Jaké ryby k Betta splendens?
Tak to už je skoro přerybněno, tedy tím beťákem, to je všechno, co tam dej.
Je trojúhelníkového půdorysu a má 11l
A jakpak to akvo vypadá? Bude nejlíp, když si založíš prezentaci, aby ta rada mohla bejt cílená.
0 10.01.2016 19:51 adrian – Bojovnice pestrá
Můžu se zeptat jaké druhy ryb smím dát do akvária s bojovnicí pestrou, aby se nesežraly. Děkuji za odpověď.
Dánia ano, kardinálky ne. Ptáš se proč? Třeba zdejší atlas a jednotlivý nároky ryb.
A co byste řekli na beťáka s kardinálkama vietnamskýma nebo perlovými dánii? 50l
Starší reakce
Akvarium mam 50 l. A hodnoty vody mam v norme, kyslik tiez, akvarium zarastene - skoro prales. Chora bojovnica ma problem s plynovim mechurom, co je neliecitelne.
Betta mě útočila na čichavce zlaté i v 240l akváriu a ne jen na ně.
Základní otázka, jak máš velké akvárko, jak zarostlé, jaké ryby tam už jsou, jaké máš parametry vody? A druhého samce tam v žádném případě nedávej, leda bys měl opravdu několikasetlitrové, hustě zarostlé akvo. A pokud je nemocný, má být v karanténě, abys ho léčil, nebo utratil - a ne aby nakazil další ryby - chybí mi tu :smajlík nevěřícně vrtící hkavou:
0 04.01.2016 16:02 pato Ahoj, dnes som si kupil do akva červenomodru bojovnicu (samca). A je neaky divny. Po polhodine co bol vo vode, tak som ho pustil a on sa prevratil na bok a plave hore bruchom. Ale samo ze normalne plava na dno a nazpet. A utoci mi na gurami modre.
A mam este jednu otazku. Mom jedneho choreho mensieho samca mozem ho dat k tomu novemu?
16 litrů je málo pro další rybu. Nějaký malý šnek by mohl přijít. Chtělo by to větší akvárium.
Rybu rozhodně žádnou a co se týče plžů, snad nějaký ten okružák
0 02.01.2016 19:48 erris – poradte
Ahoj, jsem úúúplny zacatecnik a mam akva 16l s jednou bettou, které ted budu komplet predelavat, kdyz jsem zjistila, ze je vsechno spatne :( .... a zajima me jakou rybku a sneka bych si k ni mohla poridit. Porad zkoumam a uz v tom mam gulas :(
Dekuji za radu
Starší reakce
Volil bych tu partu jednopruhých.
0 30.12.2015 19:17 NyanBunny – Parmička jednopruhá
Ahoj. Akvárium 160l, 1xBetťák, 20xRazbora, 8xPancéř.Panda, 2xLoricaria, rostlin dost. Může tam ještě 6xParmička jednopruhá?? Pokud ne, tak.. 6xParmička černopruhá? Díííííííky. [-:
Starší reakce
No já vím, mám tu kouli jen jako provizorium, je tam 24 stupňů, když trochu dýl svítím, tak to vyleze na těch 25, ale samozřejmě je mi jasný, že je důležitá i filtrace. Musím to vyřešit, co nejdříve....jo a včera už proháněl krevetky
, a já si furt říkala, že chudáček nepapá
, tak snad tam nějakou nechá, než půjde zpátky.
Hlavně ho nenechávej dlouho v tý malý kouli (předpokládám, že bez topítka), betty mají rády teplejší vodu, tak 25 - 26 st.
Parmičky duhové jsou jiné, klidnější, až plaché, ty bych z toho nepodezírala
Tu čtyřpruhou ale neizoluj v té kouli, to by pro ni bylo trápení, raději ji dát někomu, kdo už nějaké má
Děkuju moc za rady, vím, že jsem to měla pečlivěji zvážit. A parmičky duhové to být nemohly? Mám tam samečka a dvě holky. O izolaci už jsem uvažovala.
