Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtrační média

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Filtrační média
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 16:11 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zervan
Som presvedčený, že rastliny časom ukážu, kde je pravda. Ak to ten zázrak zožerie, tak rastlinám nezvýši...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 10:23 Maq Re: zervan
Pročetl jsem si to a jsem z toho jelen. Stále nechápu, proč by Purigen měl zachytit NH2 a nikoli NH3 nebo NH4+.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 10:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Trochu som pátral a našiel zmienku, že by mal zachytávať aj močovinu:
www.seachem.com/…

Lenže vraj to nie je problém, lebo rastliny ju spotrebujú skôr ako by ju naviazal (pravda jem, že močovinu pridávam výhradne len ráno):
www.aquaticplantcentral.com/…
www.aquaticplantcentral.com/…

Nie je to síce nejaká jasná a jednoznačná odpoveď, no budem predpokladať, že nemusím prerušiť dodávanie močoviny. V opačnom prípade by som najskôr musel nahradiť močovinu iným zdrojom dusíka bez draslíka (napr. dusičnanom amónnym), sledovať akvárium niekoľko týždňov a až potom by som mohol skúsiť nasadiť Purigen. Ešte o tom pouvažujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 09:28 Maq Re: zervan
Molekula močoviny je malá a hlavně je to nepolární sloučenina. Je-li Purigen iontoměnič, jak říká Acinonyx, tak močovinu možná nechytí, protože ta nevytváří ionty. Ale to je jen taková laická spekulace, možná blbost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 08:39 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zervan
V reklamách se chlubí, že Purigen váže organické sloučeniny se zaměřením na ty s dusíkem. Tak by ji vázat měl, protože močovina je organická sloučenina dusíku.
Ale jestli to je pravda netuším. Sice v jednom akváriu, o které se starám, Purigen mám, ale nemám to jak změřit (a ostatní asi taky ne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2017 00:04 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: O Purigen som sa nejako nezaujímal, no teraz som naň narazil v diskusii a chcem sa spýtať: Odstraňuje (alebo mal by odstraňovať) Purigen aj močovinu? Ak áno, čo s ňou spraví, naviaže nejako? Pýtam sa v súvislosti s tým, že skúšam v rámci hnojenia aj močovinu a mi tak napadlo, že ak by mal niekto Purigen (alebo ak by som ho chcel skúsiť niekedy), či je to prekážka...
Vedel by sa niekto vyjadriť k citovanej otázke? Rozhodol som sa tento zázrak skúsiť a neviem, či mám prerušiť hnojenie močovinou alebo môžem smelo pokračovať.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2017 19:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DavFM
Možné to je. Nechcete si někdo koupit pytel? Tak ze 2 litry bych odkoupil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.09.2017 19:38 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
A jsme na začátku. A860 ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.09.2017 08:34 Acinonyx Re: Maq
Nemam pocit, ze by fungoval nejako odlisne. Len je asi najbeznejsi. Je mozne, ze ten resin je lipofilnejsi, tzn. ze lepsie zraza z vody hydrofobne organicke molekuly.

Savom sa regenerovat nemusi, ja ho regenerujem nasytenym roztokom NaCl. Savom sa regeneruje preto, ze potom krasne zbela a lidi si mysli, jak je super cisty a zregenerovany - aj ked to vobec nemusi byt pravda, len sa vybielia huminove kyseliny. Dalsi dovod preco sa cisti savom je, ze po niekolkych cykloch sa zacne postupne rozpadat, to znamena, ze musis kupit novy, a to je super, nie? Teda pre Seachem. ;-) Niekde na zahranicnych strankach som videl test s regeneraciou Savom, ale teraz sa mi to nechce hladat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2017 08:29 Maq Re: Acinonyx
Pokud je to pryskyřičný anex, proč potom funguje tak odlišně od ostatních (chloridových) anexů a proč se regeneruje Savem?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2017 08:26 Maq Re: DavFM
Hm, dobrá poznámka.
Četl jsem si o křemelinových filtrech používaných v potravinářství, a pokud jsem to správně pochopil, tak jeden z typů je šnek, kde křemelina leží na dně té spirály a kapalina teče nad tím.
Představuji si to jako trávník ve kterém se zachycuje prach hnaný větrem.
Tohle fakt bez záruky. stydim Ale byl by to způsob, kdy se to nemusí nutně tlačit skrz, a přesto to čistí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2017 08:20 Acinonyx Re: DavFM
Purigen je anex, to znamena, ze je to akysi 'resin', ktory je kladne nabity a vymiena svoje aniony (povodne Cl) za ine zaporne nabite castice vo vode (prevazne organicke) - tj. huminove kyseliny, proteiny, lipidy a pod (Coulombicke interakcie). Tieto molekuly casto nie su velmi dobre rozpustne vo vode, preto sa agreguju a zrazaju (vid. mastna hladina) a sposobuju zakalenie vody. Tym, ze sa teda z vody vyfiltruju zvysuje sa jej priezracnost.

