Jaká je to řasa?
0 07.02.2010 13:28 omu – Re: omu
0 07.02.2010 13:27 omu Dobry den,
potreboval bych poradit - mam 3 tydny zalozene akvarium, 112 litru, zatimt zapnuty 2x18W 640 trubice svitim cca 11 hodin, cerpaci hlava priskrceny atman 200 + biomolitan zabehly v jine nadrzi, nic zvlastniho.
Chystam se koupit prvni cast oasadky, zatim tam mam jen nenarocny rostliny ktery se za tu dobu rozrostly asi na tojnasobek. Na rostlinach se mi ale posledni tyden zacala objevovat rasa, nebo mozna sinice, ne nijak zavratnzm tempem a da se krasne setrit primo rukou z povrchu, ale stejne bych to radsi zacal resit driv nez pozdeji, navic si rikam ze kdyz zacina rust i ted tak co az kdyz tam tam budou rybky. Nemate nejke rady jak jeji rust omezit? Dekuji
Starší reakce
0 04.02.2010 13:11 Stan – Re: Dixon
0 04.02.2010 07:36 pardalin ještě podmínky: voda 25°Gh, ph 7,2, 25°C, osvit 0,75w/l, hnojivo Bivoj(kuličky)
0 04.02.2010 07:34 pardalin – co je to za řasu
bohužel nemám fotku, pokusim se ji dodat, zatim pouze popis; tvoří se mi na skle a hlavně na listech echinodoru a na egerii nějaká řasa nebo plíseň; jsou to chloupky vždy přesně stejně dlouhé, asi 3 mm bílé barvy, když už jsou opravdu velmi husté mají nádech do zelena; neroste to vůbec do délky, jenom ten porost houstne - vypadá to až jako jemný kožíšek; díky za rady!
Starší reakce
Ok, dnes mě to zrovna čeká
očistím od ní listy, odkalím a vyměním třetinu vody...
bublat dal, vysadit hnojivo (dokud kytky nezacnou projevovat nedostatek zivin) a poradne odkalovat
0 25.01.2010 15:20 Inkognito – Re: Darsilius
Je to ruducha. Hold, chce to akvárium lépe zařídit. Akvárium je v začátcích a tak by to chtělo častěji měnit vodu a přidat ještě nějaké rostliny. Hnojení bych vysadila.
Zdravím
Rozšířila se mi na listech Lysimachia nummularia nějaká řasa, nevíte čím to může být ?
Je pouze na vyšších listech rostliny, ae osvětlení se mi nezdá nijak moc velké...
cca 1x tydne přidavam 0,4ml PDMM a decentně bublám CO2 ...
prosím o radu co s tím
s pozdravem
Darsilius
Starší reakce
Tak tak. Ještě doplním nákupní lístek o Egerii densu.
Ony kolikrát ty balkónovky a fíkusy v začátečníkově akvárku chcípají pomalejí než některé zaručeně nenáročné stonkovky
OK, výzkumné účely beru.
Já si kdysi (pochopitelně z neznalosti) koupila "fialku" Hemigraphis alternata, byl z toho akorát binec.
Vzhledem k tomu,že tam má Acorusu bohužel nejvíc,mnohem líp udělá,když místo něj dá pro začátek nějakou rychle rostoucí rostlinku nebo růžicovou.Jen by tam zbytečně zabíral příliš místa a do budoucna nic z toho.
Třeba proto, aby Kerze prozkoumala co se s nimi stane? Řekl bych že poměr jejich produkce a redukce bude někde mezi šul nul a nul šul.
Udrží, ale k čemu tam mít kytky, které stejně živiny neodčerpávají a jen jim budou odehnívat listy?
A nebo tam obojí nechat, nějakou dobu se udrží. Taky by bylo fajn pořídit nějaký rychlerostoucí nenáročný plevel, například růžkatec.
Justicii i Acorus. Někam do květináčku a do vlhka.
Jo, díky, zítra skočím do akvaristiky pro nějaké další kytky...jé, to je věda, jako bych toho měla málo - ono se řekne akvárko do ložnice...
Ano čerstvě založené akvárium bývá bohaté na křemík v rozpustné formě. Kytky neper, dej jim čas, zbytečně do toho nešťárej. Silnější zářivku asi neseženeš, budeš muset přidat jednu až dvě další. Nejvhodnější řešení je asi zahodit kryt a pořídit normální akvarijní osvětlení.
Pak je tu samozřejmě jiná varianta, založit akvárium na větším množství na světlo nenáročných rostlin, jako jsou hnědovky, anubiasy, kryptokoryny, jávský mech - vypadat to bude určitě hezky.
Silnější zářivku pořídíte těžko. Jestli je v krytu místo, tak přidat ještě jednu, třeba tu 15 W, klasickou trubici. Asi by šly i úsporky, i když to není ideální. A jestli je kryt zevnitř černý, tak vylepit něčím světlým (bílá samolepící fólie, alobal, apod.) - pomůže to odrazu světla zpět do akva.
