Chlazení akvária
Já teda filtr nepoužívám žádný a je svatou pravdou, že skrz hladinu není skoro vidět..
Používám filtr pro vysavače
Ved mozes pouzit mriezku z filtrom.
Nebezpecne to nie je -ved su na 12V -a vecsinou sa pouziva este menej 6-8?
Nevím, možná se to tu už řešilo, ale nenašla jsem...všechny tyhle návody na zabudování větráků používají PC větráčky, které jsou takové polotovary-není to nebezpečné, dávat je do krytu, kde se sráží voda? Existují větráky určené pro akvária?
2 09.04.2012 04:02 j0hny [86] Priblizne rovnaka ucinnost = priblizne rovnake teplo.
T5 he trubka s el. predradnikom bude na tom rovnako ako led.
V porovnani s t8+klasicka tlmivka to uz je nieco ine
Inak zaujimalo by ma kto z vas pri pouziti vetrakov filtruje nasavany prach zo vzduchu.
Skusil som nedavno pri horucavach ventilator a na druhy den bola hladina plna bordelu.
Jo, už vidím, jak to je. Taky to zkusím, díky
Ahoj, jo byl. Jen jsem ho pilkou trošku zvětšil
Větráček je téměř vodorovně - mírně šikmo. Tak, jak se tam vlezl. Normálně ho tam nemám, jen když je teplota moc vysoko, napojím ho do spínacích hodin k osvětlení. Pač ty zářivky hrozně hřejou.
Vím, foto nic moc. Je to teď na rychlo.
Ahoj, ten otvor v tom krytu už byl? Ten větráček je na horní straně, umístěn vodorovně? Nebylo by, prosím, foto celého krytu? Taky plánuju, jak větrák přidělat do krytu..
No kryt je zespodu otevřený, tak že krycí sklo kryje trubice, jinak nemá žádný zvláštní význam, koupil sem to tak v kupě a zatím jen okukuju co a jak aby rybky pak netrpěli mými začátečnickými chybkami.
Dík. Tak sklo vyhoď, nebo to má nějaký zvláštní důvod, proč tam je? Jinak odvod vzduchu u toho žádný nemám. Krom dvou otvorů zezadu krytu na hadice od filtru.
Problém je v tom že pod krytem mám ještě krycí sklo, tak že by to asi nefungovalo tak dobře, ale jinak to umístění toho větráčku se mi libí
Mám plastový kryt, na léto ve "zdířce" vložený větráček o průměru 90mm, který fouká dovnitř a teplotu mi to stáhne až o čtyři stupínky v poho.
Já budu muset osvětlení na léto pořešit taky, protože krycí sklo a na tom ještě kryt s osvětlením to budou rybky jak v troubě, asi budu muset ten kryt na léto sundat, nebo to nějak pořešit.
No ja prave prerabam osvetlenie tak to potom skusim pomerat -teda ci tam bude rozdiel aj realne.
A chcem vyskusat 2 von potom 2 dnu a potom tu kombinaciu.Rozdiel tam bude urcite.Napr. aj v PC na procaku ked sa otoci vent. a bude tahat? -tak teplota pekne stupne.
Teplej vzduch stoupá.Tak není problém odsávat.
Tudíž platí moje teorie jeden dovnitř jeden ven
Poklial ide o chladenie vody v akva? -je lepsie ked vent. fuka vzduch na hladinu.
Skuste si dat v lete vent. nad hlavu co je lepsie?
Pokial ide o teplo z trubic? -tak to bude asi lepsie tahat von z krytu.
Tak ze idealne je ked sa pouziju 2 vent.
Taky odsávám.A mám jednu vrtulku z PC.
Tá cena platí plus poštovné a něco za práci?Kolik to stojí celkově asi bych se chtěl domluvit.Mám termostat z boileru ato není ono.Dál to jde přes spínaci relé což je zase více elektřiny.Zkus mi napsat na :sevcik.mal@seznam.czMoc se mi to zamlouvá.Předloni jsem si tak uvařil chovné páry Skalárů.A vloni mi to ten jeden ventilátorek uřídil.Dík za odpověď.
