Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Hmm no nějak nemám důvěru k tomu co řikáš že nepotřebují pastýře. Potřeboval bych vidět nějaké menší hejno samotné v akvu
abych uvěřil
0 21.03.2013 21:13 Ryboň [5] - Amerika Otíci moc nelikvidujú riasu ale napr. SAE to je veľký žrút !
S tou chorobou neoniek som asi ja mal zlú kvalitu rýb (neoniek) keď som ich kupoval...
Inak Hemigrammus rhodostomus si pláva v hejne stále a nepotrebuje "pastiera"
Neonky se mi líbí ale nějak se mi nehejnují a to mě celkem štve. Ještě přemýšlím nad čichavcema
. Ale jsem nalomený i na ty Hemigrammus rhodostomus. Mrknul jsem k tobě na fotky a nevypadají v akvu zas tak špatně
Dokoupit pancerničky danio darovat někomu a třeba bojovníci nebo cichlidky nebo čichavce nebo rájovce a na řasu třeba parmičky sia nebo otíky
Ano délka 120cm. A hejno by nebylo na škodu akorát co k nim aby se mi pěkně mačkali? Skaláry určitě nechci.
Ryboň napsal: Ale inak ja moc neuznávam neonky ... sú dosť náchylné na chorobyPromiň, ale to je blud. Když mají odpovídající prostředí a podmínky a je to zdravej chov, tak se žádná náchylnost k chorobám nekoná.
Kdybych hodil hejno 10ti neonek k těm mejm drobečkům, tak vám ukážu jak se dají všechny odlovit na jeden zátah síťkou
i podstatně větší tetry krvavé(ten zbytek co zbyl) se drží pohromadě. Neonky jsem s nima měl taky. Držely krásně hejno, jen jaksi klesl počet na nulu
Ičin napsal: Když jim nic nehrozí, tak se toulají individuálně. Stačí přihodit např skaláru nebo crenicichly a uvidíte jak se budou mačkat Ale do 40cm hrubý vejšky skaláry nee. To já jenom aby se toho někdo nechtěl chytat.
Jinak naprostej souhlas, když je přítomen nějaký hejnový houfovatel, tak to hejno vytvoří snáze.
0 21.03.2013 20:59 Machy10 Ahoj,
mám 84l akva, momentálně 14 Neonek, 4 Dania pruhované a 2 Panciky skvrnité. Zbytek mi nevydržel, rád bych dokoupil další, poradite co k nim? Mám hodně řasy, tak i nějaké, které ji mají rády.
Děkuji za rady.
Myslím si že s těma neonkama máš pravdu taky mi nějak netvoří hejno a čučí na místě
Na dno tu mám 3xKrunýřovec contradens (Hypancistrus contradens) a ještě 2xL340 ale ti pancíci špatní nebudou. Jinak akva bude mít 120x30x40 dxšxv pro představu
Chybami se člověk učí, aneb žádný učený z nebe nespadl
nj, je videt ze zacinam a obcas placnu blbost - dik za korekci
Neonky s červenoústkama bych rozhodně nemíchal, to si nezaslouží ani jedny.
rozdelil bych to po patrech - dno pancernici, stred hejno ci dve (neonky, tetry cervenouste apod.) a vrch cichavci, bojovnice, sekernatky
No, tak to smekám. Akvárko moc pěkné. Bál jsem se zcala zbytečně. Teď to jen nepřerybnit a bude to opravdu ozdoba obýváku.
0 19.03.2013 17:05 lordCorvin – poděkování
Tímto bych chtěl poděkovat všem za rady.
Zejména romant, neonka modrá to (zdá se) vyhrála.
Dále Kač, jako šmejdil na řasy bude krunýřovec jednopruhý.
