Jaké ryby k Betta splendens?
0 30.11.2014 16:01 Jezik – betta
Mam akvarium 30 l s jednim sameckem betty splendens. Chtěl bych si poříd i dve samicky. Šlo by to.
Starší reakce
Treba skôr pospájať rybky k sebe vhodné a to podľa biotopu. Vymenil by som ancistrusov za neónky. No treba brať v úvahu aj pohyblivosť rybiek. Keď sa bavíme o neonkách, tak tie sú radi vo veľkom priestore, pretože sú to plavci. Skús trebars pouvažovať o rasborkách, kardinálkách čínských, vietnamských. Rovnako krásne sú microrasborky galaxky. Predsa neónky sú tiež modré.
0 13.10.2014 19:31 Lukaspur – jakou osádku k bete do 80l akvaria
Dobrý den, mám 80l akvarium, externí filtr uhlík. 200l/h. Osádka je 4x beta, 2x cichavec modrý, 6x pancernicek, 2x ancistrus. Chci vytvořit nějakým vhodným druhém rybek kontrast jelikož osazenstvo je převážně modré a tmavě, přemýšlel jsem o neonkach? Nebo prosím poraďte druh a počet pokud jich tam už teď není moc
diky
Starší reakce
Tam jde o to, že jakmile tam bude více samců, bude to fičák a obvykle to přežívá ten nejsilnější jedinec. Stejná situace může nastat když se bude chtít samec třít a nebude mu samice po vůli, takže když se nemá kde schovat, klidně jí umlátí a tomu všemu nahrává to množství ryb v tvém obejmu nádrže.
Prozatím to funguje i tak jak je to ted. I když modří už trochu vyrostli. Niméně dík za radu
Max. jedn kluk a dvě holky, ale je to za hranou i tak, nicméně to fungovat může. Hlídat vodu, hodně možností úkrytů, hlavně v rostlinách a mohlo by to fungovat.
Na kolik myslíš konkrétně?
Do budoucna to ubrání čichavců bude nezbytné.
Jo to jsem zkoušela propašovat a jak myslíš že to dopadlo
no budu muset něco vymyslet. jen jsem chtěla vědět parmičky/čichavci versus beta.Možná že čichavců uberu
To jo, to je nesmysl. I ty čichavci se tam dost mačkaj.
Stačí se podívat do prezentace - 98 l hrubý objem, 74 l čistý. 4x modrý a 3x zlatý čichavec, 6x krunýřovec, 12x plata, 6x tetra císařská a 5x tetra černoploutvá. Na 74 l je tam ryb už opravu dost, kombinace čistotných a bordělářů. Ještě do toho dávat bettu, mě to přijde vážně nerozumné
záleží jaký čichavci, já měl ve 160L Chuny 2 samce a 4 samičky a s nima 2 samce betťáků,každej samec si zalez na jednu stranu akvária a bylo vše ok , dokonce mám v jednom akváriu 40x25x30cm okolo 30 samiček různých forem HMPK,HM,HMPK DUMBO,CWPK,DBPK je tam s nima dokonce 1 samička wild a 3 samičky HMPK GIANT , ty Gianti mají okolo 6 cm a některé samičky mají třeba jen 3cm a nic si nedělají
K parmičkám určitě ne a ohledně té tvojí čichavčí nádrže - už teď je tam těsno! Ne vždy dělají dva natož tři druhy labyrintek dobrotu. Co takhle někam propašovat malou 20 l nádržku s beťákem?
Pokud je akva s čichavci dostatečně velké tak tam může, jinak dostane sodu ...
K těm parmičkám bych ji nedával, u čichavců si myslím, že by neměl být problém.
Starší reakce
Chápu. To je dobře, že Ti to tak funguje. Moje tetry měděné občas trochu šťouchnou do betty a té se to moc nezamlouvá
.
Nuz tetry mam asi o polroka skor ako bojovnicu.
Tetry ani predtym nejak zvlastne neplavali pohromade v akva, ale boli skor popreplietane medzi rastlinkami takisto aj neonky modre.
Preto padlo rozhodnutie kupit bojovnicu, aby ich poprehanala.
Nestalo sa nic tetry a neonky nadalej okupuju rastliny a bojovnica okupuje zvysok akvarka. Obcas sa popreplieta aj medzi rastlinami.
Tak isto ani krevatkam nevedi aspon som nepostrehol, kedze stale ich vidim dost. No premnozene nie su.
Cize betak sa stal dominantou akva. Doslova panom.
