Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlazení akvária

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Chlazení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.06.2013 08:50 R Muž romant [27987]
A zkoušel někdo na tu flašku s ledem když je pod vodou(ve vodě) sáhnout? Kdo se přilepil? Jinak to důkladný očištění považuji za samozřejmost a mimochodem existují petky bez nalepených popisek, jsou jenom teplotně nataveny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 08:40 Muž NIKO [527] Re: geralt
Tohle může být důvod,proč někdo dává petflašku do sáčku.Dávám-li petflašku do akvária,tak nejsem líný,udělám si čas a očistím ji!!!Všechno jde.ano Ale jak vidím,není to kvůli "přilepení se" ryby k ní. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 08:20 Muž geralt [11] Re: NIKO
hlavným dôvodom sú rôzne lepidlá na etikety či iné sajrajty, ktoré by sa možno nepodarilo dokonale umyť pred vložením do akva... nechcem, aby sa mi to rozpúšťalo vnútri akvária ako experimentálne hnojivo :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 08:10 Muž NIKO [527] Re: jitkaS
Tohle není napadání,ale konstatování,že je to blbost ano Proč ji někdo dává do sáčku nemohu pochopit,chtělo by to vysvětlit,ať nezůstanu hloupý do konce života :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 08:05 jitkaS Re: LiborSprysl
Jsem ráda ,že se aspoň někdo směje. Já jsem z toho docela smutná. Nemám ani video jako důkaz a ani jsem neviděla všechny tři rybičky "přilepené" k pet. Pouze jak jsem psala ,jsem viděla jak kolem vyskakují nad hladinu a doráží na ni a jak jedna najednou těsne u pet stuhla , pak sebou cukla a začala padat ke dnu, pak sebou zase škubla a byla normální. Druhého dne tři mrtvé.Jelikož jsou všechny rybičky zdravé ,domnívám se, že to asi byl teplotní šok, přece jen led a 32C je rozdíl.
Tu poznámku o lepkavém ledu jsem mínila vlastnosti ledu všeobecně. Mě se na něj aspoň prsty lepí, když ho dávám do filtru a mimochodem pár spících přimrzlých kachen na ledu jsem už také na Laby viděla. V žádném případě pet s ledem nezavrhu a ani netvrdím, že není účinná, nebo dokonce nebezpečná. Naproti tomu i jiní se asi bojí přímého styku pet s rybičkami a dávají ji do sáčku či jiného zařízení. Takže nějaký důvod budou mít. ;-)Já se již poučila.Jen mě mrzí, že jsem napadána, že si snad vymýšlím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   23.06.2013 05:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: jitkaS
jitkaS napsala: Přece jenom dotyk ledu je lepkavý a někdy smrtelný. :-(

