Jaká je to řasa?
0 17.09.2017 19:13 lukasmanak Dobrý den,
prosím o identifikaci řasy. Je to povlak, který lze mechanicky odstranit. Barva černá.
Starší reakce
tie dve na lavo v praskline maju 3-4mm
Kolikrát je ta fotka zvětšená?
Možná má Vaaclav pravdu. Mi to taky připadá jako okousaný jelení paroh. V akvárku je dost nejrůznějších krevetek (aspoň podle prezentace) a je docela možné že si nějaká na té řase smlsnula.
No já to odhaduju spíš jako houbař...
Podobné potvůrky občas rostou z pařezů a tak. Ale z fotky... nevím, na vlastní oči jsem nikdy nic takového v akvárku neviděl.
netusim. skusenosti mam zatial malo, tak sa pytam skusenejsich
Tak asi nějaká houba, ne?
Clanok z odkzu som cital uz pred tym a na obrazkoch k jeleniemu parohu je riasa s vlaknami tenkymi ako vlas. To co je v mojom AQ vyzara ako maly morsky koral a ma hrubku necely 1mm.
Takhle vypadá okousaný jelení paroh.
Starší reakce
Ruchucha, tzv. Jelení paroh.
Starší reakce
Dobře, mockrát děkuji
.
To akvárko je teprve 2 měsíce staré?
Pokud ano, tak v tom případě se může sinice snadno objevit, protože teprve hledáš biologickou rovnováhu akvárka.
Nevím, jaký substrát máš a kolik a jakých živin by měl uvolňovat, ale přítomnost sinice svědčí o nízkém poměru dusičnany : fosfáty.
Doporučuji začít hnojit dusíkatým hnojivem.
Měl jsem stejný problém, taky pár měsíců po založení akvárka. Nádherně mně rostla kapradina, byla krásná. Rostla před očima a měl jsem z ní radost. Ale jak se pořádně rozrostla, tak přišla záplava sinic. Hledal jsem, až jsem našel vysvětlení. Začal jsem víc hnojit a sinice se přestala rozrůstat. Vyhodil jsem kapradinu, která rostla jak splašená (a tím doslova vysávala dusičnany z vody) a sinice během pár týdnů sama zmizela.
Je potřeba si dát pozor na to, když nějaká kytka začne příliš rychle růst. Pak se snadno dostaneš do této situace, v jaké právě jsi.
Tu Pistiu bych zredukoval a dále viz to, co jsem už napsal - výměny vody + hnojit.
A kromě toho - co půjde odstranit, odstraň. Něco půjde i odsát.
A jak jsem už taky psal - pokud ti naopak porostou zelené řasy, uber hnojení dusíkem. Pokud se začnou objevovat sinice, přidej dusíkaté hnojivo.
Žádné testy nepoužívám. Jen se řídím tím, co vidím a už asi 2,5 roky mně to parádně funguje.
Rodiče krmili 1x denně granulema. Měli napsané kolik mají dát (3 granule pro bettu a špetka pro tetry).
Kathris napsala: Dá se odstranit v pohodě, je to mazlavé.
To je typické pro sinici. Toto nesedí na řasy. Řasy drží na podkladě, na rozdíl od sinice.
Je to sinice, tedy všude. Jak že to probíhalo krmení ryb po dobu tvojí nepřítomnosti?
Dá se odstranit v pohodě, je to mazlavé.
Já bych vyměnil třetinu vody a přidal bych dusíkaté hnojivo. Pak bych měnil vodu 2-3x týdně (tak čtvrtinu objemu) a zároveň bych hnojil (množství hnojiva i s přihlédnutím k vyměněnému objemu vody).
Kathris napsala: Asi jen u pistie. Během týdne se strašně zvětšily.
Jinak nehnojím, je tam zásobní substrát
To by mohla být příčina úbytku dusíku.
Ještě k té řase - mně to na fotce (na 2. fotce) připadá s nádechem do modré.
Drží ten povlak na kytkách anebo se dá ten povlak řasy/sinice z kytky prsty snadno odstranit?
Pokud by povlak šel snadno odstranit, bude to sinice.
Sinici nežere skoro nic.
A nebo Pistie všechno sežraly a na ostatní nezbylo
Pokud se jí ale rozjely Pistie, tak to by naopak svědčilo pro nadbytek NO3, souhlasím s tím, že by se mělo NO3 přeměřit
a srovnat.
Sinice tam bude a asi ne jako jediná. Nedávno jsem po návratu z dovolené našel v akváriu stejné řasy, bylo málo dusíku - přestože používám automatické hnojení, tak snížení koncentrace dusíku přikládám k tomu, že se během dovolené nekrmilo. Příčina může být i jinde, ale zkusil bych změřit a případně přidat NO3 + mechanicky očistit, co půjde.
Asi jen u pistie. Během týdne se strašně zvětšily. Ostatní rostliny rostou normálně. Táta tam zkusil dát neritinu, ale žrát to nechce...barva je na hladině světle zelená a dole tmavě, ale do modra ne.
Jinak nehnojím, je tam zásobní substrát
Na té druhé fotce to vypadá namodrale. Skoro bych řekl, že to vypadá jako sinice, ale kvalita fotek není kdovíjaká.
Jak běžně hnojíš? V jakých intervalech? Nezaznamenala jsi v poslední době viditelně zvýšený růst nějaké rostliny?
Edit:
Máš tam i rychle rostoucí kytky. Přestala jsi hnojit před dovolenou?
