Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlazení akvária

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Chlazení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:53 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Já se neptal čím ale jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:48 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:42 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:37 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Jak měříš teplotou vzduchu který jde z kompresoru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:32 Muž MichalV [327] Re: vaclav
zmeraj teplotu výstupu po hodine a napíš aj nominálny výkon kompresora l/min
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:27 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostliny
Po dalších pár minutách teplota motorku stoupla na 31,7 teplota vzduchu z něho je stejná Motorek má dva vývody vzduchu na nich vzduchovací kamínky asi 50cm hluboko, má 5w teplota nad nimi je 28 stupňů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 12:06 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalV
Tak jsem vzal teploměr a změřil teplotu v místnosti (zatím nesvítí do oknem slunce) Naměřil jsem 27,6 stupňů motorek po 5 minutách provozu 28 a vzduch z něho vycházející 30,7. teplota vody 27,7 akvárium má asi 200 litrů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 10:57 Muž Tony2013 [228] Re: ZDRI
Konecne. Ja se nechtel do te diskuze zapojovat protoze jsem jen nevericne koukal co se tu micha za teorie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.06.2019 10:41 Muž ZDRI [1415] Re: MichalV
Správně, plané teorie je třeba to dát do reálných čísel. palec
Drtivá většina tepla od vzduchovacího kompresoru je odvedena konvekcí/radiací do prostoru mimo akvárium, pokud se nenajde pitomec, který ho (třeba kvůli hluku) zaizoluje. Bublinky vzduchu, stoupající k hladině, se rozpínají a tím současně i ochlazují (odnímají teplo okolní vodě, takže vodu do jisté míry i ochlazují). Tento děj bude tím intenzivnější, čím hlouběji bude umístěný vzduchovací kámen (hladinové přisávání vzduchu do čerpadlo z tohoto hlediska moc účinné nebude).

Ještě jeden, v horkém létě dost důležitý aspekt. Nikoho normálního snad nenapadne topit v přehřátém akvárku. Ale ne každý si uvědomí, že akvarijní čerpadla mají jistou účinnost - část energie spotřebují na proudění vody (kinetická energie), současně ale nemalá část spotřebované energie je odpadní teplo, které může celkem výrazně ohřívat akvárko. Proto je mmj. dobré koukat při koupi čerpadla na čísla (W) a nekupovat neúsporná, popř. zbytečně předimenzovaná čerpadla (hlavně do malých nádrží). Tím, že regulační páčkou snížíte jejich průtok, nesnížíte (u drtivé většiny výrobků) jejich spotřebu a tím i množství odpadního tepla. Proto jsou (čistě z tepelně/energetického hlediska) v horkém létě na pohon filtrace vhodnější bublifuky, poháněné vzduchem (důvody viz výše).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.06.2019 09:06 Muž MichalV [327] Re: vaclav
Znie to logicky kým sa to nepostaví do obrazu reálnych čísel. Nech máme na 100 L akvárium kompresor s príkonom 10W (ja mám cca 4W na 375 L). Aj pri mizernej účinnosti 50% je to 5W tepla, ktoré kompresor generuje, časť tepla je vyžiarená do okolia a časť sa prenesie do dodávaného vzduchu, povedzme 60% do vzduchu, t.j. 3W, v závislosti na dĺžke hadičky sa niečo ešte stratí cestou. T.j. do akvária kompresor vnáša 2W tepla.
Bubliny zvyšujú jednak povrch vzduch/voda priamo a jednak nepriamo vírením hladiny + pri akváriach s krycími sklami významný pohyb vzduchu nad hladinou. Toto orientačne spočítať je už nad moje schopnosti, ale bude to rádovo viac ako 2W.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 08:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: silviebaris
27 v tuto chvíli, přes den to vyskočí.
Je to vedle celou noc otevřeného okna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 08:44 Silviebaris Re: JirkaŠčobák
Jake tam jsou teploty v těch akvariich na slunci...OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 08:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Kluci klid. Ani v akváriích na slunci a bez filtru mi aktuálně díky rostlinám nic nehyne.