smich Ježíš to je blbina... smich Ve vodě...lepkavý...Už jste viděla ty přilepené kačky a jiné vodní ptáky, jak se lepí k ledu když mezi ním plavou? Mokří na něj skáčou...Suchý led v krabici se zmrzlinou je lepkavý...lepilo i zábradlí, či co to bylo, když ho kluci v Obecné škole olizovali...ale to je i pro mne ,absolutního neznalce fyziky, o úplně jiné fyzice, než je zmrzlá voda v petce a vložená do akvária... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 21:47 Žena toni [68] Re: jitkaS
to je s tim motorkem v mrazaku?...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 17:49 Muž NIKO [527] Re: jitkaS
No,já teď musim také chladit jedno akvárko(používám někdy i petflašku 1,5l),ale tohle se mi ještě nikdy nastalo a nikdy jsem o tom ani neslyšel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 17:33 jitkaS Re: Batlík
No jo u 50l nebo 30l by to asi použít nešlo. Já to mám ve stovce a filtr je pro 60l. Točení zatím nepozoruji,ale mám to zaplý jen tři dny a dnes je to již zase vypnuto. Je to taková nouzovka něco jako pet. Jen pro abnormální horka, kdy to nezvládá uchladit větráček.Snad to kytičkám vadit nebude, to by mě mrzelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 17:16 Muž Batlík [5] Re: jitkaS
Mno tam by zase mohlo v rostlinných akva vadit silné točení vody.. teda aspoň u menších nádrží.. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 16:46 jitkaS Re: geralt
Jo to mě potom taky napadlo. No chybama se člověk učí. ;-) Ovšem už to mám vyřešené jinak. Rybkám se studený proud líbí, teplota se dá i regulovat rychlostí proudu, nehrozí omrzliny a vzhled akva nehyzdí žádný plovoucí odpad.Jsem z toho nadšená hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 16:42 Muž Batlík [5] Re: geralt
já petku dával do koše na míru ze síťky co se dává do oken proti komárům, i když teď přez ty hice sem nedal ani jednou petku, ten 1 ventilátor z komplu to stíhal chladit krásně (a i ségra byla nalepená u výřezu v krycím skle kudy vedou káble a hadičky (foukal z akva vzduch cca 22°C :-D, docela pěkné na to že akva mělo 27,3°C a v místnosti něco kolem 32-37, jak kdy..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 15:47 Muž geralt [11] Re: jitkaS
ja zmrazenú pet-ku vkladám ešte do mikroténového sáčku... a zatiaľ žiadne straty samovražednou hibernáciou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 15:44 Muž DrChila [243]
nevim jak vy ale já už vyslel chlazení zadarmo za trošku fyzické námahy. Vedle baráku pramení studánka... vytéká zde 15°C dKH 3° pH 7,1 neonky žijou už přes 2 týdny v této vodě nejspíš jí nic není páč neonky jsou krásně vybarvené
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 14:25 jitkaS – Re: Designer
No to by bylo něco pro mé dva prcky a naši plovoucí podlahu. Asi by jsme brzy plavali všichni smich Ovšem nápad to je dobrý, až jednou budu dělat nové akva musím tam udělat vodopád. Určitě to bude hezčí než klimaticační jednotka smich :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 14:21 jitkaS Re: NIKO
To bych ti nepřála. V úterý jsem takhle přišla o tři Henglerky. Byly tak nadšené vloženou petkou (objem 0,7L), že se kolem ní neustále honily.Jedna narazila do lahve a jakoby se přilepila, ale hned byla v pohodě. Jenže následující ráno jsem vyndala tři již ožrané mrtvolky. Takže to připisuji buť teplotnímu šoku, nebo přímo nárazu do té petky.Přece jenom dotyk ledu je lepkavý a někdy smrtelný. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 09:44 Muž NIKO [527] Re: jitkaS
Zmražená Pet - dlouho nevydrží cca 1 hodinu a razborky na ni doráží a už se mi stalo, že i uhynuly omrzlinami(pošuci jedni).

To jsem ještě neslyšel a chtěl bych to vidět na vlastní oči ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 08:34 Muž DrChila [243] Re: Designer
no a jednou ročně se vždy celá stěna stou plísní seškrábne a vymaluje se:-D
A účinější by byl nějaký rozprašovač:-D akorád bys musel mít na zemi dlažbu a uprostřed kanálek na odtok:-D kdybys na to foukal větrákem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 08:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jitkaS
Asi by se dalo chladit i celou mistnost tak, ze se da do detske vanicky voda, vypumpuje cerpadylkem do nejake vysky, tam se z toho udela rozstrikem vodni stena a pres ni se fouka vetrakem. Klimatizace mistnosti za par kacek, ovsem jak dobra si nedokazu uplne predstavit :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.06.2013 08:04 jitkaS
Bohužel bydlím v nížině, v podkroví starého baráčku s jedinými okny a to střešními a ještě k tomu na jv. Ikdyž zatemním musím trochu větrat i přes den, jinak tu máme nedýchatelno a tak nám ve vedrech jako byly tento týden, vystoupá teplota hodně přes 30C. Asi díky efektu rozpálené střechy. V akva je situace též tragická a tak jsem přemýšlela a zkoušela a te´d bych se ráda podělila o zkušenosti. Zmražená Pet - dlouho nevydrží cca 1 hodinu a razborky na ni doráží a už se mi stalo, že i uhynuly omrzlinami(pošuci jedni). Větráček je fajn ,ale srazí teplotu tak o jeden až dva stupně, navíc zvyšuje vzdušnou vlhkost a v místnosti pak mám tropy. Tento rok jsem vyzkoušela něco jiného. Na okraj akva jsem dala nepoužívaný eheim liberty , místo filtrační náplně jsem dala termo kelímek(nahoře s víčkem s dírkou a dole jsem udělala ještě jednu dírku). Naplnila ledem a zapla. Výsledek byl vidět okamžitě. Led jsem měnila jen dvakrát za den( ráno a v poledne) teplota klesla na 28C a držela se. I když v místnosti bylo 36. Večer se vypnul se světly. Nejen že jsem rybičkám ochladila na přijatelnou teplotu a navíc jsem připravila zábavu pro ně i pro své děti. Hrozně je bavilo sledovat hejna rybiček ,jak serfujou a dovádí v chladivém proudu. Tak třeba to někomu pomůže jako mě.Hodně zdaru ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 00:14 amrtin Re: Designer
Suchý led?To by snad nějak přijatelně zrealizovat dalo,mě to připadá jako docela dobrej nápad ano Jen by to chtělo výrobník-určitě by se dal sehnat(třeba to,co se používalo na diskotékách...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 17:58 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Moucha
nazvi si to jak chceš , té elektronice je to jedno , každopádně mi to funguje už třetím rokem .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 17:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Moucha
Fotka k příspěvku Kdo si chce hrat, muze zkusit tohle. Omlouvam se za upravu, nacrtl a spocital jsem to v rychlosti.

