Filtrační média
Včera večer jsem teda vyprala pod tekoucí a filtr jede jako nový, tak uvidím jak to bude dál. Myslím, že pokud jednou za měsíc vyperu pod tekoucí je asi pro bakterie lepší než když budu muset narušovat floru pranim každých šest dnů ...
Doba čištění filtrační náplně pokud jsem ji vypral pod vodovodem se mě snížila na třetinu. Takže peru ve vodě z akvária.

asi jo.
už aby někdo udělal výzkum o péči o bakterie ve filtru

...hm, nevím. Já to teda nedělal a vždy propíral ve vodě z AQ a zůstanu u toho.
A nebude to jedno? Já myslím že ano.
Kate127 napsala: Takže je to jasné
Můžu prát pod tekoucí, neboť vodu mám pěkně ve studně na zahradě a žádné sajrajty v ní nemám
Ono ani důkladný proprání v ledové vodě bakteriím moc neprospěje, tak na to taky pozor.
Co jsou ty ryby co tvoří hodně detritu? Ty z jezírka?
...aha, tak proč se to tedy nedoporučuje, proč je taková praxe, že se to dělat teda nemá? To mne taky zajímá.
Teplotu nastavíš plus mínus stejnou, proud vody upravíš na minimum a nevyplavíš nic, aniž by jsi to nemusel promačkat, tím to nebude.

...laický názor - v AQ se dolitá voda dost naředí a bakterie ve filtru to bez problému ustojí a navíc na ně nepůsobí takový proud vody jako v umývadle, kde je úplně jiná voda než v AQ s jinou teplotou složením apod. a navíc ten proud, který je vyplavuje.
To je myslím ten důvod.
matlala napsal: jasně, tohle zmiňuje každý, ale bohužel málokdy někdo řekne že to je u městské.
Není mi jasná jedna věc. Proč nemůžu vyprat filtr v městský vodě, ale výměna vody v akvárku za neodstátou je v pohodě?
Haimdol to (skoro

) trefil - filtraci zajišťuje vnější kanystrový filtr. Ale nikoli ATMAN, alébrž EHEIM 2217. (Jo, holt chybama se člověk učí...

Když byl tenkrát v Hornbachu za 1390,-... Bez ventilů a náplní...

)
Tu čerpací hlavu se skimmerem tam mám ze dvou důvodů: u tohoto akva jsou problémy s povlaky na hladině, (v místnosti se používají různé aerosoly), a uvedený filtr EHEIM 2217 svým výkonem nestíhá dostatečně "točit vodu" ve 300 l nádrži...
však to jsem myslela a psal že ne, ale možná jsme se jen špatně pochopili

Spadne na dno a tam je ho poté potřeba odsát. Pokud se ten molitan ucpává, tak je buď špatný (máš to z biomolitanu který je na filtrování určen?), nebo je prostě a jednoduše nedostatečný.
Že by do vnějšího filtru? U Sida tipuji Atman?

A kam jde ten nepořádek z akva, když máš jen tu hlavici plus skimmer a žádný molitan?

Takže je to jasné

Můžu prát pod tekoucí, neboť vodu mám pěkně ve studně na zahradě a žádné sajrajty v ní nemám

Důležité je, aby ve vodě nebyl chlor. Jestli ta voda je městská, vesnická, nebo jaká je jedno. Většině lidí však teče z kohoutku voda chlorovaná, takže je to jasný

Na vnější filtr ne, jen na ten skimmer.
Ale to máš pak asi napojené na vnější filtr ne? Nebo teda nevím jak to funguje

ale potěšilo by mě asi i nemít čtvrt akvária zabrané molitanem...
Hlavicí to dle mého není, protože jsem ji rozebírala za poslední měsíc už asi dvakrát, poprvé po asi pěti měsících a byla v pohodě relativně a vše i fungovalo, pak před týdnem protože mi hlavice dělala trochu hluk, ted sice hluk nedělá ale opět po týdnu čeření hladiny ustává a žáden nepořádek u vrtulky nebyl. No krmím asi relativně dost, ale ryby vše spotřebují, žerou jako kyseliny

a nějaka dieta nehrozí, protože by okamžitě vyrvaly všechny rostliny a začaly je neuprosně ožírat.
Teď jste mě trochu zmátli, vždy propírám tu pěnu v lavoru ve vodě z akva, ale mám ve vodovodu klasickou vodu ze studny, takže žáden chlor nebo ja nevím co. Můžu tedy propírat pod tekoucí vodou? To by se mi určitě povedlo i mnohem lépe vyprat než doposud

Jak píše Muťa - mrkněte na vrtulku (a její "okolí"). Používám čerpací hlavu ATMAN bez molitanu, jen s hladinovým skimmerem, a co pár týdnů musím hlavu rozebrat a vyčistit, protože voda místo 300-400 l/h teče jen čůrkem.