0 08.04.2012 20:48 tomasg
0 08.04.2012 20:42 tomasg
0 08.04.2012 20:42 tomasg Re: dair - Omrknul jsem
a zajímavá spleť kabelů
u mě to nebude lepší protože plánuju topení/chlazení automatizovat a i osvětlení bych rád na automat.
Myslím že u mého akva to stejně asi budu muset řešit tím že na léto sundám kryt, protože mám krycí sklo a ještě kryt viz. příloha. A do skla nechám říznout díry a nasadím větráky a napadlo mě jedním tlačit dovnitř a druhým sát ven jako v pc bedně.
Jestli je řídší nebo hustší to nevím, ale jelikož se teplo drží nahoře a chlad dole, tak bych z logiky věci řekl, že teplý vzduch se bude odsávat daleko lépe, když už nahoře je.
podla mna je lepsie tlacit studeny dnu ako teply von ... teply vzduch je riedsi tak sa tachsie odsava ... aspon moj nazor
Mně přijde schůdnější varianta odsávání teplého vzduch ven. Tím pádem neřešíš hladinu atd. Navíc já třeba mám krycí sklo, tak by byla úplná blbost foukat něco dovnitř - radějí odsát.
Ja taham studeny vzduch z venku. od svetel vyhani prave pryc. podivej se na muj profil...
Zkusim z dálky velkým větrákem kompletně ochlazovat AK i s výbojkou.
Nic lepšího nevim.
Namířit větrák přímo na výbojku?
Logiku věci zatím jen pomalu nasávám
Logika věci velí, že bude záležet na rybkách. Labyrintky by ti jistě "nepoděkovaly".
Mě to jen tak napadlo a ještě mě teď napadá, jestli je lepší prát ohřátý vzduch od světel do vody nebo lepší sát vzduch jakoby pryč, všichni používají vzduch do, tak že už se v tom nebudu rýpat
Ahoj. ja pouzivam taky vetracek ktery fouka primo do cereni vody a zadny problem. teplotu tim shodim cca o 3 stupne. myslim ze kdyz tak nebudes mit stropni vetrak tak je to ok
Starší reakce
Ahoj, už dopředu plánuju na léto chlazení, byl by někdo ochotný vyrobit a prodat větráčky na tři střední a jedno malé akvárko? S tím termostatem by to bylo ideální...
Starší reakce
Tak už jsem vymyslel jak to budu mít udělané s ventilátorama budou tam asi 3 90tky. Které budou přiděláné na pleštiskle a do pleštiskla budou vyvrtane otvory přesně pro ventilátory na pleštiskle budou zároveň připojovací konektory aby se daly ventilátory snadno odpojit a sklo jednoduše sundat. přidávám pro představu náčrt. Mělo by to fungovat
. A ještě jeden ventilátor bude za vývodem od filtru.
Starší reakce
Odkaz klidně dej sem, to se může hodit
podle toho na co to chceš použít , já osobně používám spínaný zdroj 12V/1000mA , stojí cca 120kč , nechci dělat reklamu ale jestli chceš tak ti odkaz mohu poslat.
Díky. No já kryt nemám ale i tak by se možná zešel kdyžtak ti dám vědět a mohl by jsi mi ho vyrobit? Alektrice trochu rozumým ale na tohle si netroufnu. Jinak ještě dotaz jak je to s těma adaptérama? Který vybrat? Nejlépe s regulací voltů
termostat je vnější , hlídá teplotu vzduchu pod krytem , nebo kam si dáš čidlo , můžeš si ho něčím zalít , silikonem , pryskyřicí , dát do trubičky , jak je libo , fantazii se meze nekladou , trimrem si nastavíš teplotu a je to . Tranzistor jsem použil co jsem zrovna měl , může se použít i jiný , tento snese 10A takže nějakých 120W . Při spínání ventilátoru ho ničím nechladím . A ještě jedna věc , je to napájené 12V .
Ten termostat funguje jak? To je vnější asi že? Ne přímo do vody do akva?
Jojo, mam je umistene primo kolmo na hladinu a co nejdale od sebe.
Schemu mozes dat aj sem.Aj ked na nete je toho hruza.
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 49
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54876x