Nie je to teda mechanicka filtracia, princip je iny, vysledok v istom zmysle rovnaky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2017 07:57 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Pokud tedy myslíš, že jde o mechanickou filtraci, tak jak to potom funguje?
Já si myslel že se voda nebo vzduch musí přes filtrační hmotu protlačit silou aby se v pórech mohly nečistoty zachytit a to tak, že není možnost filtr obejít. Jenže ten purigen funguje kdekoliv ten pytlík položíš, navíc to jsou kuličky, takže mi není jasné, proč by voda přes něj musela procházet.
Jedině snad, že by purigen měl nějaký náboj a ten bordel náboj opačný, jinak ale princip mechanické filtrace neumím v tomto případě pochopit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2017 07:19 Maq Re: LeRi
Ne, já jsem si našel a přečetl stránky výrobce. Je to vermikulit.
en.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 21:40 Muž LeRi [315] Re: Maq
Zolit je tohle www.upravvodu.cz/… tohle čistí pouze mechanicky www.upravvodu.cz/… S účinností filtrace v rozmezí 3 až 5 mikronů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 21:35 Maq Re: LeRi
Je to zeolit. Mj. provádí iontovou výměnu a vločkování. Může to být dobré, ale není to to co hledám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 21:23 Muž LeRi [315] – Turbidex
Ahoj zkoušel už někdo tohle? www.upravvodu.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 20:52 Maq Re: NHKG
Je možné, že když ve vodě neplavou ty pidisvinčíky, tak se ve vodním sloupci tolik nedaří bakteriím, nemají tam co žrát. Z toho by mohly mít ty ryby prospěch.
A rostliny podobně - když se nic neusazuje na listech, spíš se ubrání epifytickým řasám, líp asimilují, mají víc světla.
Tak nějak si to představuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 20:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DavFM
Na vlastní oči jsem viděl co Purigen dělá s rybami a přišlo mi to jako změna k lepšímu. Kdyby nebyl tak drahý, už ho mám v akváriích s rybami z proudících vod. Do mojí "blackwater" nádrže samozřejmě použít nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 20:26 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Ale jo, já to chápu, chápu i tvé pohnutky a nic proti tomu nenamítám. Koneckonců je to každého věc co si s akvárkem dělá.
Já věřím přírodě a nesnažím se to lámat přes koleno. Zatím se mi tento přístup osvědčil.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.09.2017 20:11 Maq Re: DavFM, Jarry
Dave, já si dobře uvědomuji, k čemu jsou tanniny a huminové kyseliny dobré. Např. filtruji přes rašelinu. V tomto a dalším - např. komu má akvárium vyhovovat - s Tebou naprosto souhlasím.
Ale kromě toho si myslím, že je prospěšné, pokud umíme odstraňovat malilinkaté kousky organického bordýlku. Vím jak paseš potěr wilhelmek, a moje erythrury to dělají zrovna tak. To ale máme speciální důvod ten bordýlek mít. U Tebe ten důvod je podstatný, u mě ne, protože odchov dělat nechci, ale chci mít hlavně pěkné rostliny a být bez řas.
A tak se nepídím po chemickém čištění, např. po iontoměničích. Mně jde o mechanickou filtraci s velikou jemností, kterou žádná vata apod. nedosahuje (min. o řád).
Myslím že Purigen tohle dělá. Že při tom vezme i tanniny, to podobně jako Ty pokládám za mínus. Tak se sháním po něčem "tak akorát".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 19:21 Muž Jarry [1437] Re: DavFM
No je otázka, jestli jsou pro ryby prospěšnější taniny, nebo voda s minimem organických nečistot - já to nevím. Asi bude záležet na druhu, ale pozoroval jsem na rybách zlepšení kondice po nasazení purigenu. Jako jakýsi důkaz toho, že opravdu organické nečistoty odstraňuje beru to, že se okamžitě přestala dělat GDA na skle, které jsem se nemohl zbavit přes půl roku. Beru purigen jako pomůcku pro dosažení čistoty, kterou bych musel jinak zajišťovat častějšími výměnami vody, než 1x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 19:04 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Možná to není iontoměnič nebo je to jiný výrobek od Purolite (praující v jiném cyklu), nevím. Je mi to i celkem jedno, abych pravdu řekl.