Pro ostatní,
- rostliny jsou:
3x saururus cernuus (vysoká velkolistá)
1x bacopa monnieri, bacopa lanigera, hygrophila polysperma variabilis (vysoké drobnolisté)
2x sagittaria subulata (doplněk ke kořenu)
1x alternanthera rosaefolia (barevné zvýraznění v levém rohu)
2x tu zbývající, co budu dokupovat, dám do prezentace akva, jméno neznám
- substrát je TetraPlant, dán pod kořeny rostlin v doporučeném množství, na to říční písek č.2 (hrubost zrn 1-4mm)
Myslím, že to je ten co mám v akva já. V obchodě vypadá hnědě, ale v akva je bílý a když se rybky rozjedou tak s vykalama vypadá fakt vzhledně. Velikostí je tak 2-4mm velký. Však koukni ke mě do prezentace. Prodávají ho v OBI. Myslím 10kg (nebo litrů) za něco málo přes 120Kč. Vycházel na peníze poměrně dobře.
uff, romant mě zachránil od sálodlouhé odpovědi, já bych zvolila asi razbory hengleovy třeba 10 kousků, přidat můžeš vždy, jejich pruh vypadá super.
rybicky.net/atlasryb/razbora_hengelova a na dno pancéříčky. Ale více atlas ;)
Bojím se, že tvé podmínky jsou nesplnitelné. Asi nejde udělat miniakvárium a dát do něj velké ryby. Navíc nevím, co si představit pod pojmem "substrát říční štěrk č.2". Zní to na mne moc supermarketově a bojím se, že to nebude nic, kam by se dal doporučit pancík. Navíc tato slova: ...rostlinky 3x vysoké velkolisté, 3x vysoké drobnolisté, 3x malé na doplnění a ještě 2 malé se budou dokupovat... ve mně vzbuzují dojem plastových výrobků spíše než rostlin... No, jsem zvědav, jak to dopadne. Zkus založit prezentaci nádrže a dát sem pár fotek, pak ti budeme moct lépe poradit.
Z cichlid by se do takového akva toho moc nevešlo, i když jsou to nádherné ryby a určitě by se líbily. Pancíky taky moc neuvidíš pokud je nádrž dobře zarostlá. Jako čistící četu tam můžeš dát ty otíky, nejsou tak velcí jako ancíci a účel to splní. Na pohled atraktivní jsou buď malé tetry nebo nějaká ta razborka, třeba Hengelova. Podle atlasu tady to hází na tvůj objem i spoustu halančíků, ale příjde mi, že se hůř schání. Živodorky, ať už duhové nebo jiné jsou taky většinou barevně hezké, nenáročné, ale o vodu se starat musíš poctivě.
Budu stručný, mrkni třeba na
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra . Mohla by se líbit a bude splňovat Tvoje požadavky. Je to hejnová rybka, takže 15-20 kousků a doplnit těma pancéčníčkama na dno a bude to pěkný akvárium.
0 19.03.2013 15:08 lordCorvin Napsal jsem dlooooouhou editaci a při odeslání se neuložila. Napíšu vše znovu.
ad akva - je umístněno šikmo v rohu. Nejsnáz by se dalo popsat jako obdélník 60x30 s uříznutýma rohama 20x20, takže zbude čelní stěna 60, boční stěny 10, nějaká šikmina a zadní stěna 20. Výška 40.
ad výbava - vzduchovací kamínek ve tvaru skalky a bublifuk o rozměrech 6x5x20 (pokud se dobře pamatuju) poháněný kompresorem atman at3500, osvětlení 3x bodovka halogen 20w (bude se časem měnit za 3x6wLED). Na dně substrát, říční štěrk č.2, rostlinky 3x vysoké velkolisté, 3x vysoké drobnolisté, 3x malé na doplnění a ještě 2 malé se budou dokupovat, až dojde zboží.
ad doplňky - umělý kořen (přesně se tam hodí), na který bych mohl na kousek přidělat jávský mech, nebo něco jiného. Až se ztratí venku ty hnusné bílé s(pííííííp), hodlám ještě najít někde venku kousek přírodního dřeva. Jako pozadí mám z venku folii s potiskem zdi z lámaného kamene - nebije se to s rostlinama.
