Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Pokud je to zarostlé, tak se tam populace krevetek asi udrží. Ale nebude vidět.
Rasborky už tam cpát nechci. Pořídím si 6 vrčivek. Sice tu mám malé krevetky, ale ty jsem si rozmnožil do všech akvárii, takže jedno bez minikrevetek mi nevadí.
Určitě se dají chovat ve větší skupině, ale jejich chování myslím mnohem lépe vynikne, když mají dost prostoru i na nějaké to soukromí. Člověk pak může pozorovat jejich zajímavé chování včetně tření. Pokud by jich bylo podstatně víc na stejném prostoru, tak to myslím nebude ono (ale neublíží si, to ne).
Já bych je spíš doplnil nějakými těmi razborami. Po dospělých nepůjdou, ale množit se razbory nebudou (jinak se sem tam nějaké mládě občas samo odchová ve vhodně zařízené nádrži).
Dají se chovat i ve větším hejnu. Neperou se mezi sebou. Akorát upozorňuji že jsou celkem slušní dravečci. Zůstala mi jedna v akváriu, kam jsem dal skupinku endlerek a dokud tam ta vrčivka byla, neměl jsem šanci na odchov. Okamžitě po jejím odlovení se endlerky začaly v pohodě množit.
Já měl šest kusů v 60x30x30 a bylo to tak akorát. Dál bych tři páry, jsou to hodné ryby, žádné vážně rvačky se nekonají, a to ani když se třely (jen tedy likvidují i dospělé krevetky). Problém je, že já jsem si pohlavím některých nebyl jist ještě dlouho po koupi, v době nákupu jsem to nepoznal vůbec.
Dobrá tedy. Jsou to zajímavé rybky.
Nejspíš jim nakonec dám přednost. V hejnu těch 6 kusu, mají být jakoby tři páry? či převaha samic?
Jako že budou značně rušivé.
Rájovců ani pár. Možná ve stejném objemu ale jiném tvaru (delší), ale ve 40 cm bych samec samici asi dost šikanoval. Bál zvuků? Nerozumím
Psal jsem, že pár ohledně těch rájovců. Na vrčivku jsem taky koukal, ale tam jsem se bál těch zvuků, co vydává.
Ten rájovec není hejnová ryba, potřebuje větší nádrž. Letnich teplot bych se nebál (v létě jsou na teplou vodu zvyklé i mnohé naše ryby), ale tyhle subtropické druhy nutně potřebují pro dobrou kondici pokles teploty v zimě, často i pod dvacet stupňů.
Razborky barmské by byly v pohodě. Jestli chceš labyrintky, tak vrčivku trpasličí, tak pět šest kusů - do zarostlé nádrže.
Rajovce jsem měl jiné druhy. Tento chce moc nízké teploty. Na to v létě bacha. Velikostně to bude na hraně a k ostatním malým rybám bych rajovce nedával.
Kardinálky rády plavou, ale mohlo by jim to stačit. Jinak to jsou bezproblémové ryby.
Rasbory neznám.
Dalšího ancáka bych nedával. Zkus nějaké jiné krunýřovce, co nedělají takovou rutiku, nebo pancíky. Můžeš přidat nějaké plovoucky. A zvětšit hejno neonek.
Přitlačil bych výrazněji na neonkách...
Přidej tak 20 ks Neonek, velké hejno to krásně oživí
Ahoj, chtěl bych nějak oživit mé akva. Do budoucna mám v plánu pořídit ancistruse gold - opačné pohlaví k tomu co mám a tak 2-3 ks raka mexického zakrslého. Ale raky a krevety plánuji v příštím roce přemístit do krevetária. Máte návrh co ještě doplnit za ryby, nebo myslíte že tak jak to mám je to dostačující. Děkuji za rady
Starší reakce
Rozhodně doporučuji, je to majestátní, nenáročná ryba se zajímavým chováním, barvozměnou a malou agresí vůči ostatním rybám. Jen je trochu plachá/lekavá. Akarka zelená by také mohla být vhodná, 1 pár.
Vysoký je jenom 40 na Skaláry málo . A co Akara hnědá???????????
Skaláry.
Jak to máš vysoký?
Ještě Akary rodu Laetacara. Kakadu bych vypustil.
Zkušenosti mám spíše malé chtěl bych k jednomu hejnu nějaký dominantní pár můžete,ale když ne ramirezky tak nevím jaký.Rád si nechám něco doporučit.Dík za tip
Jaké máš zkušenosti s akvaristikou? Pokud malé, tak ramirezky nedoporučuju. Málokterý začátečník je dokáže udržet naživu. Zkus se podívat po jiných rybách.
Tetry by měly být v pohodě, jsou mnohem čistotnější. A jestli tam nebudeš mít nic dalšího, tak jich klidně může být víc.
A když vyměním parmičky za tetry měděné ???????????????
Myslím že ne. Ramirezky jsou velmi citlivé na kvalitu vody a parmičky jsou čuňata.
Ahoj, myslíte si, že ve 150l akváriu mohu mít 30 parmiček čtyřpruhých a pár cichlid ramirézových. Díky
Ve společné nádrži neodchovaji nic, i kdyby se betty navzájem dobře snášely a pravidelně se třely. Ale taky se může stát, ze se budou samice mezi sebou nebo se samcem navzájem napadat.