Edit: Šel jsem si ověřit, že mám všechny Phallichthys amates pitieri v kouli na západním okně a našel jsem první mládě!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.06.2019 00:30 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
Ano pokud si někdo opře kompresor o stěnu akvária je podle mě mdlého rozumu. A ohřívání vzduchu v hadičce nebudu komentovat. Mohl by sis to vzít osobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 00:22 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
A co se týče zvedání teploty tím že vzduchuji, tak pokud není dotyčný akvarista mdlého rozumu a neopře si kompresor o stěnu akvária tak tento argument nemá smysl. Vzduchovací motorek k tomu aby ohříval vodu nepotřebuje být nikde přitisknutý. Vzduch jím prochází a cívka je poměrně horká a to se přenáší hlavně na vnitřek a už méně na okolí. To samé dělají čerpadla protože svým povrchem se zbavují tepla. Takže ti co používají bublifuk a mají kompresor u akvária jsou podle tebe mdlého rozumu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2019 00:09 Muž Smetany [1226] Re: vaclav
I když mi asi unikl smysl tvého příspěvku tak se k němu vyjádřím. I když bych bral v úvahu to že má každý akvárium na okně a záměrně do něj v tomhle vedru nechává svítit sluníčko. (moc takových nenajdeš) tak to že rostliny více bublají je do značné míry způsobeno tou vyšší teplotou. Protože jak jistě i ty víš s rostoucí teplotou klesá rozpustnost kyslíku ve vodě. To znamená že i když rostliny produkují stejně kyslíku tak bublají protože při vyšší teplotě není voda schopná tento pobrat. Nicméně to nic nemění na faktu že pokud rostliny bublají je voda kyslíkem přesycená a vzduchování opravdu kyslík vyhání. A zase jsme u mého oblíbeného pokud mám fungující rostlinné akvárium tak je vhodné vzduchovat pouze v noci.
A co se týče zvedání teploty tím že vzduchuji, tak pokud není dotyčný akvarista mdlého rozumu a neopře si kompresor o stěnu akvária tak tento argument nemá smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 23:21 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Smetany
To znamená že provzdušnění rozhodně nevyhání z vody kyslík pokud tento není (díky fotosyntéze) nad rovnovážným stavem. Je léto, rostliny za oknem v akváriu na sluníčku bublají i bez CO2 jak o život. Díky vzduchování ho tedy vyháním z vody a ještě tu vodu více ohřívám takže další ubývání kyslíku díky teplotě. Stačí si na kompresůrek sáhnout bývá dost teplý. Takhle by jme se mohly dohadovat donekonečna protože podmínky můžou být různé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.06.2019 19:45 Muž ZDRI [1415] Re: pavel1234
...Větrák jakoby točí jen vzduch ale je ten vzduch studenější trošičku...

Nejsem si jistý, jestli přesně chápeš princip chlazení akvárka ventilátorem. Voda v akvárku se neochlazuje tím, že na ní fouká "trošičku studenější vzduch", ale tím, že intenzivní proudění vzduchu aktivně zvyšuje odpar vody. K tomu, aby se voda odpařila, je třeba energie (v tomto případě tepelná), kterou proudící vzduch odebírá z vody, která se v důsledku toho ochlazuje (adiabatická reakce).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.06.2019 19:32 Muž Smetany [1226] Re: invalida
Zase musím maličko oponovat. Plísně rozhodně nepotřebují k životu světlo. A vzhledem k tomu že některé rostou i trvale pod ledem je i to teplo diskutabilní.
A co se týče té výměny plynů pokusím se to předložit tak že to bude jasné.
Výměna plynů mezi vodou a vzduchem probíhá přes plochu kde se tyto dvě média dotýkají. Čím je plocha větší tím je intenzivnější výměna plynů. Tato výměna probíhá vždy tak že se plyny snaží dostat do rovnovážného stavu. To znamená že pokud zvýšíme plochu ve které se stýká voda ze vzduchem například vzduchováním. (Jednotlivé bublinky mají obrovskou plochu) tak tento proces urychlíme. (Rychleji se budou doplňovat plyny které jsou v nedostatku a naopak budou z vody rychleji unikat plyny které jsou v nadbytku.)
To znamená že provzdušnění rozhodně nevyhání z vody kyslík pokud tento není (díky fotosyntéze) nad rovnovážným stavem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.06.2019 19:29 Muž ZDRI [1415] Re: invalida
Při vší úctě, jen se do toho zamotáváš a odbíháš od věcné podstaty, možná je poslední vhodná chvíle na rovinu přiznat, žes v obou bodech trochu ulít (což se může stát každému a není ostuda to přiznat)...

