Jaká je to řasa?
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak se ruduchy DĚLÍ (nikoli nazývají) na černé štětičkové (takové ty hustší, ale kratší) a ty vousaté (delší, ale řidší - jelení paroh)?
Doufám, že teď už to chápu správně...
To acik: ruduchu jsem tedy identifikoval správně, tak návrh kompromisu, zajdem do toho sklepa oba a dáme si tam pivko...
to Urtman: připrav si pořádnou flexu,ať to urychlíš ten sešup... Johan díky za upřesnění
Tak tak, počkáme na ostatní...
Jsem zvědav, kdo z nás skončí ve sklepě (já to mám ale jenom patro)...
To je tak, když se pletou akvaristické pojmy, nově anglické názvy, české pojmenování a třeba i latina..
Jinak na obrázku je jelení paroh - patří mezi ruduchy - je to konkrétně rod Compsopogon. Jako černá štětičkovitá řasa - také patří mezi ruduchy je označován rod Chantransia (přibližně). Více třeba zde:
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu štětičková to prostě není,ať se o tři patra propadnu dolů
EDIT: ruducha je asi rod ne?
zkušenější ať to rozlousknou
Asi se pleteš, ale chvilku si mě znejistěl...
Mrkni na příspěvek Romana, píše "vypadá to na ruduchu, tzv. jelení paroh"
a teď si mi sám poslal odkaz - štětičková: jak se zbavit ruduchy...
Edit: stále tvrdím: štětičková=ruducha=jelení paroh
Prosím i ostatní, pletu se??
Já teda žiju v tom, že je to to samé... Černá štětičková=ruducha=jelení paroh...
Pletu se?
jako naprostý začátečník můžu říct,že to štětičková není
přikláním se k jelenímu parohu a nebo k jiné vláknité potvoře
Jeleni paroh, celkem narocny na svetlo, uber svetlo a odejde.
Černá štětičková (ruducha)... Máš jí v tak malé míře, že bych to asi ani neřešil. Maximálně nasměruj vývod filtru trochu jinam...
Vypadá to na ruduchu, tzv. jelení paroh.
0 15.12.2013 19:52 Těhňajs nevíte prosím někdo co to je za řasu, a jak se ji zbavit?
Moc děkuji, CO2 už dávám dohromady a v pondělí by melo být hotovo,hnojivo již také podávám.Moc děkuji za odpověď.
Ano, ten je akorat, kdyz tim prozenes 200 az 300l/h, proste 2x az 3x Tve akvarko za hodinu. A jeste pohlidat, aby se totalne nezadelal organickym odpadem, protoze pak nastoupi stetka (tu uz mas) a jako prvni v tom pripade u mne narostla primo na tom filtru, dal jsem ji dojit nenechal.
mam tam vetší molitan,10x10x20,bude to stačít
Ve 128l akvariu filtr "FAN-1 plus" (dle Tve prezentace)? No to se nediv, bud mas problemu vic, nebo jeste prijdou, nebo menis vodu jak sileny, protoze ten filtr je k nicemu obecne, ne tak jeste pro takhle velke akvarium. Ponechanim hlavy jako cerpadla a doplnenim o slusne velky biomolitan se ale pouzitelnym stat muze.
0 14.12.2013 15:02 pavel369 ješte jedno foto
0 14.12.2013 14:59 pavel369 Muže mi někdo říci co je to za řasu.
Vlaknita rasa, moc svetla a k nemu nedostatek zivin, vcetne CO2. Odstran ji jak muzes, a pak si vyber, jak chces akvarium provozovat. Bud s malo svetlem a pak muzes jen minimalne hnojit a CO2 pridavat nepotrebujes, vymeny vody mene caste (proste jak za starych casu), nebo s vice svetlem a pak Te slusnejsi hnojeni, pridavani CO2 a caste vymeny vody neminou.
Provozovat to nekde na pul cesty je asi to nejhorsi, co se da z hlediska udrzby delat (vlastni zkusenost). Vznikaji neustale problemy s rasou, rostliny rostou jak co, casto nic moc, ale prace s tim je vic, nez bys mel akvarium nastavene na co nejvetsi prirustky rostlin.
Pokud nekdo nechce kolem akvaria behat, proste ho to nebavi tak jako treba mne, chce to vyladit svetlo na dostatecne minimum a smirit se s tim, ze ohledne rostlin nepujde vsechno.
Akvarium, kde je rust limitovan cimkoli jinym nez svetlem, si vzdycky o problem koleduje. A muze se Ti osvetleni zdat klidne slabsi, nekdy i to muze byt vic nez to chce ke vsemu ostatnimu.