Kytičky neprat, ale mělo by to jít i trochu setřít. A dejte si pozor na rostlinky, které nemají šanci dlouhodobě pod vodou vydržet -
www.akvarijni.cz/… .
Zbavýš se toho tím že zesylíš to světlo 11 w je na to akvárko opravdu málo Zkus přidat ještě jednu.Na noc zhasínat musíš jinak by jsi odrovnal ryby.
Přidejte,pokud to kryt umožnuje,1x15W a určitě to pomůže
Ještěže zhasínáte
Intenzitu osvětlení nenahradí délka osvitu,nejlepší je svítit max.13hodin.
Mohly by to být rozsivky,které ve většině případů vznikají nedostatečnou silou osvětlení.Máte v aq okolo 0.2W/l,což by odpovídalo.Jediné,co pomůže,je zesílit osvětlení.
Dobrý den, prosím o radu. Během dvou dnů se mi v akváriu objevilo toto - je to obyčejná řasa ? Mám první akvárium teprve tři týdny, tak nevím? Jak se toho mám zbavit ? Děkuji za odpovědi.
[URL=http://img.enter4u.eu/DSC06857kwqo.JPG][IMG]http://img.enter4u.eu/th/DSC06857kwqo.JPG[/IMG][/URL]
[URL=http://img.enter4u.eu/DSC068623q9r.JPG][IMG]http://img.enter4u.eu/th/DSC068623q9r.JPG[/IMG][/URL]
Starší reakce
pokud mash dost trpelivosti tak muzesh zkusit vysat tu sinici z listu, mne se nejvic osvecila vzduchovaci hadicka+skrtitko a na konec jsem dal spojku, ma dost maly otvor, aby neposkozovala listy, ale sinici vysaje
chce to trosku cviku, sinice se odlucuje v celej povlacich
doporucuji co nejvetsi prevyseni, pri cca 75cm huz to ma peknej tah a bez ty spojky to trhalo listy od bacopy
bohužel byla nadherná a husta,ale jak jsem psal, nastala doba lecby atd .Ono 32 stupnu prezijr malo rostlin.Ted se pomalu dostavame do standartu a od 1/3 uz zacina byt hezka rotala. I heterantera se zvedá. Jeste hodne prace akva bude muset udelat. Blaxa ta rostla v trsech. Co 14 dnů jsem ji daval pryc. Myslim si , ze do vanoc se to srovna. Uz ted je videt pokrok.
Proto jsem se te ptal na ty půlky zarivek , mej se petr
Nic ve zlém, ale ty kytky nevypadají zrovna "svěže"...
To vpravo vzadu je Rotala rotundafolia?
Side tvých názorů a rad si vážím. Rád se znich poučuji. Teď mě ještě napadla jedna věc. Pokud snížím intenzitu osvětlení na pravé straně, jak se to může chovat ? myslím, že zkrátím dobu třeba o 4 hodinky. Protože te potvoře se nejvíc daří pod 2 zářivka o vykonu 58w=116w??? Tyto zářivky jsou umístěny v prostřední části(dodám foto) . A přídám vice světla do kraje kde se rostlinkám daří. Zkusím to tak udělat a uvidíme,ale tvuj nazor si rad prectu,
mejte se Petr
...Je zajimavé ze sinice mam v pravé casti kde mam vetsi intenzitu osvetleni nez v leve. V leve se drzi sinice a tvori i zelena rasa...
Že je na více osvětlené straně akva více sinice může být právě díky vyšší intenzitě světla. Předpokládám, že jste tuto skutečnost označil jako "zajímavou" proto, že jste z mých komentářů usoudil, že přidání na intenzitě osvětlení by mělo sinicím "uškodit". (Podobně by to mohlo vypadat i se zvýšením koncentrace CO2...)
Ale takto "jednoduché" to není - i sinice mohou být vděčné za vyšší intenzitu světla, ovšem smysl tohoto počínání, (včetně např. zvýšení koncentrace CO2), má za cíl to, co jste napsal v závěru svého příspěvku = pomoci vyšším rostlinám.
Vycházím z předpokladu, že opačný postup - omezení světla - má negativní dopad především na vyšší rostliny. Sinicím až tak moc nevadí.
Souhlasím, že každé akva je jiné, ale principy, na kterých funguje, jsou stejné...
ahoj side.děkuji i mě za příjemná vysvětlení. bohužel po prodělání léčby jsem musel vyměnit 3 x po sobe vic jak 70%vody pak vycistil filtr a zacala se me tvorit jak sinice tak zelena rasa. Uz jsem chtel na 2 dnv ypnout svetlo a radeji to neudelam.Radeji pridam vice Co2 a budu pozorovat. Ja treba Co2 nevypinam na noc jede podle potreby.
