Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlazení akvária

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 32 Přejít na další stránku   1  
Chlazení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 19:19 Muž matlala [798] - RostlinyRe: JuraH.
tak to už jsem kdysi, kde si četl. Chlápek natáhl hadici z filtru a protáhl ji mrazákem či ledničkou a vyrovnával to topítkem. V lednici té hadice bylo víc a byla smotaná aby bylo v chladu víc vody. Měl externí filtr.
Používal tedy lednici do auta, sloužila dobře, jen ta spotřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 18:51 Muž JuraH. [5] – ...
pořád se tu bavíte o chlazení vzduchem, je pravda, že tady zmiňujete kvalitní trafa a větráčky za dobrou cenu ale mě by třeba zajímalo jestli není i jiný způsob chlazení než vzduch...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 13:24 Muž RadioactiWe [192] - Labyrintky
afinko napsal: Mas nato rozumne fyzikalne vysvetlenie preco by sa pri podtlaku malo lepsie odvadzat teplo ako pri pretlaku? RadioactiWe napsal: Na nete som sa ohladom chladenia PC dočítal že vždy je lepšie keď sa von ťahá viac vzduchu než tlačí von. Bližšie som to neskúmal X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.07.2011 13:11 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: afinko
cim vyce se teplota blizi teplote varu tim vic se odparuje.... jinak taky dochazi k vymene vice nasyceneho vzduchu za mene nasyceny cimz se taky zvysuje vypar, a pohyb vzduchu taky napomaha vyparu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 13:05 Muž afinko [27]
Moucha napsal: pri poklesu tlaku klesa teplota varu

Co to ma s tym spolocne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 11:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: afinko
pri poklesu tlaku klesa teplota varu..... ale v akvarijnich podminkach bych rekl ze je to zanedbatelny....
navic vetraky odsavaji vlhci vzduch od hladiny.....

ale stejne mam nainstalovany vetraky, aby foukaly chladnejsi a sussi vzduch pod kryci sklo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 10:58 Muž afinko [27]
RadioactiWe napsal: ak z PC skrine ťaháme viac vzduchu von, vzniká slabý podtlak ktorý pomáha odvádzať teplo.

Mas nato rozumne fyzikalne vysvetlenie preco by sa pri podtlaku malo lepsie odvadzat teplo ako pri pretlaku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.07.2011 19:33 Muž filipsi [1295]
RadioactiWe napsal: .. najúčinnejšie čo sa týka chaldenia, je spraviť z toho vzdušný tunel - objem vzduchu von = objem vzduchu dnu ..

No bez toho by to slo spatne, tak je to snad vzdycky, jinak by byl stejny problem jako s Cimrmahovym genialnim hornickym vytahem.
Aby to slo vsechno dobre (jinak budou vetracky vetsi cast sveho vykonu spotrebovavat na mixovani vzduchu, kdyz budou jen osazene na jinak tesnicim krytu), je treba aby balo v krytu i dostatek dalsich rozumne umistenych der, s celkovou velikosti vetsi, nez prumer vetracku. A pri cereni hladiny proudem sussiho vzduchu z vetracku se bude voda odparovat rychleji. Samozrejme existuji pripady (hlavne pri nedodrzeni dostatku dalsich vstupu vzduchu), kdy se bude jevit lepsi odsavat.
Kazdy si snadno muze spocitat, kolik vody z akva musi odparit aby teplota poklesla pod teplotu okoli o X stupnu. Ale nejdulezitejsi na tom je, jak pise RadekCX, ze to teplo, co je "odpadem" osvetleni, jde pryc a nezahriva akva nad teplotu okoli. Malokdo ma doma nad 30 (jen ja v podkrovi :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 17:29 Muž RadioactiWe [192] - Labyrintky
Čo som napísal ohladom chladenia PC bolo zdôvodnené tým, že ak z PC skrine ťaháme viac vzduchu von, vzniká slabý podtlak ktorý pomáha odvádzať teplo.
Keď sa podobne zamýšlam nad chladením odparom, asi by bolo tiež lepšie dať vetráky ťahať vzduch von - teoreticky by sa tým malo pomôcť odparu a lepšiemu odvádzaniu pary. V opačnom prípade by vnútri vznikal pretlak, čo by podla môjho názoru príliš nepomáhalo ani odparu, ani odvádzaniu vzniknutej vodenej pary. A čo sa mi javí ako absolútne najúčinnejšie čo sa týka chaldenia, je spraviť z toho vzdušný tunel - objem vzduchu von = objem vzduchu dnu :) Čo by na to ale povedali práve spomenuté labyrintky po pravde neviem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 14:54 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: RadekCX
no v kanclu by bylo taky mensi teplo, nebyt v centru praglu, okna k vychodojihovychodu, 5lidi + 5 vykonych compu + vypocetni masina s raid polem (i ta opevovana i7 dokaze pri zatezi vyhnat teplotu k bodu varu)


