Filtrační média
No, připnu se možná s blbým dotazem, ale není na škodu že pohlcuje i NO3? Vlastně s funkce samé to tak je. Ale pro někoho kdo má minimum no3 ve zdrojové vodě je to nejspíš kontraproduktivní. Neznám jeho přesnou funkci, jen výrobce uvádí že pohlcuje amoniak, no2 a no3, tak si říkám aby tam nějaký NO3 zbylo. Dokáže mi někdo toto osvětlit?
Chlapi všichni máte pravdu. Purigen je asi vážně top a do rostlinného akva určitě super. A ten purolit bych použil spíš do odchovných akva kde je hodně ryb.Dobře jste to tady rozvedli.

Hele.. já proti tobě vážně nic nemám.. ale děláš ze sebe blbce..
Hned v první větě upozorňju, že by jste se mohli podívat na stránky výrobce, aby jste si ověřili informace..
Teď je evidentní že jsi to neudělal..
Tak ještě jednou...
seachem.com/… a já vidím hned další problém..Purolit nebo jak se to jmenuje má z vody výhradně odstraňovat dusičnany a dusitany ne? purigen nic takovýho nedělá... vyzkoušej a uvidíš sám že na hnojiva nemá žádný vliv

Já se tu opravdu nechci hádat a snažím se být vstřícný.. Ale co takle si otevřít stránky výrobce a radši si ty informace nejdřív ověřit?
Já vidím jediný rozdíl.. A to je ten, že purolit má atestaci na pitnou vodu.
Mimochodem.. Savem ho regenerovat taky můžeš.. Ale protože je prodáván primárně jako filtrační médium pro pitnou vodu, tak se doporučuje regenerace solí..
Teď čistá spekulace..
Dokážete si představit, že firma se skvělím marketingem vezme druhořadý produkt a udělá z něj továrnu na prachy? Přeci jenom výrobky do akvária nepodléhají žádné regulaci.. že?
Na závěr si dovolím připomenout, že jsem ani jednou neřekl že je purigen špatnej.. Jen se snažím být objektivní vůči subjektivním názorům..
není to určeno přímo mě ale dovolím si zareagovat

to je právě to..ono nějakejch anexu atd. najdeš hafo v menším či větším balení po netu různě..ale jde o ty vlastnosti a co odstranují...on se tu každej ohání přebalovaním atd-může být,ale je to jak píšeš...to stejný jako ten purigen ještě nikdo neobjevil co vím...vždycky něco podobnýho,ale nikdy ne to stejný..je to možná taky důvod proč je stále prodejnej i za takovou cenu...
Purolit bude spíše alternativa ke Clear Water, viditelný efekt to má stejný, ale to má i to AU. Purolit (pravděpodobně Purolite A520E) ale odstraňuje NO3, zatímco Purigen by měl odstraňovat organické nečistoty - nějaký čas jsem ho používal a jsem přesvědčený o tom, že tak funguje, v akváriu se mi dělala GDA na skle, přidal jsem Purigen a okamžitě se dělat přestala. Kdysi jsem po Purigenu pátral a nějak jsme tu společnými silami našli pravděpodobně správný produkt u jednoho výrobce, ale minimálně tenkrát to u nás nebylo vůbec v prodeji, případně pouze velká balení a cena byla hodně vysoká - v přepočtu na litr ne na úrovni Purigenu, ale urcitě to nebyl několikanásobek jako u ostatních přebrandovaných Seachem produktů, jako je pemza apod. Podobný bude Purolite® A860 (ale ten se regeneruje solí, našel jsem i něco, co se regenerovalo Savem, ale už to nemám uložené), ale i tam už je cena dost vysoká (1l cca 500Kč + doprava a k objednání jsem našel jen 10 a víc kg pytle). Vím, že když jsem chtěl cca 0,5l Purigenu, tak mi vyšlo nejvýhodněji koupit si Purigen

