Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Starší reakce
Doporučuji větší síťku do ní kolečko okurky, ponořit na dno a čekat. Oni neodolají a na tu návnadu je vytáhneš.
Filtr: sera fil (doplněno o filr.hmotu)a k tomu bublifuk.údržbu dělám přesně, jak jsi napsala a to doslova.Někde jsem to čet, tak to dělám.Zkusim je chytit a když ne, tak pak nastražím past s jídlem.
Ideálně dvě síťky proti sobě a opatrně. Vyndat vše pod co by se mohly schovat. Když jsem vychytával ramirezku kdysi dávno, tak jsem musel vyndat kořen i rostliny... Jsou hodně mrštní a rychlý. Při výměně dna o víkendu, kterej uběhl mi ancíkové dali nejvíc práce.
Filtrace normální? To znamená co? Mezi filtry je dost velkej rozdíl. Údržba dle potřeby - to slovní spojení mě taky trochu děsí, ideálně se doporučuje 1/3 objemu akvária týdně, filtr čistit v akvarijní vodě až když je radikálně snížen jeho průtok + odkalování to už je dle potřeby.
Chytat ancíky je kumšt, když nejdou sami, často se dělá pastička z PET lahve která má vyříznutý otvor a do toho vložíš na noc tabletku, okurku - prostě baštu a doufáš, že se chytí a pak flašku i s rybami vytáhneš. Pozor na ostré hrany, aby se ryba neporanila!
Supr dík za rady.Jdu to realizovat.Filtrace normální a údržba pravidelná a dle potřeby. Dále bych chtěl vědět,jak chytim anciky?Párkrát jsem to zkoušel je to nemožný.Nějakej nápad.
Na hraně to relativně je, ale máš-li kvalitní filtraci a provádíš pravidelnou pdržbu je to ok. Všechny ryby patří do kategorie označované jako "čistotné". A i za mě tahle nová pozměněná osádka dobrý
mam razbory klínoskvrný.Takže ancíky pryč.přidat razbory (chtěl bych tak 5),přidat pandy (3)a dále otíky (5-6)jak bylo napsáno. Nebude problém s přerybněním akva.Takhle, jak to mám mi to přijde na hraně?!
Zkus dávat ancíkům a pandám krmení na víc míst, aby se netísnili všichni v jednom koutě. Házím jim granule schválně po celé délce akvárka, aby se dostalo i na potěr. Jinak ty razbory bych klidně přidala.
Jj, klidně to udělej jak píšeš a pandy taky můžeš ještě přidat jakpíše Aforte. Otíků tak 5-6 kousků bude fajn.
Jaké to jsou razbory? Jak říkáš, lepší jedno větší hejno. Ancistrusy bych dal pryč. Jsou to strašná prasátka.
Ti otíci budou jistě mnohem lepší volbou. Možná i u pancíků bych klidně ještě 3 přidal.
Ta osádka je čistotná krom těch ancistrusů, proto tu může být trošku větší počet.
0 13.08.2014 13:31 Filip – rybicky v 84l
Pěkné odpoledne. Prosím o radu. Mám 84l akva(čistý objem neznám)a mám v něm:10x razbora, 1x bojovnice,5x panda a 3x ancik.Chtěl bych ještě přidat asi 5x razbora.Hejno je to super,ale větší by bylo lepší.Rybičky jsou pěkně u sebe (asi maj strach z bety).Nechci žádny jiný rybičky. Dle mého lepší jeden druh a víc kusů (u hejnovek)líp vyniknou. Razbory jsou super.Dále řeším anciky. Jsou to super čističi,ale dost nadělaj a při krmení?!Chudáci pandy.Přemýšlím o odchytu a nechat jen jednoho nebo všechny pryč a místo nich otíky (nebo něco jinýho). Jinak s nima nejsou problémy, jen při krmení-to je ring. Dík moc za radu.
Starší reakce
O tu velikost jde taky, ale spíš jde o to, že máš akvo orientovaný na rozmetadla hnoje a časem se mlže ukázat problém s N látkama a to i když se budeš snažit neflákat údržbu, to potom stačí opomenout vyměnit vodu, mít podimenzovanej filtr, méně rostlina už to jede a dávají se dotazy do vláken o nemocech ryb. Prostě všechno chce svoje a tvoje stávající osádka je spíš nevhodná, jak jsem se snažil vysvětlit. S návrhy jenž zde zazněly jako alternativy nemám problém.
Jasně, díky za opravu, myslel jsem Pancéřníček zelenavý. Chybička se vloudila.
Kubasix napsal: Kdyby sis vybral lepší osádku, mohlo by tam být více rybek.
Např. 6 ks Pancéřníčků (zelených, skvrnitých, panda,...)
