Jaké ryby k Betta splendens?
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Vezmu teda jen jednoho samečka. Že občas zobne nějakou krevetku mi nevadí. Aspoň bude mít spestření jídelníčku. Akva bude totálně zarostlé, takže se krevetky budou moct kam schovat.
S Betkama je to ruzne kus od kusu. Zatimco jedna na sobe necha stipat drivi, druha Ti sezere i Okruzaky, a ze by si nedala Krevetku, bych se divil. A zatimco jeden samec Betty klidne akceptuje 3 samice v 54l a jen je obcas prozene, jiny jim udela ze zivota peklo. A jeden zase stavi hnizdo i v prodejni nadrzce, jiny se ani nepredvadi kdyz vidi ty ostatni okolo, a dalsi dva vedle by to sklo nejradeji vybourali. No a nektery Ti nepostavi hnizdo ani kdyz ma proc, pac se mu asi nechce. Jiny zase plave v akvarku se samci Pavich ok, a nevsima si jich, a jinemu kusu neco rupne v hlave a nejkrasnejsiho samce sejme. Samice si klidne dve plavou spolu, jako kamosky, spolu neco dobou, a za par dni se vzajemne rozervou na kusy.
U Bettek nikdy nevis, co je ten kus zac, ale ke Krevetam bych je nedaval uz z principu, ackoli bych si dokazal predstavit i kus, ktery se na Krevetky vykasle a v klidu sezere jen svuj pridel granulek. Pisu to proto, ze se treba nekdo objevi, kdo bude tvrdit, ze mu to nejak funguje a ono to nepujde kategoricky poprit, zrovna u techto ryb je mozne snad vsechno a rozhodne se u nich vyhybam rikat, ze neco urcite jde a nebo nejde.
Starší reakce
Nevím, do tak malého akvária samice... Ale taky záleží hodně na samci. JE taky dost možné, že se vytře a pak je s malýma dost problémů.
To je nejlepší volba. Spíš se taky může stát, že budou pronásledovat ony jeho. Kolikrát je dominatní samice (vždycky je mi líto té druhé samice) agresivnější než samec.
Zasaď hodně rostlin, ať mají úkryty.
0 09.04.2014 20:25 VVV [0] Mám ve 30l akváriu (viz prezentace) jednoho samce bojovnice pestré, ale příde mi, že se tam sám prostě nudí. Celý den se drží na jednom místě u hladiny a jen občas se trochu proplave. Jinak je aktivní jen při krmení. Možná je to normální, ale protože se chystám přidat nějaké rostliny a celkově akvárium doladit, říkal jsem si, že bych mu tam koupil ještě 2 samice. Je to podle vás možné, nebo je bude pronásledovat a mám ho tam radši nechat samotného?
Díky
PS: Jsou nějaké jiné vhodnější rybky či živočichové, aby tam nebyl tak sám
Starší reakce
Turbínka napsala: Až bude akvárium zaběhlé (1 měsíc) přidej nejdříve toho beťáka, aby si vymezil teritorium a potom po týdnu až přidávej další obyvatele
A když se to udělá opačně, nebudou malé rybky létat jako splašené v nové nádrži a beťák bude řešit co s prostorem stejně...
Je to o povaze ryb, proto mám svého "killera" na samotce. Ale většina bett je agresivní jen k vlastnímu druhu a nebo druhům který jim vlastní připomíná, proto se vyhnout třeba těm pavím očkům nebo závojovým formám dánií či pancéřníčků
Jen ještě doplním pozor při výběru rybek (hlavně třeba u těch pancéřníčků) na teplotní nároky, betta je ryba teplomilá a bylo by fajn, aby i ostatním obyvatelům se dařilo kolem těch 26° a nebyla ta teplota pro ně moc hraniční. Všechny informace jsou v místním atlase a většina mnou vypsaných rybek těch 25 - 26° C snáší
Dobrý den, moc děkuji za radu, doufám že mi je beťák hned nezardousí
Co třeba hejno teter ohnivých a nebo třeba nějakou partu razbor (klínoskvrnná, Espeho) a na dno partu nějakých menších pancéřníčků? Vyhnula bych se obecně všem živorodkám (produkují hodně odpadních látek a betty rády čistou vodu) a větším rybám než je betta a volila bych nějaké čistotné a mírné spolubydlící. Až bude akvárium zaběhlé (1 měsíc) přidej nejdříve toho beťáka, aby si vymezil teritorium a potom po týdnu až přidávej další obyvatele
0 28.03.2014 21:13 jananajmanova – Samec Betty? Jaké kamarády k němu?