Stoji to par kacek. A kdyby to chtelo zakmitavat a nebo to naopak melo moc velkou hysterezi, rezistor k nastaveni je tam zakreslen, staci jej zmenit.

EDIT: Pochopitelne se da misto 12V vetraku zapojit rele, kdyz levne, tak tohle:
www.gme.cz/…
a spinat tim cokoli jineho. Pak je ale MOSFET IRF3205 zbytecny a staci misto nej obycejny bipolarni tranzistor BC337.

Kdyby se Vam nekomu ta hystereze zdala moc velka, pocitam s nejakym dochlazovanim kdyz bude cidlo ve vzduchu, at to jeste chvili chladi kdyz teplota vzduchu klesne. Pokud by cidlo bylo ve vode, neuskodi tam ani vyrazne vyssi hodnota (popsana) a nebo lepe lze 1k (uplne dole ve schematu) snizit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 16:15 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: davidek75
spíš bych to označil za regulátor otáček.... podle popisu
a jestě jak velký je teplotní rozsah od roztočení do max otáček a nepoškozuje moturek když do něj jde napětí které jen tak tak nestačí k roztočení? (to huz je hypoteticky dotaz)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 16:06 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Moucha
minulý rok touto dobou jsem zde v tomto vláknu popsal triviální elektronické zařízení obsahující 3 součástky , které spínalo ventilátor . Stačí to tu prohledat .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:55 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
no i lihovej vodi... ten spinaci proud by mohl bejt minimalni.....



v podstate jadro problemu je vymyslet levnou spínací jednotku kde by se dalo regulovat kdy se to zapne a kdy vypne (při jaké teplotě), spinání by se delo pres relé (5V-230V, bud by spinalo vetraky, nebo cerpadlo)
s nejakým čidlem ať vodotěsným, nebo nevodotěsným (s prvkem dobře vodícím teplo a odolným akva vodě)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Moucha
Ta rtut uz je dnes trosku mimo. Da se to snadno udelat elektronicky a tak ke rtuti neni duvod. Ale drive se i takove systemy pouzivaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:35 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Mrazak
Za tyhle prachy bych to klidne provrtal a trubku tam soupnul, ze by?

www.datart.cz/…

Velikost se mi zda jeste snesitelna, vsechny rozmery do pul metru, to se jeste nekam narvat da, specialne u vetsich akvarek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:32 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
pak me napada jeste jina varianta... principilane trivialni, ale trosku narocnejsi na realizaci....
rtutovy teplomer se tremi kontakty....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
Ona mne napadla i metoda chlazeni suchym ledem, zaroven bych si tim mohl do akvarka dodavat CO2 (pac to neni nic jineho, nez zmrzly CO2. Ale ma to jeden dost neprijemny problem, nechci se doma zabit CO2 a v mensim kdo ma furt ten suchy led znovu a znovu obstaravat :) .

www.iceclean.eu/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kofejn
akorad ze lidi jsou tolerantnejsi v ketrym latkam nez akvarijni zivocichove.... takovy medeny trubky, nebo chrom....

stejne nechapu proc nejaky cenove prijatelny reseni se uz neprodava....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:16 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
treba by slo pouzit cidlo prilepeny teplovodivym lepidlem (takova ta samolepka co se s ni lepej chladice na pameti) na sklo akvarka, pripadne spojka z tepelne vodivyho matrose (ale odolnyho vuci akva vode) na hadici externiho filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:14 Muž kofejn [963] Re: Designer
To už by šlo rovnou použít chlazení na pívo :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Moucha
Ono by stacila i dlouha trubka v lednici nekolikrate stocena. Uz kdysi jsem koukal na male lednicky do auta (at se vejde nekam k akvarku, treba do stojanu), ze by to nebylo ani drahe. Ale bohuzel jsou vetsinou s peltierem, takze zadny zazrak. Ty lepsi (absorpcni) pak uz neco stoji, radove par tisic.