Ad vzduchování: ano, vzduchování "vyhání" některé plyny, konkrétně CO2... A pokud je v akvárku tak extrémně vysoký obsah O2, že by došlo vzduchováním k jeho vytěsňování, nemá cenu toto vůbec řešit, ryby budou zcela OK (jak už správně psal kolega Smetany). Tečka.

Ad plísně: Spóry plísní jsou v reálném domě/bytě (nebavíme-li se o operačním sále) všudypřítomné a schopné přežít téměř cokoliv. Nějaké jejich "přezimování" je zde zcela irelevantní, podstatné jsou podmínky pro jejich aktivaci a následný růst plísní. A ty za současných podmínek (řešíme chlazení akvárka v současných vedrech) zvlhčení vzduchu v důsledku zvýšeného odparu z akvárka prostě nenastartuje. Tečka.

OT: omlouvám se za OT v tomto tématu, ale jsou to docela zásadní věci (hlavně vzduchování) a považuji za svou "občanskou povinnost" je uvést na pravou míru (fórum čtou i laici, kteří netuší která bije). Pokud to budete nějak přesouvat, zkuste prosím zachovat věcnou podstatu navazujících příspěvků, předem děkuji palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2019 19:20 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: pavel1234
Podle mě velký ventilátor nic moc neřeší. Potřebuješ zajistit odpar vody a to zajistíš nejlépe těmi malými ventilátory.

Zmražené petky jsou vyloženě provizorium a při relativně velkém objemu ledu je ochlazení celého akvária relativně malé. Mě v 460l dělala zmrzlá 1,5l pet lahev snížení teploty sotva o půl stupně. Kdežto s ventilátorem jsem za pár hodin dole i o 3 stupně. Navíc je to za chvíli rozpuštěné. Při tvém množství akvárií si budeš muset vyhradit velké místo v mrazáku, abys to stíhal točit a namrazovat.

Poohlídni se po těch ventilátorech...

Jo a počítej s tím, že se ti odpařuje pouze čistá voda a veškeré soli zůstávají. Takže pokud doléváš odpar, tak si to v akváriu "zahušťuješ". Tak buď dolévat destilku nebo měnit vodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 18:47 S Muž invalida [3881] Re: ZDRI
Jasně že proudění vody okysličuje ale bublání samo o sobě plyny zase vyhání i když samo o sobě nic dramatickýho. Trošku sem se snažil o pohledání a ne vše na podnose. Druhá otázka jsou ty plísně. Zase se můžeme přít což mě nebaví. Ale jelikož vše beru komplexně ještě se k tomu vyjádřím. Plísně stejně jako řasy potřebujou k životu tři pilíře, teplo, světlo, živiny. Většina jinejch rostlin potřebuje všeho akorát pro ně ale řasy a plísně maj velikou toleranci na poměr. Třeba řasy v hadicích spolehlivě odstraní nepropustnost světla stěnou hadice, v akva můžeš jejich růst opoštelovat světlem..dobou osvitu, intenzitou ale někdy je to věda. Nepomůže nic než zakrytí na pár dní.
Stejný je to u těch plísní. Jak jen to říct srozumitelně? Asi víš že veřejnost i vědátoři brečej že není voda. A vytvářej přezkumy, usnesení, programy. Jasně že voda není. všude je asfalt a beton a tak je většinou v německu v moři. Další věc ke stavební ruch, zhutňován půdy atd...prameny přerušený stromů málo.
Všiml sis že ve stínu stromu je ti líp než pod slunečníkem?
Strom vytáhne denně několik desítek až stovek litrů vody, normálně ji odpaří ta zkondenzuje cca do kilometru a spadne zpět. Takzvané odpolední deště které chybí.
Bohužel lesy jsou malý a daleko od sebe takže jsou vyšší rychlosti větrů který páry odnesou nad moře.
A tak je to i s plísněma v bytě. I když třeba zrovna nejsou vidět vlhko jim svědčí..líp "přezimujou". Otázka je i to větrání. Já mám opukovej barák silný zdi žádný zateplení a nic. Vtrám chvíli v noci, nepouštím tedy teplej vzduch dovnitř a světe div se mám i bez klimošky furt 19 stupňů i v poledne. Takže ochlazení ledem vodou je nejlepší a nejsnažší. Abych tak řek fyziku moc neošulíš.
Takže se chovám tak aby se mi akva nepřehřejvalo a daří se. Chápu že někdy to nejde ale. Asi jako nejekologičtější je nevyrobená plastovka nejlíp ochladit ledem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 18:14 Muž pjt [6] Re: NHKG
No pro velky akva asi souhlas. Ja to mam v 7 litrech a je to tak na hranici unosnosti, ale na to prezit par dni veder to jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2019 16:45 Muž Jarry [1437] Re: Smetany
Nechtěl jsem rozjíždět další OT diskuzi, ale také se mi to moc nezdálo. Když přidám zkušenost, tak jsem jednou zažil bakteriální zákal a ryby se evidentně dusily. Nasadil jsem silné vzduchování - Atman AT-202 s připojenou hadičkou na plný výkon a ke zklidnění dýchání ryb došlo řádově v minutách.
Pro běžný provoz jinak nikde nevzduchuji, ani tam, kde držím teplotu kolem 29°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.06.2019 16:38 Muž ZDRI [1415] Re: invalida
...Nejlepší cesta k plísni na zdech...