a taky diky sussimu vzduchu se mi lip dari srazet teplotu odparovanim, zarivky mam zaveseny nad akvarky s krycimi skly, takze kolem nich muze proudit vzduch
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 14:25 Muž RadekCX [219] Re: Moucha
problem je jedinej - ze chladic ofukovanej vetrakem zachovava nejakej tepelnej spad - tedy napr. topim vykonem 50W a teplota mistnosti je napriklad 24st chladic se ustali na teplote o 10st vyssi tedy ma 34st - velmi zjednodusene pro tyto teploty plati, ze kdyz se bude zvysovat teplota v mistnosti tak stejne poleze i teplota na chladici - pokud tedy bude v mistnosti 35 tak na chladici bude 45st a bude chladit onech 50W tepelneho vykonu

pokud bude v mistnosti teple 35st akvarium tak proste jej nelze ochladit pod tuto teplotu jinak nez odparem vody

osobne si spis myslim, ze situace je naprosto jina (nejedna se o nejake chlazeni - odebirani tepla) - ty vetraky co montujete neochlazuji ani tak samotne akvarium (meli byste v pokoji pekne pareniste), ale zabranuji predavani tepla ze svetel do vody - teply vzduch ktere produkuji svetla.
Je treba si uvedomit, v pripade 100W zarivek sviti/topi do vody jen cca 25W (a z tech se nepremeni na teplo vsechno), zbylych 75W jde na ohrivani vzduchu pod krytem a krytu. Pokud zabranite tomuto teplemu vzduchu styku s hladinou - treba tim ze ho odfouknete - tak zabranite i ohrivani akvaria. Tipuji ze vetsi problem budou mit ti co nemaji kryci skla - kryci sklo totiz ten teplej vzduch nepusti k hladine a maji kryt ze spatne vodiveho materialu (drevo, plast).
Svitim do 129l akaria 63W zarivek a i v nejvetsim horku nemam vic nez 27st. Mam ale kryci sklo a hlinikovej kryt, kterej teplo vyzaruje mimo prostor krytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 14:01 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: RadekCX
principialne je to jasny jak facka.... vo tom zadna... jen jsem chtel naznacit ze oproti uchlazeni beznyho PC je o neco narocnejsi uchladit bezny akva (pocitam nad 100L a teploty v mistnosti nad 35°C)
stejne nic moc novyho nevymyslime...a jako i dalsi temata je tohle rozebrano do podrobna jiz nekolikrat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 13:53 Muž RadekCX [219] Re: Moucha
to jsou teda moudra...proboha fyzika place

proc do toho tahas t.kapacitu vody!!! zalezi jen na jednom - jaky je chladici vykon a jaky je tepelny vykon chlazeneho predmetu - pokud bude chladici vetsi bude teplota klesat, pokud bude tepelny vyssi bude teplota stoupat - smytec nic vic v tom neni treba hledat

chlazeni se vzdy navrhuje pokud to lze tak aby melo vyssi chladici vykon nez je potreba a provadi se regulace - idelane treba PID regulatorem

tepelna kapacita ovlivni jen rychlost ohrivani a chladnuti a ono kdyz neco pomalu chladne tak stejne tak se to i pomalu ohriva!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 13:05 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: afinko
a taky zchladit PC o jeden stupen je vetsinou jednodusi nez zchladit akva o jeden stupen.... jsou rozdilne merne tepelne kapacity, voda ji ma hodne velkou... cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 09:08 Muž afinko [27] Re: Dejmon
V PC ochladzujes chladic tym, ze chladnejsi vzduch ktory prudi ventilator odobera teplo (energiu) z teplejsieho chladica.
V akvariu to z casti funguje rovnako, ale k ochladzovaniu prispieva este jeden fyzikalny jav, ktory v PC nefunguje:
Odparovanim vody sa spotrebuvava energia (teplo) a preto sa kvapalina odparovanim ochladzuje, tento jav sa nazyva "Evaporation" (vyparovanie) a je popisany napr. tu:
en.wikipedia.org/…
Z tohto textu je pre nas pripad zajimavy tento uryvok:
Since the kinetic energy of a molecule is proportional to its temperature, evaporation proceeds more quickly at higher temperatures. As the faster-moving molecules escape, the remaining molecules have lower average kinetic energy, and the temperature of the liquid, thus, decreases.

