Filtrační média
No hlavně aby rostly v tom
A nebude tam zádrhel z hlediska vstupu vody do té granule? Přeci jenom je to substrát s nepravidelným tvarem granulí primárně určený na dno, tzn. proud tam sice nějaký je, ale spíš mi přijde, že se tam ta voda tak jako "natlačí" sloupcem vody, než že by tam "naproudila" obtékáním (podtlakem?) jako do kulatých granulí určených do filtru. Nejsem si jistý, jak moc velkou roli hraje pravidelnost tvaru a velikost granule z hlediska obtékání vody ve filtru. Ale to je asi to, o jste myslel, že se to nevyrovná filtrovým náplním...
Ono nejde o život. Mám asi litr substrátu co mi zbyl, tak vymýšlím (asi kraviny), jestli by nešel využít jinak, než na dno.
Určitě dal, asi se to nevyrovná profi naplnim, ale bakterie na tom růst budou.
Zdravím
Dal by se do filtru použít Aquaclay Ground?
Díky
Tak jak to máš naplněný, to je v pořádku(zároveň s tím zasunutým držadlem a je tam prostor pro proudění vody), to čištění je v tomto případě naprosto zbytečný, ten filtr je sotva zaběhnutej, tedy podle toho jak "barevný" vidím ty šutříky.
Ja som mal na sani predfilter na mechanicku filtraciu a oba kose aj miesto naspodku naplne bio substratmi.
Starší reakce
Raz preperiem potom vyhadzujem a nahrádzam novou.Keď zoberiem v úvahu,že ext.filter rozoberám raz za niekoľko rokov,tak cenu vaty vôbec neriešim.Je fajn mať i na vstupe predfilter alebo aspoň biomolitan a tak sa ti hlavná filtrácia toľko nezadžabe.
Tak do EHEIM Ecco Pro sú tie originál vatové kruhy dosť drahé - bežne som pral, kým držal pokope. Potom som prešiel na výrazne lacnejší nastrihaný JBL Symec VL, ale tiež aspoň raz len operiem.
Ještě se prát s vatou. By mě jeblo
Někdo sem někam dával odkaz na youtube. Sloupeček z několika válečků na talíři a do talíře nalili červené víno. Levné mechanické neudělaly nic, siporax s póry pro biofiltraci to víno natáhl až nahoru
0 29.03.2016 12:36 laki3 – kde koupit
zdravim, poradite mi prosim kde dobře koupit akvacit? eshop, klíďo i prodejna Louny a okolí
díky
Samozřejmě to tak bylo myšleno ...
Navíc oxidaci amoniaku zajistí i dobře zaběhlé a nepřerybněné akvárum samo o sobě, na to ani není potřeba mít žádný extra výkonný filtr. Ty bakterie konkurující rostlinám o amoniakovu baštu jsou všude v akváriu, v prokysličených zónách dna, na všech površích pravděpodobně včetně těch rostlin...
Kdyby bylo pro kytky tak zásadní mít k dispozici amoniak, tak se bude hnojit amoniakem. To se ale v naprosté většině případů nedělá, je to v akváriu příliš nebezpečná věc. Zdravá kytka nemá problém baštit dusičnan, byť to není "pečené kuře letící rovnou do huby".
Myslím, že Václav narážel na fakt, že pro rostliny je výhodnější přijímat dusík ve formě amonných iontů, než ve formě dusičnanů. Dusičnany si musí rostlina "pracně" zredukovat, aby jejich dusík mohla využít (např. zabudovat do aminokyselin). Z tohoto pohledu vlastně filtry rostlinám přidělávají práci. Na druhou stranu, pro akvaristu je důležitější (resp. bezpečnější) mít co nejméně dusíku ve formě amonných iontů, aby např. při změně pH nedošlo ke katastrofě (přeměna NH4+ na NH3).
