Jaké ryby k Betta splendens?
Bety si ostatních ryb vůbec nevšímají, pokud se nahánějí, tak jedině mezi sebou. Beťák se mi také naparuje před samcem čichavce, ale jen se naparují, není to nic vážného. Jen si dej pozor na pohlaví, ať neskončíš jako já, z holek se mi vybarvili kluci
Zdravím. Stále plánuju a vymýšlím osazenstvo mojí nádrže. 190 l, nyní 24°C,tvrdost 17,3, více v prez. Základem bude hejno Danio rerio+Corydoras panda. K nim mi už více lidí doporučilo bojovnice. Ale asi k nim mám trochu do společného akva nedůvěru, aby nedělaly rozbroje...
A teď jsem v atlase objevila Bettu imbellis-bojovnici nebojovnou. Píšou tvrdost 5-19°dGH a ideální jednodruhová nádrž. Na
www.akvarista.cz/… zase preference měkkých vod a může být i ve společenské nádrži. Tak teď nevím...Má někdo?
Nebo to s tou bojovností betty splendens zbytečně hrotím?
Starší reakce
Tak z tvého projevu je zřejmé, že jsi začátečník a proto ti dám opravdu dobře a upřímně míněnou radu a tou je NA TERČOVCE ZAPOMEŇ. Další radu kterou ode mě obdržíš, tedy pokud to myslíš s akvaristikou vážně, se zde ofiko zaregistrovat a získat tak větší přístup k informacím už jenom tím, že při registraci spolu s uvítacím vzkazem od redakce obdržíš i několik velmi užitečných odkazů, které budou jistě nápomocny při seznamování se s akvarijním prostředím.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky ,
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou 0 14.03.2017 17:47 I Love Pets – Budeme mit akvarko...
Mohla bych se zeptat budeme mit docela velke akvarko a chtela bych se zeptat jake rybicky muzou byt spolu.
A,1×Beta+3ךneci+11×terčovci
B,2×Beta+3ךneci+11×terčovci
C,1×Beta+11×terčovci
D,2×Beta+11×terčovci
Muzou byt Betty a šneci a terčovci spolu???
Pripadne jake jine druhy???
Předem děkuji za odpovedi a za všechny rady třeba mam tam mit filtr?Mi ho tam mit nejpis budeme
Starší reakce
Ano, tato kombinace je vhodná, ohnivky nikomu okusovat ploutve nebudou a v kombinaci s těma otíkama to bude dobře postavená osádka. Krevetky bych už nedával, tam hrozí, že poslouží beťákovi jako vyítaný masový příkrm. To akvo nejdříve založit, nešetřit s rostlinama, nechat řádně zaběhnout, tedy po dobu min třech týdnů a jako první obyvatele bych volil právě ty ohnivky, před i po vpuštění rozhodně vyměnit i polovinu vody, jako dalšího obyvatele tak za 14 dní po ohnivkách, bude-li vše v pořádku toho beťáka a nakonec otíky, čím déle tím lépe.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
0 05.03.2017 06:52 Spenata – Betta & tetra ohnivá do 54 l
Zaujala mě kombinace teter ohnivých a beťáka, myslíte že to bude fungovat? Nebudou mu okusovat ploutve? Plus otíky nebo krevetky na dno... Zakládám AQ 60x30x30. Moc ocením vaše názory na vhodnost výběru popř. i počty rybek a v jakém pořadí je pořídit. Renata
-říkám to dokola
-1) neber ancíky,neber ancíky,neber ancíky,..ancíci jsou problem
-2) argumentovat Hin sa hukáže
-3) do roka a do dne, Hin sa hukáže…-pokud selže bod 2
O.T.prosím a děkuji
Koukám, pěknou debatu jsem tu rozpoutal. =)
Krupička - léčí se, projevila se dneska (akvárka sleduju denodenně), nemyslím, že bude takový problém. Donesl sem si ji nejspíš s ancíkem.
Ancík je tam jen na chvilku, než trošku odroste. Do léta by snad mohlo být zajetý nový obývákový akvárko (min. 96 litrů, spíš větší), poslední úlitba mému koníčku, kterou manželka schválila. U beťáka je teď proto, že v tomto věku ještě trochu pomůže s řasou.
Řasa se likviduje. Snížil jsem dobu svícení na cca 6 hodin denně, mechanicky odstraňuji při výměnách vody.
Ohnivky - já bych tam radši nic nepřidával, jenže víte, jak je to někdy s manželkama (drvi promine, je-li vdaná
). Ty ohnivky mi přišly jako jediná přijatelná možnost (i když rovnou deset - to bych si netroufal ani tipovat, zvažoval jsem max těch šest uvedených jako minimum). Každopádně bych je určitě nekupoval zítra na burze, byly by víceméně formou slibu věcí budoucích.