Purolit nevím..neviděl sem to rozbalený..známej zkoušel kde co levnějšiho od jinejch firem ale nic z toho se purigenu podobalo nikdy nedostal.Ani s učinnosti nebyl spokojenej,tak nevim co ostatní nabízí..Prostě nehodlám kuoovat zajíce v pytli když vím co chci..
Co s tím odkazem? já na něj koukal,ale nevím co tam mám vidět...nebudu něčeho kupovat kilo když mi toho stačí 100ml na kolik let..zbytek vyhodím nebo budu někde x let skladovat? a nevidím to rozbalený a nevím co v tom je...purigen sem koupil kvůli tomu že je vyzkoušenej (a těžko mi prodaj " náhražku"-má typickej zápach)..tudíž koupím raději jednou a dráž a to co chci, než dělat nějaký s něčím pokusy a kupovat dvakrát..tak bohatej nejsem

zajímavý je že na to ještě nepřišli jiný firmy aby to přebalily do menšího a prodali 10x dráž...i kdyby pod jiným názvem...
je to každýho věc přes co filtruje...já chtěl Purigen,koupil sem si purigen…
S tím uhlím také nesouhlasím, ale jinak má pravdu.. Podrážděná reakce to nezamaskuje.. Zkus se podívat na ten odkaz co jsem posílal..
Určitě ti nic nevnucuju, jen si musíš uvědomit, že nejsme jediní kdo to tu čte.. A někdo třeba uvítá možnost volby..
já se tu nebudu dohadovat o pi+ovi+ách. Purigen sem koupil protože ze začátku barvili kořeny,uhlí ve filtru nechci!!! moje rozhodnutí a tečka. !!!
nějaký vymyšlený názory že je to zeolit apod.co někteří kvákaj sou úplně mimo..kdo měl a mohl porovnat ví..ostatní hledaj pořád něco předraženýho,přebalenýho a s přirážkou prodanýho atd...
Viem čo sú iontomeniče.Tieto živice som onoho času sám používal.Sám si nájdi čo to vlastne ten Purigen je a potom si porovnaj po čom sa predáva 25kg vrece.Jasné toľko bežný akvarista nespotrebuje ,ale dať 400 českých korún za 100ml,tak to je hriech do neba volajúci.Zákal z koreňa ako som písal úplne poľahky - za hodinku dve AU odstráni.Ak máš problém s dusíkatými látkami,práve preto si si ho kúpil predpokladám,tak je problém u teba .Nedostatočná výmena vody,prekrmovanie, prípadne prerybnené akvárium bez dostatku rastlín.Nedostatočná filtrácia atď.
PS: akváriá v prezentácii máš krásne,tak nechápem prečo tam ten purigen trepeš.A že sú tak pekné,tak to nie je zásluha Purigenu.
Edit: 1kg takehoto silne bázického anexu v CL cykle stojí cca 10-11€ čo je asi 300-400 korún.Zopakujem za 1kg.Takže kúpiť za 400 korun 100ml Purigenu je zdieranie neznalého zákazníka.
Takže to ,,šikovný,, producent rozváži do maličkých sáčkov pod vlastnov značkov a to predraženie má asi podľa vás zákazník ako bonus.

Ja mam ten samy purigen ve filtru od porizeni akvaria. Kolik aktivniho uhli bys za tu dobu potreboval a kolik by stalo? Kolik je ho treba dat do fitru? Jsi si jisty, ze oboji odstranuje z vody to same?
Zkus si tak zkusmo hodit do googlu jaky je rozdil mezi purigenen a aktivnim uhlim, treba budes prekvapen.
nikdo tě nenutí ho kupovat..já myslím že je každýho věc do čeho investuje a s aktivním uhlím ve filtru mi akvarko nikdy nešlo-tudíž nepoužívám..to bych musel jedině léčit aby mě to donutilo tam dát uhlí aspon na chvíli.purigen tam můžu mít nonstop. Proč předraženej? kdyby byl předraženej tak to dávno nabízí jiná firma za polovinu

Starší reakce
Já ji kupoval třeba zde
eshop-abex.webnode.cz/… a zde:
www.bonequip.cz/…
Při jednom se tam dají koupit i další užitečné filtrační materiály a substráty (láva, terramol, zeolit, atd.). Určitě doporučuji jemnější frakci 3-6 mm (větší plocha). Je trochu špinavější než drahý Saechem Matrix, ale po propláchnutí je to totéž. Klidně vezmi větší balení, je levná a přebytek využije na zlepšení substrátu pro pokojové kytky.
Zadej si ve fóru do vyhledávání “pemza" a dostaneš spoustu tipů, kde a co koupit...

