Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pancéřníček - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Pancéřníček - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.01.2013 11:11 Muž vlacek [402] Re: ustrice
Jak jsem psal jiz k nadrzi, s hastaty mam tu zkusenost, ze mi cela varka (cca 15ks) pomrela behem dvou mesicu, postupne, bez znamek nemoci. I dalsimu cloveku, ktery koupil tehdy stejne ryby, vsechny zemrely. Napadlo mne tehdy, jestli nejak neprochladli pri transportu nebo tak neco. Jsou preci jen citlivejsi. Ostatni ryby v akvariu tehdy urcite byly v pohode a ani zadnou nemoc nechytily od hastatu. Dalsi skupina (postupne jsem jich koupil snad 25) mi vydrzela cela a tusim dodnes (pres rok) mi zadny neodesel a mam i par prirustku. Predpokladam ale, ze zdroj ryb mame stejny (vim jen o jedne prodejne v Praze ktera je ma ;-) nicmene varka je asi jina. Pokud by uhyn pokracoval, zeptal bych se v obchode, jak se dari tem samym rybam u nich. Ja mam ryby v rozmezi teplot 23-24C (v lete az 28), pH 7-7.5 (pod 7 by bylo lepsi), zadna chemie, zadne CO2, Prazska voda. Jinak bych doporucoval urcite alespon skupinu 10ks, krasne drzi hejno a jsou stale aktivni, moje oblibena ryba :-) Pocet ryb ma take vliv na psychyku -> zdravotni stav, takze pokud to s nimi myslis vazne, dopln stav, akvarko je na to dost velke, zustanou mali ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 04:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: rudolf
palec potlesk Do jisté míry jsi zase ve mně vyvolal vzpomínku na čerstvě zemřelého Karla Čáslavského...Ba dokonce jsem si vzpomněl, jak ses mne nedávno ptal, co si myslím o populaci "českých" brochisů....Prostě ty fakt najdeš všechno...Přece jen jsem v roce 1974 tolik nečetl v němčině (to ani později nijak valně), abych zachytil informace o brochisech, zvláště pak, protože moje panceřníčkové období začíná o mnoho let později. Ale asi ten zmiňovaný text z roku 2004 už zasunut do paměti byl a proto jsem reagoval tak nejistě...
Ta tvá teorie o nepochybování o Matskeových údajích o počtu jiker zní velmi uvěřitelně do té míry, že renomé ten pán má. Ale protože znám také dost akvaristů, kteří nabájí o svých odchovech úplné nesmysly, a je známé, že "soudruzi z NDR občas chybu udělali", líbí se mi proto více ty údaje pozdější...
Ovšem zase připouštím, že se brochisové objevují v českých velkoobchodech v lavinách, které by odpovídaly termínovému tření v Asii a je známo, že Asiaté pilně studovali evropské informační zdroje o odchovech akvarijních ryb...No chtělo by to nějakého seriozního českého chovatele brochisů, který by se k tomu vyjádřil...Bohužel takového neznám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 19   02.01.2013 22:26 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
Ono to není ani o těch zdrojích ;-). Zdroj informace o vysokém počtu jiker u Brochis splendens je vcelku snadno vystopovatelný, veřejně známý a navíc ještě velmi hodnověrný. Žil byl v Potsdami v někdejší Německé demokratické republice akvarista, příležitostný akvaristický publicista, fotograf a celoživotní milovník sumců Karl-Heinz Matschke (a snad ještě žije, vloni mu bylo osmdesát a na jaře ještě o sumcích přednášel). V roce 1972 se mu podařil zřejmě prvovýtěr Brochis splendens, který pak v roce 1974 dost podrobně popsal v tehdejším rovněž východoněmeckém časopise Aquarien Terrarien. V tomto článku udává, že měl od dvou párů 900–1100 jiker a posléze v jiném tření od jedné samice 830 jiker. Stejné údaje zahrnul i do velmi příjemné knížečky o pancéřníčcích, kterou sepsal se svou manželkou Erikou a která vyšla poprvé v černobílé podobě v roce 1986 a podruhé už celobarevně v roce 1991. Mezitím jeho údaje rovněž velmi podrobně převzal velmi známý, rovněž původně východoněmecký, odborník na sumce dr. Hanns-Joachim Franke do své knihy Handbuch der Welskunde, vydané poprvé v roce 1985. Dalším specialistou na sumce, který nemohl v německém prostředí tyto práce přehlédnout, je Hans-Georg Evers, jenž odkaz na Matschkeho a údaj o „až 800 jikrách“ zařadil do své knihy Panzerwelse z roku 1994. A takhle se ten údaj šířil dál. Ale Matschke je člověk, u kterého není sebemenší důvod pochybovat o správnosti publikovaných údajů typu počtu jiker ze tření. Problém je, že se dva konkrétní údaje ze dvou konkrétních tření posunuly v některých novějších zdrojích, vesměs internetových, do podoby jediného obecně platného údaje. Což je samozřejmě nepřípustné zjednodušení práce s literárními prameny, které může mít nejrůznější důvody, které tu nemá smysl rozebírat.