Dobrý den, chci si koupit samce Betty, moc se mi líbí, ale nechci aby byl v 60 litrovém akvárku úplně sám. Jen nevím jakou společnost mu mám pořídit. Poradí někdo zkušený? Předem díky za rady.
Starší reakce
Nebojte bojovnici mám už přes rok a je moc krásná a žádný problém nikdy neměla.S údržbou nemám problém spíš bych řekl ze čistim až moc.Odkaluju taky hodně týdne měním 45-50% vody a jelikož nemám vzduchovani tak je filtr nastaven na 100litrove akva což je o 46litru více.Do obi pro ten říční pisek c.2 pojedeme v pátek rybicky budu řešit až mi zaroste akva.Já si to jenom plánuju dopředu.
EDIT:až na to ze před pul rokem měla problém s plunovym mechyrem(nafoukl se a nechtěl se vufouknour)tak jsem musel posolit vodu a do hodiny se ji vyfoukl jinak neměla zadny problém.Ale to se prý občas stává.
Tato otázka má v sobě ještě podotázku a tou je vhodnost těchto dvou druhů z hlediska nároků na kvalitu vody a tam se to trochu tluče. Živorodky pověstný rozmetadla hnoje a bety čistotu vyžadující. Bude to chtít opravdu nepodceňovat hygienu nádrže, pravidelně odkalovat dno, nepřekrmovat, mít výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci a hlavně pravidelnějí něž obvykle měnit vodu.
Jistě že jej bude lovit a i když nebude mít nic jiného bude se mít báječně
0 14.03.2014 19:05 DANMAZUR00 Ahoj mám otázku.Loví bojovnice poter zivorodek?Nebo ho musím regulovat sám?,Jestli ano bude ho zvládat ve středně zarostlé akva 60x30x30?
Moje nedávná zkušenost mne naučila, že je potřeba jisté opatrnosti. Přidal jsem do 120 litrové nádrže samečka ke dvěma samičkám, které tam už byly zvyklé. Sameček to téměř nezvládl. Samičky byly prostě dominantnější, považovaly jej za vetřelce a začaly na něj tak intenzivně útočit, že jsem jej radši nechal zvlášť v menším akváriu.
Takže chce to trochu pozornosti a přidání provést v době, kdy je dostatek času sledovat chování ryb. V případě potřeby je lepší mít připraveno i to osmi litrové akvárium. Dominance samečka není vytesána do kamene, ale z dosavadního chování samiček už zřejmě tušíš, jakou mají povahu.
Samozřejmě, záleží taky na tom, jak je akvárium zarostlé a jestli můžou mít rybky dostatek soukromí, když někdy začnou trpět ponorkou
.
Ne ze Ti Betak bude samce Paviho oka nahanet, on ho klidne bude nejaky cas ignorovat, ale jednoho krasneho dne po nem skoci a zabije ho. Ne vzdy, ale tohle riziko tam je, a neni uplne male, uz jsem to videl, proto to stale zminuji, nic hezkeho to nebylo.
Tak to mu bude v té dvoustovce mnohem líp, zvlášť když je hodně zarostlá. Betty milují prales.
Děkuji pěkně za informaci
no... uvidíme. . Protože mamka ho dostala k narozeninám a my jsme měli jen akvárium o objemu 8L...
Můžeš. Akorát se může stát, že beťák bude nahánět samce pavího oka.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla dát do 200l Bettu samce
Mám tam jen 2 paví oka a dvě samičky Bett. Akvárium je hodně zarostlé. Předem děkuji.
Bettu do tohohle blázince fakt ne. To si radši sežeň žluté platy.