Hnusně řečeno, krupička mě netrápí, to nepovažuji za nemoc, ale za tzv. civilizační prohřešek, mě spíš více ve vztahu s tím mýám doporučením trápí ten ancák, pravda je malej, ale on toho dovede více nakálet než skonzumuje, to bych viděl jako možný kámen úrazu v tom rozhodnutí, proč to neudělat tak, jak jsem to navrhl.
Edit: Pokud by se mělo považovat za problém, trochu řas, který ostataně má v akváriu každý a kdo ne, tak lže, potom by se nedalo do žádnýho akvária doporučit vůbec nic.
Tedy v přeneseném a ad absurdním slova smyslu, ale myslím si, že už jsem byl svým lehce provokativním souhlasem pochopen.
Mám skupinku ohnivek ve stovce. Podle mě těch 15 litrů je fakt maximálně na tu bettu.
Krupička.
A řasy.
Já jsem to četl, ale jak jsem napsal, je to pro manželku, má to souvislosti, v těch jsou ryby jen "malé ryby".
Nevím, kolik z vás " objemových exorcistů" mělo kdy ve stejným akváriu beťáka a skupinku teter ohnivých, podle mě neexistuje k beťákovi a to i do obdobných zavrhovaných obejmů lepší rybka než jsou tetry ohnivý.
Edit: A proč teď nezazní ten správný argument, že jsem to přestřelil? To nikdo nečte co se píše v deníku u prezentace?
A proč jenom deset? Když by se skládaly na střídačku, jedny ocáskama nalevo a druhé napravo, tak klidně i padesát.
Manželka je zahradnice.
Můžeš na mě kulit voči jak chceš, co jsem napsal, to jsem napsal, tazatel nechť si vybere.
Do 15 litrů
, to bych jim nepřála a tomu beťákovi taky ne
Pořiď manželce větší, aspoň 30 litrový akvárko
Pár ne, ale 10 by jich tam šlo.
0 04.03.2017 17:10 Faire42 [37] - Z donucení miníčka Zdravím,
manželka mě pořád zlobí, jestli by si k beťákovi mohla nastěhovat ještě pár malých rybiček. Mě se to dvakrát nezdá, ale radši se zeptám. Můžu tam přidat třeba pár teter ohnivých? Případně jiný tip?
Prezentace nádrže:
rybicky.net/nadrze/26364-manzelkarium
Díky za rady.
Stáří už mi tady taky radili. Ale mám ji přesně 11 měsíců a byla kupovaná jako fakt miniaturní takže to podle mě tím není.
Změny na ní žádne nevidím. Včera a předevčírem nejedla. Plavala trhaně. Taková nikdy nebyla. Zvýšila jsem topení podle rady tady na 28°C. Vyměnila vodu. Dneska slupla dvě kuličky krmiva a sem tam plave. Nejvíc se však drží u topení těsně pod hladinou. Tak uvidím.
Krevetky asi zkusím. Bezva nápad.
Ještě fotky. Před chvíli jsem jí cvakla.
Dej fotku. Samota ji určitě netrápí. Třeba někdo diagnostikuje něco jinýho (stáří?)...
Krevetky budou ok, i kdyby si občas zobla
Ale vypadá to tak. Skoro neplave, jen někde polehává
. Nad krevetkama už jsem taky přemýšlela, ale četla jsem, že by to byla jen dobrá večeře, ale je fakt, že moje samice je mírumilovná.
Netrápí...
Co takhle krevetky? Třá Red Cherry...?
0 04.03.2017 13:03 misule0 – Betta a razborky?
Ahoj, mám dotaz. Mám jednu samici Betty ve 20l akváriu. Myslíte, že by se tam vlezlo pár razborek (asi skvrnoocasá)? Už ji mám rok a připadá mi, že se chuděra poslední dobou nějak sama trápí. Dám na radu. Popřípadě nekoupím nic. Nechci tam mít rybí jatka. To ne
. Filtr i topení mám. Má tam domeček, javský mech, ještě jednu dobře rostoucí rostlinku a plovoucí a jednoho šneka - Měchýřovku. Vím, že se nedoporučuje mít ji s Bettou, ale jsou spolu už rok a nikdy problém nebyl. Navíc mi ji prodali jako půl centimetrového šneka
. Voda je měněna pravidelně.
Díky moc
Starší reakce
Nebude to vyhovovat ani jedné ze zúčastněných stran. Je to jako mít souseda s úplně jiným způsobem života. Můžete si jen lézt na nervy, ale může to taky skončit v nemocnici a u soudu...
