Jaká je to řasa?
tipuji že jich tam nebude málo :o)
Pokud tam nacpe další rostliny včetně plovoucích (a tedy stínících), tak se rostlinám při dně moc dařit nebude (aktuálně má sotva 0,3 W/litr). Bohužel nevíme nic o množství živin v tomto akva...
S posilováním osvětlení bych teď byl v jeho případě obezřetný. Více světla si vyžádá více živin a pokud je nezajistí tak to špatně dopadne. Spíše bych teď šel cestou méně světla a méně živin a až se to trochu stabilizuje tak bych začal opatrně přidávat obojího...
Nevím proč si stále spousta lidí myslí že vysazením řasožroutů se problém s řasou vyřeší... Řasožrouti sežerou 0,000nic ve srovnání s tím co tam může během stejné doby narůst pokud má řasa dobré podmínky.
Řeště skutečnou příčinu a ne až důsledek.
častější výměna vody - každé 2-3 dny než se problém s řasou vyřeší
přidat rostliny?jaké? - rychle rostoucí nenáročné stonkovky a plovoucí rostliny. Místo se vždycky najde. V profilu nemáte aktuální fotku?
Napadené listy ustřihněte a vyhoďte. Rostlina brzo vyhodí nové.
Řasobijce nechte na polici v krámě a přečtěte si něco o rovnováze mezi světlem a živinami.
častější výměna vody - ano + častěji odkalovat a nehnojit
větší biomolitan - tím nic nezkazíš
řasobijec - to je poslední štace
okružáci ruduchu skoro nežerou (jestli vůbec), Neritiny také ne
ostříhat silně napadné listy - ano
plovoucí rostliny - ano +rychle rostoucí nenáročné stonkovky
Ruduchu žere SAE, ale musel bys jí nechat dost dlouho o hladu (Tvoje akva je navíc pro dospělé SAE malé)
Dobré by bylo posílit osvětlení, celkově zlepšit podmínky pro růst rostlin. Nejdůležitější je trpělivost, když se nebude dařit hned.
Tak jsem si našel něco o ruduše a napadlo mě několik řešení ale bojim se abych to zas nějak nepohnojil
Mohl by jste mi prosím říct co by opravdu mohlo pomoct a nebylo kontraproduktivní ohleedně rostlin a ryb?
častější výměna vody(měním 1xtýdně 1/3)
větší kostka biomolitanu
řasobijec
nechat namnožit okružáky
přidat neritky
ostříhat všechny napadené listy(z hygrophilyx by toho moc nezbylo-přežila by?)nebo jí ůplně vyhodit a nahradit třeba echinodorem?
přidat rostliny?jaké?(nem moc místa)
plovoucí rostliny?
Ale anubiasy přestaly žloutnout a neskutečně rychle se rozrostly
Teď vážně, pročet jsem si nějaký rady ohledně rostlin a to žloutnutí odpovídalo nedostatku Fe,tak jsem koupil to hnojivo,ale použil jsem ho jen jednou a dal poloviční dávku,protoře jsem se bál aby se mi neobjevila řasa. A je teda nějakej spůsob jak se jí zbavit? Víc rostlin? Nebo zetemnit aq(roste jen přímo pod žářivkou). Jinak ám v aq neritku ale tý očividně nejede a ancistrusy jí okusujou jen sporadicky.
Dle popisu opravdu Ruducha, takhle přerostlou jsem ještě neviděl.
Podle fotky i podle popisu evidentně ruducha.
Zásadní chybou bylo přihnojení do akva s nedostatečným osvětlením.
A to Fe muselo téhle řase obzvlášť šmakovat.
řasa je černá a tuhá a nejde moc dobře odtrhnout od listů.Zkoušel jsem ostříhat napadený listy ale okamžitě se objevila na dalších. V aq je vše při starém akorát ubyl jeden čichavec a přidal jsem jednu egerii.
Jinak přímá aplikace PMFE z injekční stříkačky ji taky zlikviduje a je to možná účinější metoda než namotávání na špejli.
Každopádně je primárně potřeba řešit příčinu a ne důsledky. To je jako brát si brufen na bolavá záda místo cvičení. Čili studovat věci kolem rovnováhy mezi světlem a živinami - to je správná cesta.
A když už si tu dělám reklamu, tak se mrkněte na můj nový miniobchůdek na
www.plantagrow.eu
Snad mi odpustíte že to sem dávám, slibuju že to nebudu dělat často ;o) Holt začátek není jednoduchý...
živiny. Já mám podobnou na jednom místě. Asi na týden jsem vysadil PMDD i PMFE a trošku mi jí tam narostlo. Světlo jsem nechal stejně, na nic jiného jsem nesahal. Po nasazení PMDD a PMFE se její růst zpomalil tak, že to vypadá, že vůbec neroste. Nechal jsem si jí tam, je to takovej hezkej malej chomáček přichycenej na pozadí těsně pod hladinou.
Inu, řasy do vodního prostředí patří a pokud nezačnou růst moc rychle tak je vše v pořádku. Bláhový je ten, kdo si myslí, že se jich někdy nadobro zbaví...
