Filtrační média
Řekl bych, že bude záležet na množství toho mramoru(vápence, dolomitu), který je použit k tomu zvedání tvrdosti a Ph. Ovšem je nutný mít na paměti, že čím vyšší Ph bude, tím hůř se ten vápenec bude rozpouštět a tu tvrdost ovlivňovat.
Já jsem keramické kroužky vyměnil za mramorovou drť. Dost lidí tvrdí, že jim mramor zvedá ph a tvrdí vodu, což byl důvod proč jsem ho tam dal. Ovšem očekávaný účinek se nedostavil.
Jj,já jen že mám sáček drtě a nemám jí kam vrazit
Jinak levno, je to třeba tady
akvarko.eu/… - chtel jsem k Tvemu vyctu doplnit jeste JLB MicroMec - dost dlouho byla na neho vyrazna sleva, ale uz je za plnou, tedy Eheim/Sera cenu
- pokud "jde" uzivateli Dufa o cenu, uvazoval bych o obyc. keramickych krouzsich, pripadne za stejnou cenu o Aquael BioCeraMaxPro

Osobně bych si připlatil a pořídil třeba Substrat pro od Eheimu, nebo Siporax od Sery, což budou při normální péči filtrační materiály tzv. na doživotí. Ta lávová drť nachází uplatnění spíše jako dnový substrát, ale jistě se najde někdo, kdo tento substrát používá i ve filtru a svoje zkušenosti sdělí.

0 24.02.2012 18:30 dufa Ahoj
Chtěl bych se zeptat,dala by se použít "lávová drť" jako jedna z náplní do vnějšího filtru?
www.zahradkar-ola.cz/… 
Starší reakce
taky jsem nechával řezat do jbl viz profil

s tou firmou
www.eurofoam-tp.cz/… jsem byl spokojený, nechal jsem si tam nařezat molitany do Tetra Tec EX 600(viz.moje fotky v 84ka)
Za málo.

Jo jo, už to mám pročetlé. Zdá se, že mi to uřežou na míru. Super. Moc děkuji.
Dnes je vlastně víkend a jo..

Stačí v pondělí.

Hned na to kouknu. Děkuji..
Zkuste brnknout do prodejny fy. Jezírka Banat - 773 610 017 nebo 608 010 617 a poptat se. Nejsem si úplně jistý, ale domnívám se, že ano.
Kousek, bydlím na hraně slavonína a povelu. Kousek od zverimexu, kde jsme se potkal. Proč pak? Někde v Hněvotíně to dělají taky??
Jak daleko to máte do Hněvotína?
ALOHA, někdo tady někde dával odkaz na firmu, která dle míry nařeže biockvacit na míru. Nevíte o něčem takovém? Díky, nemůžu to nikde najít..
Starší reakce
Dík, už to chápu. Ale uznat se mmusí, že uvnitř tech kuliček musí být ty denitrifikační, protože, prostě ta kkulička není váleček. Docela by mě zajímalo, zkusit test, nebo to nějak vyzjistit, jestli na stejném filtru, dejme tomu eheim classik, kdyby se dal siporax, jako bimedium a změřit průtok, a kdyby se dal eheim pro, vsadil bych se, že siporax bude mít větší průtok, co myslíte?
Neplést druhy bakterií. Nitrifikační bakterie přeměňují jedovaté dusitany na dusičnany a potřebují k tomu kyslík. Denitrifikační bakterie rozkládají dusičnany na plynný dusík a to v bezkyslíkatém prostředí (kyslík si berou z těch dusičnanů). Je to velmi zjednodušeně řečeno.
Edit: Roman byl rychlejší

Denitrifikační bakterie žijí v prostředí bez kyslíku, ale nitrifikační bakterie ke svému životu ten kyslík naopak potřebují a o ty nám v akváriích jde především.
aha, myslíte nitrifikační/denitrifikační, takže podle Vašeho příspěvku chápu dobře, že denitrifikační bakterie nepotřebují tolik kyslíku a živin, jako nitrifikační?
Bylo to myšleno tak, že siporax má větší "průtok" než eheim pro. Akorát jsem teď nepochopil, jak myslíte, že v tomto métiujsou denitrifikační bakterie obsazeny málo,snad pro tyto bakterie je to médium dělané, nebo myslíte ještě ňejaké jiné bakterie? Já se v názvech bakterií nevyznám, a proto jsou pro mě všechny prospěšné bakterie v akváriu denitrifikační.