N a P může odbourávat jen jaderný reaktor (jsou to prvky). Filtr může maximálně měnit jejich chemickou formu (sloučeninu, ve které se vyskytují). Pomineme-li denitrifikaci, což je trošku speciální případ, která skutečně může dusík z akvária odstranit (tím, že ho změní na plynnou formu N2), tak je konečným dusíkatým produktem filtrace dusičnan, tedy přesně to, čím se kytky běžně hnojí. Proč by to tedy mělo kytkám vadit?
většina těchto medií odbourává N a třeba P a to je zrovna to, co rostliny potřebují ...
To muzu potvrdit. Mam Eheim Substrat Pro uz nejakych 6 let a je jak novy (specene sklo), ale levne cinske keramicke trubicky se drolily uz nove a po roce se rozpadaji. Fluval a jine znackove trubicky sice vydrzi, ale taky se na hranach droli.
Ak môžem osobne porovnať keramiku.Nebudem rozoberať pórovitosť.Spomeniem len fakt,že siporax si oveľa lepšie drží aj po rokoch tvar a formu - naopak lacné náhrady tohto média sa radi po určitej dobe rozpadajú.Sice to nemá vplyv na filtráciu ale poškodené médium sa dá už len vyhodiť.
Na pár neonek nepotřebuješ až tak super substráty z ohromnou plochou. Tak velkou plochu filtru nepotřebuješ a ani rostlinám to s ním neusnadníš, spíš naopak.
Využít k tomu,k čemu jsou určené.Dříve jsem měl více rybiček,ale po moribundusu neonkovém už jsem nedoplňoval hejno,protože se chystám akva v létě předělat a nechci kopat v akva s hodně rybkama.
Využít na co?
Protože už byly ke koupenému filtru a bylo by je škoda nevyužít.Teda podle mě.
Jen takový dotaz, tvoje akvárium je spíš rostlinné, ryb tam moc nemáš, tak proč používáš takové filtrační hmoty když by ti stačil třeba jen obyčejný molitan.
Jediné co znám je toto:
www.seachem.com/…
Vzhledem k tomu, že to platil Seachem, tak výsledkům Seachemu nejde věřit. Takže zbývá Eheim Substrat Pro a JBL MicroMec. Z těchto je podle toho 1 litr Substrat Pro účinný jak 2 litry JBL MicroMec. Takže jasná výhra pro Eheim, taky proto jsem ho kupoval.
Ale chybí mi tam Sera Siporax, docela by mě zajímalo, jak si vede. Ve větším balení se dá koupit docela výhodně.
Je někde k přečtení nějaký článek porovnávající různé typy biologického filtračního materiálu? Který je lepší, horší, vhodné kombinace atd. Jak si například stojí biomolitan vs. keramika? Drahá značková vs. obyčejnější keramika?
Všade dávam keramiku na úplný spodok a je potrebné väčšie množstvo aby tam voda pekne pretekala.Kľudne i 7-8cm.Potom rôzne filtračné molitany,kamene,vata.
No já bych to šoupnul tam kde je místo. Mně zůstal Siporax, tak jsem ho šoupnul do filtru. Jak už bylo napsáno, čím víc materiálu tím lepší...
Já bych dal do spodního Biomech, ten je podle popisu trochu i na mechanickou filtraci. Pak 2 koše libovolné keramiky a do horního molitan a vatu. Mi se moc nelíbí, jak je pod vrtulkou keramika. Mám pak strach, že se její úlomky dostanou do vrtulky. Ale asi by tam taky mohla být. Ale pokud nemáš předfiltr, tak biomech do druhého koše od spodu a do spodního molitan/mech pro.
Uvidíš jak se ti to bude zanášet. Pak to podle toho upravíš.
No to je jednoduché,byl jsem v hornbachu a tam substrat pro neměli a já nechtěl odjet s prázdnou.Ve filtru mám náplně Eheim BioMech,Eheim SubstratPro,JBL Micromec a Akvacit.Substrat pro ještě dokoupím,tak mám to šoupnout do jiného koše?
Čím víc filtračních médií tím větší osidlovací plocha pro bakterie. Za mě šup tam s nima, lepší než aby se filtrační materiál válel někde v krabici.
