Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
A co větší hejno neonek, pancéřníčky a k tomu třeba cichlidka kakadu???
edit: myšleno tak, že bych nechal jen jedno hejno - buď ty neonky, nebo ty tetry červenoústé, ale ve větším počtu...
0 03.03.2015 10:58 Spajda Ahoj mám akvo 112 litrů a snažím se o biotop amazonie mám v plánu tak 10-15 neonek plus tak 10 teter červeno ústních plus 5 pancernicku. A ještě by se mi líbila naka střední ryby nebo mi navrhněte nejlepší složení osádky.
Budou to všechno čistotný rybky, tedy až na ty oka, takže tam nedávej ty cichlidky a uvidíš po dožití těch ok, ale oni přibudou zase další, protože ty samice jistě nějakou omladinu vrhnou.
A nebude tam toho moc? Ty paví očka tam dát musím alespoň na dožití, jsou to takové veteránky a nemůžu se jich jen tak zbavit.
Dej spíš neonky modrý a dej jich ne méně 30 kousků, bude to super hejno, otíky taky partu 8-10 kousků, toho ancáka ani ty oka už bych nedával a místo toho nějaký pár cichlidek.
0 01.03.2015 16:05 JakubK – Kolik
Dobrý den, do svého (již nějakou dobu) nově založeného akvárka bych si rád pořídili ryby. Rozhodl jsem se pro Neonky červené a ještě něco k nim, moje otázka zní kolik jich do mého akva (v prezentaci) můžu dát? a jakou rybu k nim?. Určitě bych chtěl i nějakého Otíka plus mám navíc ještě ze starého akvárka jednoho Ancistruse a dvě samičky pavího očka. Dík
Starší reakce
Měl jsem právě Parmičky čtyřpruhé asi 10 ks a ty mě během dvou dní okousali všechny ryby
Tak musely pryč.
Edit:děkuji za radu.
Máš pravdu parmičku
Uvažoval jsem 20ks,tak myslíš,že do toho mého akva s tím co v něm je by to šlo?
Asi myslíš Parmičky čtyřpruhý.
No, chovají, chce to pořádnou partu v odpovídající nádrži, tak aby se zabejvaly samy sebou, jak jich bude jenom několik kousků, tak se budou nudit, šmejdit a votravovat ostatní, zvláště pomalejší a oploutvenější ryby. Takže ne méně než 20 člennou partičku.
Má někdo zkušenosti s chováním Tetry krvavé,přemýšlím,že bych si je přidal do mého akva "Prvňáček",zajímá jak se chovají ve společenském akva,jestli třeba neokusují ostatní ryby,jako třeba Tetra čtyřpruhá.
Dle mejch zkušeností, tak ancistrus sp. jen leží a čumí na mě, kdy nakrmim ryby, aby jim to moh ze dna všechno sežrat
.. to, že máš čistý skla bude spíš tim, že ti na nich nic neroste, než že by to oni sežrali
zatímco otíci furt pucujou kytky nebo skla
Pokusim se napsat jaký rozdíl mezi nimi vidím já. Otík - menší, čistotnější a co se týká rostlin, tak je k nim šetrnější než krunýřovec sp. ten je považován za většího bordeláře, je větší než otík, řasy požírá převážně v mládí....pak se prý stává linějším a údajně mu chutnají i rostlinky, na kterých si pak pochutnává místo řas....tak vidím rozdíl já...ale určitě se najde někdo zkušenější, který to třeba popíše lépe....
ahoj. Chci se zeptat jakou výhodu či nevýhodu má otík oproti krunýřovci sp. Mám ve svých dvou akva po dvou kusech krunýřovců, bral jsem je za účelem čištění skel (a zde nemám problém ani potřebu čistit). Jsem začátečník a jistě jsem udělal spousty chyb na které jsem byl upozorněn v komentářích u svých nádrží, ale rozdíl, čí výhodnost té či oné rybky jsem nikde nevyčetl. Poradíte?
Okey...nejsem v tomhle zase tolik zběhlý, takže beru. A to jsem původně chtěl na úkor těch ostatních (tery, pancíkové atd) mít alespoň tři druhy cichlidek - ramky, borelky a kakadu nebo viejity. Pak jsem si právě říkal, že by se to mohlo dost mlátit mezi sebou...
Napíšu to ještě jinak. Když to bude v té vicedruhové kombinaci cihlidek, tak bych šel do toho uspořádání 1+1.
U těch cichlidek bych skutečně poupravil to složení. Únosná varianta bývá pár. Pokud mají víc prostoru volil bych 1 samec a alespoň 3 samice. Kombinace 1 plus 2 bývá nejvíc na houby...
Edit: věř tomu Romanovi. Samec zažene samici, pokud se má kde schovat, není problém. Když tam jsou dvě, tak tu "nebohou" bude nahánět samec i ta dominantní samice a ta slabší má problém. Když jich je tam víc, budou se nahánět navzájem, respektive jejich pozornost se rozdělí na více kusů... Už s tím mám také své zkušenosti a doporučuji kombinaci 1+3, osvědčila se mi (pokud litráž dovolí)...
