Jaká je to řasa?
0 09.01.2019 12:59 mbabik – Červená riasa
Ahojte,
už roky sa mi v akvarku robí takáto riasa a neviem sa jej zbaviť. Čo to je? Nikde som to nenašiel. Je to určite živé, po namočení do vriacej vody stratí farbu a už sa nerozširuje. Zo skla sa dá odstrániť iba žiletkou.
Starší reakce
To vypada jako ta moje sinice
Pokud by někdo ze zkušenějších věděl co je příčinou, byl bych mu moc vděčný.
Myslel jsem že je to biogenní odvápnění, začal jsem přidávat CO2, ph mám na 7 a stejně to nijak moc nepomáhá. Některé rostliny jsou tím skoro pokryté.
Môžeš jej hovoriť Cladophora sp. (príbuzná tzv. machovej guľky).
0 03.01.2019 21:25 Acomys
No zkusim zvednout fosfor a pohraju si s dusikem. Vyzkousim hnojiva od profiplants
Osobne si myslím, že PO4 nemáš nulové, ale skús a daj vedieť ako si dopadol.
Čím budeš hnojiť?
Musim to zkusit pohnojit a uvidim
Myslím že většinu problémů řeší správně rostoucí rostliny možná že pokud jim něco z toho chybí podpoříš je v růstu a bude to ok ať je to sinice nebo rozsivka ale je to cesta pomalá ale funkční
Nekde prave kluci pisou ze jim to zabralo. A ja zadna hnojiva nepouzivam coz je mozna chyba. Mam pouze co2
No budu to muset zkusit. Matne si vzpominam ze jsem mel v minulem akvariu tez problem se sinici po lehkem pridavani hnojiva drasliku fosforu tak sinice ustoupila.
Vlastní zkušenosti nemám takže bych mohl poradit jen to co si umíš sám přečíst ale že by sinici vadil fosfor sem nikde nečetl což neznamená že to nemůže pomoci jen mám pocit že těch sinic bude spousta a každá bude reagovat na něco jiného ( to usuzuji z množství protichůdných rad které se dočteš)
Zkus. Mně to zabralo, lehce jsem od oka "přihnojil" tekuté P, v kombinaci s mechanickým odstraněním stávající sinice. To jsem opakoval tuším 3x. Od té doby se neukázala...
Pokud se jedná o sinici tak by mohlo stačit zvednout fosforečnany ne?
Přežraní to nehrozí. Krmím minimálně a jinou řasu nemám.
Jak sem psal nikdy sem sinici neměl ale někde sem četl že jí šneci nežerou.
pokud to nezajímá otíky jsou buď přežraní nebo je to vážně sinice
Okružák je jeden z mála plžů, který v případě nedostatku potravy konzumuje i sinice.
Otíky mám ty se toho netknou. Šneka mít nemůžu mám mřenky ty by si je dali k večeři
Se sinicí nepomůžu nikdy sem v akváriu neměl tak ji znám jen z fotek zato s rozsivkou bojuji často jako identifikační pomůcka by se hodil šnek když to bude žrát je to rozsivka když ne tak sinice ještě přesnější by byl Otík
No a teď babo raď. A ještě jsem vynechal že když akvárium nechám cca 10 dní nevyčištěné tak se mi na skle začne dělat jakoby takový zelený povlak. Tudíž by se mohlo skutečně jednat o nějakou sinici. Jak píše Romant
Rozsivkám nevadí silné osvětlení určitě ne všem. Jediné co vadí opravdu všem druhům rozsivek je nedostatek křemíku a to se v akváriu těžko zařídí
Přemnožení obvykle způsobí nějaká nerovnováha teď to chce zjistit co je v nerovnováze
Ten podklad by jako BO mohl být a to co je jako vrchní vrstva by klidně mohl být nějaký druh sinice.
No mě právě nejde do hlavy to že ta kryptokoryna je úplně u hladiny a na té se to taky tvoří. Je prakticky přímo pod světlem. Jinak odpoledne svítím od té 13 do 21 hodiny. Jak jsem psal 54w + chihiros na polovinu takže 50w
Myslím že to bude rozsivka
Starší reakce
Tomu bych moc nevěřil při tvých speciálních substrátech.