Proč existuje taková variabilita v počtu jiker, může každý přemýšlet sám. Jeden údaj je v této souvislosti zajímavý. Matschkeovi také publikovali, že u B. splendens vypozorovali dvě třecí období v roce – jedno v září/říjnu a druhé v lednu/únoru. Když přivedli ryby do tření v květnu, namísto obvyklých cca 800 jiker bylo jiker jen kolem 300 (má to logiku, bylo jich méně zralých), jikry měly asi o 25 % nižší líhnivost, výsledný počet mláďat, která nakonec dorostla do dospělosti, byl méně než poloviční (a co víc, ryby donucené ke květnovému tření se pak další dva roky vůbec netřely, ale to už je jiné přemýšlení). V níže odkazovaném článku píše Brian Walsh, že se mu ryby třely od půlky prosince do května skoro pořád a pak přestaly. Něco se evidentně změnilo, přinejmenším u jeho ryb. Sice udává, že jedna z nich byla z odchytu, u dalších dvou už to zřejmé není… Většina dnešních brochisů v Evropě je z Asie, ne z přírody… A z druhé strany – když se ryby třou víceméně kontinuálně, nemohou logicky mít v jednom tření tolik jiker, jako když se vytřou jednou nebo dvakrát, a pak půl roku nic. Mimochodem, jeden z mála v relativně nedávné minulosti publikovaných článků o odchovu Brochis splendens je ten, který napsal Erik Schiller a vyšel v DATZ 1/2004. Vytřel opakovaně několik párů, průměrný počet jiker v jednom tření udává kolem 250 a ryby se třely v rytmu dvakrát v rozmezí tří týdnů a pak až za více než půl roku. O původu svých ryb (import, asijský odchov) nepíše.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 21:44 R Muž romant [27987] Re: ustrice
Určitě, to je dobře, já jsem s tou výměnou vody tady už mnoha lidem votravnej jak čtvrtodenní zimnice, ale když nevíš co, tak měň, tím nic neskazíš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 21:43 Žena ustrice [0] - TetryRe: romant
Kouknu na to ráno, jestli tu bude. Je zašitá někde ve tmě a je zhasnuto. Vyměnila jsem aspoň trochu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 21:25 Žena baletka [624] Re: PaDa
Určitě :-) Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 21:18 R Muž romant [27987] Re: ustrice
Ty projevy při úmrtí jsou vždycky stejný, cukají se u dna? Jak vypadají jejich žábry? Neumírá ta ryba s roztženejma skřelema, který jsou výrazně tmavě červený?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.01.2013 20:43 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: baletka
Ať to bude co to bude, určitě úspěšný odchov udělá radost a i neúspěšný přidá zkušenosti palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:41 Žena baletka [624] Re: PaDa
Článek jsem ještě nestačila přečíst. Kaju se a jdu na to :-) Já si osobně stejně myslím, že to nejsou brochisové, ty jikry, ale jsou tu na fóru tací, kteří mě stále přesvědčují. Tak to možná zkusím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.01.2013 20:31 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: baletka
Tak třeba v tom článku přendával autor jikry do akvárka 45 x 15 x15 cm. O přesných rozměrech to ale nebude, spíš o tom to uchránit jikry před plísní, pak ukrmit plůdek a udržet potřebnou čistotu a nenechat rozmnožit zabijácké nálevníky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:17 Žena baletka [624] – brochis - jikry
Díky všem za rady. Jiker cca 50, tipla bych si. Přesněji, sorry, to nevím. Můj odchov jde tímto asi do kytek, protože informaci o potřebné délce nádrže mi, jak vidím, nikdo nedá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:14 Žena ustrice [0] - TetryRe: romant
romant napsal: To nevadí, moje rada je i tak platná. Neproběhlo v posledních několika dnech čištění filtru a odkalování dna zároveň?

Ne. Odkalovala jsem, ale filtr jsem nečistila měsíc určitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:13 Žena ustrice [0] - TetryRe: PaDa
PaDa napsal: jen hastatuskům něco nevyhovuje?