Udělej to obráceně, izoluj tu parmičku a budeš mít hned jasno. Na tetry bych nesázel.
On se spíš "nudí", takže jsem o tom přesvědčená, že to dělá on. Kdybyste měli větší hejno, tak by byla trochu naděje, že ho nechají na pokoji, ale s nimi se prostě pomalé více oploutvené rybky do společného akvárka nedávají. Parmičky jsem mívala léta, tak vím, že jsou nenechavci. Ale jinak na pozorování jsou úžasné
Já vím, že je to hejnovitá ryba, a mohl by to být i někdo jiný? Je fakt, že parmičák mi prohání skoro všechny rybičky, ale nezdálo se mi, že by mohl být až takhle nebezpečný.
Ty mu dorostou, pokud bude někde v klidu. Jinak ta koule, kde teď provizorně je, je samozřejmě malá a pozor, aby si nedal na svačinu ty krevetky.
Jinak parmičky jsou hejnový rybky, samotná moc v pohodě nebude.
Noo, a parmičák, ten je vlastně taky splašenej. Achjo, nechce se mi měnit osazenstvo, teď jsem darovala dvě parmičky nádherný a tohohle kluka jsem zase dostala já už před rokem někdy. Tak se musím rozhodnout, doufám, že mu ty krásný ploutvičky zase dorostou
Dívala jsem se, že máš v akvárku parmičku čtyřpruhou, ty nenechají žádné delší ploutvičky na pokoji, mně kdysi okousaly i perleťáky. Tetry jsou většinou v pohodě, ale například měděné by se asi k okusování taky přidaly. S diamantovými zkušenost nemám, třeba někdo poradí.
Ahoj, prosím o radu. Asi jsem se unáhlila a dala do mého akva samečka betty. Do rána byl chudáček příšerně potrhanej, tak jsem ho hned vylovila a dala do koule (cca 6l) ke krevetkám. Můžete mi prosím říct, kdo to z mých obyvatel byl? Podezřívám tetry diamantové
. Nebo to bylo jen takové seznamovací gesto? Mám ho dát zpátky? Díky
Neřeš další ryby, řeš kvalitu prostředí pro ty stávající, tedy často měň vodu a zaměř se na ty rostliny a neboj se jich tam dát tolik, že bude osázano 80% plochy dna.
Zarostlé zatím moc není,komplet jsme předělávali původní.Máme tam rybičky cca tři týdny.Hodně kamenů,schovávaček.Zatím tetry ozdobné, přísavka thajská a beta.Čistý objem akva bude odhaduju něco málo přes 100 l.
Do jak velkyho akva, jak moc zarostlyho, jak vybavenyho?
Starší reakce
Cichlidky jsou pro zacatecnika dost narocny ryby, radeji ty tetry, ale vybrat nekonfliktni druh. 112 litru je dobra volba. Ale pozor na naroky, betta chce teplejsi vodu, 25 - 26 st, to je treba na neonky obecny dost, preferujou teplotu kolem 24 st. Tetry jsou obecne dobry plavci, potrebujou prostor a nemely by bejt moc teritorialni, treba jako tetry cisarsky (nedoporucuju k bete). Teter hejno minimalne 15 ks, lepe jedno vetsi, nez nekolik mensich. Ale to mozna vsechno znas.
Muj napad by byl treba 20 teter ohnivejch, nebo neonek cervenejch (snesou vyssi teplotu, nez obecny) nebo teter Bleherovejch, 1 krasnej betak (berevne bych ho sladila
) mozna jeste tak 6 pancernicku drobnych nebo pandú na dno. Nebo 6 - 10 krunyrovcu jednopruhych - moc pekna a mirna rybka. Do 100 l akva, huste osazenyho, nejaky plovouci rostliny...pravidelna udrzba, rozmanite krmeni, rostlinam primerene svitit... a budes mit nadherny akvarko
. Jo a topitko a kvalitni filtr to je samozrejmost. Radsi bych nekupovala set ale jednotlivy komponenty. Kdyz set, tak Juwel - mam 125 a jsem s nim spokojena, ale musela jsem ho stejne jeste doladit
.