Už v téhle fázi se mi osádka tvojí nádrže nelíbí. Parmička tam nemá vůbec co dělat, je to ryba hejnová a chce hodně prostoru pro plavání, nejlépe trojnásobný objem co máš a vyšší. Když pominu tu, že i tetra červená a neonka jsou hejnové ryby. Ancistrusové jsou špindírové, do 60 l bych nedávala ani jednoho. Navíc ti rodí platy a ancíci, betta má ráda vodu čistou a tohle jsou špiniči první ligy. A bylo by jen otázkou času kdy by beťákovi hráblo a začal by se prát a nebo by ho dostala společnost tolika ryb do nějaké nemoci i přes pravidelnou údržbu! Nedávala bych tam už vůbec, ale vůbec nic naopak bych se snažila všechny nevhodné ryby umístit do lepších podmínek. Za mě, někoho kdo má betty rád rozhodně NE! A pokud ti tam chybí žlutá spíš si pořiď na dno nějaký žlutý kamínek
0 13.03.2014 21:26 endy – bojovnice
Mam 60litrovy akvarko, puvodne 2 platy, 5 neonek, 3 ancitrusy, 1 labeo bicolor a dve tery cerveny. Jenom tak pro zabavu a radost. Ted semy uz treti mesic rodi nova zberba .2x po 50 ancitrusov a raz 40ks plat skvrnitých. Cast ancitrusov sem prodal ale i tak se to tam hemzi spis jak v terariu s cvrckama. Cistim nonstop, krmim každý den, vypadaj nonstop nenazrane. Mam otázku muzu tam dat do barvy ,,chyby my zluta,,,dajme tomu jednoho samce bojovnice? dekuju
PS: Kdo by chtěl v Praze mlady ancitrusy, tak daruju.
Starší reakce
Ta Pavi oka k Betakovi silne nedoporucuji. Uz jsem to psal milionkrate, ale zopakuji. Muze byt dlouho klid, ale jednoho dne prdne Betakovi v hlave a je po nejkrasnejsim samci Paviho oka. Proste po nem drsne vyjede, coz pro Pavi oko snadno skonci smrti.
Naproti tomu muzes mit i vice samic k Betakovi, ale za predpokladu, ze je akvarium dobre zarostle a samice se maji kam slusne schovat. Mam u Betaka 3 samice, a to dokonce jen v 54l. Obcas tam pekne blbnou, ale jak to nekterou rybu prestane bavit, zaleze a je klid. Takze nekdy na prvni pohled ani nevidim rybu zadnou. Ovsem chce to mit i trochu stesti na kusy, nekdy se nesnesou ani dve samice a dokazi si i ublizit.
rybicky.net/nadrze/17109 Tak dánia a oka budou sem tam na odstřel a jejich třepetající se ocásky budou kráceny a držkolezci jsou dost bordeláři, což zase nejde moc dohromady s požadavky bett na kvalitu vody. Takže suma sumárum, návrh nic moc.
Zdravim, mam malý dotaz. Mužu mít v 96L bojovnici samec+samice, ancistruse (asi 3x) a paví očka a danie cca 3-4 kusy?
Starší reakce
Je fajn, že si četl, zda spolu rybky být mohou. Ale přečti si u moll jaký je minimální objem nádrže, ve které je chovat? To je ten problém. Nech bettu samotnou v těch 22 l, je to teritoriální ryba a v tak malé nádrži bude útočit téměř na všechny ostatní, brání si svoje teritorium a navíc molly ve 22 litrech nemají co dělat
Edit: Navíc betty rády vodu čistou čemuž moc nepřidává nedokonalé trávení všech živorodek.
Tak neni ryba jako ryba,některý beťáci jsou holt "jiný"
,takže se obávám,že to lepší nebude
0 01.03.2014 18:41 skoropes – snášenlivost
Zdravím,mám bojovnici pestrou(samce),který byl dost dlouho v akvárku(22litrů)sám.Nyní jsem k němu přidal dvě molly na které útočí.Zde na rybičky.net jsem se dočetl že tyto ryby spolu v jedné nádrži být mohou.Mám je odlovit(mloly)adát je do jiné nádrže nebo si na sebe zvyknou.
děkuji za radu.
Starší reakce
Děkuji, dám tedy samečka bojovnice pestré do jiného také 60l akva a snad mu seženu vhodnějšího kamaráda
Už těch 60 l je pro ty molly těsné, navíc spojení živorodek a bett není zrovna ideální kombinace. Jako čističe bych nedávala už žádnou rybu (ono nepřidávala bych žádnou rybu tak jako tak), hlavně ne ancíka, kterej je sám prvotřídní bordelář. Dala bych tam spíš partu piskořek, okružáků a levatek, když nebudeš překrmovat plži se budou držet v úměrném počtu
Ne, to nedělej a na čištění si pořiď odkalovač, bude potřeba, žádná ryba ho nenahradí a jinak už teď je to akvo za hranou, tedy v tom počtu bordelářů.