Pokud je máš 4 dny, spíš bych to viděl, že sis něco donesla s nimi :-O


No potěš koště! :/
Zatim na nich nic nepozoruju, mimo jednoho co se cuká na dně. Ale žádný tečky, povlak nebo nic viditelnýho na nich/něm nepozoruju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:12 R Muž romant [27987] Re: ustrice
To nevadí, moje rada je i tak platná. Neproběhlo v posledních několika dnech čištění filtru a odkalování dna zároveň?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:11 Žena ustrice [0] - TetryRe: romant
romant napsal: Měříš papírkama od Dajany a tomu bych věřil s velkou rezervou. Vyměnil bych vodu, tím nic neskazíš a zítra klidně znovu.

NO2 a ph měřim testem od Sery.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 20:03 R Muž romant [27987] Re: ustrice
Měříš papírkama od Dajany a tomu bych věřil s velkou rezervou. Vyměnil bych vodu, tím nic neskazíš a zítra klidně znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 19:59 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: ustrice
jen hastatuskům něco nevyhovuje?
Pokud je máš 4 dny, spíš bych to viděl, že sis něco donesla s nimi :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 19:51 Žena ustrice [0] - Tetry – C. hastatus
Zdravím,
poradil by mi někdo kde může být chyba, když mi odchází "trpajzlíci" do věčných vod?
NO2 je na nule, akva jede víc jak rok bez problémů, nikdy mi nic neodešlo, až teďka hastatusci, co jsem si je tak před 4 dny přinesla. Respektive, venezueláci co mi tu zbyli, i krevetky jsou ok, jen hastatuskům něco nevyhovuje?
Moje akva tady: rybicky.net/nadrze/12183
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 18:57 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumci
Doma jsem vyhrabal odkaz na jeden článek o výtěru brochis splendens
www.scotcat.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 17:21 Žena vondr001 [674]
Tak baletko, nezbude ti nic jiného než nám ty jikry přepočítat :-D ....ale prosím přesně!!! smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 17:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: vondr001
Ono bude dost záležet na tom počtu jiker... :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 16:59 Žena vondr001 [674]
Omlouvám se za mylné informace.
Jak velkou nádrž si má teda baletka připravit? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 14:43 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: LiborSprysl
tak nějak... lépe by tedy asi bylo napsat:
tuto informaci z aquapage bych nebral moc vážně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 14:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: PaDa
No jen jsem se koukl, to není o aquapage...enďus není blb...ale je to spíš o zdrojích...Víš jak to je ,opisováním se šíří spousta blbostí...ten počet je vskutku i podle mne přestřelený, přestože je to obrovský pacéřník....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 14:26 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: vondr001
informace z aquapage bych nebral moc vážně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 13:38 Žena vondr001 [674] Re: PaDa
Osobní zkušenost s tím nemám. Jen jsem se to tady dočetla www.aquapage.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 11:47 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: vondr001
může být 500 až 800 jiker
Jseš si tím jistá? Já co jsem četl, tak počet jiker byl maximálně 150, z toho se úspěšně vylíhlo kolem 50ti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 11:01 Žena vondr001 [674] Re: baletka
Asi to bude chtít větší nádrž, vzhledem k tomu že může být 500 až 800 jiker. Záleží na tom, kolik se jich vylíhne. Já se pokouším rozmnožit panceřníčky panda, ti mají okolo 30 jiker a budou v 18 l akva. Takže v tom ti neporadím. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 10:12 Žena baletka [624] Re: vondr001
Díky moc. Zkusím To. Jaký prostor potřebují pro rozplavání?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 10:05 Žena vondr001 [674] Re: romant
Chybička se vloudila. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2013 09:59 R Muž romant [27987] Re: vondr001
vondr001 napsala:
Snad jsem na nic nezapomněla. :-)

Snad jenom na ten protiplísňový přípravek, lze použít třeba eSHu 2000, nebo starej dobrej Acriflavin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2013 09:54 Žena vondr001 [674] Re: baletka
Teplota vody 24-26 st., jemné vzduchování, je dobré přidat pár kapek léku na plíseň. Jikry, ktré zbělají odstranit. Líhne se v závislosti na teplotě 3.-4. den. Po strávení žloutkového vaku krmit vylíhlou artémií 2-3x denně. Zbytky co nesní hned odsát. Ze začátku měnit každý den 1/3 vody. Je lepší mít nádrž bez dna (písku), aby se udržovala lépe v čistotě. Je dobré mít v odchovně nižší sloupec vody, protože mají také střevní dýchání.