Souhlasím s Kairou (a nám vyzkoušené z vlastní zkušenosti), že razbory Hengelovy si betty nevšímaji, ani ona si nevšímá jich. Stejně dobře se snáší s tetrami Bleherovymi. Viz
rybicky.net/nadrze/19867-kristalova Co třeba parmičky duhové, dánia nebo nějaké razbory (klínoskvrnné, Espeho, Hengelovy)? To jsou všechno klidné rybky, které bettu nechají na pokoji. Až na dánia, ta tak úplně klidná nejsou, ale betty si všímat nebudou. Nebo nějaké mírnější tetry, ozkoušené mám neonky černé a tetry průsvitné. Měďky rozhodně ne, na ty pozor, to jsou potvory! Budou bettu otravovat.
V tom případě by možná stálo za úvahu vytvořit jednodruhovou nádrž. 1 samec a 3-4 samice v hustě zarostlém a členitém akváriu velikosti 150 l by mohlo fungovat a můžeš se pokusit i o odchov, manželka to možná ocení
. Ale osobní zkušenosti nemám.
Vím, že jsi psal 150 litrů,ale můžeš napsat rozměry akvária?
Já vím že mi omezuje výběr ryb , ale nemám kam dát a ani se mi nechce dávat někam druhé akvárko.
A musí být nutně v tom větším akvárku? Nestačilo by jí samotné menší akvárko? Jen pro ni?
Ona ti bude fakt omezovat výběr dalších ryb.
Betta je srdeční záležitost mojí ženy ta tam být musí
Já být tebou, tak bettu nechám v malém akvu a to nové si zařídím bez ní. Nebo tu bettu daruj.
Dík za radu parmičky vylučuji a co tetra krvavá,červenoustá nebo měděná ty už budou v pohodě?
co vím, tak se uvádí že parmičky čtyřpruhé jsou temperamentní a s oblibou okusují dlouhoploutvým rybám ploutve. ale když jsou ve větším hejnu a ve větším akvariu, tak se myslím projevují více v rámci svého hejna a ostatní ryby tolik neprohání. ale je to rizikové, beťák je hodně pomalá ryba a snadný terč.
Záleží, jak velký k ní máš vztah. Bude to jednodruhová nádrž s hostující bettou? Každou parmičku provokují dlouhé ploutvičky. Dle mého názoru.
Já myslím, že ty parmičky nenechají nic dlouhoploutvého na pokoji.
Ahoj, poraďte mi, prosím, někdo. Chci si pořídit do mého 150l akvária asi 30 parmiček čtyřpruhých, ale ze starého akvária mi zůstala jedna Betta. Bude to velký problém? Díky
Starší reakce
Ja mam vlastni zkusenost. Ta fotka byla jen priklad toho, cemu se rika zarostla nadrz (
protoze spousta lidi ma kytek destuinu a take tomu rika zarostla nadrz). A zarust nadrz si muze dovolit kazdy, je to jen o pristupu.
Možná ano, z vlastní zkušenosti nemůžu potvrdit, ale nikdy jsem neměla ani jednu z Tebou jmenovaných.
Nejde ale srovnávat nádrže paní Rejlkovéa a tazatele, který jakkoliv to myslí dobře, tak z jeho příspěvků nečiší tak úplně to že ví co a proč dělá... neber to rybickari prosím osobne, ja moc oceňuju že se zajímáš a ptáš se tu, ale to co si může dovolit paní Rejlková si ty ani já nebudem moci dovolit ještě hooodně dlouho (pokud vůbec někdy).
A trvám si na tom, že pokud budou odchovy, tak jen v počtu několika kusů. Ono mít co žrát není jediné kriterium pro úspěšný odchov potěru.
Bylo by fajn kdyby se ozval i někdo kdo opavdu má vlastní zkušenost.
V tradiční nádrži určitě. Ale pokud se nepřerybní a naopak se nechá nádrž zarůst jako džungle (t.j. minimálně takto
maniakva.sweb.cz/… ), jsou některé jikernačky schopné množit se jako paví oka. Perlovým dániím i kolizám to jde zrovna docela dobře. Podmínkou je, aby byla nádrž dostatečně zralá a nesterilní, tj. aby v ní potěr našel dostatek mikroskopické potravy (tzv. aufwuchs).
Ono tu padlo už několikrát to, co napadá při čtení tvých příspěvků i mně.
Ve společenské nádrži bude jakýkoliv odchov jikernatých ryb spíš velké štěstí, a když už tak v počtu jen několika kousků.
Dania perlová jsem v pohodě odchoval na Hikari First Bites už od rozplavání:
www.hikari.info/…
Spíše je problém s tím, že dospělé ryby většinu těch nerozplavaných sezobnou.
Mohly, ale neonky a ve finále ani galaxky nejsou moc hejnový, na rozdíl oproti mnou doporučených.
Jedno je jikry uchránit a druhý skutečně odchovat, je třeba býti připraven a mít k dispozici k rozkrmení třeba artémku.
Zbytečně se s tím trápíš a dopředu moc plánuješ, neřeš to.
jsem rád, že to píšeš. zrovna jsem před chvílí koukal do nádrže a říkal si, nejdřív půjdou razborky;), chce to víc zarůst... občas tu vidím, jakési plovoucí rostlinky, ale nevím, co jsou zač. Dáš prosím tipy?
Apak v budoucnu by ta skladba mohla fungovat? i cichlidky s čichavcy? To by bylo supr!
díky za tip na hezčí razborku;)... snad se mi podaří vše sehnat z dobrých zdrojů...
Co z té osádky by mohlo v akva podle Tebe při dobré údržbě nechat potomky?
A myslíš, že Otíci nejsou hrozba pro cichlidky a jejich jikry? Jakože si je uchráněj?
Díky:
PS: Místo těch razborek by mohly být i jiné podobně velké hejnovité rybky ne? (neonky červ., dánia perl.)
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x