Viac krat som sa zamyslal nad tym ci je lepsie vzduch do akvaria vhanat, alebo ho odsavat, aby bolo chladenie co najucinnejsie. Ziadne rozumne fyzikalne vysvetlenie ma nenapadlo. Mate niekto rozumne vysvetlenie preco by malo byt vhananie/vyhananie efektivnejsie z pohladu chladenia?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -5   12.07.2011 22:07 Muž Dejmon [64] Re: filipsi
Cože? Jak může být chlazení PC něco jiného než chlazení AQ. Teplo jako teplo, které se odvádí z určitého bodu či místa, samozřejmě pomocí odparu jak píšeš, ale už je jedno, zda vzduch do AQ tlačíš a někde utíká ven, či ho taháš ven a někudy se ti tam tlačí. Fyzika je hold fyzika ;-). A jak píše Keltoman, záleží na konkrétních podmínkách!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 21:58 Muž sirPavol [6]
Chvala Bohu, ja sa sťažovať nemôžem. Svietim 4x54w a teplota nejde nad 26... Ale nech Vam to všetkym chladí :) Držte sa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 21:55 Muž filipsi [1295]
Keltoman napsal: Záleží asi na konkrétních podmínkách...

Asi tedy akva nema dost dalsich moznych vstupu (pri obraceni vystupu) vzduchu, krome vetracku. To je jedina konkretni podminka, ktera by se mohla uplatnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 21:48 Keltoman Re: filipsi
Záleží asi na konkrétních podmínkách. Dovnitř jsem foukal asi 2 týdny, po obrácení - tedy při odsávání dosahuji lepších výsledků co se teploty týče. A navíc do akva nenasávám prach... Ale jak jsem již viděl na jiných fórech, názory na směr větráčku versus akvárium se dost liší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 20:14 Muž filipsi [1295] Re: Linduš
Osobne myslim, ze je jim to jedno. Vetry foukaji i ve vietnamu atd. Co by mohl byt problem, je rozbijeni hnizd. Ale u toho zase bude skoro jedno, jestli taham nebo foukam. Pritom bude lepe vypnout.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 19:59 Žena Linduš [166] Re: filipsi
napadly mě labyrintky, tam je asi lepší ven, než foukat na hladinu, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 19:48 Muž filipsi [1295] Re: RadioactiWe
Chlazeni PC je neco zcela jineho. Tam odvadis vznikle teplo, pri chlazeni akva ho chladis s pouzitim energie odparu vody. Tim ho muzes ochladit i POD teplotu okoli. A tam je lepe, kdyz na hladinu vody foukas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 19:45 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: filipsi
Na nete som sa ohladom chladenia PC dočítal že vždy je lepšie keď sa von ťahá viac vzduchu než tlačí von.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 19:44 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: Keltoman
Presne po tomto chladiči som poškulal, hlavne kvoli jeho geniálnemu uchyteniu a prietoku palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 19:27 Muž filipsi [1295] Re: Keltoman
Pokud ho umistis tak, ez do akva bude foukat, bude efekt jeste o chlup lepsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 13:13 Keltoman – Větráček Arctic F8 Pro
Dobrou zkušenost jsem udělal s novým větráčkem do PC typu Arctic F8 Pro: www.soural.cz/… (koupil jsem ho za pouhých 94 Kč, švýcarský výrobek). Je zcela bezhlučný (má fluidní ložiska). Napájím ze zdroje 12 V a spínám automaticky zároveň s osvětlením. Větráček je umístěn tak, že vzduch z akvária odsává. Při současných parnech se teplota vody pohybuje okolo 24-25 st. Celsia. Krevetky jsou maximálně spokojené :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 08:08 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Moucha
jo jeste to mereni... napeti na vetraccich cca 4,6V, napeti na vystupu termostatu cca 14,4 V
takze vsecko v pohode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 07:59 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: JuraS
a co nejaka izolace, aby ti to nevychladalo???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 07:33 JuraS
co já bych dal za "přehřívané" akva..nejlépe to třecí a pro prcky..i když i to hlavní...večer dohřívat na 28c něco stojí a přes den mi to sotva udrží světla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.06.2011 20:17 Muž davidek75 [163] - Živorodky"termostat"
já si dal k větráčku "termostat" sestavený z tranzistoru,trimru a termistoru . Kdyby někdo chtěl můžu mu poslat schéma s návrhem tištáku. Celá sestava vyjde na pár korun. Výhodou toho zapojení je že ventilátor nemá jen dva stavy ( zap/vyp ) ale má otáčky podle toho jaká je pod krytem teplota .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 20:00 Muž jajaapaja [174] Re: tomas3000
I já si vyrobyl větrání z větráčku na PC a termostatu na boiler.A řeknu vám že to funguje perfektně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 12:05 Marek Re: Moucha
Jj, mám to teď jen na 6V, to udržuje stálou teplotu vody 24 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 18:49 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Marek
tak kdyz tak to dej jeste na min voltu... ja obcas provozuju dva 12V 120*120mm PC vetraky na stary nabijecce od SonyEriksonu K700i (cca 4,5V) a vsecko v pohode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 15:57 Marek Re: RadekCX
Máš pravdu, zapojil jsem oba větráky na 9V, vše bez problému. Jen to trafo je tak vřelé, že mám pocit, že snad shoří. Jinak díky za odpovědi všem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 15:55 Marek Re: NHKG
Díky moc za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 14:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
pokud je napajeni jentaktak (trosku podmenzovany) tak bejvaj problemy s roztocenim, ale kdyz to mam 2+2+2 tak nejni problem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 13:31 Muž kortezhugo [983] Re: Moucha
jj
...riadenie DC motorov je jednoducha a zaujimava zalezitost :-)
tam sa clovek moze vyzabavat
da sa to riadit napr.aj pulzne trebars z 555-kou