8x Tetra ohnivá a šla by i Cichlidka Thomasova
Edit: Thomasku beru zpět, koukal jsem teď do atlasu a do 100l to má daleko, takže by šlo posílit to hejno Ohnivek Pancéřníčky zelené,do 54L,určitě ne.Když už,tak C.habrosus,C.pygmaeus,popř.ty C.paleatus nebo C.panda.
No pokud si budes chtit nechavat nejake mlade a jeste je vypiplavat aspon do velikosti, ze je muzes nekomu rozumne dat, a i kdyby slo jen o par kusu, musis pocitat jeste s nejakou zatezi navic... Lze ledacos, ale pocitej i s tim, ze to akvarko musi 14 dni vydrzet i bez zasahu, kdyz treba pojedes na dovolenou. Takze dimenzovat akvarium tak, ze to funguje kdyz 2x tydne vymenis pulku vody, neni pro normalniho cloveka trvale udrzitelne.
Kdyby sis vybral lepší osádku, mohlo by tam být více rybek.
Např. 6 ks Pancéřníčků (zelených, skvrnitých, panda,...)
8x Tetra ohnivá a šla by i Cichlidka Thomasova
Edit: Thomasku beru zpět, koukal jsem teď do atlasu a do 100l to má daleko, takže by šlo posílit to hejno Ohnivek
Ony ty rybky ještě poporostou trochu, takže se neboj a dej na dobré rady Designera
Tak Black Moly 8cm nemají ani jedna ... dvě se ted narodily takže to jsou prcci a dvě jsou větší dejme tomu 4-5cm a těch 5cm maj aj Ancistrusy ...
Takže víc rybiček tam dávat nemám jo? Tak to je blbý takle mi to přijde takové že tam nic není.
4 zivorodky po 8cm, to mame 32l, Ancistrus taky neco nadela a mame tady dva kusy, to uz je tak na neco pres 40l a dosla nam voda (54l je hruby objem, vody je o dost mene), takze konecna, dal se nejede
.
Kdybys tam dal jeste treba par malych Cichavcu, ono by to to akvarko pri slusne peci jeste uneslo, ale radeji s jakymkoli doplnovanim hooodne opatrne.
0 05.08.2014 10:23 pompoPV Takže, čichavce jsem vyřešil
Ve 100 litrech nyní mám 9 danií pruhovaných, 15 parmiček čtyřpruhých, 6 kominíčku a 4 pancéřníčky
To akvo je časovaná bombička a problémky příjdou, tedy pokud sedí datumy založení a údaje o údržbě(čemuž se podle svítivé čistoty dá i věřit), tak to bude krátký, ale o to bolestnější zlom v podobě úhynů a ani každodenní kontrola tě nezachrání, co tě může krom toho selektivního výběru vhodné osádky zachránit, je velmi častá výměna vody. Ovšem pokud jsem byl moc přísný, tak se omlouvám, leč to tak nějak jak jsem napsal vidím.
Edit: Jenom abych předešel dalšímu vysvětlování. Beru ten stav akva, jako by tam ta doporučená osádka byla a snad ne zbytečně jsem na onen možný výsledný stav poukázal.
parmičky se prostě normálně chovat nebudou,leda,že bys je vycvičil, což nehrozí.
To je teda mix.
Parmička černopruhá (6), dánio pruhované (6), neonka červená (12), čichavec modrý (2), čichavec zakrslý (2), parmička čtyřpruhá (10), pancéřníček skvrnitý (4) - vyškrtla jsem kominíčky a vracíme se na začátek - guláš, x hejnových ryb po malých počtech, 2 druhy agresivnějších ryb v době páření, velká neznámá parmičky čtyřpruhé, to máme "jen" 42 ryb větších než 5 cm v dospělosti na 100 l
Já fakt nevím co chceš slyšet, že je to takhle vlastně úplně ou kej, protože to řekla paní prodavačka?
Ale tak pokud se budou chovat parmičky normálně, tak není co řešit až na ty kominíčky ne?
Ani jeden druh ryb z výběru prodavačky není vhodný osadník do 30 l. To mi zrovna nepřijde jak dobré řešení
Díky za vyčerpávající odpovědi. Mám jen polovinu ryb. Uvidím jak to bude s tou snášenlivostí parmiček. Pořešit bych to mohl tak, že nechám napořád v provozu malé 30l.
Jestli máš na mysli Velké společenské akvárko, tak 100litrů čistého objemu na to zapomeň, to bude méně. Dno, filtr, kořen, kameny, to všechno ti odebe prostor. Mam na tebe jednu otázku, proč se ptáš, jestli ty ryby není moc a zda jsou vhodné když už je máš koupené? By to mělo být opačně.