Snad jsem na nic nezapomněla. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2013 23:15 Žena baletka [624] Re: PaDa
Už jsem koukala, díky. Zkusím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2013 22:56 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: baletka
Mrkni na ten odkaz z 18.12.2012 21:35, je to sice jinej druh, ale pancéřníčci jsou na tom dost podobně, tak by to mohlo zafungovat i u těch tvých...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2012 13:01 Žena baletka [624]
Zdravím, něco jsem tady četla, ale nenašla jsem odpověď konkrétně k brochisům splendens. Pokud opakuji otázku, která už tu zazněla, omlouvám se... ve společenském akva se mi vytírají zřejmě právě brochisové - na sklo, v blízkosti hladiny. Dělají to vcelku pravidelně, obvykle po výměně vody (jelikož dodávám dosti studenou, odpovídá to přesně jejich vytíracím potřebám). Samozřejmě ryby je v cuku letu požerou. Chtěla bych zkusit (i proto, abych se dozvěděla co je to vlastně za vajíčka) přenést je do malé nádrže a chtěla bych vědět, co potřebují (teplota, vzduchování, tvrdost atd.) děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 22:42 Muž tillecek [133] - SumciRe: Petr12
Pancéřníčci jsou spíš hejnové rybky. Zverimexy bohužel dosti často radí nesmysly, aby prodaly, nebo nemají vůbec páru o čem mluví (neříkám že všechny). Dej je někomu, kdo má větší akvárko, ať si přikoupí ještě alespoň 4ks, anebo lepší varianta - pořiď si větší akvárko ty sám palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 22:40 Muž Ryboň [5] - Amerika
Za 1. pancierniček je hejnová ryba 6+
a za 2.Vo zverimexe ti povedie hocičo aby to predali no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 22:39 R Muž romant [27987] Re: Petr12
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 22:36 Petr12 Re: romant
Ve zvěrimexu mi řekly že tam můžou být ! já se jen ptal jestli jim nevadí být ve 2 kusech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.12.2012 19:38 R Muž romant [27987] Re: Petr12
A co jako teď chceš slyšet? Dva dny se ti tady lidi snaží vysvětlit, že těch 12 litrů je jenom na ty krevetky a Ty si tam nacpeš dva pancéřníčky, na který je to zcela nevhodný. Holt komu není rady, tomu není pomoci. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 19:31 Petr12 – Zelenavý
Ahoj,tak mám u krevetek (12l) pancéřníčka zelenavého ale mám jen 2 vadí to ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 21:35 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: lapi
nevím co do te vytíračky dát jak ji pro ně přizpůsobit!
Mrkni sem www.akvarista.cz/… , kapitolka Poznámky k odchovu (rozmnožování).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 19:38 lapi
Jsou dospělé, a v akvarku se vytirají po vyměne vody stale. Ale nikdy jsem nestihl odebrat jikry ze skla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 17:05 Muž tillecek [133] - SumciRe: lapi
Dal bych tam nějakou širokolistou kytku (nejlíp anubias), holé dno a ryby, jestli už jsou teda dospělé..?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 13:55 lapi
Zdravím, mám hejno 13ks Corydoras sterbai ve společném akváriu s terčovci. A chtěl bych je zkusit vytřít ve vytíračce(60l) ale nevím co do te vytíračky dát jak ji pro ně přizpůsobit! rady nebo foto pomůže. Díky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 08:15 Muž tillecek [133] - SumciRe: baletka
Může to být i odlišnou barvou dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 00:01 Žena baletka [624]
Zdravím, mám hejnko pancíků smaragdových. Když jsem je pořídila, byli nádherně svítivě zelení, i dva měsíce pobytu v karanténě. Po přenosu do velkého akvária (480l - v prezentaci) nějak ztratili zabarvení. Sice jsou aktivní, "běhají" po dně, rostou, všechno je OK, ale to zabarvení mě mrzí. Může to být rašelinovými výluhy ve vodě?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2012 00:20 Muž tajfun1 [222] Re: hardy
Pandy mám a můžu doporučit, srandovní a nenáročná rybka... ale chce to mít aspoň menší hejno 6, ideálně 8ks +
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2012 23:20 Muž hardy [45] – jaky druh?
Chci si poridit do akvarka nake pancernicci jaky je vhodny?uvazuji o leopardim nebo pandovi ktery je lepsi a neni narocny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2012 11:30 Žena Beilis [34] - AsieRe: tillecek
já myslím že ne, sekám je a navíc jsem dávala i nadrobené sušené rmivo, takže myslím, že ve velikosti není probém. Koupím ještě 3 nebo 4, snad se rozptýlí...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 40

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 39389x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4309-pancernicek-chov?od=951