Chlazení akvária
děkuji mockrát.Teplota klesla o 1 stupeň.U nás v karlovarským kraji teď prší takže je chladněji.Snad to ještě na těch 26 c klesne.A když chvilkový výkovy nevadí tak to je dobrý
Já bych jen doplnil k těm petflaškám. Spousta lidí se ptá, jestli ten led mají vystřihnout nebo jak ho dát do toho akvárka.
Já to dělal tak, že jsem naplnil petflašku tak do 5/6 - aby nepraskla rozpínáním ledu. Zmáčkl jsem ji, aby v ní nebyl žádný vzduch, zašrouboval a strčil večer do mrazáku. Ráno jsem ji vyndal a celou dal do akvária. Jakmile se led rozmrazil a voda v petlahvi se ohřála na okolní teplotu, vyndal jsem ji, opláchl zvenčí čistou vodou a dal opět do mražáku. Když jsem odpoledne přišel domů, opět jsem ji dal do akva a po opláchnutí zpět do mražáku. Takto se dá uchladit i poměrně velké akvárko, ale je to celkem dost práce a hlavně vyžaduje to, aby člověk byl pravidelně včas doma.
Většina ryb zvládne krátkodobé výkyvy teplot
Uplne nejjednodussi je vkladat do akvaria PET flasky s ledem (napustis do nich vodu a das to do mrazaku). Dalsi moznosti je ochazovat odparem tj. ventilatory. Nicmene pri 31 stupnich v pokoji 24 nedosahnes. Dalsi moznost je poridit si klimatizaci
Ale vsechno uz se tu ve foru probiralo, takze staci cist a cist...
Dobrý den jelikož mi prasklo akvarium tak jsem musel ho nechat slepit a znovu založit.Na topném tělesu jsem nastavil teplotu 24C a hned 3 den mi to vyskočilo 28 c protože teď v létě je optimální teplota v pokoji 31 c.Jak mám ochladit akvarium. Mám si pořídit nějakou technika na chlazení.Topné těleso topí dobře,tím to není
Starší reakce
no právě, proto píšu - ušetřit přes zimu
Taky se dočkáš. Ale doporučuju kupovat ji mimo sezónu, to vyjde o polovinu levněji než když ji koupíš jako já v těch největších vedrech jako já.
taky Ti ji závidím, že už ji máš a já ne
No, něco ti řeknu. Když je vlhkost 80% a víc, jak včera a dnes, tak mi věř, že je prima pustit si klimošku, která umí nejen chladit, ale taky vysoušet vzduch. Navíc klimoška umí nejen chladit když je hic, ale i levně topit na jaře a na podzim. Ale to už jsem tu rozebíral, když jsem si ji kupoval, a pořád si ji nemohu vynachválit.
tak jsem někde udělal asi chybu
fan běží ale nefunguje podstatná věc a tou je zapínání a vypínání v závislosti na teplotě.
když vytáhnu IO, tak se fan vypne
Použil jsem odporové teplotní čidlo 10k
čtu a stále tady čtu, jediný řešení ke kterému jsem se dopracoval již před dvěma nebo třema měsícema, je klimoška,
Jen přes zimu na ni ušetřit
uchladit jedno aqwa - větrákem z počítače - ano, ale 4 aqwa a k tomu pár vytíraček? To by se prodražilo
ke všemu já chci pro sebe taky pohodu!!!! Né se píct na úkor aqwí
Někoho napadne a co spotřeba energie ? - kolik dní v roce je 30 a víc
nebude zapnuta stále jen v případě hrozby teploty v aqwa nad 29°c
Tak jsem nakoupil součástky a budu bastlit, jak bude čas
zatím jsem nakoupil na tento
www.elweb.cz/… ale asi nakoupím znova a udělám tento
pandatron.cz/… druhou jineární variantu. Nějak mi tyto stránky vypadli z mysli, jinak bych nakoupil hned na tu lineární variantu, protože jde plynule regulovat otáčky od nuly. Koupil jsem fan
www.alza.cz/… s teplotním čidlem ale ten se reguluje pouze v rozmezí 400-1300 a to ještě s počáteční teplotou 0°C. Uvidím jak to bude fachat a když tak předělám
Starší reakce
Asi bude lepší to dát do krytu, mě by to takhle u akvárka překáželo. Docela jsem o tom větráčku začal uvažovat, ale teď je chladnější počasí, tak jsem to nechal "klasicky" až zase bude vedro. Doufám, že ještě teplo bude, abych to vůbec stihl udělat, jinak to budu řešit opět za rok
Hlučné to není. Viděl jsem to v provozu. Cena je opravdu vyšší a při troše šikovnosti se to dá zbastlit doma za několikanásobně nižší cenu. Na druhou stranu kdo nemá čas, je nešikovný nebo prostě líný
má možnost si takto koupit hotový výrobek. Něco podobného jsem viděl i na Aquario
www.aquario.pl/… tohle vypadá na ty malinkaté větráčky a ty jsou docela hlučné. Každopádně cena není vůbec pěkná
0 16.07.2012 06:30 Petr – nějaké chlazení...
jasne, neslo o rozmer len o tu regulaciu otacok
Lepší jsou 120mm ventilátory. Stačí jim méně otáček a více uchladí
0 14.07.2012 20:39 Miso [470] dostal bych se k tomu až tak první týden v srpnu , ale jestli by byl zájem mohu vám to udělat , mohu udělat i obyč. termostat viz. nabídka z 24.1.2012
Hoši, kdybste to tu dnes psali čínsky, nemohl bych vám rozumět míň než teď. Ale hlavně že to funguje a ať vám to slouží
Mi zase vyhovuje právě to vypnutí. Teplotu potřebuji udržovat na nějakých 28°C.