a komu ide o co najnizsiu spotrebu? tak to ide riadit aj "priamo" -triakom primar trafa

...proste je spusta rieseni ako "roztocit vrtulu" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 10:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
Tak jsem prave nainstaloval termostatickej vypinac
napajeni (od stareho modemu asus): Amigo AM-121200AV
vystup: 12V 1200mA 14,4VA stridavy proud

elektronika netusim delal mi to kamos asi diodovej mustek + komparator, cidlo je termistor, spinaci teplota je regulovana promennym odporem
neco jako www.elektronikacz.borec.cz/…
budu muset z kamose vytahnout schema, zabudoval to do kindervajicka
kalibrovany je to na
spusteni 26,2°C
vypnuti 25,2°C

vetraky 6x SUNON 40x40x10mm, 5 V/205 mA, EB40100S2-999 cena 54kc/ks (www.GME.cz)
jsou spojeny do serie po trech paralelne spojenych parech (2+2+2), protoze elektronika dava o neco vic nez 12V (budu to muset premerit), kazdopadne vetraky jedou na plnej vykon
4 ma na velkym akva a dva mi chladej minicko vedle

cidlo reaguje dost rychle

kdyz jsem to zapojil 2+2+1(12V/0,23A PC vetrak), tak nektery ty maly vetraky mely obcas problem se roztočit, kdyz jsem do nich stril tak se rozjely
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 09:01 Muž kortezhugo [983]
...ak mozem poradit?
tak dost slusne su napr. MWS895GS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 09:00 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: RadekCX
tak jsem se zvedl a podival se na trafo. Mám to nastavené dokonce jen na 4.5V a přímo na trafu je malá tabulka kde je uveden max. proud pro každé napětí. Pro 4.5 V je zde 190 mA. Bohužel nevím kolik mA berou ty velké PC větráky. Standardně jsou na 12V.

U mě to funguje, nic nehoří a elektortechnika je mi fuk, znám lepší zábavu :-D

P.S.: kdyby to zahořelo koupím nové silnější trafíčko za 150 korun :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 07:50 Muž RadekCX [219]
Maximalni vykon na sekundardni strane je 3.6VA tzn. pri 12V je to 3.6/12 coz je presne 0.3A (300mA). Jelikoz je to zrejme trafo s odbockama tak je cele sekundarni vinuti vinute jednim dratem, ktery je dimenzovan na 300mA. Tzn. na nizsich napeti neplati napriklad pri nastavenych 6V ze muzu taha proud 3.6VA/6V tedy 0.6A protoze by ten drat v trafu shorel. Proto se uvadi jak maximalni vykon tak maximalni proud. Tolik mala elektrovsuvka.

Takze at kolega nastavi 12V a pripoji oba vetraky (bacha na polaritu).