Ani dvě samičky mezi sebou nemusí vyjít bezproblémově. Ani ve větším a poměrně zarostlém akváriu to není zcela bezpečná volba. Moje samička betty by mohla vyprávět
.
Ale docela by mě zajímalo, jak se tazatelovy tetry měděné snáší se samečkem betty.
Jj par rybiek uz tam je... To som chcel len k betakovy spolubyvajucich.
Tak já si myslim,že v 74 litrech pořádně zarostlých tři betky být můžou,ale riziko napadení samce samicemi(většinou jednou z nich) je docela velké.Záleží,co to budou zač,moc se to ovlivnit nedá...Já bych ty dvě samičky přidal.Pokud se bojíš o samce,tak tam může přijít parta otíků,nebo rasborek.
Betty je nejlepší chovat v lichém počtu a 3 už jsou moc. Pokud nemáš ambice betty odchovávat raději bych žádné další již nepořizovala, jsou to ryby teritoriální a ne vždy si povahově sednou, i když je nádrž pěkně zarostlá s dostatkem úkrytů. Další problém je v tom, že samec už je lehce starší, aby zkrotil samičky potřebuje být opravdu v kondici, je lepší tam mít ryby stejného věku. Já bych tu osádku nechala tak jak je, vyhneš se možným zbytečným problémům a akvarijnímu násilí
Samec by měl být v nádrži vždy jen jeden, protože dva by se zcela jistě pozabíjeli. Pokud stále trváš na samicích, volila bych počet 2, aby samec rozptýlil svoji pozornost mezi obě, ale může se také stát, že se zrovna tyhle holky moc "nepovedou" a tvého krásného beťáka uženou.
Zdravim, mam v mojej 74l jedneho samca bojovnce viac ako polroka. Uz dlhsie sa pohravam s mysliekou ci mu mozem pridat kamaratov, alebo kamaratky ak ano kolko? Mozte mi poradit?
Starší reakce
Není to nejlepší nápad. Parmičky jsou poměrně dravé rybky, které by bettě mohly okusovat ploutve, navíc jsou hejnové a v tak malém akváriu by s velkou pravděpodobností docházelo k potyčkám mezi těmito dvěma druhy. Za mě ve 25 l jen a pouze bettu
0 08.08.2014 13:34 Martina – společné akvárium
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli by bylo možné aby moje jediná parmička mechová byla ve 25 l akváriu spolu s Betta splendens?
Starší reakce
Rozdíl mezi 64 l a 20 l je zcela očividný, ty o voze já o koze. Větší objem = lépe se udržuje kvalita prostředí, ale řešíme tu Aduš a jejích 20 l, kam prostě k bettě v mých očích žádná živorodka nepatří. Za tím, že betty rády vodu bez dusíků si stojím také, stejně tak jako za tezi o metabolismu živorodek - jejich soužití je vzhledem k nárokům betty opravdu na uváženou. A tvoje 64 je založená lehce přes měsíc - to není relevantní fakt dlouhodobého fungování
Jistě kvalitní údržbou se dá spousta věcí zmírnit, nemoc oddálit, problémům přecházet, ale stejně.
Edit: I když uznávám, že endlerky jsou menší zlo než třeba oka, meče nebo platy.
Ve 20l ne. V 64 litrovce. Bavil jsem se o tomhle: "zvlášť k bettě, která má ráda vodu čistou a živorodky svým metabolismem ji docela obstojně špiní."
Pokud se dodrží výměna částí vody a povrchové odkalení, tak v tom nevidím problém.
Ukaž mi prosím jaké živorodky máš u betty ve 20 l a je to dlouhodobě OK
Sumovka vražedná tento
rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna . No je to lepší než ampulárie, jen to chce častěji měnit vodu, výkaly jak ampulárií tak helen zatěžují vodu. OK, to jen tak pro zajímavost, už jsme dost OT. Ale jak říkám a je to důležté - k bettě do 20 l už vážně nic jiného - leda rostlinky a hodně rostlinek, tyhle ryby mají rádi velkou džungli.
Tohoto bych se už moc neřídil. Pokud se bude dělat údržba(výměna vody, odkalení povrchu), tak nevidím problém proč by nemohly být spolu. Já to tak mám a je to OK.
Měl by to být ten šnek Helena.
Přesně tak, betty je bez ambicí odchovu lepší chovat v lichém počtu a 3 už je moc
A navíc 20 l pro 3 betty je spíše bojový ring než příjemné místo k bytí. Doporučuji si přečíst poslední diskuzi zde
rybicky.net/forum/9383-betta-splendens-samice-nebo-samec a hlavně komentář od Libora Šprysla
Jen tak mimochodem, s jakým šnečkem? Není to náhodou ampulárie?