Ale ne, při současných teplotách toto nehrozí, pokud je zajištěno alespoň trochu normální větrání. V našich podmínkách plíseň reálně hrozí v období, kdy je chladno a dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na tepelných mostech stavebních konstrukcí. Proto může být problém s vlhkostí (a plísněmi) v zimě u akvárka bez krycího skla (i bez ventilátoru), zvláště při kombinaci vyšší teplota vody + nízká pokojová teplota (zvlášť, když v zimě je snaha málo větrat - úspora za topení). Ale téměř jistě nebude problém teď, kdy je vysoká teplota, prohřáté stavební konstrukce a bezproblémové větrání.

A jsi si opravdu jistý, že vzduchování "vyhání kyslík z vody"? Mohu poprosit o odkaz na nějaký validní zdroj pro toto tvrzení? Proč se tedy při problémech s nedostatkem kyslíku jako první pomoc doporučuje zavést (krom filtrace) intenzivní vzduchování? Jiná věc je, že obvykle mnohem účinnější než vzduchování, je zajištění dostatečné cirkulace vody v nádrži tak, aby docházelo ke permanentní výměně vrstvy vody, které je v kontaktu s hladinou (pokud ale tato není zatíže např. tzn. slepou hladinou). Tak nás to alespoň učili na rybářské fakultě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2019 16:31 Muž Smetany [1226] Re: invalida
Jen abych tě doplnil. Částečně máš pravdu ale pouze v případě že je akvárium dobře zarostlé a prosperují rostliny (a pouze ve dne). Ale ani v takovém případě vzduchování nesníží hladinu kyslíku pod rovnovážný stav. A neznám tropickou rybu které by rovnovážný stav kyslíku (ani při 30°C) ve vodě nestačil. Takže za mě pokud není do akvária dodáváno CO2 tak silné vzduchování může akváriu jedině prospět. Navíc se tím zvýší odpar který pomůže s ochlazením akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2019 16:16 Silviebaris Re: pavel1234
Tak to uz je na tobě,ja jen že pokud nemáš vyřešeno chlazeni tak tu pet láhev s tim ledem budeš potřebovat opakovaně tak je jednoduchší si to udělat takhle... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 16:10 S Muž invalida [3881] Re: pavel1234
Petku snadno vyjmeš když se ti teplota bude zdát ok. Jinak je to jedno a ač se to tady snažít kdosi zpochybnit bublifuk opravdu snižuječ obsah kyslíku ve vodě. Ovšem radou sem přispěl a obhajovat to nemám čas. To o výměně plynů si najdi..je to i tady hezky popsaný. pavel1234 napsal: Super. Jaký je vůbec rozdíl mezi ledem a petkou? Tam není žádný, takže by mělo být jedno, co zvolím nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 16:09 pavel1234 Re: silviebaris
Ok. Já jen, že kdybych tam dal jen led, tak by se aspoň doplnila vypařená voda a nebylo by to špatně vypadající.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2019 16:04 Silviebaris Re: pavel1234
Do pet lahve nalít vodu a dát to zamrazit,po zmrznutí,takhle vložit do akvaria.. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 16:02 pavel1234 Re: zervajs
Super. Jaký je vůbec rozdíl mezi ledem a petkou? Tam není žádný, takže by mělo být jedno, co zvolím nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 14:13 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: pavel1234
vzduchování klidně nechej.a dej tam ty namražené petky, aspoň se ti promísí studená s teplou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 13:52 Muž Jarry [1437] Re: invalida
Kvůli zvýšené vlhkosti? Záleží na velikosti akvária a místnosti, ale u menších nádrží řekněme do 500l by to neměl být zásadní problém. Samozřejmě je dobré přes noc pořádně větrat.