ad osádka - na dno chci pancéřníčky nebo ancistrusy, nebo pokud je i něco jiného (nemám přehled). Žádné krevetky, ani šneky. Jako hlavní atrakce by měl být druh splňující tyto požadavky:
- nenáročná (budu se o ně starat převážně já a moc tomu nerozumím)
- klidná a aktivní (člověk to musí vidět častěji, než jen při krmení)
- dostatečné velikosti, aby byla vidět i bez lupy velikosti talířku na moučník (malá je poněkud temperamentní, s tou lupou by akva rozflákala)
- barevná (musí zaujmout manželku)
Cokoliv z osádky z předchozích příspěvků byl jen první nástřel, co se líbilo při návštěvě a okukování ve zveráči, ne dogma, které bych musel mít za každou cenu. Některé druhy se mi už manželce podařilo rozmluvit, třebas jinak velmi hezkého tlamovce demasonového
To je pořád strašně moc. Ty parmičky jsou plavci, je to na ně malé. Doporučovala bych je úplně vynechat. Microzazbory super, ale určitě ne dania, to jsou taky zdatní plavci... to akvárium určitě nebude mít s pískem a se vším 50 litrů. Na dno když pancéříčky, tak třeba pancéříčka malého, a chce to tak 8 kousků. Prosím, podívejte se tady do atlasu ryb a zkuste si vybrat něco vhodnějšího....Jestli chcete rybičku na řasy, spíš než ancíka zvolte krunýřovce jednopruhé...
Edit: mimochodem, když se budete řídit pravidlem 1 litr vody=1 cm délky ryby, tak si to spočítejte...Jen ty parmy jsou už moc
0 19.03.2013 12:03 lordCorvin – Re: Libor Sprysl
Představit si to bohužel nedokážu, kolem akvária jsem se naposled pletl před 30ti lety.
Takže doporučujete na dno dát 3-5x pancéřníčky nebo ancistrusy (podle velikosti a požadavků rybek) a k tomu dát jednu z následujících možností?
8-10 parmiček čtyřpruhých (5-7cm)
15-17 microrazbora galaxy (2-3cm)
6-8 dánio pruhované (4-5cm)
Děkuji
Ty rybky tak, jak sis je vybral, by byly v pohodě, kdybys měl klasické akva 100x40x40cm. Pro tvé jsou zvoleny nevhodné druhy. Parmička čtyřpruhá se dorůstá mnohem větších rozměrů, než jak ji člověk vidí v akvaristice (až 7cm), a navíc je to velký plavec. I razbory klínoskvrnné potřebují větší akvárko, stejně jako většina druhů pancéřníčků.
Pokud bych měl vyjít z rozměrů tvého akvária a z osádky, kterou jsi navrhl - tedy pancíci, parmičky a razbory, doporučil bych ti zaměřit se na menší a prostorově méne náročné druhy. Z pancéřníčků by to byl některý z druhů Corydoras boehlkei, habrosus, hastatus nebo pygmaeus. Jsou to ale hejnové rybky, zapomeň na 3 ks, nejméně to chce 8ks. Pokud trváš na parmičkách, pak bych ti doporučil parmičku duhovou, ale pro tvé akvárko bude stačit jen 1 pár. No a místo razbor klínoskvrnných bych dal nějaké menší ryzbory nebo razborky - buď 8 ks razbora Hengelova nebo 10 ks razbora lysá a nebo nejlépe 12 ks razborka trpasličí.
Pokud vyloženě netrváš na parmičkách, nedával bych tam žádné parmičky a místo těch titteyek bych dal párek čichavců medových.
Je fajn, že o rybičkách uvažuješ už teď, den po založení akvárka. Máš na to sice ještě měsíc čas, než se ti všechno zaběhne, ale lepší je vše promyslet předem než udělat chybu a dát tam nevhodné rybky a pak sledovat, jak se trápí.
Edit: Naž jsem to napsal, máš tady dobrou radu od Kač. I já bych k těm rybkám, co jsem ti tam navrhnul, přidal nějaké méně náročné, ale barevné krevetky - buď red cherry, nebo zelené palmaty... a nebo oboje, vzhledem k tomu, že se spolu nekříží... ale to je už do jiného vlákna
lorde - oříznutým trojúhelníkem myslíš lichoběžník?