Edit: Živorodky do 20 l rozhodně ne, zvlášť k bettě, která má ráda vodu čistou a živorodky svým metabolismem ji docela obstojně špiní. Ve 20 l samotná betta a vyhnete se problémům
Myslíte, že bych do toho nana k němu mohla přidat 5 živorodek? Není to zase moc?
Většinou je to spíš naopak - samec útočí na samice. Někdy ovšem jdou i samice na samce. 20l akvárium nemůže mít dostatek skrýší. Beťák je bude mít furt na očích. Nedělej to.
EDIT: U mě byl boj, když jsem měl 1 samce a 2 samice v nádrží 40x40x40(64l). Nádrž byla docela dobře zarostlá. Byla plná úkrytů. I přesto to jedna samice neustála. Druhá se drží. Plavou vedle sebe úplně v pohodě. Teď už bych do toho nešel. Pokud neočekáváš odchov, tak jen samec.
0 22.07.2014 08:19 Aduš – Betta bojovnice
Dobrý den, mám 20l akvárium s beťákem který žije jen se šnečkem a chtěla bych k němu 2 samičky.Je to možné? Slyšela jsem, že dost často samičky zamordují samce a opravdu nechci, aby se rybky trápili.
Starší reakce
Mám beťáka v 16l (ale specifický tvar).Šoupnul sem mu tam samičku oka.On jí prvních pár dní naháněl a dneska už tam plave i mrně(ona byla nabušená
).A v naprosté pohodě,k sobě nejdou,držej se na opačných stranách akva.Ale záleží hodně na beťákově vychování
Problém je v tom malé
Mečovky do malého akvária prostě nepatří, podívej se do atlasu, většina doporučených velikostí akvária pro tento druh ryb je okolo 100 l. A betty je lepší chovat s jinými čistotnými, nepříliš oploutvenými rybami (př. tetry, pancéřníčci, razbory) nebo samostatně.
ok ale mám v plánu že dokoupím malé hranaté akvárko
muže být ?
Může i nemusí, chvilku spolu mohou žít v klidu a míru (i když já mám ke spojení živorodka a betta výhrady ohledně nároků na kvalitu vody) a jednoho krásného dne bettě bude připomínat sameček pavího očka svůj druh a může vážně zranit či usmrtit. Ohledně soužití s mečovkami, ve tvých podmínkách 25 l ne, byla by to pro ryby cesta do pekel. Nech toho beťáka samotnýho v kouli
Co jsem tu četla tak samec betty muže i nemusí zautočit na paví očka.... Tak jak? A na mečovky si troufne?
Nejde o to jak ty ryby vypadají(barevně), ale jak se chovají, nebo budou chovat a výstupem by mělo být nekombinování bet a dánií a je jedno zda-li jde, či nejde o závojovou formu, ono i tzv. normální dánia jsou solidně oploutvená.
No jsou pruhované a ploutve jsou takové delší závojnaté.. A bettu jsem viděla ve zverimexu pěknou červená s modrými tečičkami
Ale asi to bude samec :(
Pokud jsou ty dania zavojnaté formy tak budou beťáka tutově dráždit
.
Může to být přesně obráceně, že třepetající se ocásky dánií vybudí beťáka k nějakýmu sestřelu.
Pokud vím tak malá dania jsou naprosto klidné rybky. Tedy mimo dobu tření kdy samečci trochu vyvádí, ale jen v rámci skupinky. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by aktivně napadaly jiné a ještě k tomu větší ryby. To co popisuješ dělají s oblibou parmičky.
Neříkám to z mé zkušenosti, ale podle mě ne. Dania bettám půjdou na ploutve. Obzvlášť když jsou jen čtyři. Kdyby jich bylo více(min. 10), tak už by se mohli držet hejna a kašlat na ostatní rybky, ale takhle..
Dania mám zrovna u Axolotlů
a ti mi jednu sežraly tak mě napadlo že když bych měla to akvárium s bettama že bych je tam mohla přidat, už mám jenom 4
říkáte že dania a betty si teda nerozumí ?
Dania bych dal pryč. Kolik jich máš? Jak je velká nádrž?
0 11.07.2014 22:50 Laura82 – Betta
Ahoj plánuji akvárium s jedním beťákem a 2 bettami a mám v jednom akváriu dania pruhovaná tak myslíte že by spolu vydržely?
Starší reakce
Ještě si zapoměl dodat,že se stává,že samička(y) taky může samce klidně i zabít(stačí i potrhání).
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x