Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Dobrý den, chci se zeptat ryby z jakého biotopu jsou celkově barevnější? Asie nebo J.Amerika? Vím, že na tohle se asi nedá moc odpovědět, ale myslím to tak, že v jakém biotopu je nejvíce druhů barevných ryb?
Starší reakce
Děkuju za info. Čas pro mě není moc důležitý, takže počítám s tím, že si počkám. Pokud nemáš návrh jaké dno, tak pujdu studovat do jiného vlákla o dnu
A pokud to není úplně mimo, tak se mi právě líbí varianta II - hejno teter, hejno dnová rybek + 2 cichlidky
Na tvojí velikost akvária je lepší variantou jedno pořádný hejno, kdy právě ony hejnovky daleko lépe vyniknou, tedy jedno hejno tzv. ve volný vodě a to druhý u dna, budeme-li se bavit o těch návrzích jak jsi je sepsal.
To dno je sice hrubozrnnější, ale je to tvořeno kulatým štěrkem, takže by bylo možné i to ponechat, nicméně bych se klonil k výměně za frakci o polovinu menšího štěrku, kde bych to viděl že i více ona partička pancéřníčků vynikne. V první řadě bych tedy učinil rozhodnutí, jak to dno, následně posílil rostlinstvo a o úpravě rybí osádky uvažoval až po instalaci toho nového filtru, tedy nejdříve za měsíc po jeho záběhu.
Páreček méně náročnějších cichlidek, jako jsou třeba ty kakadu, hejno teter krvavých(25 kousků) a na dno třeba klasiku v podobě 10 panc. skvrnitých, tedy třeba, těch možností bude hodně.
Ahoj, nemam s akvarky teto velikosti zkusenost, jen ti napisi par poznamek, ale pockej si na dalsi nazory tech, co ryby, ktere mas ci zamyslis chovaji.
1. Udaje v atlasu o pH ci tvrdosti pro dany druh neber jako limitni mez, myslim, ze se spise jedna o hodnoty v prirozenem prostredi ryb, ale mnoho druhu dokaze bez problemu prijmout i podminky, ktere se od techto hranic vymykaji, nejlepe se zeptat v prislusnem vlakne na zkusenosti s danym druhem ...
2. Nejsem si jisty o druhu tech 2 ryb, je treba to nejprve zjistit, snad se nekdo ozve, pripada mi to jak nejaky druh gold fish, v tom pripade by se do tve sestavy moc nehodili, ale fakt si nejsem jisty ...
3. Proc porizovat modre neonky, kdyz uz tam mas neonky stejne, lepe by bylo rozsirit jejich hejno a stejne tak parmicek do rozumnych poctu ... samo ne hned, ale po nalezitych upravach ...
4. Na pancernicky se mi tam zda prilis hrube dno.
5. Otici proc ne, ale vyckal bych s nimi az dostanes vic dalsich nazoru a ne hned.
6. S cichlidkama bych pockal, jsou citlivejsi, zvlast RAMky, nejprve je potreba si ujasnit dalsi veci, pak dat vsechno dohromady, ustalit akvarko nechat ho jet tak aby se vsemu darilo a pak bude cas premyslet o nich.
7. Ted cekej na dalsi nazory tech, co tyto ryby opravdu maji a akvarka stejne velikosti.
0 09.09.2016 16:56 kocmim – Kolik rybek do 112litru?
Ahoj, potřeboval bych poradit s obsazením rybek do mého akva 112litrů akva. Voda má pH 8 a tvrdost 11 dH. Přečetl jsem celé vlákno a proto nebudu míchat biotop a nebudu chtít 10 různých druhů a ani 20cm velké ryby. Jediné o co bych poprosil by bylo "schiovívavost, schválení a poopravení seznamu".
Varianta I
10x Krunýřovec jednopruhý nebo nějaký malý druh pancéřníček
15x Tetra modrá nebo krvavá
Varianta II
8x dnová rybka
12x tetra
párek Cichlidka kakadu nebo ramiréz
A teď otázky a vysvětlení:
- rostliny ještě do akva přidám
- přemýšlel jsem i nad noenkou modrou, ale na tu mam moc tvrdou vodu
- ryby jsem vybíral aby byli čistotné, trochu barevné a tajně doufám že i aktivní/hravé
- asijský biotop se mi moc nelíbí
- nebude velký problém, že mám o stupeň vyšší pH než je uvedeno v atlasu?