P.S. Vsimete si ze to trafo bere ze site skoro 9W a dava pouze 3.6W - tzn. ze cca 60% veskere energie jde na topeni :-D (kolega nam pak jiste potvrdi, ze to trafo hreje jak kaminka - cinan zase setril na plechu a medi)


NHKG napsal: Takže větráčky potřebují 12V, což trafo umí. Mají odběr 0,08A a 0,15A což dělá dohromady 0,23A. Plně nechápu kolik dá maximálně trafo při 12V, ale asi to bude těch 300mA = 0,3A takže utáhne oba větráčky najednou. Nemusíš se bát a klidně to zapoj.
Shořet to může jedině, když to blbě zapojíš nebo se ti dostane někam vody kam by neměla a podobně ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 17:38 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Marek
Neboj se toho, bude ti to fungovat. Mám stejný trafo jako ty a na něm dva velký větráky. Už delší dobu bez problémů. Připojil jsem to na spínací hodiny ke světlu. Na 12V to stejně nepustíš, protože to dělá zbytečně rámus a pro účely chlazení stačí pomalý chod, kterého docílíš tím, že nastavíš trafo na nižší voltáž. Já to mám tuším asi na 6 voltů a nic není slyšet a i v horkých dnech mám stabilní teplotu kolem 25ti stupňů. Taky se mi hodně osvědčil kryt akvária z hliníkovejch desek - ty sice nejsou levné, ale krásně vedou teplo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 15:35 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Marek
Takže větráčky potřebují 12V, což trafo umí. Mají odběr 0,08A a 0,15A což dělá dohromady 0,23A. Plně nechápu kolik dá maximálně trafo při 12V, ale asi to bude těch 300mA = 0,3A takže utáhne oba větráčky najednou. Nemusíš se bát a klidně to zapoj.
Shořet to může jedině, když to blbě zapojíš nebo se ti dostane někam vody kam by neměla a podobně ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 14:55 Marek – Chlazení
Prosím o radu ještě někoho, kdo tomu rozumí. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 14:01 Marek Re: Miras
Díky, a myslíš, že se nemůže nic stát po technické stránce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 13:58 Muž Miras [111] Re: Marek
klidně bych na to trafo dal oba, mám to podobně, ale myslím, že ten větší bude stačit, něco to ochladí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2011 13:39 Marek – Chlazení
Zdravím. Potřebuji chladit své 60litrové akva, je v něm 29 stupňů. Mám doma dva staré větráky z PC. Jeden malý, jen na něm napsáno 12V, 0,08 A, 0,96 W. Pak jeden velký, je na něm napsáno 12V, 0,15 A. Doma mám adaptér, na kterém mohu přepínat 0; 3; 4,5; 6; 7,5; 9 a 12V napětí. Dále je na adaptéru napsáno:
PRI: 230~50Hz 8,7 W
300mA 3,6VA (max)
Je to napsáno přesně tak, jak jsem napsal. Potřebuji vědět, jestli můžu tento adaptér na některý z těch větráků použít. Zkoušel jsem to a fungují oba, ale nevím, jestli nehrozí, že třeba některý z nich shoří. Nejsem elektrikář, tak prosím o radu někoho, kdo tomu rozumí. Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 08:56 Muž tomas3000 [15] Re: Moucha
jj, no já doufám, že mi jeden větrák na 112L akvárko bude stačit...je od procesoru zvlášť dokupovanej cooper silence, tak snad to kdyžtak srazi aspoň o dva stupně. No, taky to budu dávat na spínací hodiny a bude to nastavené podle potřeby aby si i trafo odpočinulo, tak třeba 2 hodiny poběží, hodinu pauza a tak dokola. Pokud by třeba chladil až moc, tak mám v akva topítko, to si myslím udělá stejnou službu jako termo čidlo ikdyž bude větrák běžet a stále ochlazovat vodu, tak to topítko bude součastně vyrovnávat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 07:05 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: tomas3000
no ja mam sadu 40x40mm vetracku, zatim to mam na spinaci hodiny co spinaj i svetlo, ale jiz v brzky dobe mi kamos doda temostatickej spinac

chladim s prestavkama huz asi mesic....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 18:15 gringo Re: tomas3000
Taky mám udělaný větráček na větší pohyb vzduchu nad hladinou. V mé prezentaci, ve složce "ventilátor chlazení", mám fotky. Větráček stojí na skle, kde je otvor pro krmení.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [32] ...... 48 49

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 54742x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3519-chlazeni-akvaria?od=1551