Jaká je to řasa?
Starší reakce
Prosim o radu vyskytla se mi v akvariu asi naka rasa nevite co to je?a jak se toho zbavit?diky moc za radu
Starší reakce
0 09.12.2011 21:55 voki [17] Vygooglil jsem si, že by to mohla být a řasa typu Staghorn (
rostlinna-akvaria.cz/…). Myslím, že mám celkem hodně světla, a CO2 nehnojím vůbec. Co myslíte?..
Sto pro ruducha jak říká Johan. Nedávno jsem ji měl taky..
Ano souhlasím s Johanem. A určitě i ostatní. Jedná se o ruduchu - ale druh konkrétní nevím. Zelená ruducha?
... nebo ještě červená řasa - ruducha...
Sice na to moc nevidím, ale je to ruducha. (asi jelení paroh - ale ta malá forma co se nazývá vousatá řasa)
Caute, nevíte, co je tohle za řasu??? Mam ji na echinodoru (obrázek) Anubiasu nana, rozjela se i na kameni a chytá se i na další rostliny. Mohli by jste mi když tak poradit jak sní zatočit??? Mám 2 ancistrusy a ampularku, moc se do toho nemají. Potom 3x zivorodky a 4x neonky. PH je 7,5 a voda je bohužel hodně tvrdá. Fe je takřka na nule, hnojím Bivojem od rateje. Momentálně jsou v AQ 2 koule. Svítím žárovkama 18W a 23W 6.45-11.00 15.45-22.00.. Díky
Starší reakce
ja nevim, ale vice hnojit v takovem akva je mozna cesta do pekel. Podle fotky tam je pro tolik rostlinek dost rybek a min svetla. Podle logiky hodne svetla musi byt dost zivin, malo svetla staci min zivin. Takovy navod od horace. Nespotrebovane ziviny prave prevezmou rasy. No jsem zacatecnik, ale toho jsem si uz uzil. Mozna by nebylo od veci zjistit hodnoty vstupni vody.
Ja totiz taky resil problemy a snad uz doresil. Reagoval jsem logicky podle obecnych doporuceni, ale po zjisteni vtupni vody jsem spis posiloval ten efekt co mi vznikal.
Treba mate ve vode nedostatek nejakeho prvku, nebo vam nadbytek jineho blokuje prijem. Proto se muze zdat, ze se rostliny pri hnojeni rozjedou. Doda se chybejici prvek, ale ostatni se muzou kumulovat. Nebo rostly pekne pri hnojeni, ale pak nastal nadbytek neceho co blokuje prijem a proto tak zmena. Vysvetleni muze byt hodne.
Zkuste přesvědčit Zordixe, ať udělá to, co doporučujete - ať začne víc hnojit. (A jinak ať si nedělá hlavu.) Rád se za pár týdnů podívám na výsledek.
Pokud nepamatujete, tak to už bude asi hodně dávno. Spíš než přisvědcování lampičkou bych se přiklonil za výměnu za nějakou obyčejnou zářivku.
To opravdu nevím, kdy jsem ji kupoval. Narážíte asi na snížení intenzity že? Zkusím přisvěcovat lampičkou.
No já nevím. S 0,15 W/l se opravdu čarovat nedá ... snad jedině sehnat na světlo nenáročné rostliny, ale to tvůj problém nevyřeší.
tipuju, že jste tu zářivku měnil tak před jeden a půl rokem?
No hlavně to chce přidat rostliny. Těchto pár chudinek to nespasí.
Je na té trubici ještě něco napsáno? Třeba aquaglo apod.? Jak často a kolik měníte vody?
0 30.11.2011 13:37 formik –
Re: Sid půl roku jsem přidával hnojivo do akva, které mělo osvětlení 0W, slovy nula W. Znamená to snad, že tam byla tma? Dokonce přežil i eleocharis...
Jistě, svítit se dá různě. Na fotce jde světlo ze všech stran, to není zanedbatelné. Nicméně, nemám potřebu tady kohokoliv přesvědčovat. Napsal jsem pouze logický názor, který vycházel přímo z pozorování majitele a s konstatováním, že je jednodužší zkusit přidat hnojení než hned investovat do předělání osvětlení. Víc nemám co bych k tomu dodal.
30W na tak velké akva není nic moc, co říkáte?
(2x 15W trubicemi svítím do 26 l nádržky!
) A do takto osvětleného a na rostliny "slabého" akva byste doporučil přidat na hnojení?!
(Dejte spíš na zkušenost, než na zahraniční weby.)
A kolika W zářivek na to akvárko svítíte? Nebyla by celková fotka onoho akvárka?
Díky, znám. Osobně čerpám spíše ze zahraničních webů...
No a já zase vycházím spíš ze zkušeností. Vlastních.
