Jaké ryby k Betta splendens?
Zdravím, máte někdo zkušenost s chovem dvou samců betty spendens ve 450l zarostlé společenské nádrži? Známí mi ho chtějí vnutit, já už jednoho samce mám, k němu další 3 samice, ale vůbec si sebe nevšímají. Jde o společenskou nádrž, takže tam je asi dalších 70 ryb.
Starší reakce
Těch 45 litrů je na sólo beťáka sice docela dost a láká to, ale vezmi v úvahu, že beťák je divný patron, samotář a má rád kolem sebe klid. Všelijaké čilé rybky, např. ty co jsi jmenoval, ho nepotěší.
Možná ještě nejrozumnější by byla jedna podobně samotářská a klidná rybka, která se na rozdíl od beťáka drží u dna.
0 25.01.2017 14:14 Vojta – Co k samci bety do menšího akva?
K Vánocům jsem dostal samečka Bety v 2l betáriu. Nedalo se vytápět ani vzduchovat. Bylo mi ho líto, tak jsem ze sklepa vytáhl staré cca 45l akvárium, sehnal stolek, rostlinky a techniku a na Nový rok se stěhoval. Akvárium jsem stejně vždy chtěl, jen jsem se k tomu nikdy nedokopal
V novém prostředí očividně ožil, dokonce se mu vybarvily ploutve do červena. Asi mu těch 26C prospívá. Rád bych k němu pomalu přidal nějaké ryby, ale nerad bych způsobil zbytečné konflikty. Pročetl jsem si toto fórum a zjistil, že jediná jistota by byla nechat ho tam samotného.
Rád bych stejně zkusil něco, co mu s jistotou neublíží, akvárium je docela velké a působí prázdně. Přinejhorším mu nakoupím drahé krmení ... Nebude asi příliš přátelský, když je v místnosti tma a mu se svítí, vidí svůj odraz ve skle a tuto dobu tráví v "naježené" pozici a výhružně obeplouvá stěny akvária. Raději jsem mu minimalizoval noční svícení, ať se zbytečně nestresuje.
Nejvíce doporučované jsou asi neonky, ale bydlím v Brně a máme tvrdost vody máme okolo 15°dGH, což by pro ně asi nebylo dobré. Díval jsem se, že největší šanci bych asi měl s Tetrou ohnivou nebo Pancéřníčkem drobným. U obou je na těchto stránkách uvedený doporučený počet 6ks, ale 13 ryb by asi na 45l bylo moc ... Nebo má někdo lepší nápad? Předem díky
Starší reakce
To necháme chvíli zaběhnout a uvidíme! Všem děkuji
Mě se už několikrát podařilo dosáhnout akvária, které funguje téměř bez řas. Nejčastěji po dodání desítek krevetek, které se chytly a v kombinaci se živorodkami a množstvím malých šneků (nebo nedávno diskutovaná váza, ve které je mnoho malých šneků nebo jiné akvárium, kde je doopravdy spousta rostlin) akvárium doslova pucují. Tam fakt, aby řasu hledal. Z takovýchto nádrží jsem už několikrát registroval neritinu na útěku - na podlaze. Aktuálně dvě neritiny skončily v nezakrytém třicetilitrovém akváriu s množstvím zelené prachové řasy a poslední tři měsíce se z něj odmítají pohnout.
Upřímně si myslím, že Kaťuška v krátkodobém horizontu stav bez řas nedosáhne. Ale vyloučit se to nedá.
Já se omlouvám, posoudil jsem to podle sebe. Já v nádržích čistím jenom přední skla a někdy to vůbec není třeba. Včera večer jsem čistil Hajzlíkové, takže jsem vytáhl kořen s Bolbitis huedelotti Compact, vytáhl dva břehy na kterých je Anubias nana Bonsai a Anubias nana Pinto, počkal až si kal sedne, mezitím jsem vyčistil filtr, pak jsem odkalil, vrátil kytky a dopustil vodu. Čelní sklo bylo čisté a o další stěny se nestarám, ty má na starosti Nerittina. A v dalších nádržích to mám podobně, takže asi mám omezený úhel pohledu a sníženou vnímavost na problémy jiných.