To zásadní, co jsem chtěl říct, je to, že Purigen odstraňuje z vody látky velice prospěšné. Honba za vodou čistější než křišťál mi přijde...no řekněme že já raději čaj nebo kafe než destilku.
Jeden "kolega" takových blbostí užívající, mi tvrdí, že "akvárium hlavně musí lahodit oku". Já si to nemyslím,akvárium musí pasovat hlavně osazenstvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 15:03 Maq Re: DavFM
Dave, pokud něco funguje jako extra jemný mechanický filtr, může to zachytit i extra velké molekuly rozpuštěných látek. A to jsou mj. právě tanniny a huminy, to jsou obrovské polymery.
A Seachem píše, že na zachycení těchto věcí není zaměřený (a že např. aktivní uhlí je lepší), ale taky to udělá.
Zatímco Purolite A860 hned ve druhé větě brožury hlásí, že je výborný na "humic & fulvic acids".
Chlapi, zatím jste mě nepřesvědčili. Furt si myslím, že Purolite A860 je iontoměnič, zatímco Purigen filtruje mechanicky. Seachem říká, že je to pryskyřice, ale já je podezřívám, že v tomto záměrně kecají. Myslím si že aktivní látka je křemelina, a pryskyřice je tam hlavně proto, aby tu křemelinu granulovala. Protože křemelina jako taková je tak jemná, že "proteče" vším - vyzkoušel jsem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 14:44 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Nojo máš pravdu, já nečetl tu brožuru:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 14:35 Maq Re: Jarry
Jarry napsal: Purolite A860 ... ten se také jestli se nepletu regeneruje v savu
Pokud čtu dobře, tak se pleteš - v solance.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:41 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Tohle přesně by měl dělat ten Purolite A860 - www.purolite.com/… a ten se také jestli se nepletu regeneruje v savu. Dokonce jsem někde u nás viděl v prodeji i kombinaci více anexů, což by také mohla být levná cesta :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:40 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Tady máš odkaz na stránku FAQ přímo od Seachem. V odpovědi z 07-18-2012, 15:46 technická podpora říká, že :

"Purigen má přidaný benefit v tom, že odstraňuje taniny a tím zbarvení vody. Není přímo na to určen,trvá to déle, ale dělá to." Velice volně přeloženo.

Co víc jako ještě člověk musí najít aby v tom měl jasno?

www.seachem.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:36 Maq
Je tady něco čemu nerozumím.
Ty pryskyřice se regenerují solankou, jako iontoměniče. Ale Purigen se regeneruje savem, což je biocid a oxidant.
Mně taky nejde o odstranění huminů a tanninů. Já chci odstranit mikroskopické nerozpuštěné organické zbytky. A Purigen právě tohle o sobě tvrdí, a v souvislosti s tou regenerací v savu mi to dává smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:26 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: ludvik
Tak takovému blábolu snad nevěří nikdo :-) Odbarvené huminy smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:21 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jarry
A já našel, že to tenhle Purolite je. Bylo to v diskuzi kde se někdo oháněl i nějakými chemickými pokusy. Ale je to jako s Peroutkou, někde vpravo dole a já nemám Mluvčáčka aby to znovu hledal.Zárověň jsem někde ztratil chuť brát lidem jejich pravdy.

Nějak ale nevěřím tomu že by právě tahle pryskyřice od velice renomovaného výrobce ztratila regenerací své původní vlastnosti. Pokud tedy byl k dispozici opravdu A860 (a já ho v malém množství nesehnal) a ne nějaká náhražka.

Co se týče tříslovin a huminů, tak já v tom mám jasno. Zatím každá ryba se mi v černé vodě vybarvila mnohem intenzivněji a je zcela jistě mnoho ryb, které se bez těchto látek třít nebudou. Ale že nemají křišťálově čistou vodu, to jim nevadí. To vadí jenom někdy těm na suché straně skla.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:20 Muž ludvik [1082] Re: DavFM
Jenže:
dle vyjádření výrobce Seachem dojde pouze k adsorbci zbarvení. Purigen dokáže do sebe navázat jen zbarvení a sloučeniny na bázi dusíku, což huminové kyseliny a jiné podobné látky nejsou.