Díky, tak to bude ono... biogenní odvápnění, ...
Nemyslím. Dělá se mu tam nějaká sraženina. Používá nějakou chemii, sytí céóčkem. Snažil jsem se to rozklíčovat, ale žádnou konkrétní domněnku nemám. Seachem neřekne, co do těch flašek dává.
Ty fotky mi moc neukazují, ale koukni na biogenní odvápnění. Až se podívám na počítači, tak to možná půjde vidět líp.
Pokud máš pH pod 7, tak to amoniak být nemůže
A docela bych se divil, kdyby ti tam něco plavalo
Nevíte někdo náhodnou co to může být, některé rostliny jsou pokryté jako by do bíla, jako vodní kámen nebo tak něco....
Nemůže to být amoniak ?
M.H.
Starší reakce
Díky, zkusím teda trošku přistínit..
Tak asi zvysim výmenu vody, trochu obmmedzim svetlo a pokúsim sa zohnať CO2. Poviem ako to dopadlo. Ďakujem za rady!
Svetlo posunuté asi 4cm vyššie
Výživné dno z ktorého sa ti živiny dostávajú do vodného stĺpca, silné svetlo a čerpadlo bez filtračnej peny, ktoré ti tuto polievku pekne mieša. Ideálne pre čerstvé akva v ktorom je poctivá výmena vody v tejto fáze kľúčová. Našťastie tam sú šneci, ktoré už nakládli vajíčka a pomôžu ti kompenzovať tento setup. Prelistuj si ešte raz knižku o Walstad.
Rod Oedogonium. Väčšinou sa o tejto riase píše, že jej výskyt spôsobuje nízka hladina živín a CO2. U mňa sa objavila naopak, keď som mal vyššie hladiny PO4 a NO3. Občas sa ako dôvod výskytu uvádza vysoká hladina rozpustených organických látok vo vode (nedostatočne fungujúca mineralizácia alebo zle fungujúci filter).
A mně se trochu vymkla kontrole
Raději bych se jí zbavil...
Ona mi ani moc nevadí, ale radšej som sa spýtal. Vyskúšam!
Světla bych ubral přidal co2. A mám zkušenost s tím že tato řasa se mi dělá hlavně tam kde málo proudí voda.
Starší reakce
Mně se pak v krátký době 2x vrátila, pokaždý míň, pak zmizela a od tý doby klid. P přidávam třetinovou dávku týdně po údržbě, ale občas zapomenu...
V mém případě tekutý z Profiplants. Dávkoval jsem raději málo, aby se vidělo, tzn cca třetinu doporučené dávky...
ok to mužu prubnout mam tu 4 pytliky rašeliny,dam do punčochy a necham v akva louhovat.Neco jěště chybi rostlinam i když maji zasobní substrat.jsou takovy křehky a trochu nažloutli.zkouším těd přidavat pmmd ale akorat sem nakrmil sinice.jo jěště jsem přidaval 10dni rataje řasobijec. bez vyditelného vysledku.
Tak je to opatření drsné, připouštím. Sinice ale taky dokáže být drsná. Třeba máš jiný druh, a zabere na ni něco jemnějšího. Ale co jsem načetl v literatuře, o sinicích platí dost obecně, že mají raději vyšší pH. Můžeš snižovat jen trošku, postupně...
Jak to snesou konkrétně Tvoje ryby, to nevím. Pokud jde o rostliny, pokles pH až k 5.0 je celkem bezpečný, výjimky možná existují, ale mně při tom rostly všechny. Akorát kryptokoryny protestují, jako při každé změně.
Kde ho mam sebrat a jak se to dávkuje zkusím.
mag: nebudou protestovat rybi?a některým rostlinám u mě se to taky líbít nebude.ja vím nemaji pusu aby mi vynadali
Měl jsem v posledních letech sinici dvakrát. Poprvé to byla drobná epizoda. Měl jsem dusík na nule, pohnojil jsem trošku dusičnany, a byla pryč.
Podruhé to bylo mnohem horší. Skoro půl roku jsem se s ní trápil. Nakonec jsem ji zničil snížením pH pod 5.7.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121519x