Jaká je to řasa?
prasan, já měla úspěch i s obyčejným Savem - desinfekce. Myslím, že Savo na plísně, na desinfekci je to stejné, jen v jiných obalech. Rostlinky jsem vytáhla (mám jen přichycené rostlinky), naředila Savo, opláchla, řasa zbělela, něco jsem otrhala a ostatní se v akva nějak ztratilo.
A snažila jsem se jim nemáčet kořínky.
Savo len to čo sa používa na dezinfekciu studní.!Je ich niekoľko,tak preto to nie je jedno!
Poriadne popozeraj popis na obale.
0 11.03.2012 21:42 Sovice – Savo
Zdravím, chci se optat, na začátku článků jsem se dočetla, že lze řasy odstranit namáčením v roztoku sava. Je míněno klasické savo, které se používá např. k desinfekci koupelen? A pokud ano, můžu tím zničit černou řasu?
Já s tím mám osobní zkušenost, žádná rybka mi to nejedla jak cituje Johan, ale samo to postupně zmizelo během asi 2 měsíců
I když jsem to umyl z toho kořene zase to vyrostlo zpátky, tak to tam prostě nechej
Ale ten dotaz na to odpovídá! Výňatky z onoho článku
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu :
V akváriích se kromě řas vyskytuje celá řada dalších organismů, které si většina akvaristů s řasami splete. Jedná se o různé mechovky, houby, plísně a polypovce. Většinou je to pouze chvilková záležitost a sami zmizí.
Někdy se vyskytnou i příbuzné houbám, hlenky a plísně. Plísně porůstají nové dřevěné dekorace a jsou velmi časté v nově založených nádržích. Jsou bílé nebo průhledné a jemné. Není potřeba s nimi nijak bojovat. První ryby, krevety a plži si na nich rádi pochutnají a i v nádržích bez ryb sami do 5 týdnů mizí.
Předměty napadené houbou nemá cenu nijak dezinfikovat. Obsahují různé cukry a bílkoviny a ty jsou houbami rozkládány a využívány. Po vyčerpání těchto látek houby sami mizí a svojí existencí čistí akvárium. Golem napsal: Dobrý den, asi 2 týdny mám nové akvárko a před týdnem jsem si všiml, že na kořeni vyrostly jakési chloupky. Na kořeni docela pevně drží. Rád bych věděl co to je, jestli to rybce neškodí či jak se toho zbavit. Předem děkuji.
Zdravím, rád bych se připojil k dotazu Gelema. Mám stejný problém, jsem začátečník a před třemi týdny jsem si založil akvárium. Na kořenu v akváriu mi vyrašily také bílé chloupky viz. foto. Vím, že již někdo reagoval na dotaz Gelema, ale je to link na něco, co je hodně obecné a ne přímo odpovídá na náš broblém. Můžete nám někdo prosím pomoct a poradit co s tím. Nejspíš někdo, kdo se s tím setkal a nějak úspěšně vyřešil
.... předem moc díky.
Díky, a když se opravdu objevují jen na těch pár listech mám se nějak bát?
Dále ta zelená jsou sinice.
Podle mě to jsou rozsivky.
Co je to za řasu? V akváriu mi vůbec nevadí, roste jen na pár listech mokřanky, které jsou nejvíce vystaveny žárovce, jinak nikde. Tak by mě jen zajímalo co to tam mám. Díky
Starší reakce
Taky bych ten štěrk viděl na sinici, tvoří to posléze takový nechutný povlak
co s tím??
Na kamenech a anubiasu rozsivky, na štěrku bych tipl i sinici.
Zářivka sice není vysvícená - má za sebou necelé dva měsíce, ale asi máš pravdu
Takže když tam pustím 1x 15W SG + 1x 15W CW, mohlo by to stačit?
Tak při 15W vysvícené speciálky nad 50l akvárku je zcela běžné, že v něm rostou rozsivky.
P.S.: nějak jsem opomenul dodat to podstatné...AQ 48l, světlo 7-19hod., zářivka 1x 15W Sun Glo nebo Cool White (mám pocit, že u CW se řasa začala rozvíjet, ale nyní roste i u SG), hodnoty vody (brněnská)
:
- NO3 = 25
- NO2 = 0
- GH = 14
- KH = 12
- pH = 8
0 06.03.2012 18:16 ivo42 – Řasa nebo sinice?
Zdravím
prosím o pomoc s identifikací řasy na dně (viz foto). Aqa je založeno od 07/11, osazenstvo je stále stejné, rozrostlo se pouze o tři přírůstky z potěru (pestřenci) a cca dva měsíce se mi dělá zelená řasa nejvíce na dně i na skle, ale řekl bych, že to dno je horší. Údržba pravidelná v cyklech á 10 dnů, nepřekrmuji (denně max tři granulky pro tři pestřence "Daffodil", potěr se přiživí z drobků), ancistrusi i otíci se neujali, po 10 dnech chcípli...rybám i anubiasu se daří, pestřenci již 3x měli mladé, z posledních dvou dávek jiker se nic neujalo
Když čistím skla a dno, tak se tvoří z té řasy takový jakoby chuchvalce, připadá mi to spíš jako sinice...co s tím, prosím? Děkuji...
Starší reakce
0 28.02.2012 20:09 Golem – Co je to?
Dobrý den, asi 2 týdny mám nové akvárko a před týdnem jsem si všiml, že na kořeni vyrostly jakési chloupky. Na kořeni docela pevně drží. Rád bych věděl co to je, jestli to rybce neškodí či jak se toho zbavit. Předem děkuji.