- jaká by měla být optimální teplota vody?
- je nutné se současného osazenstva zbavit nebo ho tam můžu nechat dožít?
- neumím posoudit zda je lepší mít pouze dvě hejna nebo dvě hejna + dominanty a zajímal by mě váš názor
- pokud máte jiný nápad, jsem hlava otevřená
Díky za pomoc
a sorry za dlouhý post
Starší reakce
Nechala bych tam pouze čichavce vše ostatní bych darovala. A pořídila bych 6-8 minipancéřníčků. Nic víc. Ti malí pancéřníčci plavou i ve sloupci, nejsou jen na dně, takže by se jednak postarali o údržbu dna a jednak by nahradili ryby ve sloupci vody, takže by ti to AQ nepřipadalo tak prázdné.
Skaláři, mřenky, gibouš pryč, pro ně je to malé. Šneci jsou co? Nertiny, ampulárky? Jestli neritiny tak OK ale pozor, živí se řasou, tak jí musí mít dostatek jinak pojdou, jestli ampulárky, tak dvě pryč. Potom posil hejno neonek na 20ks a na dno partu 10 pancéřníčků. Prezentací by jsi taky nic nezkazil.
Stop stav a nebo vyměnit ty ancáky, na který už to musí bejt malý za partičku pancéřníčků.
Zuzko, na to už ti v dubnu odpověděl NASREDDIN přímo v prezentaci (když ještě byla aktivní). Čemu na tom nerozumíš? ty ryby co tam máš nejsou vhodné do tak malého akva. Tetry jsou hejnové, 4 jsou málo a nejméně do 60 litrů. Ancistrusi se do malého akva vůbec nehodí, moc vyrostou. Ti čichavci by tam podle mě být mohli, ale je to pro ně jen tak tak ale s tou cichlidkou - hodně velkých a teritoriálních ryb v malém prostoru. Navíc jsou to ryby poměrně choulostivé. To byla špatná volba při výběru ryb už na začátku, takže: žádné nové ryby už tam nepřidávej! Lepší by bylo tyhle ryby vrátit nebo rozdat, a začít znovu, třeba s větším hejnem drobnějších teter například. Jinak akvo vypadá (spíš vypadalo, není aktualizované) pěkně, tak je to škoda, že jsou v něm nevhodné ryby.
ptám se ještě jednou: mohu do mého akvárka (objem a osádka-prezentace)
dát ještě nějaké rybičky? nebo to už stačí? tentokrát už prosím odpovězte...
0 31.08.2016 14:35 housis – velikost akva
Ahoj, mám 120l (60x40x50výška)akvárko. Mám v něm 4skaláry, 10neonek, 2mřenky pákistánské, 4lorikárie a 4šneky, 1krunýřovec skvrnitý (gibiceps). Mohu si ještě do akva něco pořídit? a nebo už takhle je toho dost?
Hmm, to už je skoro stop stav a ještě ke všemu ty molly tam moc nepatří.
0 28.08.2016 18:39 kubar1992 – Jakub Růžička
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli do 54l akva k živorodkám ostrotlamým a duhovým mohu přidat nějaké rybky, mám tam 3x paví očko a 4x molly, předem díky.
Ajajaj, díky za info, to je teda nemilé...
Já právě měla v předchozím akvárku taky Eheim (Aquaball), tak jsem Eheim zvolila znovu, a ten PickUp jsem vybrala proto, že jsem četla že jsou úžasně tiché (což teda opravdu je)... je fakt, že papírově je sice dimenzovaný na 30-60l, takže moje nádrž by měla být na horní hranici jeho výkonnosti, ale i když je stažený na minimum, tak voda víří jak v pračce když je vývod nasměrovaný do akvárka - musím ho směřovat aspon trochu na stěnu. Ve 30l si to absolutně neumím představit.