Belisana myslela asi otázku tak, že se Kaťušce může stát, že řasy vhodné pro neritinu ani při nejlepší vůli mít nebude. Teoreticky to možné je.
Kaťuška: Při pohledu na tvůj dotaz - koukni sem:
dennikn.sk/… "Poraďte, jaké další rybky k samečkovi bojovnice do 25 l akvária."
Evidentně nejsi sama.
Až budeš mít akvárium tři týdny, budeš vědět, jestli ti rostou rostlinky. Až ti po dalších třech týdnech porostou, můžes zkusit tu bojovnici. Po dalším měsíci budeš vědět, jestli žije.
Klidně se může stát, že neporostou rostliny, uhyne bojovnice a veškeré úvahy o další osádce jsou čistě akademické. Nicméně i kdyby ti to fungovalo, je to příliš malý biotop pro ještě něco dalšího k bojovnici. Pořiď si pak raději další akvárium.
Psal jsem že až se zaběhne. To by tam už řasy měly být. Mám jednu Nerittinu v zhruba stejném objemu. Akorát obsádka je jiná. Je tam spousta kytek a hejno H. formosa. Nerittina je tam rok, takže asi hladem netrpí.
Neritina se živí pouze řasou, co když tam žádnou mít nebude? Já teda v miníčkách řasy nemám, ta se celkem dobře udržují, pak by i ta jedna jediná měla problém...
Když se akvárko zaběhne, tak bych tam jednu dal. Ale fakt jenom jednu, aby netrpěla hladem. Stačí, pane vedoucí?
Já nemám co komu povolovat, já jenom zakazuju.
Sám navrhni, sám zdůvodni, sám si obhaj.
Ale jednu Nerittinu bys mohl povolit, ne?
Šneky okružáky a fertig.
Jako čistič budeš fungovat přeci ty, budeš odkalovat dno a měnit pravidelně vodu, to je plně dostačující.
Ani nějakého čističe??
Viděl bych to na stop stav.
0 16.12.2016 15:43 Katuška – Jaké rybičky k Bettě??
Zdravím, potřebuji poradit, jaké rybky (a kolik) můžu dát k beťákovi.Mám akva 25l, filtr, topení, světlo, rostlinky..Předem děkuji!!
Starší reakce
Mám 11ks Tetry ohnivé v 30L akvárku a jsou naprosto neškodné vůči jiným obyvatelům...dokonce se nesnaží ani ochutnávat mláďata Krevetek. Rády se zdržují v porostu, tak že to někdy teď u mě vypadá, že je to čistě rostlinné akvárko
S většinou teter jsou beťáci v pohodě, jen vybrat přiměřeně velké vzhledem k velikosti akvária. Parmičky určitě ne, za prvé potřebují větší prostor na plavání, za druhé moc rády okusují jiné rybky. Třeba tyto tetry vypdají v hejníčku krásně a mám je s beťákem bez problémů
rybicky.net/atlasryb/tetra_cervenousta Parmičky bývají hravé. Mohly by bojovnici rozcupovat ploutve.
Tetra ohnivá? No nevím. Ale co tetra ozdobná, červená nebo královská? Nebo parmička purpurová - duhová?
Ne, ale hejno(30 kousků) třeba teter ohnivých, to už je jiná píseň.
Starší reakce
Akorát nečekej krásné ploutve u samců oček... Ty jejich barevné ploutve působí na beťáka jako rudý prapor na býka...
Půjde po nich a bude okusovat...
To ne, já myslela bettu zvlášť v nějakým malým , třeba 20 litrovým akvu. Nebo jak píše kolegyně, společně s rybkama, který nejsou takový čuňátka jako paví očka, třeba ty tetry. Ono by to přinejhorším šlo i s těma okama, ale musela by se častěji měnit voda. Já mám dvě betty (samičky) v 70 l akvu s 30 neonkama modrýma a 2 páry pavích ok (a asi 6 malými mláďaty, jejich celkový počet není přes 10) a měním 1/3 vody 2 x týdně.