Cely filtr do lednice asi neni dobry napad s ohledem na nitrifikacni bakterie, ale vystup z filtru by sel, proto jsem dal palec, protoze cesta pres pouziti lednice je realna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.06.2013 15:11 amrtin Re: Moucha
Jo,tohle by bylo skvělý řešení,jenom by se tou úpravou ta lednička zničila(díry) a asi použít použít lednici do auta ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:07 Muž DrChila [243] Re: Moucha
co do ledničky do mrazáku:-D schválně za jak dlouho by to zamrazilo celý akvarium 720L:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 15:06 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Proc merit teplotu vody?
Jeste se bavime o chlazeni s Jirkou (Moucha) ve vzkazech a navedl mne tim rozhovorem na myslenku, nemit cidlo pro spinani vetraku ve vode akvaria ale mimo akvarium. Pokud se sepne ventilace kdyz teplota vzduchu vedle akvaria stoupne dejme tomu nad 28°C (nebo jak si zvolim), zacnu foukat driv, nez se voda staci ohrat, proste v predstihu. Tim mi ta teplota vody nemusi tolik vyrust, proste chladim s predstihem. A cidlo nemusim mit vodotesne a davat ho do akvarka, takze muze byt pohodlne na desce elektroniky (ale samozrejme tak, aby jej neco neohrivalo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.06.2013 15:01 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Miso
napadla me zajimava myslenka.... externi filtr zabudovat do lednicky....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:56 Muž Miso [470] Re: DrChila
bolo to asi myslene tak ze aj samotna premana skupenstva stoji energiu (z pevneho na kvapalne), tak ako to funguje pri ventilatoroch, menis kvapalinu na plyn, preto akva ochladiz aj pod izbovu teplotu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:54 Muž DrChila [243] Re: Designer
to neni zadarmo ale když vlítneš do obchodu vyloupíš jim mrazák kde to máš namražený hodíš do do akvaria a pak to dojdeš vrátit že už to nechceš rozmrzlí tak si to vezmou zpět:-D každopádně ochladit 720L ochladit není sranda. stačí se podívat na bazén jak dlouho se ochlazuje bratránci maj bazén cca 30m3 přes noc když ke konci léta teplota klesně o stupeň tak to je zázrak a v noci 17°C :-D v bazénu tak 26°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:53 Muž Miso [470] Re: Designer
neni, ale ako orientacne to sluzit moze, teda ze chladit tak velke akva ladom je nezmysel (toboz zeleninou :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.06.2013 14:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: DrChila
DrChila napsal: ...musela by mít -397°C

Nemohla, pod -273,15°C neexistuje :) . I kdyz v jednom sci-fi filmu meli venku -6000°C, takze pro filmare to neplati, maji vyjimku smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: DrChila
Bavime se o chlazeni odparem a tak jsem chtel jen podotknout, ze rozpusteni ledu take neni ohledne tepla zadarmo ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:45 Muž DrChila [243] Re: Designer
stim nás to na základce neučili:-D aspoň něco sem si z ní asi odnesl:-D ale takže sem to vždy počítal kolik vody mám ohřát abych tam měl 24°C vody v akvariu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:43 Muž DrChila [243] Re: Miso
no velké akvarium to je velká zásobárna tepla:) skoro kubík vody nemůžem chtít zázraky. skoro by tam bylo lepší vysipat celej mrazák:-D
kdyby jsi tam chtěl dát 10l zmrzlé vody musela by mít -397°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: DrChila
Lehko? Tak jo, hodim tam led, ten se rozpusti na vodu, kdepak mame v tom vzorci skupenske teplo? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:36 Muž Miso [470] Re: DrChila
v tom pripade by 10l zmrznutej vody na -20°C znizilo teplotu v 720l akva z 35°C na 33,26°C ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:30 Muž DrChila [243] Re: Miso
no u objemu vody to jde lehko spočítat. u mražený zelniny těžko:-D
Ale platí V1*C1+V2*C2=C3*V3
V=objem C teplota
3=celkový objem a výsledná teplota co chceme
teda myslim že byl tak ten vzorec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:27 Maja – chlazení akvária
Všem moc děkuji za reakce a rady. Už si s tím snad poradím a na polívku nedojde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 14:25 Muž Miso [470] Re: DrChila
nechce sa mi ale da sa to lahko spocitat aky objem by mal mat aby to pohlo s teplotou

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 48 49

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54742x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3519-chlazeni-akvaria?od=801