Samozřejně se zkusím zařídit podle Tvého doporučení, ale i když tam přicpu molitan nahusto, bude to bezpečné pro krevetky?
Pokud ne, to radši pořídím jiný filtr.
Řekla bych, že tvůj výběr ryb je rozumný a souhlasím s Romantem, že by to sneslo i víc modrých neonek, neb to jsou zvířátka s téměř dokonalým trávením, takže AQ tolik nezaneřádí.
Měla bych ale poznámku k filtru, který jsi zvolila. Bez problému nasaje dospělé galaxky (modré neonky mají podobnou velikost), pochroumá je a najdeš je vevnitř u molitanu. Někdy se je podaří zachránit. Já jsem dovnitř hned za "mřížku" nacpala molitan a tím jednak zvýšila objem filtrační hmoty, ale hlavně zamezila nasávání rybiček. Při zpětném sestavení filtru musíš dát pozor, aby ten přidaný molitan všude přiléhal na "mřížku", jinak ti to rybičky nasaje i přes molitan (také vlastní zkušenost). V podstatě vnitřní Eheimy bych určitě nevolila do miniakvárií (krevetky a minirybky) a k živorodkám - jejich potěr je také malinký.
To zní zajímavě
ale já chci určitě otíky. Mám pro ně slabost
Takže při otázce jestli buď jen jen otíci nebo jen pancíci mám jasno. Kdyby se ale dalo obojí, bylo by to fajn
Nejsem ale úplně příznivcem názoru "naházim to tam, a uvidim co to udělá", proto se radši ptám předem.
Jasně že jsem doufala, že se tady ozve deset názorů "dej je tam"
Mám v jednom obdobně "velkým" akváriu patričku 30 neonek modrejch a 10 kousků pancéřníčků malých a krevetky tam příjdou taky, asi stejná myšlenka.
afc1886 - děkuju za názor
Jirko - jsem ráda že to chápeš, kdyby to každej bral jakože "ti a ti tam z praktického hlediska nemají smysl", tak by akvaristika vlastně postrádala svoje kouzlo jako hobby
já se chci kochat, páč se kochám ráda
samozřejmě že ne za cenu trápení ryb.
Mislow - asi más pravdu. Já ale otíky chci určitě, měla jsem je už v minulém akvárku, a jsou kouzelní. Pancéřníčci se mi vlastně nikdy ani moc nelíbili - dokud jsem nenarazila v akvaristice na tyhle prťavce
Romane - děkuju za názor. Možná tam časem bude těch neonek víc, ale akvárko je čerstváček, tak radši to tam budu "dávkovat" po troškách
Jinak všeobecně - to, že se tady ptám na tuhle kombinaci samozřejmě neznamená, že je tam hodlám dát všechny najednou.
Nevidím na tvém výběru nic, proč bych tě měl přesvědčovat aby jsi to nedělala, jenom těch modrejch neonek bych dal jednou tolik.
Kdysi jsem "zbíral" sumečky (fotky z let 2007,8,9). Byly to mé oblíbené ryby. Takže rozumím. Teď na ně nemám prostor, protože mi rostlinná akvária fungují s živorodkami a krevetkami (raky). Nevnucuju.
Ale stejně bych to všechno dohromady nedával. 60 litrů není mnoho. Pokud mají ryby a krevetky prosperovat, volil bych jeden druh ryb a jeden druh krevetek.
Doplň to hromadou drobných množících se šneků a budeš mít o zábavu postaráno
.
Ahoj, ja bych tam vse dohromady nedaval, radej vic otiku a krevetky. Zase na druhe strane, pancernicci jsou lepsi na pozorovani, otici jsou pres den vetsinou klidnejsi, nevim ale ktery druh by byl vhodnejsi ke krevetkam, pac s krevetkama moc zkusenosti nemam.
Diky za reakci, ty to ale beres z prisne funkcniho hlediska. Ja vim ze tam panciky ani otiky NEPOTREBUJU. Ale uvazuju o nich, protoze se mi libi, libi se mi na ne koukat, sledovat jejich chovani... Takze jaky by meli smysl - mela bych z nich radost.