Na druhé fotce to vypadá jako sinice.
V případě nárůstu sinic to vypadá na větší spotřebu dusičnanů ve vodě, což se může stát kvůli bujnějšímu růstu některých kytek. Pokud je to sinice, tak přidat dusičnany a vyměňovat pravidelně vodu a nechat vodu v akvárku proudit podle možností. Sinice obecně nemají rády čeřenou vodu a jak se zvýší poměr dusičnanů k fosfátům, tak sinice ustoupí.
Pokud budeš mít poměr dusičnanů k fosfátům příliš vysoký, porostou zase zelené řasy.
O světle tu záměrně nepíšu, protože nepředpokládám, že bys akvárku svítila nějak odlišně během dovolené.
Co se spíše mění, je kvalita vody.
0 19.08.2017 12:33 Stryko –
Re: Maq Bohužel mikroskop nemám
Nejedná se o moje hlavní akvárium, v tom mám již 39W zapoměl jsem to upravit...tohle v prezentaci bohužel nemám. A u tohoto je osvětlení 6 W
Rozsivky. 11W na 110l je celkom malo, mozno preto. Ak ma to akvarko len necele 2 mesiace ako podla prezentacie, tak by som mozno este pockal. Byva to bezna riasa u novozalozenych akvarii. Ak sa to nezlepsi, tak to bude chciet o trochu viac svetla.
No zvířený bordel po údržbě jsem myslel. Ale jestli to nejde setřást, tak jsem mimo...
Co takhle kolonie nějakých bakterií? Nebo nějakých sinic, rozsivek...
Nemůžeš to dát pod mikroskop?
Setřást to nejde, ale setřít prstem to jde. Nevím z čeho by to byl bordel...máme tam jednoho šneka a jednu betu a tohle se vždycky objeví dva dny po vyčištění akvárka
Vypadá to jak usazený bordel... Jde to z listu setřást?
0 19.08.2017 10:05 Stryko – Asi řasa?
Prosím nevíte někdo co by to mohlo být? Mám tohle v betáriu a vždy po výměně vody a odkalení to je pryč a pak se to zase po třech dnech vrátí. Nevím jestli se jedná o řasu a nebo něco jiného
Starší reakce
prosím, co je to za řasu a co s ní? děkuji
Starší reakce
Nepočítej s tím že kameny pod vodou budou takové jak je tam vložíš, vždy porostou nějakou řasou a hlavně ze začátku.
Připadne mi to být jako něco, co žerou krevetky. Jen nevím s tím CO2 a tvým složením ryb.
Tady to nepatri,ale kdyz uz se ptas tak jsem uz nemohl mit ryby mimo akvarko. Nemel jsem dostacujici druhou nadrz ani techniku...jinak dik ze jsi mi odpovedel na muj dotaz...
U tři týdny mladého akvárka bych řasu moc hystericky neřešil...
Víc mě zaráží postup zakládání "Druhého pokusu". Šest dní po založení krevetky (viz atlas "Krevetky by se měly osazovat jen do dobře zaběhlých nádrží (minimálně dva měsíce)"), za další tři dny hromada ryb, rostliny prakticky nula...
Můj skromný názor je, že ta trocha řasy je prd proti tomu, co možná teprve přijde...
Ale třeba se pletu, počkej si na zkušenější radu
Starší reakce
Většinou je to na nerostoucích listech a bývá to často jen bordílek ze dna.
Dobrý den, nevíte někdo, prosím, co za bordel se mi dělá na listech vallisnerie spiralis?
Starší reakce
Děkuji moc všem za reakce. Vodu zkusím měnit častěji v menším množství.
To čištění filtru v první polovině června proběhlo jenom v podobě jeho propláchnutím ve vodě odsáté z akvárka, aby se vyplavily největší nečistoty. Že by to i tak mohlo udělat takovou změnu...?
Ancistrusy tedy kupovat nebudu, asi zkusím ty okružáky...
Nejde jen o to, že si ancistrusi rádi pochutnají na rostlinách, ale to akvárium je malé i na jednoho ancistruse.
V deníku 10.6. je odkalování a čištění filtru zároveň. To taky mohlo pomoct.
Cokoli, jen ne ancistrusy!!!
Přemýšlím, co by mohlo pomoci. Kdybys neměla to CO2 a ryby, co máš, bylo by pro tebe možná řešením 40 krevetek davidi. Jenže nevím, co by řekly na to CO2 a co by na ně řekly tetry a dánia.
Na tuhle řasu mimo krevetek nevím. Okružáky. Možná. 50 okružáků. Mimo to jen mechanická práce a výměny (dělal bych 10-15% obden) vody donekonečna.
P.S. Odhaduju, že tvá kalamita začala rozpadem alternanthery (možná ji poškodili ancistrusové) a následním hnilobným procesem.
Opakuji - ancistrusové s na touto řasou nepomohou a budou ožírat a poškozovat rostliny, jak povyrostou.
Krásný den přeji, začaly se mi v akvárku nějak množit řasy (viz fotky zde:
rybicky.net/nadrze/26669…). Oba ancistrusi, které jsem měla, mi z neznámého důvodu uhynuli, a to právě v době, kdy se mi ta řasa začala množit. Nemůžu tedy jistě říct, jestli uhynuli proto, že se v akvárku "něco pokazilo", nebo že se v akvárku "něco pokazilo" až po tom, co uhynuli. Tento týden mám v úmyslu koupit ancistrusy nové (dva) - pomůžou aspoň trošku...? Díky moc...
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121513x