Ano stránku jsem četl. je tam napsáno tohle.
Je to forma nálevníku, který potáhne sklo a rostliny v určitých případech až 1 mm vrstvou nahnědlého slizu. Málo krmit pokud možno s co druhým vynecháním,
Takže myslíš že je to nálevník? Jinak fotka je převzatá s tadyka ale mám úplně to samé na skle. Zkusím nekrmit a uvidím co to bude dělat. Nic jiného mě nenapadá. Kdyby měl ještě někdo radu budu rád
Nejspíš asi jo. Jeden den setřu druhý den je to tam zas. zkusím nekrmit co to bude dělat. Nic jiného mě nenapadá.
fido16 napsal: Nikdo neví?,,,sněží?,,,
0 27.02.2012 08:44 fido16 [631] Čau mám pro vás hádanku. Co to je? jak se toho zbavit?
foto je zapůjčené ale mám to stejné i já na sklech akva.
Starší reakce
Fialovou jsem nikdy neviděl, ale jednou se zatoulal malinej ancík do odchovny kam ani nepatřil, zmizel, a při čištění filtru jsem později objevil něco světle modrého - asi jako ta rybička nahoře - a chlupatého - nemůžu říct s jistotou, že to byl ten ancík, ale mělo to přibližně ten tvar
Pročetla jsem kde co, ale nikde jsem nenarazila na fialovou řasu. Fotka je v mé presentaci. Už jí nemám, takže nepotřebuju poradit jak se jí zbavit, jen by mě zajímalo co to je.
Starší reakce
No před PMDD jsem dával PlantaMin
Název ti nepovím je to černě zbarvená přisedlá řasa. Před PMDD jsi tam také něco dával. Špatné dávkování je i žádné dávkování. Používáš jen CO2 a nic víc a to bývá po čase chyba.
Nojo, ale říkám – PMDD tam dávám teprve 4 dny, ale řasu tam mám už asi 2 měsíce
A co že to teda konkretně je?
Řasa je způsobená špatným dávkováním. Já ji měl tedy jen na kamenech ale pomalu mizí. Podle kalkulačky zjistíš že toho dáváš žalostně málo a to je odezva.
1,3ml/den, ale to dávkuju perve pár dní, před tím jsem tam lil PlantaMin
Jinak voda je osmotická smíchaná s vodovodní. Tvrdost 12, NO3 12, NO2 0 a pH 6,8
Jak dávkuješ to PMDD a do jaké vody.
Tak děkuju za pomoc – článků o řasách jsem si přečetl dost, jen prostě nedokážu ten druh určit
Koukám, že přímé odpovědi na přímou otázku se tu člověk nedočká...
Díky, mě by spíš zajímalo, co je to za řasu
Kdybych ji našel, tak se neptám
Zkus změnit podmínky..jak světelný tak i proudění atd..něco si přečti a sám špekuluj která podmínka je u Tebe ta hlavní...Není to myšleno ve zlým ale od stolu Ti těžko řekne jak se jí zbavit...Zkus zatemění akva a mezitím číst
tady ještě jedna fotka
Ahoj, nevěděl by prosím někdo, co je to za řasu a jak se jí zbavit?? Vyrůstá hlavně na listech a na topném tělese. Vypadá jako takový hnědočerný povlak...Děkuju
Tak toho jsem si nevšiml, ale alespoň to má kolega potvrzeno z více zdrojů.
Jak jsem napsal už předevčírem - je to skutečně vraneček.
(Selaginella willdenowii)
To vypadá na vraneček. Měl jsem jej v akva, ale nepatří tam. Nemá to budoucnost. Mně ho sice sežrali ancíci, ale nejspíš by se odebral do kompostu i bez jejich pomoci. Je to bahení rostlinka.
Ta "kapradina" je nádherná. Co to je?
Tak, test na fosfor vykazal cistu 0, nemeratelne mnozstvo. Teraz sa zacala objavovat dalsia riasa. Podla vsetkeho by sa mohlo jednat najpravdepodobnejsie bud o zelenu vlaknitu alebo cladophoru.. Obe maju ako dovod vzniku podla rostlinne akvaria.cz vela svetla a malo CO2. CO2 mam 20mg/l. Svetla 144W na 250l akvarko (je to prezentacia "250l v pracovni")..
Riasa sa nachadza len na miestach, kde je najviac svetla (stred nadrze, kde sa 60cm trubice prekryvaju) takze podla popisu by to mohlo sposobovat svetlo. Zrovna dnes si idem po PMDD, nakolko ho chcem aj koli nedostatku fosforu a tak ma napada, ci to nemoze sposobovat napriklad aj fosfor.
Zkus to z toho listu setřít a když to nepůjde a bude tam zůstávat taková krusta, tak je to to biogenní odvápnění, můžu se mýlit, tak se to buď potvrdí nebo vyvrátí.
A ty napadene listy ostrihat? Je to opravdu hodne rozlezle po okolnich listech. Sklo vycistlim sterkou...
No a co takhle skrátit dobu svícení a vybalancovat si tak ten poměr mězi světlem a živinama(CO2), než se pustíš do nějaké realizace CO2.
Ano osvetleni je zbytecne silne.osvetleni vyresim pozdeji (budou dve zarivky) Horsi to je co mam koupit za testy? CO2 koupim biokvas od Rataje ale bude v akvariu tak za 10 dni takze asi vyrobim doma.
Přidat reakci
1 ...... [85] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x