0 29.11.2011 20:57 formik –
Re: Sid Vycházím z pozorování "Když jsem to úplně vysadil, kytky vypadaly hůře." Zas tak moc odvážné to nebylo
Navíc se to snáze mění než osvětlení...
Velmi odvážné doporučení, když toho o akva moc nevíte...
Takto rostliny vypadají pod nedostatečným osvětlením ve spojitosti s...
hnojit "tak lehce" je málo, zkuste přidat
Přesně tak. Trochu se rozepiš. Mě pomohlo narvat akvárium stonkovkami a hnojit PMDD + CO2.
Zapomněl ste na to nejdůležitější. Jak je akvárium velké a jak osvícené.. a pořád hnojíte?
Možná to půjde do encyklopedie
EDIT: nejdůležitější- 120 l, občas tam dám PMDD (tak lehce). Když jsem to úplně vysadil, kytky vypadaly hůře.
Zdravím. Už asi půl roku zápasím s nějakou "červenou" řasou. Podělal jsem si to sám- nejdříve vzduchování a 8h svícení slabým světlem. Pak hnojení. Ph okolo 8!
Před dvěma měsíci jsem přišel k rozumu a odpojil vzduchování, prodloužil osvětlení na 10h a napojil CO2. Na rostlinách byla vidět veliká změna. Ph jsem snížil na 7,4, občas i 6,9 když to pořádně ohulím. Ale té pokrývky se nemůžu zbavit. Vyměňoval jsem i vodu, protrhával olezlé listy. Jakmile vyrostou nové, hned se na ně uchytí. Na pomalu roustoucích jsou pořád.
Napadá někoho, co bych mohl ještě zkusit?
Nevím, jak vložit více fotek, bude tedy více příspěvků.
Starší reakce
díky moc
Starší reakce
Jinak ty skvrny, jak jsi psal v tom prvotním dotazu, to vypadá na rozsivky. K osazenstvu akva se vyjadřovat nebudu, za to už Ti hlava byla umyta.
Pravdu máte všichni, leč nechce se mi je vyhazovat ty rybky a rostliny přidám zítra. Každopádně díky za rady.
Na tuto osádku koupit větší akvárium s filtrem a máš po problému se skvrnami. Tohle opravdu ve 20 litrech bez filtru a rostlin (při minimálním svícení těžko porostou)nemůže fungovat. Většina tebou uvedených ryb (i plžů) prostě vyžaduje větší akvárium. Do 20 l bez filtu tak možná krevetky a vybrat odolnější kytky.
Špatně je především ta sestava obyvatel, takže nějaké skvrny jsou to poslední, co by vás mělo trápit!
tak to jsem nezkusil...trubka jsem. Stejně mi spíš šlo o to, aby se už nedělaly ty skvrny, bo to znamená, že je tam něco špatně. Každopádně díky
0 30.10.2011 20:19 Přemek – Oranžové skvrny
Zdravím, nevíte někdo, jak se zbavit oranžových a rezatých skvrn na skle? Nejdou sundat ani magnetickou škrabkou. Nikdy předtím jsem se s tím nesetkal. Mám cca 20 litrové akvárium. Žádný filtr, topení ani vzduchování. Svítím tak 6-7hod. denně. Obsazení: Betta, pár Black Moll, Plata korálová a Ancistrus. Z rostlyn Echinodorus Leopard, nějaká Cryptocorina a Lemna minor. Pak ještě dva šneci: Ampulárka a Neritina. Rostlyn bylo více, ale musel jsem vyhodit, nedařilo se jim. Chystám se koupit jiné, aby jich bylo v akva dostatek. Předem dík za rady.
Starší reakce
Tak ještě jednou děkuju za rady.Růžkatec i doušku mam namnožený do zásoby ve váze takže je tam můžu hned dát.
Hygrophila spec. (polysperma, difformis, corymbosa)
Všechny druhy plovoucí na hladině (jen pozor na okřehek, to je strašnej mor)
Heterantera Zosterifolia dokáže taky rychle růst pokud se jí daří, je ale o něco náročnější na světlo a živiny...
Např. Růžkatec+Douška. Tyto rostou opravdu rychle.
Díky všem za rady,šneky jsemm myslel spíš jako pomocníky než jako saamotné řešení,vzhledem k tomu jak rychle se řasa objevila je mi jasný že samotní šneci by jí nezvládli. Ten řasobijec byl spíš takový nápor zoufalství. Od začátku jsem si myslel že je to nadbytkem živin,ale nebyl jsem si jistej jak je účině snížit aby to neublížilo rostlinám. Nikdy jsemnehnojil ale platy zřejmě vykonaly své. Můžu se ještě zeptat na nějaký konkrétní nenáročný stonkovky?
Přidat reakci
1 ...... [90] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x