No napadlo mě to původně 1+1, ale pak jsem zase někde četl, že samec někdy dost samičku prohání, takže je lepší variant dvou, aby se to rozmělnilo. No popřemýšlím, díky za info!
Ještě bych možná poupravil to složení cichlidek a nechal to na klasickým formátu 1+1 a event. další holky řešil a ž v momentě, kd by si to v té klasice tzv. nesedlo, ono se stává, že je někdy slabší samička, tedy ta další terčem útoků jak samce, tak samice, která je tzv. vyvolená. Netvrdím, že tomu tak u tebe bude, ale stává se to.
Taky jsem si říkal, že kolem těch 20 kousků bude ideální
Ano, to jsem opomenul, dvojnásobek.
Dík...a ty modrý neonky těch 12 nebo radši víc? Měl jsem kdysi v nádrži asi 10 kousků a musel jsem pak časem ještě přikoupit, protože to byli strašpytlové...pak se srovnali. Otíci nejsou vůbec špatnej nápad
Var.1, ty neonky vyměň za modrý a ty ancáky za otíky, tedy partu 8 kousků.
0 24.02.2015 16:47 stistko Ahoj všem, chtěl jsem se zeptat, zda je optimální některá z této varianty osádek do akvária, které jsem založil. Ryby plánuju tak ke konci března (založeno 20. února). Je to odpovídající velikosti nádrže (viz moje nádrž Amazonský břeh)? Díky moc.
1. varianta osádky:
12x Neonka červená
5x Pancéřníček zelený "Black Venezuela"
3x Cichlidka Boreliho (1x samec + 2x samice)
3x Cichlidka Ramirezova (1x samec + 2x samice)
2x Krunýřovec obyčejný (1x samec + 1x samice)
2. varianta osádky:
10x Tetra bleherova
5x Pancéřníček zelený
3x Cichlidka papouščí (1x samec + 2x samice)
3x Cichlidka Ramirezova var. Electric Blue (1x samec + 2x samice)
2x Krunýřovec zvědavý (1x samec + 1x samice)
3. varianta osádky:
12x Tetra červenoústá
5x Pancéřníček venezuelský
3x Cichlidka panduro (1x samec + 2x samice)
4x Cichlidka Ramirezova (1x samec + 3x samice)
2x Krunýřovec přívěskatý (1x samec + 1x samice)
Co člověk, to názor a každýmu se bude líbit trochu něco jinýho, proto doporučím pro získání názoru, pro inspiraci navštívit sekci "nádrže" a v obdobně velkých nádržích to vomrknout a zkusit se sem vrátit už se nějakým alespoň rámcovým názorem.
to patřilo k těm cichlidam, ne k akvárku
Co se Vám nelíbí na klasických Pavých očkách?
# S tvrdostí vody by neměli mít problém.
# Pohybují se po celém vodním sloupci, takže nebudou prázdná místa.
# Dají se sehnat zajímavé barevné kombinace.
Jsou to sice čuňata (detrit), ale délka a šířka nádrže 35cm by jim mohla stačit, díky tomu že budou plavat v celé výšce vodního sloupce.
17-20 celkova tvrdost, což bych řekla, že je poměrně dost.
Jak hodně tvrdá, je ta tvrdší voda?
Nemusi byt bez rostlin, pokud v nem neco diky cinnosti tech ryb a pH udrzis. Mit akvarium jak jsem popsal s rostlinami, je uz o vyssi divci.
No já nevím, ale podle mě je to tomu akváriu naprosto šumák
Lucianetta napsala: Jen mám dotaz - musí být akvárko bez rostlin, jen s kameny? Nebo se cítí dobře i v rostlinném akva? Dobrý tip, díky
popřemýšlím.
Jen mám dotaz - musí být akvárko bez rostlin, jen s kameny? Nebo se cítí dobře i v rostlinném akva? Já jsem na ty kytky vysazená a malawi a tanganika mi připadá taková smutná, i když tam zase bývají pestré rybky...
Nadherna vaza na jeden vyssi Echinodorus
.
Do toho muzes vybirat tak neco, co se bezne spokoji s 50l akvariem. Objem vody je prima, bude ji vic, bude to lepe stabilni, ale nemuzes cekat, ze si v tom neco rozumne zaplave, takze neco co potrebuje neustale nekam plavat, bych tam nedaval. Na vetsi ryby to taky neni. Tim jsme dost zuzili vyber.
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_prouzkovany
Nebude to akvarium na nijak moc kusu, plocha dna je docela mala, ale na druhou stranu je to dost vody, to by tem rybam zajistilo slusnou kvalitu vody. Tvrdsi voda tady nevadi, a chce to vyssi pH, ale pri vyssim pH bude zase lepe fungovat nitrifikace, zase plus pro kvalitu vody.
Treba jsem neudelal prave optimalni vyber, ale tyhle ryby se mi libi a kdybych mel takove akvarium, asi bych se je tam dat nebal, a kdyz se Ti podari udelat v akvariu nejake previsle terasy, a tim zvetsit plochu dna (stejne by to s nimi nebylo moc na rostliny, uz jen kvuli pH), mohlo by to byt i zajimave.