Mohu teď srovnávat, u 112l akvária se mi díky větráku zvýšil odpar z 0,75l denně na možná dvojnásobek, ale větrák běží přes termostat denně tak 4-5h. Těch 0,75l navíc je jedna ne moc plná pračka prádla, které spousta lidí suší doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 13:26 S Muž invalida [3881] Re: Jarry
Nejlepší cesta k plísni na zdech.Jarry napsal: Velký větrák do místnosti s největší pravděpodobnosti ne, ale malý vetrák nad akvárium určitě ano - viz poslední příspěvky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 13:25 S Muž invalida [3881] Re: pavel1234
Nebudu tě zbytečně prudit, ale trošku si ještě přečti.
Myslím že si úplně nepochopil pojem vzduchování. Jestli myslíš že více bublinek víc vzduchu, potažmo kyslíku ve vodě asi to nebude přesně tak. Spíš naopak.,kyslík vyženeš a při vyšší teplotě to není moc fajn. Akva ochlaď vloženou plastovkou se studenou vodou nebo ledem. Vychytávky si nejdřív ověř. Cesta nejmenšího kombinování je většinou neschůdnější.pavel1234 napsal: Dobrý den,
myslíte, že velký větrák do místnosti pomůže tomu, aby teplota vody nestoupla nad 26 stupňů? Větrák jakoby točí jen vzduch ale je ten vzduch studenější trošičku. Vypnul jsem zatím topítka, dodávám studenou vodu za vypařenou. A ještě moc vzduchuji. Prý, že když člověk více vzduchuje a ryby mají více vzduchu ve vodě, dávají to teplo trochu lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 13:18 Silviebaris Re: pavel1234
Zkus petky s ledem... X-) aspoň přechodně,mě do malyho 58 litroveho stači 1litrovka,a schladi to i o 4 stupně....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2019 12:53 Muž Jarry [1437] Re: pavel1234
7ks 12V PC větráčků = 7W celkem. Samozřejmě pokud je to moc práce, tak to se nedá nic dělat. Já jsem jeden nouzově pověsil nad akvárium na kus drátu, všech 7 by v pohodě utáhl jakýkoliv 12V zdroj. Vždy to nějak jde, když se chce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 12:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Fotka k příspěvku “Větrná věž” :)