jasně, tohle zmiňuje každý, ale bohužel málokdy někdo řekne že to je u městské.
...měl jsem na mysli městkou vodou.
dovolím si poznámku, tohle nedělat v městským vodovodu, já peru ve studniční vodě a nikdy jsem neměl problém, jen u městský vody.
Ucpaná? A není jen zanesený filtr - vrtulka? Nemyslím si si, že by se za týden ta pěna ucpala. Zkus rozebrat čerpací hlavu a propláchnout ji.
No a hlavně neprat tu pěnu pod tekoucí vodou v umývadle, ať se neničí bakterie.
To záleží na tom...třeba moc krmíte...Může to být blbý materiál...
Zdravím všechny,
je možné, že po pěti měsících používání pěny, která je nasazená na hlavici atman AT 200 je již ucpaná natolik, že ji musím proplachovat každý týden jinak se mi sníží čeření hladiny a poté začnou ryby u dna být spíše apatické a jakoby přidušené? Teda ty, které nejsou zvyklé se nadechnout nad hladinou. Mám sice ryby, které tvoří hodně detritu, ale měla jsem pocit, že daná pěna by měla vydržet hodně dlouho. Moc díky za tipy.
Starší reakce
vdaka za info

Foto nemám, již neexistuje. Dnes mám větší nádrže a používám dál lávu, ovšem ve vnějších filtrech.Použil jsem láhev z nemocničního prostředí na F roztok, vypadá asi takto
www.armypoint.cz/… Znáte nějaký typ na výrobu externího (vnějšího) filtru? Je sice asi výhodnější koupit hotový, ale určitě je zde mnoho kutilů, kteří si vyrobili možná i externí filtr... Podělí se někdo o návody?

nemáš nejakú fotku?..aku flašu si to použil??
sit proti hmyzu bude urcite lepsi, taky me napadla ale zrovna nemam, diky
Lávu do filtru používám, kupuji v zahrádkářských potřebách drť o potřebné frakci za pár kaček.Dnes mám veliké externí filtry, ale dříve jsem používal v malé nádrži filtr vlastní výroby(vnitřní,) poháněný čerpadlem Atman-At. Použil jsem plastovou láhev, kde jsem do víčka vyvrtal otvor který pasoval kalibrycky na hrdlo nasávání čerpadla a našrouboval na to láhev, která měla ve dnu vyřezaný otvor tak abych na dno položil plátek(šíře je individuální) akvacitu tak aby nepropadla dosypal lávovou drtí(klidně i siporaxem) a bylo hotovo. Roky to tak běželo.Lávu volím pouze s finančních důvodů a jsem s ní spokojen
Láva se jako substrát pro půdní filtry používá už delší dobu. Já bych ovšem jako distanční vrstvu použil například perlinku, nebo plastovou síť proti hmyzu do okna. Silonka se ti brzo zanese u bude těžko propustná.
Tak to vnějšího filtru ho lze nahradit, ale zkus nahradit bioakvacitovou kostku hromádkou lávy do které vetkneš čerpadlo Atman. Na to bych se rád podíval

Mas pravdu...-malo kto.Ale ked zoberes ze plochu to ma cca ako ten bioakvacit? -tak aj ten je drahsi ako ta lava.

To neřeš. Kdo dneska používá lávu jako médium

. Ten Ehfilav byl uvedený jen proto, že jsem si na jiný zrovna nevzpomněl. Například Prodac vyrábí lávovou filtrační hmotu také a je levnější než Eheim. Ovšem nechtěj po mně abych to hledal

.
Ono aj cenovo je to celkom zaujimave za 5L - 73Kč -ked pozeram Eheim EHFILAV za 600Kč

- pridavam se s diky za rozsireni obzoru..

O.K. Takže pokud to někdo bude chtít použít, tak bude jistě vhodnější používat tu granulovanou lávu. Píši to proto, jelikož ten prvotní dotaz obsahoval i odkaz na lávovou drť, která podle mě není nijak upravovaná pro filtrační účel v akvaristice, ale třeba v tom až zase takovej rozdíl není.
Jo moc dík.

Životnost je, pokud se o to trochu staráš, nafurt. A co se osidlovací plochy týče přirovnal bych to k bioakvacitu střední hrubosti nebo keramice jako je třeba od Hagen Biomax.
Honzo, dík za rozšíření obzorů.

K čemu ze jmenovaných médií by se ta lávová drť dala přirovnat a jak to bude s její životností?
Lávová drť se samozřejmě jako filtrační médium použít dá. Má poměrně velký osidlovací povrch díky své poréznosti. Konec konců i Eheim svého času prodával nebo dokonce ještě prodává lávovou drť jako filtrační médium. Tuším pod názvem Ehfilav.
Přidat reakci
1 ...... [43] ...... 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62283x