Vypadá to na některý druh z rodu Cladophora (Žabí vlas). Ohledně pomoci by to chtělo zaktualizovat prezentaci, co se za ty 3 měsíce od posledního zápisu změnilo. Jinak vyhrnout si rukávy a namotávat na špejli.
Ahoj,můžete mi,prosím, pomoc určit co je to za řasu a popřípadě poradit jak se jí zbavit?Pomohl by třeba řasobijec? Nikdy jsem neměl ani nejmenší problémy s řasama až nedávno mi začaly žloutnout anubiasy a egerie tak jsen jednou přihnojil ferropolem a za pár dní se mi objevilo pár "chloupků" na hygrophile a teď už je celá zařasená a začíná se to bjevovat i na kriptocorinách
Tu fotku skus nejako zariadit. Je tazke poradit, ked nevieme, co to je...
Jsou to samostatné několik desítek centimetů dlouhé nitě,které se tak trochu kroutí.Není to klasická dlouhá zelená řasa která se dá natočit na špejli.Fotku bohužel nemám k dispozici.Věděl by někdo oč jde? A jak se toho zbavit?
Starší reakce
Špejli a trpělivě namotávat do posledního viditelného zbytku.
Nemusim, takze nebudu
Side, jak na tuto rasu? docetl jsem se ze je treba optimalni hladina co2, v jinem vlakne jsem toto resil a bylo mi doporuceno to neresit
mam proste porad nizkou hladinu, pridavam relativne hodne, co jineho by mohlo byt? uplne mi zlikviduje ten lilaeopsis :-/
Zkuste používat u CO
2 dolní index, když už musíte index používat.
Ja zadnej zabi vlas nechci v akvarku, znici mi ten lileaopsis :( Jde to sbirat, ale to je boj s vetrnymi mlyny ...
Vypadá to na některý druh z rodu Cladophora (Žabí vlas).
Starší reakce
Už som preštudoval čo sa dalo a idem do boja
Bojovat se da ruznymi zpusoby,je to tu popsane nekolikrat v tematu "Sinice"!!!
Jo
Co je to za riasu? Ako na ňu? Už si neviem rady...
Pravda je, že to mělo vlákna. Snažil jsem se vybrat všechno snad se povedlo. Ale o víkendu jsem si uvědomil, že se mi tento bordel dostal do akva z Biofloru a během cca týdne/deseti dnů takto rozrostl.
Hru na slovíčka s Vámi hrát nebudu, už jsem psal, že netvoří vlákna v té podobě, která je níže na fotografii.
Je to souvislý, jednolitý zelenomodrý koberec pokrývající některé při hladině rostoucí listy. S lupou bych možná vlákna rozeznal, ale při zběžném pohledu ne.
A jak vypadá ta vaše sinice, co netvoří vlákna?
No dobře, tak tvoří. Usuzoval jsem z té své, která netvoří vlákna v té podobě, která je níže na fotografii. A dle Vás jde o jakou řasu ?
Sinice netvoří vlákna?!
Na Té fotce toho moc nerozeznám, barvou odpovídá Sinici, ale máš pravdu, že Sinice netvoří vlákna a na fotce nějaká vlákna vidět jsou...
Osobně si myslím že je to tzv. žabí vlas.
Vypadá to na Sinici, nejlepší bude ručně to odstranit, případně zlikvidovat napadené plovoucí rostliny. Jinak 30 ml Biofloru týdně je moc ! Má se dávkovat 10 ml/20 l vody každých 14 dní, to u Tebe vychází na cca 3 ml denně.
O Sinici více tady
rybicky.net/forum/4641-sinice Čau. poradíte jak se toho zbavit? Z akva ty řasy vytáhnu zítra. Začalo to asi před 3 dnama co jsem si toho všiml. Přidávám bioflor cca 15ml 2xtýdně. Vodu měním jednou týdně.
Starší reakce
Pokud vydrží do protrhávání kytek, tak určitě ... potom ještě záleží na tom, jestli by přežil cestu z Prahy poštou
mam ve filtru dva uz pomerne velky nezmary hnedy, jestli chces.... je mi zahadou jak se tam dostaly... (v akvarku ani jeden)
Můžu si jednoho vzít? Pod mikroskop...
Díky, koukám, taky radost. Tak aspoň víme, co je to zač a jak na to ... (flubenol).
zadna rasa ale nezmar je to
0 19.09.2011 20:14 PiNa – Zelená neznámá
Prosím o pomoc s identifikací této řasy (pokud je to vůbec řasa)? Když jsme se konečně přirozenou cestou (bez chemie) zbavili ruduchy ve 240l akva, tak se nám tam začaly objevovat tyto mršky. Netušíte někdo, o co se jedná? Díky.
Starší reakce
Tak duvod to pro me ma ten,ze sem si toho nevsimal do te doby, nez se to zacalo obevovat i na korenu. Zajima me co to muze byt. Treba to je neskodne a treba neni. Jelikoz nevim, nemuzu rici a nadruhou stranu neni mi jedno co mam v akvariu.
Jako řasa mi to nepřijde. Vylov to síťkou, vyměň vodu a uvidiš, jestli se ti to tam vrátí.
Sice nevím co to je, ale má nějaký důvod to řešit?
Přidat reakci
1 ...... [91] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x