A o tom akvaristika je taky ne? Kdyby si vsichni porizovali jen ty ryby co nutdme k chodu nadrze potrebuji, takby 90% nadrzi vypadalo uplne jinak.
Mne neprijde nic spatneho na tom, vybirat si podle toho co mi udela vetsi radost. Samozrejme vzdycky s prihlednutim k vhodnosti daneho druhu do konkretniho akvarka.
A proto se tu taky ptam. Kdyby mi slo JEN o to co se mi libi tak tu nic neresim a namastim si je tam.
Proč pancéřníčky? Jaký tam budou mít smysl?
Už ti otíci jsou zbyteční a navíc. Krevetky a neonky jsou dostačující kombinace. Otíci neudělají nic, co by krevetky nezvládly.
Podívej, takto vypadá akvárium, kde mám 60 krevetek a cca 60 gupek. 60 litrů.
rybicky.net/fotogalerie.php… Doslova vyleštěné listy rostlin.
Byly tam řasy, bylo jich dost. Nejdřív jsem je výměnami vody omezil. Jenže pořád na lemech listů řasy byly a mechanicky se nedaly obrat. Až v tu chvíli jsem nasadil krevetky. Krevetky, když je jich hodně, jsou CELOAKVARIJNÍ. Není místo, které by je nezajímalo. Seberou si potravu ze dna, budou obírat listy rostlin i sklo.
Napsal jsi představu osádky svého akvária. Krevetky na prvním místě. Buď ti budou fungovat nebo nebudou. Pokud budou, fakt nepotřebuješ ani otíky ani pancéřníčky. Nepotřebuješ sumečky obecně.
Nemíchal bych další druh.
Mám akva 63l celk. objemu, a plánovaná osádka je - krevetky, 10 modrých neonek a 6 otíků.
Co myslíte, sneslo by to ještě 5-6 kusů malých pancéřníčků (trpasličích nebo třískvrnných), nebo už by to byla rybí polívka?
takže si tam může ještě nějaké rybky pořídit? nebo to už stačí??
Mohu souhlasit, pokud tam budou ony dva tebou zmíněné druhy, tedy jenom ty dva.
Beastie napsala: ...... primarne ty cichlidy tam nemaji co delat........
Nemohu souhlasit. Jednak tam nemá Cichlidy ale Cichlidky a to tyto:
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci, které se hodí jak podle atlasu, tak mě je do tohoto objemu v minulosti potvrdil i Romant společně s modrými neonkami až 30ks. A i podle odkazu co dával quasimodo je to v tomto objemu možné .... při dostatečné filtraci
Inu, jak jsem psal - pro hrubou orientaci je to fajn. Kdyz mi tohle poradi, ze je neco blbost, tak uz se nemusim ptat na forech a predvadet, jaky jsem ignorant
Zajímavý web, taky jsem neznal.
Příjde mi zajímavé, že upozorňuje na kompatibilitu ryb mezi sebou a vhodností dle velikosti nádrže.
(Zkusil jsem si zadat moji nádrž a že tam velikostně nepatří SAE vím (mám v plánu je dát pryč, už na ně je i zájemce), dále upozornil, že tetrazony můžou být nebezpečné razborám hengelovým, ale ne otíkům. V reálu je to, ale naopak
Hengelky jsou čilý a rychlý rybky a parmičky si jich nevšímají, ale občas šťouchnou do otíka na skle, nebo kořenu (byť žádnýmu neublížily, narozdíl od pavích ok)...)
Ale narazil jsem tam na jednu nedokonalost, není zásadní pro filtraci a výměnu vody, kolik je v akva rostlinek ?
quasimodo napsal: Mno, ja bych doporucil pro hrubou orientaci si pohrat s aqadvisor.com
reknu ti to takhle
Ja mam 54l a doposud jsem tam (4 roky!!) mela 15 razborek hengelovych, jednoho ancistruse, a po pridani bojovnice mi to prislo preplnene.
Ted premyslim nad 15ti pancericky a prijde mi to jako docela hodne.
Za me to mas preplnene, primarne ty cichlidy tam nemaji co delat, a na hejnove ryby jsou 4 kusy zalostne malo.