Je to dost riskantni, da se predpokladat, ze v takhle malem objemu bude bettak neonky honit a ony mu budou okusovat ploutve. Ale zalezi take na povaze ryb a na kvalite prostredi (husty rostlinny porost a kvalitni filtrace sanci na klidne souziti zvysi)
0 26.02.2017 20:33 jjj27 – bbb
Prosím vás môžem dať ku čiernym neonkam nejaké betty.Je ich desať, akvárium 54l.
0 25.02.2017 12:48 Aneta Kozlová – Beta bojovnice + žebrovník
Dobrý den,
lze beta samec ke skupině (4ks) žebrovníků?
Děkuji
Takže podle téhle logiky když se budeš zdržovat neoblečený v teplotě 26 nebo dvacet stupňů, není to rozdíl, protože na Tvé zdraví to nebude mít pražádný vliv.
-už i skutečnost ,že ryba (Betta) se z hladiny "nadechne" studeného vzduchu ,je pro ni přitěžující i v případě dostatečně vytemperované vody v akváriu
-proto se třeba doporučuje krycí sklo
atd.
Fakt se nechci hádat, ale myslím si, že ty teploty se můžou lišit a nemá to ˝tak velký vliv˝ na chov.
Viktor0003 napsal: ..... že min. 26°C - ve zverimexech je mají v kelímkách od piva a žijí ...
-přežívají v celé řadě případů, mnohdy se jedná o podchlazené ryby
-následně po nákupu, se zde chovatel dotazuje na možnosti léčby
-V Asii jsou poměrně vyšší teploty, kde odchov je prováděn rovněž za podstatně jiných teplot, než je běžné u odchovu zdejších chovatelů
-je zřejmé, již k výhradě o teplotě, že nejste schopen dostatečně respektovat zkušenosti, které jsou vám zde předkládány, vlastně neodpovídají vašim představám a nejste ochoten je přijmout
Tak tebe lákají ploutve? Tak až toho beťáka k těm okům dáš, tak uvidíš že je to podobnej fajnšmekr jako ty, taky ho budou lákat.
Třepetající se ocásky samečků pro beťáka jak červenej hadr na bejka. S tou teplotou jsem byl ještě při zemi, protože to co vidíš v těch zverimexech jsou v drtivý většině importy a to jsu ještě větší teplotní gurmáni. Když bereš ryby od zkušenýho chovatele, tak jistě tuto otázku taky proberete.
Teď už jenom ze zvědavosti bych chtěl vědět jak to tvoje akvo vypadá.
Chlape bídná, než začneš srovnávat Romantovy rady s tím, cos viděl v sámošce, tak si něco přečti. Třeba
splendenspower.cz ...
Osobně bych k Bettám nedával nic, ani Betty k ničemu. Ani samce a samice, pokud neplánuješ vnoučata. Jsou to mrchy nevyzpytatelný a nikdy nevíš, co za rapla dostaneš...
Tak už raději nemysli.
Že jsi někde viděl to nebo ono nehraje roli. Betty potřebují minimálně 26 stupňů a smyčec.
Já jsem se chtěl jenom zeptat. Lákají mě ploutve, které má samec ale gupky mají taky pěkné ocasy když se vybarví. Postupně se mi akva zaplní mladými pavími očky. Ovšem děkuji za rychlou a pohotovou radu. Všechny akvárka si udržuju v relativní čistotě (u malých to nikdy nejde) a jinak tam u nic nemám topítko ale mám ho u krevetek Red Cherry u kterých si myslím že potřebují větší teplotu ale nevím. U chovatele, kde odebírám rybky a krevety má topítko jen u množení a u mladých kusů... Navíc nemyslím si ,že co psal romant že min. 26°C - ve zverimexech je mají v kelímkách od piva a žijí ... Jinak mám ve společné (jiné) nádrži mám ještě tetry stříkavé 1+2 ks budou mi okusovat ploutve gupkám, když je dám k nim ?
Jak psal kolega, jenom doplním že to rozhodně nechce podceňovat údržbu, mít kvalitní a účinnou filtraci(zde budu za skeptika) a pravidelně týdně měnit polovinu vody, teplotu držet na min. 26st.
Tak všechno jde, když se chce, ale betty ti budou uzobávat mladé a okusovat ploutve samcům... Osobně bych do tohoto objemu nedával ani ty samice, nechal jen samce...
0 25.02.2017 08:25 Viktor0003 – Guppy + Betty ?
Dobrý den, chci se zeptat jestli k sobě jdou pár ks gupek(pavích oček) zhruba 8ks + betta samec a dvě samice ? Zatím mám jen ty gupky jsou zhruba v 50l akváriu. Potřebuju oživit akvárium mám plno rostlin, vzduchování a jemný písek. Za každý názor od akvaristy budu vděčnej !!!