Koukám, do tvojí druhé prezentace tedy "karantény" a je pozdě bycha honit, že? Parmičky už máš koupené, kominíčky také stejně tak jako oba druhy čichavců - pokud dobře vidím. No, uvidíš, já osobně bych se zamyslela nad tím, zda parmičky a čichavci jsou vhodní spolubydlící (vysvětlení psal hezky Designer) a v mých očích se mi nezamlouvá spojení labyrintky a živorodky. No což, teď je jen na tobě zda s tím hodláš něco dělat nebo ne
Parmicky ctyrpruhe mohou okusovat tykadla cichavcum a to je pak rachot. Ve vetsim hejnu se sice dokazi zabyvat spise samy sebou, ale ja bych to neriskoval ani nahodou. Takze to co povazujes za malou rybu s nejmene problemy, to muze byt ten nejvetsi problem.
Kominicek (
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_ostrotlama ), vis jak Ti 6ks zahnoji akvarko? 6ks pro jejich trvaly chov, tedy normalne tak 6x8cm => 48l vody. Ty mas 100l akvarko, rekneme 80l vody pri dobre vuli. Pro vsechny ostatni ryby Ti zbyva 32l, to se mi moc nezamlouva...
A mimo to, fakt je to docela gulas. Vzdyt nejaky druh ryby si kupujes proto, aby ses z nej tesil, abys ty ryby pozoroval, aby Te to bavilo, ne ze to slijes do akvarka a je to nejak barevne a hybe se to. Co si tak pro zacatek koupit jen neco, co se Ti opravdu libi, a pak to doplnil az podle dukladneho vyberu o nejaky druh, ktery Te opravdu zaujme?
EDIT: Vidim ze cisty objem 100l, ale to na situaci az tolik nemeni.
Je-li čistý objem 100 l, tak bych přitvrdila v daniích na 20 než původních Zoidikových doporučených 10-15, ale ten guláš stále platí. Paní v akvaristice ti doporučila dobře - hodně ryb, větší obrat, pro ní víc prémií
My z tebe žádný zisk mít nebudeme - rozhodni se tedy sám kdo ti radí lépe a dle svého vlastního uvážení.
Edit: A pokud ty "ušetřené" peníze za ryby hodláš nějak akvaristicky využít doporučuji v té 100 l hodně, ale hooodně přitrvdit na rostlinách.
Tak tak, Turbínka má opět pravdu. Podívej se na "hejno" 5 danii a pak se podívej na hejno 20 danií. Jedna věc je, že 20kousků bude vypadat opticky mnohem lépe, ale také se ryby budou cítit ve větší skupině svého druhu mnohem lépe. S tím co ti ona navrhla, tak bys mě i velmi přerybněno. 44 ryb do 100litrů, které ti ještě díky dnu, rostlinám, kořenu ubydou na cca 80... Je to poměrně malé akvárko, takže jedno početnější hejno bude tak akorát.
Jenže i ty druhy jsou důležité, x hejnových ryb nevynikne a je z toho zmiňovaný nepěkný guláš.
spíš mi jde o počet ryb, než o druhy
Paní ti poradila poměrně slušný guláš do 100litrů. Osobně bych to viděl na páreček čichavců zakrslých, danio pruhované 10-15kousků, pancéřníčků 10kousků.
0 02.08.2014 15:14 pompoPV – Hodí se tyto rybky k sobě ?
Paní v akvaristice mi řekla, že bych mohl mít ve svém 100l akvárku tyto rybky: parmička černopruhá (6), dánio pruhované (6), neonka červená (12), kominíček (6), čichavec modrý (2), čichavec zakrslý (2), parmička čtyřpruhá (10), pancéřníček skvrnitý (4). Co vy na to?? Neonky a parmičky černopruhé jsou docela malé ryby, takže si myslím že to není taková katastrofa s přerybněním. Díky za odpovědi
Starší reakce
Měděnky jsou mrchy nenechavé , mám je se skalárama , na ty si teda nedovolí nic , no ostatní ryby jak před nimi začnou prchat , nedo se jen prudčeji pohnou , měděnky je hned proženou , je to jen jejich neškodná hra , nikdy jsem nezaznamenal žádné poranní z těchto potyček , prostě je to hyperaktivní rybka , pokud je máš v takovémto počtu ,neměly by si jinejch ryb všímat, maximálně když do nádrže vpustíš nového obyvatele , tak ho odzkoušej jestli se chytne
když se o tetry budeš dobře starat , odmění se ti na večer parádním cirkusem při tření , je to úchvatná rybka
Dej tomu všemu pár dní čas, ono se ukáže kam se to pohne a jak se porovnají a co se event. ukáže, čímž nechci nic přivolávat.