DavFM napsal: Já mám raději vodu s huminy, taniny a kdoví čím vším ještě. A to právě ten purigen bere pryč (mimojiné). Takže někdo Purigen, někdo raději výluhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:03 Muž O.Tom [439] Re: Jarry
Tak jak jsem to napsal, tak mi to bylo řečeno.
Uvedl jsem, že vlastní zkušenost nemám, vy jste uvedli že máte vlastní zkušenost a to ve filtrech. Že se tam nic z toho co píšu neprojevilo a tím bych to uzavřel :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 13:01 Muž Jarry [1437] Re: DavFM
Pryskyřice to určitě bude, ale nedávno jsem to zkoumal (chci dát něco i do Malawi), někdo to testoval - a srovnával s A860 a výsledky nebyly stejné, resp. A860 fungoval dobře, ale jenom do opakované regenerace (samozřejmě otázka je, kdo a jak to testoval). Asi dává smysl používat v akváriích, kde nejsou žádné rostliny Purolite A520 a podobné, co se regenerují v soli, na redukci dusičnanů, ale popravdě než abych riskoval nějakou havárii, tak si raději koupím za cenu kolem 500 ověřený Purigen, což je předpokládám hlavní strategie Seachemu:-) Samozřejmě to asi nedává smysl kombinovat s výluhy, ale při chovu v čisté vodě si myslím, že redukci organických nečistot ve vodě ryby spíše ocení. Možná by stálo za to kombinovat Purigen na organické nečistoty + druhý Anex na odstranění dusičnanů (v akváriích bez rostlin).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 12:39 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
No nějaké odchytové ryby by to mohlo stresovat až ku chcípnutí. Honza Burzanovský přímo tvrdí, že třeba skaláři se tolik neperou, když je voda černá. Asi to i potlačuje různé bakterie a plísně. Takže to neškodí přímo, ale nepřímo určitě.

Kdysi jsem to našel na nějakém americkém foru,ale už si to nepamatuju přesně, purolite A5něco, tak nějak. Nejmenší množství k objednání bylo kolem 20kg a tím to pro mne zhaslo.

Edit: asi A860 to bylo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 12:30 Maq Re: DavFM
Nejsem si jistý, jestli velečistá voda rybám přímo škodí. Ale určitě máš pravdu, že huminy a taniny ve vodě jsou často dobře, a některé ryby jsou bez nich nešťastné.
A stran toho Purigenu, máš podezření na nějaký konkrétní produkt od Purolite? Oni toho dělají dost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 12:00 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
On to nevymyslel Seachem, on si jenom tu věc od Purolite balí do svých obalů (aspoň si to myslím).Je to pryskyřice, která se používá třeba na dočišťování vína.

