Požírání rostlin plži jsem důkladně studoval ve svých třech nádržích. Výsledek je tento:
1. větší akvárium (prezentace Pro Emmu) : Mnoho rostlin, sem tam řasa, 3 ampulárky(+ asi dvacet mimin), asi 10-20 piskořek, minimum okružáků. Zde všichni plži fungují jako úklidové komando, potřavy mají dost. Žerou výhradně starší, poškozené listy(mj. kryptokoryny) a řasy. Potrava pro ryby na ně nezbyde, krmím tak, aby nic nespadlo na dno. Například odumírající list Cryptokoryne Petchii(cca 3-4cm) dokáže 3cm ampulárka spořádat během jedné minuty.
2. šnekárium 25l (prezentace není) : desítky okružáků, ampulářích mimin a pár piskořek, řasa žádná, pouze na rostlinách, které sem dávám k očištění, rostlinami je nádrž nacpaná. Pokud jsem plže nepřikrmoval, ampulárky úspěšně spásaly ricci, limnophilu, a z Ceratopteris siliquosa zůstaly jen stonky. Ne že by mi to vadilo, ty rostliny tam byly pro účely jejich potravy a tohoto pokusu. Anubias, který byl původně celý černý, pokrytý nesetřitelnou řasou a zralý na savo, plži vyčistili asi za měsíc téměř k dokonalosti.
3. kreffetkárium (další prezentace) : Jednu ampulárku jsem nasadil na úklid zelené řasy a sinice. Uklizeno měla si za tři dny. Pak ještě nějakou dobu vydržela o řasách, ale později se pustila do nových(!) výhonků Hemianthus callitrichoides. Zůstaly stonky nových výhonků a nové listy byly pryč. Prostě měla hlad a taky v té době zplodila dva kokony.
Z toho tedy vyplývá: Pokud jsou plži ve větším, hustě zarostlém fungujícím akváriu, fungují jako úklidová četa. V měnším akváriu se Ampulárie (nikoliv okružáci, těm stačí málo) při nedostatku potřavy přiživí i na zdravém listu jemnolisté rostliny, což je možno regulovat přikrmením vločkami (po těch dou jak slepice po flusu) a zvětšením počtu rostlin.
Vím že jsem objevil již objevené, jen jsem to chtěl shrnout pro plžoskeptiky