Nesmysl je to, že se v substratu pro usazují bakterie zvyklé na nedostatek kyslíku. Substrat pro je vymyšlen tak aby i jeho vnitřní prostory byly osídleny nitrifikačními bakteriemi a proto jsou i jeho vnitřní póry otevřené a průchodné kvůli přísunu okysličené vody. Denitrifikační bakterie jsou naopak v tomto médiu obsazeny velmi málo.
muzes vysvetlit, co je na tom o bakteriich nesmysl?
sera siporax je opravdu super, ale říkám rozdíl, mezi válečky a kuličkami, nemám to ověřený, jen mi to říkal táta, zkušený akvarista a jinak filtr se nevipíná, ale může se stát Bůh ví co(vypnou proud, zapomene se po čištění zapnout, razbije se a tak...)
Cos napsal o bakteriích v substratu pro je nesmysl.
Než něco napíšeš, tak trošku přemýšlej. To o těch bakteriích je pěkná kravina. A filtr se nevypíná. Sera Siporax je naprosto špičková náplň.
Mám eheim pro(takové kuličky) a jsem s pokojen, narozdíl od sera siporax(dutých válečku),kde se uchycují hlavně bakterie, potřebující hodně kyslíku a proudění vody, tak zde se uvnitř kuliček uchycují bakterie, které jsou zvyklé na nedostatek kyslíku a čerstvích živin, takže když nebude filtr delší dobu zapnutý, tak to nevadí tolik. A jinak siporaxu by se tam vešlo mnohem míň.
Pokud je tam to uhlí déle jak několik dní tak z toho, že odstraní hnojivo nebo některou jeho složku mít strach nemusíš. Adsorpčně už po této době nefunguje.
Nie je problem ked mam vo filtri kosik s aktivnym uhlim, neviaze to na seba hnojiva pre rastliny?
Volila bych určitě originální media set. EheimPRO je špičkové médium a myslím že nemá moc konkurenci. Tento filtr mi běží s orig. médii už 3 rok a funguje na jedničku. Když už dáš takové peníze za filtr tak bych na náplních nešetřila.
Starší reakce
Levněji to nevyjde. Sada od Eheimu obsahuje celkem 12 litrů keramiky za cca 2000.- a JBL MicroMec vyjde litr na 234.- což při stejném množství jako u Eheimu dělá 2808.-
Dobrá alternativa proti originálním náplní EHEIM je MicroMec od JBL. Do velkého košíku pro filtr na 1500l to stojí okolo 375,- Kč u Zoohitu. Jestli dobře počítám tak do třech košů to vychází na 1125,- Kč, je to tedy za polovinu a kvalita podobná. Mám doma filtrační hmoty od obou firem.
Já bych těch peněz nelitoval. Je to prakticky jednorázová částka kterou za média dáš, protože biokeramika od Eheimu (substrat pro, mech pro) jsou při dobré údržbě prakticky nezničitelné. Částky to sice není malá, ale kvalita těchto médií je neoddiskutovatelná. Jediné co budeš muset občas koupit je molitanový předfiltr a vatová vložka.
Doporučte mi nějakou vhodnou náplň do tohoto filtru. Koupil jsem nový, ale je samozřejmě bez náplní. Je tam pouze kus bioactivu jako mechanicky predfiltr a pod tim bile rouno jemne, ale jinak nic. A 2000 kc za origo Eheim media set se mi zda trochu moc. Jsou tam myslim 3 kose.
Starší reakce
Je to zamenitelne

a asi pojdem do matrixu a purigenu - seachem.
Tu zamenitelnost overim. Ak by to slo, bolo by to fajn. Myslim, ze to bastleni by bolo tiez jednoduche.
Nevím jestli to bastlení bude mít ten správný účinek. Ty segmenty jsou každý řešený jinak. Podívej na porovnání
www.eheim.de/… www.eheim.de/… jasan, uvidime, k akemu upgrade kit sa dostanem, ale aj ten aquaball upgrade kit sa da poriesit, staci tam po vnutornom obvode dat napriklad nejaky obal (taky, vakom som nosil vysvedcka

) teraz mi ide skor o filtracne media...
Pokud chceš použít rozšíření a použít substrat pro musel by sis pořídit upgrade kit pro biopower jelikož tam se nasává pouze spodem protože se používá jeden segment s molitanem jako předfiltr. Pokud máš upgrade kit pro svůj aquaball který má sání perforací v bocích použij raději pouze molitan. Pokud bys tam dal substrat pro jeho účinnost by byla velmi snížená a nemělo by to smysl.
0 16.12.2011 13:21 janopalo ludkovia, do eheim aquaballu 130 idem pridat dva upgrade kity (na externy filter zatial neprechadzam), tak sa chcem opytat, ake medium mam do nich vlozit? Ci eheim subtrat pro do oboch, alebo iba do jedneho a do druheho biomech? Este som zvazoval, ze tam dam do kazdeho aj asi 1 cm vrstvu vaty na necistoty... Dakujem za rady.
Starší reakce
Dik, to som potreboval pocut

Uz len dodam zopar komercnych zvastov z manualu:
JBL Předfiltr (F1):
Mechanický předfiltr zachytávající hrubé nečistoty. Materiál je třeba vyčistit jednou za 2 měsíce.
Po jeho opotřebení vyměnit za nový.
JBL CerMec (F2):
Keramické válečky
Mechanické a částečně biologické médium, které tvarem válečků usměrní proud vody do
všech částí kanistru. Materiál čistit jednou za 6 – 12 měsíců.
JBL sklokeramické kuličky (F3):
JBL MicroMec je vysoce porózní médium s obrovským vnitřním povrchem a velmi dlouhou
životností. Nestejná velikost kuliček umožňuje samočištění a ve větších kuličkách probíhá
krom aerobní nitrifikace na povrchu i anaerobní denitrifikace uvnitř. Toto médium postačí
lehce promýt jednou za rok a vyměníme ho, až když se kuličky začnou po mnoha letech rozpadat.
JBL (F4+F5):
Combi – Filtrační pěnovky
Středně a jemně porózní pěnovka pro střední část koše Combi zajišťují především biologickou
filtraci a zachycení drobných nečistot, které by mohly poškodit pumpu. Čištění zhruba
každých 6 měsíců.
Je to naprosto funkční kombinace filtračních hmot. Nevidím důvod toto složení nějak měnit. Až přijde čas na výměnu, a ten při téhle skladbě hned tak nepřijde

, pak bude mít smysl přemýšlet o hmotách od Eheimu.

Tento obrazok je pre e901.
e701 ma iba jeden kos F3.
Přidat reakci
1 ...... [44] ...... 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62279x