0 22.02.2014 20:10 Hani – Ballon molly a bojovnice pestrá sameček
Zdravím, ráda bych se zeptala, zda můžu do 60l akva dát k sedmi rybkám ballon molly jednu bojovnici pestrou, je to sameček. A také, zda je vhodné mít v akvu antiky nebo jaká rybka je vhodná nejvíce k čistění akva. Moc diky
Starší reakce
Mě teda tetru černou jako jedinou rybu v akva proháněl(tetry už jsou až na jednu,kterou nemohu chytit)pryč.Ony mu nikdy nic neudělaly.
Betak se sice s Pavimi oky snese, jenze jednoho dne mu prdne v kouli a sestreli toho nejkrasnejsiho samce. Je to bleskurychly utok, lepe nez sestrel se to nazvat neda. Takze opatrne.
0 17.02.2014 14:05 nemam – bojovnice
S bojovnicemi ve společenských akvariích nemám moc zkušeností, ale na 100% vím, že se bojovnice nesnese s tetrou černou, tetra jí ožírá ploutve proto se nesnese ani s jinými dlouho ploutvími rybami. Zase naopak se snese s platami, tetramami krvavími popř. nenonky, ale víc toho bohužel nevím ;).
Starší reakce
Já mám 10(teď už 9,jednu sem musel utratit) krvavek s beťákem a v pohodě,hrajou si jen samy mezi sebou
Samec + 2 samice by asi ještě mohlo být.
Ale spíš byl volila menší rybky, třeba platy.
Jeste me napadlo co treba nektery mecovky mexicky?
Pokud bys volila molly, tak pouze jednu barevnou variantu. Pokud bys dala více barev dohromady, tak potomci jsou různě flekatí a nevypadá to dobře.
Cosbík je v reálu spíš modrostříbrný než šedivý.
Je to úžasná barevná dominanta.
Klidně by tam mohl být i perleťový, ten je taky moc hezký a prý klidnější než modrý, nebo ten medový, zakrslý - ten je taky pěkně barevný... Záleží jen na tom, co se ti líbí.
Tetry měděný bych nedoporučovala, jsou to taky pěkný potvory. Naopak čichavců ani živorodek bych se nebála, ve 160l se to při dobré údržbě snese. A o malý se čichavci a betty postarají.
Čichvavci a betty taky není nejlepší společnost, škubou jim ploutve. A mě osobně se nelíbí ani společnost jakékoliv živorodky k bettě. Místo těch moll bych třeba dala parmičku duhovou (nejsou taková prasátka a nebudeš muset řešit problém s malýma) a místo pavích oček, které dnes nejsou ryby vhodné pro začátečníky, bych se koukla po razborách klínoskrvnná, espeho, atd.
A treba cichavci? Medovy a modry? Ale ten modry mi na nekterych fotkach prijde az "sedivy" :(
Nebo zivorodka duhova?
Krvavý bych k bettám nedávala, pěkně mi beťáka škubaly potvory. Koukla bych se třeba po měděných nebo ohnivých tetrách s mírnější povahou
Neonek dej vic aspon 20 a k nim treba 10 t.krvavych nebo jinych teter(cerveny...).
0 10.02.2014 10:54 monule Zakladam 160l akva, bude tam betta (samec + 2 samicky), 10 neonek, krunyrovec obecny, 2 parmicky cernopruhy a 4 molly(asi 2black a 2gold).
Chtela bych tam i nejake barevne (zlute modre cervene) doporucite nejake vhodne?
Bude hodne zivych rostlinek, ukrytu....
Starší reakce
Já bych dozadu pro rabzorky přidala ještě nějaké houští, aby se měly kde schovávat, třeba hrst řečanky - Najas guadalupensis, dá se sehnat, má ji skoro každý a uchytit ke dnu třeba šutříkem, bude se hezky vznášet k hladině. Místo galaxek by šly razborky skvrnoocasé, řekla bych, že jsou méně náročné na prostor i vodu a nejsou tak bojácné
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x