná a to dovoluje vydělat kšeftařům, pro ně jsou to zisky a pro nás ztráty, z lásky to dnes dělají jen ti co mají v tomto případě akvárium jako hobby, ne jako formu obživy. Taková je realita dneška, což platí pro každý druh zvířat a vše kolem nich. Mě to nepřekvapuje
I.Š. napsala:...Jen mě trochu zaráží, že i na burze by mi nemuseli poradit dobře - jsou to přece jedni z vás a ne obchodníci s "rybím masem"...
No jak kdo, i na burzách je to jen o lidech
Díky všem za rady, dám na vás. Čas zatím mám, rozhodnu se pro jeden druh a pak se uvidí.
Jen mě trochu zaráží, že i na burze by mi nemuseli poradit dobře - jsou to přece jedni z vás a ne obchodníci s "rybím masem".
Hezký den
Jak _ucx_ nebo jak jsem psal já před tím, vyberte si ty které se vám líbí nejvíce a časem uvidíte, není třeba spěchat s plným zarybněním
Pokud chcete hejno tak mnohem lépe ho drží razborky, taková razbora espei je krásná čistotná rybka menší velikosti kde si jich můžete dovolit mnohem více než parmiček, pak jsou o něco větší razbory klínoskvrné, oboje mi drží hejno dobrovolně bez nátlaku
ale jsou to jen moje doporučení, zkušení budou mít možná jinou radu,
Nevíš-li, asi není důvod spěchat s hledáním dalšího druhu. Prostě teď lze vybrat jeden, přizpůsobit mu nádrž a časem třeba nějaký další vyplyne nebo začne být něčím zajímavý...
Děkuji za radu. Ještě mám čas se rozhodnout, zda ty parmičky nebo neonky. Dohromady tedy nejdou, pokud to dobře chápu.
Nebo bych mohla poprosit ještě o tip na jiné vhodné hejnové?
Nechci otravovat, prošla jsem si i atlas nenáročných pro moji velikost akvária, ale jsem trochu bezradná.
Díky moc
Díky za info. Rostliny plánuji ještě přisazovat, ale ty nenáročné rychle rostoucí jsem v akvaristikách v okolí zatím neobjevila.
Těžko poradím, nejsem zastánce rybího guláše jak jsi sama psala, co tak sleduji dříve či později se to v hodně případech vymstí. Být Tebou vyberu si ryby které opravdu chceš. Chceš parmičky, kup si parmičky, pak uvidíš co dál, vždycky je lepší postupně zarybňovat
mám raději jeden druh ve vodním sloupci a druhý dole na dně, čím méně druhů tím méně starostí. 79l hrubého objemu není nafukovací
25,5 na mrenky, teda parmičky ideál, pre neónky skôr menej. S parmičkami by som bol vôbec opatrnejší, kým sú malé 1,5cm sú roztomilé, ale vyrastú. Mne vyrástli na 4cm za 2 mesiace a sú to zákerné beštie. Naviac majú rady viac rastlín a menej svetla, ale to isté platí aj pri neónkach. Pri silnom svetle a malom množstve rastlín sa môže stať, že z pekných húfových rybičiek sa stanú vyblednuté zombie čo vyliezajú z úkrytu až po zotmení.
A jakou teda na záběh? Mám 25,5
No, já bych se přiklonil na to nedat ani na radu ani prodejce na burze, za krátkou dobu co mám akva jsem poznal že skoro jak prodejci v zooshopech, na dotaz teplota apod... Odpoví jakou máte? Když jim to řekne oni odpoví " jo to je dobrý, akorát" bohužel je to kšeft i pro něj
Jasně, čekám, nekupuji, nechci být zklamaná. Alespoň plánuji a rozmýšlím.
Co ten můj nástřel? Je to problém?
Děkuji moc za trpělivost, vím, že i když jsem už akvárko kdysi měla, jsem v podstatě zase začátečník.
Cením si všech rad
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x