Sorry, neotočená fotka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 12:32 pavel1234 Re: Jarry
Noo, to bude právě, že ten problém. Těch větráčků bych musel mít 7 a to je dost energie a moc pracné. Jedině ten velký jeden, ale bohužel. Díky, je dobré se prve zeptat, jak to koupit a vrátit. Ale i když je venku nějakých 36, tak u akvárií mám nejvíce 27 a to je u pavích ok. 26 mám u skalárů, kde mám bohužel i pancíky. Za poslední měsíc mi zemřeli 4 pancéřníčci. Takže tam je ta teplota jen pro pancíky blbá. U neonek mám 25, u závojnatek též 25, tam bych to měl nějak snížit. Je to ryba, která žije ve studených vodách. Akary mají 26 stupňů, malý závojnatky 27, což je dost špatný. Už ale dost povyrostly, tak bych je mohl brzo dát k větším klukům. A v odchovně je můj jediný skalár a ten má 25 stupňů. Bojím se, jak to bude o dovolené. Na týden zde bude babička a bude krmit. Dávám krmivo o dost méně, jak nyní a dávám to krmivo do víčka. Vzduchování nechám na maximum, jelikož tam nikdo spát nebude a nebude to nikoho rušit. A připravím babičce led. Ať tam každý odpoledne hodí kostku ledu. Snad to bude v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 12:24 Muž Jarry [1437] Re: pavel1234
Velký větrák do místnosti s největší pravděpodobnosti ne, ale malý vetrák nad akvárium určitě ano - viz poslední příspěvky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2019 12:21 pavel1234 – Chlazení
Dobrý den,
myslíte, že velký větrák do místnosti pomůže tomu, aby teplota vody nestoupla nad 26 stupňů? Větrák jakoby točí jen vzduch ale je ten vzduch studenější trošičku. Vypnul jsem zatím topítka, dodávám studenou vodu za vypařenou. A ještě moc vzduchuji. Prý, že když člověk více vzduchuje a ryby mají více vzduchu ve vodě, dávají to teplo trochu lépe.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.06.2019 22:53 Muž PetrO [752] Re: Roger
300 litrů ( čistý objem 225 litrů ).
Nevím, jestli je to na tvoje moc. Každopádně můžeš případně stáhnout otáčky a bude to i méně hlučné.
Jinak musíš počítat i s větším odparem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2019 22:34 Muž Roger [1873] Re: PetrO
A kolik litrů máš? Na 180L nejsou dva větráčky moc? Já bych je zabudoval do krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2019 22:29 Muž PetrO [752] Re: Roger
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V podstatě tak jak říkáš. 2 kusy PC větráčků, stmívač, termostat a trafo, všechno propojit a foukáš.
Já mám ventilátory položené na podélných výstuhách (viz. foto).
Zdroj mám zhruba tenhle, zásuvkový
www.led-tech.cz/…
jen si musíš zjistit jaký přesně použít..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2019 22:13 Muž Roger [1873] Re: PetrO
Hele, to je chytrý, led zdroj používáš jako trafo? Manuální stmívač na regulaci to slyším poprvé :) takže k těmto dvoum věcem stačí ještě větráček a termostat a toť vše? Pak to sbastlit dohromady a větrat smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.06.2019 21:50 Muž PetrO [752] Re: Roger
No, trafo jsem použil nějaké, které se mi doma válelo, jinak se dá třeba koupit na nějakém ČŘ eshopu.
Já mám dobré zkušenosti s
www.led-tech.cz

Ano, ta sonda se dává do akvária.
Ještě drobnost - používám manuální led stmívač na
snížení otáček ventilátorů
www.led-tech.cz/…
Řešení možná divné, ale funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2019 16:57 Muž Roger [1873] Re: PetrO
Super, díky, objednám z Ali, ještě jeden dotaz, trafo z 12v na 220v jsi kupoval taky na Ali? Ta sonda co je u toho, předpokládám že to je ta kterou dám do akva že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.06.2019 15:57 Muž PetrO [752] Re: Roger
Ahoj. Já kupoval na Ali tenhle

US $2.35 40%OFF | 12V 20A Mini Digital Temperature Controller Thermostat Regulator Red and Blue LED Display Probe Sensor W3230 0.1 Celsius accurac
s.click.aliexpress.com/…

ale už je to nějakou dobu, takže tam možná najdeš i něco levnějšího nebo něco, co by Ti vyhovovalo více.
Jinak, našel jsem ho i na českých stránkách
www.hwpro.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2019 15:44 Muž Roger [1873] Re: PetrO
Ahoj, měl by jsi odkaz na ten termostat? Díky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.06.2019 10:56 Muž Tony2013 [228] – Upřesnění
Já to psal z důvodu toho že je spousty lidí co tento efekt neznaji a říkají že to nemůže mít žádný vliv. Ano adiabatické chlazeni funguje přesně na tomto principu odpařování. Úskalí tohoto chlazení je i ten zvýšený odpar . Ale kde je naprosto nevhodné jsou akvária kde jsou labirintky.proste jsem chtěl skeptikům jen osvětlit jak to funguje a jak toho docílit a vyzkoušet si to v praxi ( okno mokrá hadra). Samozřejmě je nejlepší chladit celou mistnost ( pohodlí naše a akvarek)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 48 49

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54742x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3519-chlazeni-akvaria?od=101