Mohla bys k němu dát třeba nějaké tetry nebo razbory, mám ve 112 l beťáka s neonkama a taky bez problémů.
Mit velky akvarko a v nem jednu bettu, to by bylo takovy smutny.
V 80 litrovce by asi byly oka spokojeny
, ale s betou bych je radsi nemichala. Bete je nejlip samotny
Dik za odpoved!
No,chtela bych tak kolem 80 litru. Ale asi tak - betu jsem nikdy nemela a nevim, k cemu ji muzu dat. Pavi oka miluju, tak jsem si rikala, ze by to treba slo, ale nechci to prvne zkouset, radsi se prvne poradim se zkusenymi.
V jak velkém akvu? Do miníčka určitě ne - paví oka, to jsou velcí producenti odpadních látek a beta potřebuje čistou vodu. Navíc, stresovaní malým objemem, by mohly okusovat betě ploutve. Taky teplota vody by u betty neměla klesnout pod 25-26 st.. Další možnost, že beťák bude cholerik a bude naopak okusovat ploutve pavím okům - u bet hodně záleží na individuální povaze každé ryby. Pro betího samce doporučuji ideálně samostatné akvárko 20 - 30 l , hustě zarostlé rostlinami, s topítkem. U pavích ok bych pod 50 litrů v žádném případě nešla.
0 12.10.2016 12:37 Michaela Ahoj!
Jdu k Vam pro radu. Snese se samec bojovnice s pavima ockama? Nic jineho by v akva nebylo. Mam jiz velke spolecenske akva, ale tam uz je ryb akorat, tak bych rada zalozila nove s bettou. Diky!
Starší reakce
Protože to jsou velcí producenti odpadních látek a kazí ti rychleji vodu.Na dno se podívej třeba na nějaké pancéřníčky.
Ok proč anciky pryč? A co místo nich na dno?
Ancáky pryč(ne z důvodu okusu), vodoléčbu po dobu týdne, teplotu ke 30st a bude se vidět.
Starší reakce
No, nevím, těch 50 litrů je i na výše zmíněné druhy docela málo, hlavně když si člověk uvědomí, že u pancernicků jde i o hejno. Na druhou stranu se mi velmi líbí to, že neonky zamenis za tetry ohnivé
Myslel jsem buď pygmejáčky nebo otiky. Ale stejně bych dal pryč i ty neonky a místo nich např. Tetru ohnivou. Prostě něco do 50L.
není to moc do 50 l akvárka? Dala bych max půlku
Jestli myslíte otíky nebo pygmejáčky to jsou hejnové rybky takže od jednoho druhu 12ks.
Děkuji za rady.
sli by 4?
A dat misto ancitruse neco na dno?
nebo ne?
Ancaka bych taky dala pryc
, jinak uz nic, pro ty neonky to je jen tak tak
Dali by jste tam ještě něco k neonkám ancaku a beťakovi?
Ja mam ve 100litrovce betaka s neonkama v pohode . Ale dve samicky tady behem 2 hodin malem zabil, musely hned pryc.
Beťáci jsou nevyzpytatelní. I ve stejných podmínkách se projevují různě. Jinak neonky ho nechávaly na pokoji, oškubala ho ale samička
. A to jsou v akvárku 112 l.
No nám šel Beťák v 50 i po pancéřníčcích.
No já tedy nevím nevím. Píšete, že budete dělat renovaci akvária a že jej máte málo zarostlé. Já bych se zbavil Ancistruse. Nechal akvárko řádně zarůst rostlinami a pak bych teprve přemýšlel co za další rybu.
Mužu mít ještě dotaz?
nebudou betě neonky trhat ploutve??
Ancistrus by potřeboval také větší akvárko. A ty neonky/pukud to nejsou modré/ také.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x