Starší reakce
Takéto prípravky nerieša nádrž ako ekosystém,len potláčajú sa stále vracajúcu príčinu.Skúste 2-3x týždenne meniť vodu a tie fosforečnany dáte dole i bez prípravkov.Nádrž sa stabilizuje a neskôr už problém s fosforečnanmi mať nebude.Ak ich teda do nádrže nepridávate inak,napr.v krmive a pod.
Děkuji. Po 4 dnech se hodnoty nesnížily. Zítra dám novou dávku. Jen nevím, proč dělají balení po 100 ml, v návodu píšou o 85 ml a to ještě na 400 l vody. Tak nevím, zda má úvaha je správná, když jsem dávkoval na 84 litry.
cituji: „Jak mám použít PhosGuard? Jak dlouho vydrží absorbovat fosforečnany?“
Je lepší jej používat v malých množstvích a pravidelně ve filtru měnit. Pokud je v akváriu vysoká koncentrace fosforečnanů, může je PhosGuard během čtyř dnů všechny srazit, avšak také se do pěti dní vyčerpá. Pro udržení této koncentrace jej ponechte ve filtru a jeho doba vyčerpání už bude samozřejmě podstatně delší. Testujte pravidelně vodu na fosforečnany křemičitany. Jakmile začnou jejich hodnoty stoupat, poznáte že je potřeba PhosGuard vyměnit za nový. Změna barvy na žlutou indikuje navázání organických nečistot, avšak neukazuje nic o jeho schopnosti dále vázat fosforečnany. Jakmile srazí k nule fosforečnany, začne absorbovat křemičitany.

Dobrý den,
prosím, poraďte. Mám v akváriu vysoké hodnoty fosforečnanů. Zakoupil jsem filtrační náplň Seachem PhosGuard. V návodu se píše: Použijte 85 ml (1/3 hrnku) na 400 litrů sladkovodní vody, případně na 200 litrů mořské vody. Moje akvárium má 120/84 litry. Tak jsem trojčlenkou spočítal, že mám dát asi 20 ml. Po čtyřech dnech se "zázrak" nekonal. Obsah fosforečnanů se ani nehnul. Měl jsem dát více do filtru? Protože filtr přečerpá daleko více vody než 84 litry? Nebo je to špatná úvaha?
Děkuji za odpovědi/rady.
Starší reakce
Starší reakce
Nakonec jsem zvolil další kuličky substrát pro. Je to ok? Propadai že 2x médium které převážně čistí mechanicky stačí a protože chci "bezúdržbové akvárium" maximalizují biologický filtr
Ono to není zase tak důležité. Podstatná je co největší vnitřní plocha materiálu a zároveň ale nesmí být tak hustý, aby se snadno ucpal. Molitan/bioakvacit ppi 20 je vhodný kompromis, mám ho v těch přikoupených košíčkách taky.
0 02.02.2020 02:19 Derdin – Filtrační médium - Eheim biopower 169
Ahoj, chci si koupit 3 další košíčky do Eheim biopower. Jaký doporučujete médium? Mám tam základ to znamená molitan na začátku a na konci a uprostřed křemičitý kuličky s porami.