Bez fanů je v pařácích teplota moc velká a když jedou non-stop tak je moc velký odpar a teplota nějakých 26°C a méně.
není nad kvalitní diskuzi
On je skoro idealny na chladenie trubic.Pri 32°C ma cca 500 otacok a pri 38-40°C cca 2000.Toto dokaze udrzat idealnu prevadzkovu teplotu T5 trubic.Bezi to uz pri 6V takze nie je problem otacky doladit nizsim napetim.A ten regululovany rozsah ide urcite zmenit vymenou termistora.
Ono mne to plne vyhovuje ze sa nevypne.V lete to moze bezat non-stop a v zime sa to bude vypinat spolu zo svetlom.
je to první a asi finální verze , dalo by se to udělat i jinak a možná jednodušeji , součástky jsou těžce předimenzovaný ( N-FET 10A na jeden ventilátor ) ale jiné jsem v šuplíku neměl
ulozto.cz/… jedině někde uložit a dát sem odkaz, nebo jako screen obrazovky
dá se sem do tohoto vlákna nějak nahrát soubor pdf ? něco jsem sesmolil (návod) a třeba by to někdo využil
Sak treba tady
pandatron.cz/… jsou 3 schemata, jak se s tim poprat. Ale je to velmi jednoduche, da se to udelat 1000 zpusoby
takové kombinování a laborování je na mne už moc
podle schématu ano ale z hlavy už maximálně krystalku
Ano je to dobrý FAN ale s tím rozdílem že běží pořád i když nemusí. Jestli se nepletu, reguluje pouze otáčky, podle teploty
ale nevypne se. Dobrá kombinace s davídkovým udělátkem
Jak ale reguluje tak nízké teploty co jsou v akva tak to už nevím, protože je stavěný na vyšší teploty.
já to podle toho nedělal , jen jsem chytal inspiraci a pak si hrál na kontaktním poli , ale ano je to tak jak píšeš , jinak já používám termistory s negativní charakteristikou
www.gme.cz/… Ja pouzivam tuto TC seriu.
www.alza.sk/…
Nemusite ani nic vyrabat.
Nejsem žádný machr na elektroniku ale podle schématu si dokáži lecos udělat. Jestli jsem správně pochopil konec toho článku, tak při použití polovodičového teplotního čidla musím toto čidlo dát mezi vývod +UCC 12v a třetí vývod OZ a "R3,RX" umístit mezi -GND a třetí vývod OZ ?
Mě poudej víš jak na tom jsem s elektrikou
Jsem rád že po předělávání krytu ještě žiju
ani mě to neskopalo dokulatý krychle
schéma nemám , součástky jsem použil co jsme našel , je to zapojení dvou OZ jako napěťových komparátoů , jeden hlídá teplotu a spíná první ventilátor , druhý hlídá rostoucí napětí na prvním ventilátoru a poté spíná druhý ventilátor . Vycházel jsem z tohoto :
www.elweb.cz/… jen jsem místo TUN použil N-FET
Pěkná frajeřinka
jako laik jen čumím
....
Tak to máš pěkně vychytané
jen tak pro zajímavost ... schéma a popis součástek by nebylo ?
To se mi líbí
Máš tam i teplotní čidlo, nebo je to jen můj dojem?
šikula
Tak jsem udělal nové chlazení , dvoustupňové . Druhý ventilátor se rozbíhá při 70% výkonu prvního ventilátoru
no, tak je to stejný, ale jestli lepší či horší nedokážu říct. Prostě smíšené pocity
Koupím to a uvidím, snad se to zlepší
To je docela mozny, ze je to v tom krytu; ta guma by mohla pomoct.
Mrakoplash napsal: Od května mám červenohřbetý venku a nestěžujou si To si myslím i viděl. Teda jestli už nebylo moc chladno v září Určitě vím, že voda měla 10°C když jsem je byl lovit.
Nechtěl jsem tě přímo jmenovat jako jednoho z aplikátorů tohoto typu chovu (abys nepřišel do řečí třeba jako tyran rybiček)
Vím, pamatuji...
Já mám dva tyhle:
eshop.kak.cz/…
Ale v krytu jsou docela slyšet. Není to teda problém těch větráků, ale spíše toho plastového krytu. Ještě přemýšlím, že k nim koupím tyhle gumové štefty a snad to taky pomůže
eshop.kak.cz/…
Otáčky měním pomocí 12V zdroje, který se dá přepínat na 4,5V, 6V, 7,5V, 9V a 12V. Ale není to ideální. Skoky tam jsou docela razantní. Ještě přemýšlím, že bych oba větráky napojil na tu manuální regulaci, ale nevím, zda by to šlo. Mám větráky, kde mají jen dva dráty, nikoliv tři.
eshop.kak.cz/…
Pak je ještě poslední varianta, dát tam ty 120 mm větráky a doufat, že budou tišší, případně při menších otáčkách budou více chladit
Od května mám červenohřbetý venku a nestěžujou si
To si myslím i viděl. Teda jestli už nebylo moc chladno v září
Určitě vím, že voda měla 10°C když jsem je byl lovit.
Přidat reakci
1 ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x