Ráno moudřejší večera.
V sobotu jsem do nádrže přidal další část hejna teter měděných. Teď tam plave jedna betí holka a 27 teter měděných. Mám z toho smíšené pocity. Zdá se, že tetry honí bettu trochu víc než předtím. Teplota je kolem 26 C, Torben, voda vyměněna.
Kromě toho jsem si všiml, že betta je méně aktivní. Dnes jsem přišel z práce a betta je v rohu nádrže nad biomolitanem. Moc se ji nechce plavat. Vypadá normálně, nemá žádné pruhy, nevidím žádné poranění, žádný příznak nemoci, ale je prostě nápadně méně aktivní. Myslíte, že je to tím, jak se vyrovnává s novou společností?
Raději jsem asi před hodinou vyměnil 1/3 vody, ale chování se zatím nezměnilo. Jednou za čas se přistaví tetra a trochu bettu otravuje. Nerozumím tomu, protože je to proti všemu, co jsem o tetrách doposud četl. Nebo to může být projev nějaké nemoci, kterou nové tetry mohly eventuálně přinést? Nemám karanténní nádrž, ale nemám ani důvod nedůvěřovat prodejci.
No,přišel sem pozdě
Takže křížit se opravdu budou a kombinace skalár a živorodek je dobrá snad jenom v tom smyslu,že chceš skalárám dopřát živé krmivo
Jinak 45 cm je pro dospělé skaláry opravdu málo(doporučuju min.50cm,ale pouze vody(!) ).Spíš bych se zaměřil na jiné ryby,jak již bylo řečeno.
Ještě doplním, že ty endlerky se ti budou s očkama křížit, což většinou není žádoucí.
Skalára je podle mého krapet čistotnější ryba než endlerka , ale zas tak hrozné to nebude , určitě se nedočkáš nějakých mladých , skaláry ti je vyzobou, spíše bych se zamejšlel nad tím jestli je tvoje nádrž vhodná pro ty skaláry
Chci se zeptat, mám v akváriu 3 živorodky endlerovy a 4 skaláry, žijou v pohodě spolu, ale hodně lidí tady mi říkalo, že není dobrá kombinace až skaláry vyrostou ještě víc, mohl by být problém, chci dokoupit nějaké nové rybky, mám koupit úplně nějaké jiné hejnko, nebo můžu k endlerkám dokoupit paví očka? je to už pak ke skalárám dobrá volba?
Starší reakce
Jen pro upřesnění:Torben má pH 7,00
Doplň stav teter a pouvažuj o něčem na dno. Třeba takových 8 ks pancéřníčků (Panda, Šterbův,...je jich dost).
A ohledně teter žhavých, nejsou vůbec agresivní ani v menších hejnech.
Dobře. Takže pro takové hejno teter měděných je objem 128 litrů (i když hrubý) asi dostačující. Torben přidávám podle návodu a v akváriu je taky kořen. Takže třísloviny a huminy snad nějaké jsou, jestli dostatek, to se asi posuzuje těžko. S kyselostí toho kromě přidávání Torbenu asi nějak hodně nenadělám, ale neměřil jsem. Teplota je kolem 26 C, co mi přišlo jako rozumný kompromis pro tetry a betty. Rostlin je relativně dostatek, úkrytů relativně taky. Část hladiny je zastíněná pistií, tak stín se taky najde. Takže snad je tím faktorem, který je může stresovat, ten nižší počet a doplněním na plnohodnotné hejno snad nic nezkazím. Díky.
Ono je to s tou mírumilovností tak, že když jsou ve vhodným počtu a v odpovídající velikosti a v neposlední řadě zde i voda, tedy kyselost, třísloviny a huminy v ní přítomny, můžou sehrát svojí roli a pozitivně, či negativně ovlivnit právě to chování daných druhů ryb. Jinak u teter žhavých jsem nikdy nějak výrazně nepozoroval sklony k okusu a otravování pomalejších a oploutvenějších ryb.
Díky. Tak to udělám. Tetry dostanou víc kamarádů.
Když jsem ty tetry měděné kupoval, bylo mi řečeno, že jsou mírumilovnější než třeba krvavé nebo žhavé. Proto jsem do nich šel. To možná nebyla zcela šťastná volba.
Koupil jsem jich 12 kusů a chtěl jsem dokoupit další za týden, ale když jsem viděl, že soužití s bettami není zcela ideální, nevěděl jsem, jestli nákupem dalších ryb neudělám víc škody než užitku. Tak je moc fajn slyšet, že doplněním na dvojnásobek se můžou uklidnit.
Nejdřív tedy koupím nové tetry a pak za nějaký čas zvážím ty cichlidky.
Přidat reakci
1 ...... [69] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x