Jednu dobu jsem jej zkousel vypinat na noc a ne spozoroval jsem zadnou zmenu.Je zajimavé ze sinice mam v pravé casti kde mam vetsi intenzitu osvetleni nez v leve. V leve se drzi sinice a tvori i zelena rasa. Nastesti jsem zkusil po roce zasadit Heteranteru a zacinaseji darit. u dna se tvori vice sinice ale uz 10 cm nad piskem zacina krasne zelenat coz je dobra zprava.No3 mam kolem 50 a P kolem 1 .Krmim hodne a krmit budu.Mam vice ryb a min jich nebude
.
Co jsem chtel rict svym prispevkem ? ze na kazde akvarium je bohuzel jina rada.
me jste se vsichni moc hezky a nebojrasa zmizi.
P.S.:. jednou me poradil jeden clovicek "Udelej vse proto aby rostli rostlinky a rasa ustopi" a je to pravda.
A hlavně to nedá žádnou práci,kdo by se 2x denně otravoval se zapínáním a vypínáním CO2
Ale je tady i dost lidí,kteří cočkujou nonstop i bez vzduchování a maj to v pohodě
Vzduchování přez noc je dobrý nápad. Je to námět k přemýšlení...
Já to pouštím pořád stejně,ale je pravda,že k ránu se spouští na dobu 3hodin vzduchování.Ale jak to tak sleduju,šlo by to i bez toho,ale zase na druhou stranu,rychlost kvašení je zpočátku větší,tak aby nedošlo k nějakému maléru...
Myslel jsem tím spíš nutnost omezovat bublání přez noc... Nebo to pouštíte pořád stejně?
Co se týče šneků,když nebudou mít pro ně příliš dobré podmínky(hlavně se jedná o překrmování ryb),tak se nikdy nepřemnoží.Spíš je pak problém si je udržet.A ampulárie jde snadno držet na uzdě,vzhledem ke způsobu kladení vajec...To záleží na tom,co si představujete pod pojmem nespolehlivé...já kvasnice používám a jsem spokojen,jen jde o to najít správný poměr ingrediencí a potřebu každého aq a pak už člověka nemůže nic překvapit
Jinak s dusíkem a fosforem Vám neporadím,já v životě nic takového neměřil.Nechci si z akva dělat chemickou laboratoř
O CO2 ještě popřemýšlim,sety se mi zdají zbytečně předražené a kvasnicové zase dost nespolehlivé. Možná nějaká domácí výroba... Rostliny ještě přibudou,ale dvě stě stonků to asi nebude
Šnekum bych se taky nebránil,ale nesmějí se moc množit.Existuje nějaký správný poměr P a N kterého bych se mohl chytit?
Já bych to řešil co nejjednodušeji.Světla máte dost,tak bych nasadil umělé dodávání CO2(účinek poznáte velmi rychle),doplnil co nejvíce rychle rostoucího plevele(až se to ustálí,postupně bych je obměňoval za rostliny co nedaj tolik práce-třeba růžicové a v neposlední řadě ,jak už napsal Sid, šneky,výborní to pomocníci...
Ta tabulka je "jen" o tendencích - neříká nic v tom smyslu, že když je poměr živin takový nebo onaký, že musí dojít k bujení sinic nebo zelených řas.
Dvě rychlé rostliny není nic moc; kdyby šlo o dvě stě stonků např. Rotaly rotundifolie, to by bylo něco jiného.
Dusík se dá také koupit jako samostatné hnojivo, např. ve formě KNO3, (nejběžněji používané), nebo NaNO3, NH4NO3...
NIKOVI jsem včera nechal vzkaz na jeho prezentaci,tak se snad ozve. O fosforu o dusičnanech byla níže zajímavá tabulka. Odsávám tu mrchu tak pět měsíců dvakrát týdně... Dvě rychlé rostliny jsem včera přidal. Asi to bude ale málo. N i P jsou kromě jiných obsaženy v různých hnojivech, fosfor se dá koupit i jako samostatné hnojivo, dusík také?
Tím N a P myslím živiny dusík a fosfor. Světla máte "nemálo" a čištění a zase čištění je na sinici dobrý postup.
Co NIKO? Zkusil jste se ho zeptat, čím dostal sinice z akva? Já mohu jen v kostce shrnout, že šlo o - zvýšení koncentrace CO2, neustálé rozrušování a odsávání sinic, častá výměna vody, dosazení hromady rychle rostoucích kytek, nasazení "tlupy" ampulárií. Detaily zkuste u něj.
Zatemnění pomohlo. Ale po měsíci je to tu zas. Tak už bojuju jen čištěnín a zase čištěním. A 0.6 W/L není málo ne? To N myslíte NO3 ? Zrovna chemik nejsem.
Přidat reakci
1 ...... [104] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x