Starší reakce
Rozumný přístup. Není třeba pomáhat jiným s tím, že si člověk ve vlastním akvárku zadělá na problém.
Doma něco vyfotím, a uložím, ale řešit už to nemusíme, prostě známým řeknu, že nee....
No dnes to akvárko zase vypadá jinak, než na fotkách, zase tam toho roste víc, ale mě hlavně zajímaly zkušenosti Vás, proto se taky ptám. Já jsem spokojená s jedním beťákem, druhého aktivně nevyhledávám, ale známí se pořád ptají a já si chtěla ověřit, že mé argumenty jsou správné. Takže asi tak. A zase kvůli jedné rybě nebudu měnit podmínky v akváriu, když dalším vyhovují
To jakukovo akvárko je přehledné jako Letenská pláň. Tam by se ten přivandrovalý beťák neměl kde schovat. Navíc je blbost přidávat jednoho beťáka k druhému. Ten, který je v nádrži delší dobu, ji má jako teritorium a oproti novému bude mít výhodu domácího prostředí. Jedině tam nasadit oba naráz a stejně velké.A před tím samozřejmě dosadit spoustu kytek. Tuším Horác řekl, že pokud je vidět v akvárku zadní stěna, je tam málo kytek. I mě by káral, protože i v té mé nádrži horních asi 15 cm zadní stěny vidět je.
Moje zkusenost mi rika, ze bettam obcas rupne v kouli a zabijou se, nejen jeden samec druhyho, ale treba i samice samce nebo naopak. Je to individualni, ale je to vzdycky riziko a je potreba s tim pocitat. Do akvarka, co ma jakuka, bych v zadnem pripade dva samce nedavala
Proto jsem také zdůraznil, že neříkám, že to nejde... Také jsem to pětikilo měl slušně zarostlé (dnes jsou tam placky), ne teda jako ty... A ono to šlo a fungovalo. Jeden zahnal druhého, schovek bylo dost... Občas se i stalo, že slabší zahnal silnějšího a pak byl pár dní nahoře...
Dokud to nepřišlo na některou z těch holek. I ten slabší chtěl... Usiloval a o to víc dostával. Obešlo se to bez zranění, ale jen proto, že akvo bylo fakt velké a celkem slušně zarostlé...
Ale chtěl bych tím říct, že v takovém případě je nutnost mít další akvo, kam v případě nouze, toho slabšího přendám. Bez toho ani omylem...!
Edit: rád bych vznesl ještě jeden postřeh. Ten "slabší" byl do chovu a odchovu vždycky lepší... Nevím proč... Ale není to první ryba u které to pozoruji...
Dá se to, ale za jistých předpokladů. Měl jsem dva páry bojovnic v dvoustovce, ale byly tam vypuštěny současně, samci byli zhruba stejně silní a každý měl šanci si udělat své teritorium. Nádrž byla a pořád je hustě zarostlá. Pojem hustě znamená, že v nádrži hluboké 50cm vidím prvních dvacet cm a co se děje dál, netuším. Je tam souvislý porost více forem Microsorium a Bolbitis, který je pouze ve dvou místech přerušen trsy úzkolistých kryptokoryn. Za takových podmínek mohou dva samci koexistovat, protože pokud některý z nich začne od druhého dostávat na frak, má šanci zmizet.
Jestli je zarostlá nádrž ten stav, který je na fotce z října 2016, tak ani náhodou. Není tam žádná možnost úniku a pokud se ti dva dají do sebe, tak nebude hrát roli ani to, že je v akvárku dalších 70 ryb a nevytrhne je z boje ani kdyby jejich samičky odhazovaly šupiny.
V zadnem pripade druheho samce do spolecne nadrze nedoporucuji
, i kdyz ma 450 litru. Pokud se dostanou dva samci do kontaktu, velmi pravdepodobne to skonci spatne.
Osobně bych to nedělal. Asi bych ani bojovnice nechoval v tak velkém akva. Má rád, i když to zní blbě, lehce stísněné prostory a hromadu rostlin, kterými se doslova proplétá...
Asi to nebude tak dramatické, jako dva samci v šedesátce, ale ten silnější toho slabšího bude hledat stále... Půl roku jsem to taky tak měl. Chvíli to fungovalo bez problémů, ale pak se samice chtěla třít a problém byl na světě. Silnější o to víc naháněl slabšího a slabší, blbec, tomu to pořád nedalo a vždycky se ukázal a zkusil to... Nakonec jsem je odlovil oba... Nechal jsem ve velkém jen holky a "půjčoval" je klukům, až když byly zralé...
Edit. Ale neříkám že to nejde. Jen moje zkušenost...
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x