Sice nechápu proč si nekoupil substrat pro, ale já bych to smíchal. Taky mám v jenom koši originál keramiku JBL co byla ve filtru smíchanou se substrat pro (protože té JBL bylo málo). Nemůže to ničemu vadit, obojí je pro biologickou filtraci.
Starší reakce
Už jsem to takto se "zapomenutým" externím filtrem několikrát praktikoval a ani jsem čištění moc neřešil, prostě jsem to rozběhnul v té náhradní nádobě tak jak to bylo a jakmile je cítit jenom ona charakteristická zemitá vůně, může se uvažovat, kam půjde jako finální zajíždějící se filtrace.
ok dik.Udelam to tak ze ho necham jet tyden v kyblu
Výborně, to je dobře, bude žrádlo pro nitrifikační bakterie. To znovuspuštění bych provedl mimo nádrž, kde posléze bude umístěn, klidně ho nech v nějakým kýblu, jako baypas běhat tejden jenom tak a teprve potom ho dej do té finální nádrže, to propláchnutí, pokud to uděláš takto, nemusí bejt moc dočita, můžeš si dovolit tam nechat více bordelu.
Jasně, jenom ve vodě, taky tam něco nech pro bakterie, oni to ocení a rády se postarají. Zapáchá ten filtr, nebo je to jeno plesnivý?
Takze nevadi ze filtracni media jsou plesniva?Staci oplachnout jen ve vode
Pořádně vyprat ve vodě a chovat se k filtru, jako k novýmu.
0 09.03.2016 18:49 martondra – plisen
Zdravim.Odstavil jsem vnejsi filtr na pul roku a ted bych ho chtel znovu zprovoznit.Po rozdelani jsem zjistil ze vnitrni naplne jsou plesnivy.Prosim o radu co stim.
Diky
Starší reakce
Seachem Purigen používáte ho někdo a funguje??????
Starší reakce
Nikto sa zatiaľ neodhodlal na porovnávací test? Alebo ste niekto nenašli niekde? Dve rovnaké malé akváriá, dva rovnaké malé filtre s dvoma rôznymi náplňami. Bez rýb, bez rastlín, denne pridané spočítané malé množstvo nejakej amónnej soli (neviem aká by bola najvhodnejšia), prípadne po každom týždni výmena polovice vody. A po mesiaci kontrolné meranie amoniaku a dusitanov. Šlo by to takto? Alebo baktérie potrebujú aj niečo iné k životu? Či sa dajú predpokladať veľmi odlišné výsledky pri porovnávaní s malými filtrami a rýchlejším vnútorným prúdením a s veľkými filtrami s pomalým prúdením? Fakt by ma zaujímalo takéto praktické porovnanie účinnosti obyčajného molitánu, uznávaného média ako napr. Eheim SubstratPro a rôznych iných moderných alternatív.
0 19.02.2016 22:48 Zemi Doporučuji od JBL ceramic, v minulosti se mi toto medium osvědčilo, takže použito i v současné nádrži.
Proč mi to tak nápadně připomíná lávovou drť ?
Vono je to k zamyšlení , netvrdím že ty novobobé technogie nemaj něco do sebe, v řeknu hobby akvarististice nic proti nim , keramické různé útvary s neskutečnou papírovou plochou pro osídlení- kdo ví jak se tomu dá věřit, v dnešní době výrobci vymýšlí nevymyšlené , jen aby získali prodejnost a peníze z kapes lidí chtivých nejmodernějšího technologického vybavení.
Pak máš možnost nakouknout pod pokličku umění uznávaného chovatele ryb u nás a všude kam se koukneš , samá láva a nic jiného - žádné keramické udělátka a patenty ...
Keo ví co na tom bude
Tak proč ne, co jsem se na to letmo díval, jsou to tzv. moderní filtrační média ale s nějakým hodnocením bych byl prozatím opatrný, tohle chce čas, tedy hodně času a řekněme že rozumným časovým údajem je jeden rok používání těchto médií. Třeba se ozve někdo, kdo již tu delší časovou zkušenost má, ale nemyslím si, že by byla negativní.
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 51 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 61609x