Starší reakce
No ono je to trochu složitější. Ale ty kuličky jsou vymyšlené přímo na nitrifikaci. Takže co se té týče tak nic lepšího asi není. Na druhou stranu v akváriu jsou žádoucí i další dekompoziční procesy a tam by mohly mít porézní média výhodu z důvodu větší rozmanitosti podmínek. Problém je rychlé zanášení těchto materiálů a problematické čištění. Za mě pro ně v normálním akváriu není důvod.
Díky za radu. No jsem laik a co se akvaristiky týká věčný začátečník a pořád mám tendenci věřit, že ten zvažovaný biomax či siporax jsou pro nitrifikaci kvalitnější materiály. Nebyl by pro nitrifikaci lepší i ten bioakvacit než kuličky? Ale pokud by ten biomax byly vyhozené peníze, pořídím za ten poukaz nějaké zrní pro pískomily. On má platnost jen 3 měsíce, jinak bych to neřešil.
To záleží na tom co od toho filtru očekáváš. Pokud nitrifikaci tak tam nech kuličky pokud mechanickou filtraci tak vatu a molitan je kompromis mezi obojím. Jinak ty super porézní média nemají moc efekt, snad kromě teoretické možnosti denitrifikace.
Ahoj, dostal jsem poukaz do superzoo a nějak nevím, ta co jej utratit, bo mám asi vše. Jediné co mě napadlo je vyměnit ty plastové filtrační kuličky ve filtru tetra tec ex 800 plus, ale mají jen biomax od fluvalu. Má smysl jej dát místo těch kuliček? Ty chci asi vyměnit tak či tak, minimálně bych místo nich nastříhal biokvacit.
Starší reakce
Mám v hlavním filtru 5 l pemzy za 50kč a v předfiltru molitan různé hrubosti. Hlavní filtr slouží jako biofiltr a čistím ho jednou za 4 měsíce, předfiltr dělá mechanickou filtraci a čistím ho jednou za 2 měsíce. Na čistou vodu si nemohu stěžovat, v akváriu je malá vodní želva a 20 parmiček. 2x do měsíce dělám částečnou výměnu vody (20%)
Máš pravdu asi to bude nejlepší řešení.
Včera jsem ho rozebral vyčistil vrtulku propláchnul a pořád vrčí.Už mě fakt nebaví.Proto hledám nějaký slušný vnitřní filtr.
Moje odpověď zůstává stejná

100 lidí, 100 názorů...
Osobně bych, pokud ti to do teď fungovalo, nevymýšlel kraviny a jak píše vlka, nastříhal bych stávající molitan do té bandasky a jel dál. Přinejmenším nebudeš muset řešit zajíždění nového filtru...
Nehledej v tom žádnou vědu a zprovozni filtr se stávající náplní.
Tenhle filtr chci vyměnit za čerpací hlavu Atman 201 která začíná docela vrčet + biomolitan. A zajímají mě názory jaká náplň by byla asi nejlepší .
Na tuhle otázku dostaneš tolik odpovědí, že budeš tam, kde jsi teď...

A to se ani neptám, do jakého akvárka, co od filtru čekáš atp.

Právě to tady pročítám a radí i klasickou pemzu .Ta je samozřejmě cenově úplně jinde než Eheim, Seachem Matrix nebo Sera Siporax ,ale nevím jestli bude stejně účinná.
jak na co

)
šel bych cestou eheim substrat pro
Ahoj, chtěl bych se zeptat jaká filtrační náplň je podle Vás do tohoto filtru nejlepší ???????? díky za info
Naprostý souhlas, měl jsem v ruce obojí, ultradrahý SM je jen propláchnutá pemza.
Já používám jemnější frakci (=větší povrchová plocha) 3-6 mm, viz:
eshop-abex.webnode.cz/… Seachem Matrix, což je přeznačená Pemza, kterou koupíš 5 litrů za +/- 70 kč.

Nezkoušel, ale není důvod, proč by to nemělo fungovat. Tohle, co popisuješ, jsem viděl ve videích na YT z výstav v Německu, nějaký chlapík si na tom postavil živnost a prodává přímo nařezané jednodílné kostky biomolitanu pro jednotlivé filtry Bioflow. Otázka spíš je, jestli není lepší to komplet naplnit třeba Pemzou a úplně nahoru dát kousek vaty na zachycení mechanických nečistot.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62279x