112 l. Budu teprve zakládat, tak zvažuji kombinaci ryb, ale jednoho beťáka bych výhledově chtěla
Líbí se mi také některé druhy cichlidek a právě různé ty tetry.
V jak velkym akvu? A jaky tetry? Ve 100 l s tetrama Bleherovyma a s neonkama uplne v pohode
0 12.11.2015 21:31 Luciolita Prosím, nevíte někdo, jestli se snese beťák s tetrama?
tak tak, nejlepší sebeobrana je útok
4 molly do 20 litru k betakovi
, to byl primo atentat, tak se proste mozna jenom brani aby prezil
Jen jestli beťák jenom nepožírá mrtvolky...
2 cm "před časem" black molla už toho ledaccos spolyká a vyprodukuje...
Edit: beťák prostě uklidil buď mrtvé kazící se maso, nebo původce znečištění...
To se nediv, ve 20 litrech, to se z beťáka ve společnosti s rozmetadlama hnoje stane pořádnej rapl. Dusíci jsou prevít.
Před časem jsem známým věnoval k jejich beťákovi do minička (odhaduji 20 l) 4 ks black-molly velikosti asi 2 cm, že prý aby mu nebylo smutno. (Víc jsem vyhledem k filtraci a litráži odmítl.) Přidal jsem jeden echinodor, aby se měly aspoň částečně kam schovat. Pár týdnů jim dal pokoj, asi počkal až trochu vyrostou a teď je systematicky likviduje, takže zbyde jen hlava. Podívat jsem se nebyl, takže nemůžu posoudit současnou velikost black-moll ani ostatky. Ale docela mě překvapilo, že je beťák takový lovec.
Podle mého jsou na fotkách z tvé prezentace normální Silver a Gold Molly, tedy živorodka ostrotlamá. Ale klidně to může být přikřížené s ž. velkoploutvou, běžně se to (bohužel) dělá.
O kolik větší akvárium? Pokud chceš osádku ponechat, tak minimálně dvakrát tolik. Větší je samozřejmě lepší
Co se týká zvolení skladby akvária, vždy řeším aby se ryby nepomlátily navzájem. Dnes už byl při krmení klid. A živorodky se s bettou prý snesou. I ty parmičky co už sem viděl. Ale první 2 až 3 hodiny po vysazení sem měl celkem strach co vyváděly.
Parmičky ani ancistrusy, podle toho co kdo píše, mi rostliny neničí, zatím nebo sem je nepřistihl při činu. Ale ty živorodky celkem semnou otřásly když vzaly do huby vše co se vešlo všechny druhy krmení i jednoho malého šneka, který má cca 2 mm.
Pak měl chvilkový zájem samec o samice a pak všichni 3 začali řešit opět žrádlo. Přičemž uviděl sameček bojovnice opět též šanci žrát, tak sem tam co se dostalo na dno opět začali prát. Netušil sem že to uvede celkovou problematiku akvária ale ustoupil sem přítelkyni, že by se jí líbí tyto ryby a umí chodit za prstem.
Celkková velikost v dospělosti, vím že by mohla být problematická, ale to snad dočasně v brzké době trochu doženu filtrací eheim. A dohledné době prosadím doma i konečně aspoň jednou tolik větší akvárium.
Bohužel teď hned si nemůžu dovolit sypat prachy z rukávu, musím vše postupně.
edit: Jinak sem ty ryby špatně označil. Není to ostrolamá, jak sem se domníval. Protože co přinesla přítelkyně učtenku, tak tam bylo pouze moly mix lyra. Tak mi to nedalo, dorazil sem zpět do obchodu a přeptal sem se. Paní prodavačka mi sdělila, že je to živorodka velkoploutvá, křížená širokoploutvou. Že bohužel jim to tak dodávají. Teď by mě celkem zajímalo okolik budu muset minimálně zvětšit nádrž?