Ale kdo tu ma idealni akvarko
Ahoj! Chci se optat: mám 54l akvarko v říjnu bude zaběhnuté rok, osádka: 2x ancistrus, 2x čichavec zakrslý, 4 x tetra královská a 2 samičky cichlidky kakadu (měli jsme i samce, ale ten nám bez důvodu umřel) mohu ještě nějaké rybky? Nebo to už stačí? Poslechnu...
Díky za všechny rady
Mno, ja bych doporucil pro hrubou orientaci si pohrat s
aqadvisor.com - sice tam ten vyber rybicek je trochu mensi, ale bezne druhy tam maji. Co se k sobe nehodi a jake ma co zvlastni naroky, obvykle napisou.
Napr. kdyz jsem si tam zadal jak je akva velke, jaky mam filtr a zacal tukat svoje osazenstvo, jen co jsem napsal kolik tam mam mollyin, uz to rvalo: Koukej koupit vykonnejsi filtr!
Ahoj, do tak maleho objemu nemas nejlepsi slozeni, 3 ancitrusi je az moc, take kombinovat zivorodky a tetry v mensich akvech neni dobre, navic ty tetry by i vetsi akvo docela rady, stejne tak jak ancici. Urcite dalsi ryby neporizuj, akvarko dobre udrzuj a premyslej treba o druhym nebo co do budoucna, pro takovy objem je fakt nejlepsi kombinace 2 druhu, jeden na dne a jeden nahore, samo vhodnych druhu, radej vetsi hejno treba pancernicku a mensich teter ci razborek, nez smes ruznych ryb po troskach, nakonec to i lip vypada ...
Mě se líbí jednodruhové nádrže,nebo k nějakému hejnu rybky na dno,nebo krevetky.Ale to bude tvé akvárium,tak si musíš vybrat sám.Teď jsem tady odpovídal Beastie na stejný objem.
A jaké rybičky by jste mi doporučil vy?
A místo bojovnic čichavce?
Může být samostatně,ale já měl pandy a ty byly většinou zalezlé za kořeny nebo rostlinami.To ti musí odpovědět někdo,kdo má zkušenost s malými.To dno vyměnit je rychlovka
Koukni do "Ryby do malého akvária (21 - 50 l)"
Hm, vymenit
) to se mi prave uplne nechce, ale zvazim.
A samostatne ten pancericek ne? Premyslim prave, jestli samostatne, nebo k nemu jine hejno, treba jako danio myamarske, nebo treba par cichavce medoveho...
Uprimne ted mam mnohem mene casu, takze hledam neco snazsiho, a mene ryb znamena mensi cas udrzby, coz mi vyhovuje.
Záleží do jak velkého akvária a jaké druhy neonek a teter,chtělo by dotaz trochu víc upřesnit.
0 24.08.2016 14:36 MikeCZ – rybky
Ahoj chci se zeptat jestli bych mohl dat neonky, tetry, guppy a bojovnice společně. Předem děkuji.
Muze mi prosim nekdo rict, jestli v te svoji 54l mam "jemny sterk" popripade jak to poznam? Mam takovy ten barevny mix z hornbachu co byl popularni pred deseti lety a nekupovala jsem ho ja, ale jeste sef v dobe, kdy si to akvarko, co nakonec skoncilo u me, porizoval.
S posledni razborkou a ancikem co mi tragicky ( magicky) zmizel se blizi doba noveho osazeni do akvarka a premyslim, ze bych dala treba hejno 10ti pancericku malych, jako jednodruhovku.
je to realne?
Diky
Nevím odkud jsi, v Praze se sehnat dají.
Hádám, že i taková ampulárka musí něco žrát. Takže jestli nemají zlikvidovat rostlinky, já bych jim tam radši hodil list salátu.
No tak rozhodně se dá méně očekávat sníh v jejich domovině, než u příbuzných, kde je naopak celkem běžný. Z toho důvodu je díky genetické výbavě tato kardinálka schopna snášet vyšší teploty bez problémů... Jestli se ty vaše, co při nižších teplotách byly čilejší, nepotřebovaly trochu zahřát...
Přidat reakci
1 ...... [48] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199751x