Hodně se zapomíná na to že sice čirá voda je pěkná na pohled, ale většina ryb takhle čistou vodu nechce a myslím si, že některým rybám to i škodí. Já mám raději vodu s huminy, taniny a kdoví čím vším ještě. A to právě ten purigen bere pryč (mimojiné). Takže někdo Purigen, někdo raději výluhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 11:53 Maq Re: Jarry
Nikdy jsem nezkoušel Purigen, ale už teď ho obdivuji. Myslím že v Seachemu tentokrát vymysleli něco fakt dobrého.
Než bych si ho koupil, utratím mnohonásobek na (prozatím ne moc úspěšné) hledání levné náhrady. Jsem prostě nenapravitelný badatel... :) A taky v rozporu s většinovým názorem používám aktivní uhlí.
Já poslední dobou řasy fakt nemám. Výjimkou je jakási přisedlá řasa podobná cladophoře, která se mi drží na kořenech a kokosech. Potěři v tom asi nacházejí nějaké dobroty. Nechávám ji být.
Ale na rostlinách - nic. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 11:09 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Řasy mám:-) V Malawi jsou kameny komplet hnědé, což mi nevadí - ale budu trochu posilovat osvětlení, třeba to pomůže. V rostlinném jsou teď v řasy různé, ale v rozumné míře - trochu mě štve taková nějaká šedivá řasa na některých listech blyxy, ale přijde mi, že už také pomalu ustupuje. Tam teda používám i Purigen, ten udělal velkou změnu. Teď jsem už 2 týdny nečistil čelní sklo a pořád je čisté, to se mi nestalo za celou dobu, co je to akvárko napuštěné:-) Možná přece jenom zabrala poslední verze hnojení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 10:56 Maq Re: Jarry
A jak to máš s řasama?
Ten mini-mikro bordel ve vodě není vidět, to je jasné. Voda je čirá. Ale myslím že jemná mechanická filtrace účinkuje na řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 10:50 Muž Jarry [1437] Re: Maq
No ono se to obecně špatně hodnotí, ale v obou akváriích, kde to mám ve filtru, je voda bez jakýchkoliv viditelných nečistot, se kterými jsem se zvlášť v rostlinném natrápil hodně. Nepoužívám už zádné filtrační vaty ani nic podobného a voda je opravdu krásně čistá (alespoň pohledově). Ve filtrech mám většinou na prvním místě nějakou obyčejnou keramiku, pak jednu vrstvu biomolitanu a pak už jenom matrix/ pemzu / cokoliv to je - kupoval jsem 5l kýbl od Profiplants + jsem dostal 2l Matrixu, takže dohromady toho mám ve filtrech 7l. Filtry spíše nečistím - a po nasazení pemzy to chvilku trvalo, než došlo k úplnému vyčištění, určitě pár týdnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 10:37 Maq Re: Jarry
Čemu říkáš "funguje výborně"? Že to kolonizují bakterie?
Abys rozuměl, pemzu jsem ještě nezkoušel. Ale "biologická" filtrace mě nezajímá, mně jde o fyzikální vlastnosti, tzn. schopnost zachycovat nečistoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2017 08:43 Muž Jarry [1437] Re: O.Tom
To si to asi s něčím popletl ne? Proč by dával pemzu jako substrát - navíc to docela plave, to se dává do filtru:-) No každopádně - mám to ve všech filtrech ve větším množství (část originál Matrix, co jsem dostal, část Profiplants levnější verzi) a zatím to funguje výborně. Do dalšího filtru už možná zkuším obyč pemzu, abych měl srovnání (asi jenom vzhledově, jak to vypadá ve srovnání se "značkovou").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 23:45 Muž LeRi [315] Re: O.Tom
Takže z páleného jílu od rataje se stalo bláto a ano pemza je křehká hornina - cs.m.wikipedia.org/… Sachem nás prostě s jejich matrixem bere pěkně na hůl litr za 500kč smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 23:26 Muž O.Tom [439] Re: Jarry
Moje zkušenost to není, nikdy jsem tu pemzu ani neměl v ruce.
Říkal mi to jeden rostlinkář, že to měl jako substrát společně s nějakým páleným od Rataje a že mu to v té pemze začlo hnít a pemza se rozpadala, že z toho pak zpátky vybíral ten Rataj jako popelka. Toď vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 23:14 Maq Re: zervan, romant, NHKG
Teď tady kdesi ale stanki s úspěchem použil hácl, protože se mu na tom tvořil vodní kámen. Ten tam určitě nechceme.
A to savo bych taky nezavrhoval. Ty vnitřní póry se zanášejí, ale lepší než svinstvo budou anaerobní denitrifikační bakterie, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.09.2017 22:42 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: NHKG
Súhlasím s Romanom, že to stačí proste len prepláchnuť vo vode. Tiež to nasypem do kýbliku a v akváriovej vode len tak rukou prehrabávam, hnedú vodu s usadeninami vylejem a znovu zopakujem, kým treba. Nemyslím si, že by sa tam niečo pokazilo. Tie maličké póry, ktorých plochou sa výrobci chvália, sa i tak upchajú po chvíli a nevidím dôvod ich nejako pucovať alebo chemicky čistiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 21:54 Muž LeRi [315] Re: O.Tom
Pemza není organický materiál , co v ní hnilo ti ten člověk neřek? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.09.2017 21:50 R Muž romant [27987] Re: NHKG
Čistím tehdy, je-li tato pokrytá takovým hnědým šlemem a jednotlivé kamínky u sebe už docela drží a při zatřepání s košem se nemají tendenci moc pohybovat. Čistím promícháním v belíklu s odpuštěnou akva vodou, klidně nějakým katráčem. Savo nepoužívám, leda v případě, že jde třeba o filtr, který je v nádrži kde se vyskytla nějaká úporná choroba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2017 21:48 Muž O.Tom [439] Re: LeRi
OT
S tou pemzou nemám vlastní zkušenost, ale vyprávěl mi jeden člověk jak to nacpal do akvária taky na doporučení jak je to super a pak celou zarostlou nádrž musel vybagrovat, že to začlo hnít a rozpadat se.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 51 52

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 61271x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9043?od=951