Živorodky ostrotlamé jsou svou pažravostí legendární, i ten nejžravější beťák je proti nim anorektik
Jinak bojovnice pestré jsou všežravci (jako většina labyrintek), takže baštění krmiva s obsahem řasy není nic tak neobvyklého. HLAVNĚ - rybičky se krmí do nasycenosti, nikoliv přežranosti!!! Zjednodušeně řečeno, když má rybka po nakrmení bříško o poznání větší, nebo prostě bylo vidět, jak žere, bylo nakrmeno správně. Pokud ryby vypadají jako koule s ocáskem lapající po dechu a zůstaly po nich zbytky, bylo překrmeno. Člověk si na to musí zkrátka vypěstovat odhad - a nevyměknout, protože někdy umí rybky velmi dojemně loudit
Tou skladbou druhů sis opravdu přidělal spoustu problémů, zvláště ty parmičky černopruhé potřebují akvárium aspoň dvakrát větší. Kytky ti okusují nejspíš ancíci, možná i parmičky, s tím nic nenaděláš, rostlinné krmení to jen zmírňuje. Ovšem udržet rozumnou kvalitu vody s tolika prasátky nebude lehké, ani při správných krmných dávkách. Něco prostě budeš muset dát pryč - ty parmičky v prvé řadě.
Bohužel ryby nevhodné do tak malého akvária.
To mě napadlo už taky a při raním krmení. Už takové nebylo, ale už jsem měl docela strach, když se mi snažili okusovat kytky, že to neuživim.
Edit: Dávám si tam ryby nenáročné a aby se hodily k bojovnici.
Zkus rozdelit krmnou davku na vice mist akva.
Ale mel by ses spis zamyslet nad tou osadkou...
0 09.11.2015 00:38 LadasBVP – boj o krmení
Zdravím. Dnes sem si všiml jedné věci. Ze sameček bojovnice je strašná popelnice. Dnes sem si pořídil 3 živorodky ostrotlamé a zároveň další krmivo vyloženě pro ně (od Sera). To že si mimo své žrádlo dopřával již před tím krmiva pro parmičky černopruhé a ancistrusy by tak nevadilo, i když jsou prý vyrobeny z řas. Ale začal žrát i to třetí a vzájemně se bojovnice s živorodkou, když jsou u sebe moc blízko odhánějí. At už jde o jakékoliv z 3 druhů krmiv. A dnes sem zjistil že to jsou ještě větší žrouti než bojovnice která občas něco nechala. A řas a okurky si nevšimla ale tohle žere absolutně vše. Co mám dělat sypat celou plechovku krmiva na den?
Aby i pro ostatní něco málo zbylo?! Jakoukoliv radu uvítám.
Starší reakce
Jo, jestli ty samičky byly ještě děcka, tak ta tvrdá reakce byla zcela přirozená. Samci labyrintek si samice testují žďucháním do břicha. Pokud cítí, že se holka zaplňuje, tak je v rajónu samce aspoň tolerována, když už ne vítána - prostě taková výhledová šance
Vynesené samice jsou ale odehnány a nedělám si iluze, že nedospělé "hubené" samičky by dospělý samec vzal na milost. Podobné chování jsem pozoroval na rájovcích, pochybuji, že u betyn by to bylo jinak...
Mam v planu dat prvni samice a tak za tri dny kluka.Dam teda razbory klinoskvrnny a ty mrenky jsou ok?
No prave, to byla asi moje hlavni chyba, kluk tam byl prvni a zrejme uz povazoval cely akvo za svoje teritorium. A samicky byly asi moc mlady, nez aby v nem stacily vyvolat nejaky uslechtilejsi pudy
.
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x