Ber to ale tak, ze si jen premyslim nahlas, co bych s tim co jsi napsala asi tak delal ja, pokud bych z toho spis neudelal tu vazu s par drobnymi rybickami jako pro minicko, jen tak pro potechu oka...
odhadem 35x35x70cm, +- pár centimetrů. Těch 70 je výška.
Muzes ty rozmery prosim uvest presneji, aspon zhruba to zmerit? Nejak mi chybi uz i jen zakladni predstava
.
Asi trochu neskoro...
Ale filtracia tam nieje ani na minimum rastlin, a uz vobec na "fish only"
Ono sa to da spravit aj tak aby tu zivocisnu osadku bolo vidno, len trochu porozmyslat pri sadeni. Napriklad vysadit hustu zadnu stenu a boky, do stredu nejaky pekny velky plochy suter. Alebo vyvysenu terasu na ktorej by sa mohlo darit aj nejakemu kobercu.
Mám k dispozici akváko o objemu cca 80 litrů, je to kvádr, nejdelší strana je výška, takže tak trochu atyp. Co byste do takové akvárka pořídili? Jediné kritérium je tvrdší voda, takže nic, co vyžaduje vyloženě měkkou.
Máme zatím varianty
1) nechat jako krevetárko
2) pořídit otíky a endlerky
3) ?
4) ?
5) ?
EDIT: rádi bychom rybky/krevetky, co se i trochu množí, v akvárkách máme dost rybiček, které se bez nějakého zásahu nerozmnoží a prostě sem tam bychom rádi objevili i nový přírůstek
Starší reakce
Ten filtr je vhodnej tak akorát do akvárka pro šneky
Díval jsem se na tvoji prezentaci a řekl bych, že na Malawi nemáš filtraci.
No jeden napad na vetsi ryby bych mel:
rybicky.net/atlasryb/cichavec_perletovy
Ve 150l mohou byt spokojeni, a nejsou to rozhodne nejak malicke ryby, takovy dospely samec s ostny jako dikobraz, v plnem vybarveni, to je neco uzasneho. A pak spoustu rostlin a pri trosce citu a pece to treba nebude akvarium plne rarit, ale k neutrzeni oci od pohledu do nej, se rozhodne vypiplat da.
Pokud to nema byt nejaky biotop, pak perletaci diky sve toleranci k parametrum vody davaji dost sanci i na neco dalsiho. Opatrny bych pak byl jen k volbe nejakeho pripadneho hejnicka mensich ryb, nektere umi cichavcum okusovat "tykadla".
Ahoj, Malawi bych urcite vyloucil, 150 l je preci jen malo, tlamovci jsou ryby, ktere potrebuji prostor .... Pokud chces vetsi ryby nebo ryby narocnejsi na prostor, tak potrebujes potrebnou velikost akva. Pokud mas 150 l, tak tomu musis podridit osazenstvo. S nizkym delsim akvem bys to ustal i s temi tlamovci, mensimi druhy, treba jako jednodruhovku ..... Ale pri 150 l bych osobne radej zacal koumat nad rostlinkama a pak jsou ruzne moznosti, kdy i ryby pekne vyniknou, predsi jen, 150 l je slusny objem pro mnoho druhu ryb, vetsina ovsem vyzaduje aspon nejake osazeni, aby se citili lepe.
Máš krásné akvárko né že né. Je živé a i ty rybky tam jsou
.Jsem odkojen na Vrubozubcích tmavých, ale teď mám malé akvárko na ně, tak proto nejsem zvyklí na rostliné osazensto
. Fakt mám dilema a zatím to malawi byť malé připadá jako jediná možnost.
Puncocha napsal: No to je to že teď jsem koukal na nádrže co tu májí a mě to připadá moc přehnaný s těma rostlinama. V tom nevynikne krása rybiček.
To je asi vec nazoru a casto i druhu. Kdyz se podivas na mou fotku:
rybicky.net/fotogalerie.php… , uvidis tam vepredu dve rybicky, ktere jsou povazovany za velice plache, a ze nejsou v akvariu moc videt. Tady diky rostlinam a neprerybneni akvaria vylozene vynikly, plachost nikde
.
Jenze pise, ze ma 150l akvarium, to by bylo tak na Tanganiku pro snekace. Tedy alespon co si pod Malawi predstavuju ja
.
Já třeba radši zarostlé akva,ale musím uznat že ryby v Malawi jsou opravdu pěkné,škoda,že to nejde moc skombinovat
Není španý nápad vůbec. Tam asi bez pozadí že? No mám tu jednu vodní kládu a pár kamenů tak něco vykouzlíme
Tak pokud nemusíš zarostlé nadrže,tak co udělat Malawi?
No to je to že teď jsem koukal na nádrže co tu májí a mě to připadá moc přehnaný s těma rostlinama. V tom nevynikne krása rybiček.
Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x