Zdravím, mohl by mi někdo poradit jaká je to řasa? Jednou ráno jsem ji objevil na rostilně a večer už ji bylo v akvárium plno. Nepřekrmuji,Vodu měním jednou týdně cca 50l.Děkuji
Starší reakce
Cladophora, pravděpodobně
A co je to za řasu nevíte?
Tohle by měly požrat krevetky a nebo šneci(neritina,clithon).
0 06.12.2013 20:27 Těhňajs Ví prosím někdo co je to za řasu, a jak se jí zbavit?
Za normálních okolností, bych poradil čím to je a poskytl přesné a definitivní řešení...
...ale zrovna se mi rozbila věštecká koule...
Určitě jsi pochopil... Sranda...
Teď vážně,
je zapotřebí více info... Jak ti funguje filtrace, jak často krmíš, jak měníš vodu, aktuální osadníci, kde se nejvíce řasa tvoří a tak dále...
Nasyp sem co nejvíce informací, ať ta koule není potřeba.
PS.: fotka té řasy také není od věci...
Zdravim, hodne listu na kytkch mi zhnedlo a na jedne rostline se objevila hneda rasa nebo co to je jak se toho muzu zbavit?
Starší reakce
ja měl na klackách v akva plíseň cca 2 měsíce, tedy měsíc při máčení a pak měsíc v akváriu, myslím že se toho nemusíš bát, zmizí to časem samo, nebo tomu pomůžou šneci/krevetky i některé ryby si občas zobnou. Ze začátku jsem to pořád odstraňoval, ale moc to nepomáhalo nechal jsem to a vyřešilo se to samo.
Ja som mal v akva plesen aj modru, fialovu, cervenu a dokonca aj nieco oranZove.
Ja zase videl nejaky cas po zalozeni akvarka Zizalici, a to jsem to zakladal svym "sterilnim zpusobem", kde ona se vzala...? Divit se umime asi kazdy, ona si priroda cestu najit umi
.
Já vím, jenomže fialovou plíseň(řasu) vidím poprvé. Už jsem o tom někde četl, ale zaboha jsem to nemohl najít.
Po zalozeni akvarka nesmis koukat na kdejakou blbost. Vzdyt to tady ctes vsude mozne, bile a zelene zakaly, nastup hnedych ras, plisne... deje se tam proste moc veci, vsechno to pracuje, hromadi se cpavek, pote NO2, pak cpavek i NO2 zmizi a naroste NO3, muzes cekat spoustu veci a vetsina tech beznych sama odezni, dobre zalozene akvarko za cas sedne, jen je otazka casu za jak dlouho ktere.
Je to plíseň která časem zmizí.
0 30.11.2013 18:00 Aforte [570] Zdravím,
před pár dny jsem založil akvárium. Kořen jsem vzal již použítý z akvária. Z ničeho nic se mi objevila fialová řasa viz. foto. Dokáže někdo přijít na to, proč se tu objevila a jak jí zničit?
Starší reakce
Bude to zřejmě sinice, podívej se do příslušných vláken, jak se to s ní má.
Šmarjá, řasobijec... on Ti možná taky vybije ryby, bacha!
Máte někdo také zkušenosti s jemným zeleným povlakem na hladině? Na burze mi doporučili aplikovat Řasobijec Antyglon.
Ano, tady se vždycky udáví buď přidat více CO2 a nebo poladit to osvětlení, když už jsi vysledoval tu jasnou souvislost.
No tak to bude určitě ono. Protože to začalo prakticky nějakou dobu po tom, co jsem do akva přidělal navíc jednu zářivku 25 Watt. Takže bych měl tedy začít přidávat CO2, které to rozpouští že..
Ten šedý povlak, to by mohlo být tzv. biogenní odvápnění a to mívá souvislost s nižší hladinou CO2 za dostatečného osvětlení. Pokud je ta krusta tvrdá a má povahu vodního kamene, je to BO.
Tím že začneš přidávat fosfor se nezbavíš již narostlé řasy. Ale zabráníš dalšímu růstu této řasy.
No fosfor jsem už začal přidávat. Fosfo od easy lifu 2ml denně a žádnou velkou změnu sem nezaznamenal. Listy jsem co bylo nejvíc zasaženy ustřihl, je teda fakt, že už se to nerozšiřuje, ale ani nestagnuje a je to tak měsíc, co ho přidávám. A ten šedý povlak?? A ty listy se tak divně kroutí bych řekl...
přidej fosfor zelená přisedlá je vždy z nedostatku fosforu
Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x