Možná to s tím trojúhelníkem nechápu jenom já, ale nejprve se asi podívejte sem a spočtěte si objem
www.akvamalawi.com/…
No a pak už jenom zbývá vybrat nějaké krásné malé rybičky, máte zkušenosti s akvaristikou? Jaký bude filtr? S tou nádrží se dají dělat zázraky
Když je to nádrž i pro dcerku, budete asi chtít nějaké barevnější rybičky? Co třeba nějaké mikrozarborky nebo třeba kardinálky vietnamské? Doplnit krevetkami, aby se bylo na co dívat. Krunýřovce jednopruhé na řasy, ale to zmáknou i ty krevetky. Když pancéříčky, tak raději malé. Nebo do nádrže nějaké krásně barevné halančíky? Možností je spousta
lordCorvin napsal: Dnes jsem pro manželku a 5 let dceru založil akva. Mám v úmyslu dát na dno partu 3-5 pancéřníčků (ještě nemám vybráno), 8-10 parmiček čtyřpruhých, a 6-8 razbor klínoskvrnných. Akva má čelo 60cm, hloubku 30 a výšku 40. Vzhledem k osazení do rohu to není obdélník, ale oříznutý trojúhelník.
Jsou obyvatelé zvoleni vhodně, nebo jsem někde přestřelil?
Hodně přestřelil...
umíte si v té nádrži představit 17 cca pěticentimetrových ryb? Musíte při hledání obsádky myslet na to, že ty ryby nebudou celý život tak velké, jako když si je kupujete...
0 19.03.2013 02:07 lordCorvin – akva 56 litrů
Dnes jsem pro manželku a 5 let dceru založil akva. Mám v úmyslu dát na dno partu 3-5 pancéřníčků (ještě nemám vybráno), 8-10 parmiček čtyřpruhých, a 6-8 razbor klínoskvrnných. Akva má čelo 60cm, hloubku 30 a výšku 40. Vzhledem k osazení do rohu to není obdélník, ale oříznutý trojúhelník.
Jsou obyvatelé zvoleni vhodně, nebo jsem někde přestřelil?
Tak pokud nebudou ty krevetky, tak cichlidky po páru, nebo samečka a dvě samičky od obou druhů, proč ne. Ještě bych akvo doplnil nějakým kořenem.
Neonky práveže spolu tvoria hejno. Takže ak by tam teda krevetky neboli, čo odporúčate?Mám na mysli aj počet kusov. Akva mám v prezentácii len som ešte nepridal foto po prerábke. Ide mi o to aby nebolo prerybnené.
Buď cichlidky nebo krevetky, jinak to je dražší krmení těma krevetkama. Ty neonky bych volil jenom jedno početnější hejno o jednom druhu.
Nazdar vospolok
Konečne som sa dostal k prerábke akvárka a chcel by som sa s Vami poradiť čo s rybami. Resp. upraviť osádku. Akvárko má 100x40x40
Momentálne tam prebýva:
5x Corydoras aeneus
5x Neonka červená (Paracheirodon axelrodi
9x Tetra neonová (Paracheirodon innesi)
1x Pterophyllum scalare platinum
1x Pterophyllum scalare red devil
8x Poecilia wingei
2x Ampularia modrá
Plánujem dať skaláre preč a nahradiť ich dačím iným z lokality Amazonie. Ide mi o to aby som sa perspektívne dočkal pre spestrenie aj dajakého odchovu a pokiaľ možno aby prežili aj krevetky. Ak by som to mal upresniť tak zrejme cichlidy ale nebazírujem na tom.
Rád by som tam ešte pridal 2x Ancistrus L44 gold.
Premýšľal som nad Ramirezkami alebo Apistogramami no nie som si istý či by krevetky prežili.
...díky za rychlé reakce. Cca třetina Gupek jde po žních k Turkovi
, čeká je nové akvárko. Dnes jsme doplnil podvodní floru o Zakucelku plazivou a tu Bettu jsme si po Vašich názorech s rodinkou tedy neodpustili, tak jí u nás snad bude fajn...
Přidat reakci
1 ...... [92] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x