Ahoj, omlouvám se, že zakládám další téma hodně podobné všem ostatním, ale již několik dnů procházím tuto sekci a prostě nevím, co se mi to v akva na rostlinkách objevilo. Jsem začátečník, takže zkušenosti žádné...
Akva je založeno měsíc, 54l, osvětlení 15w, filtr Aquael Fan1 (prostě kasický set). Na dně je říční písek 5-10mm prosypaný jemnějším 1-2mm. Kytiček je myslím dost - 12 druhů, i rychlerostoucí jako egeria, limnophila, hydrophila, jávský mech ... Rybky 2 krunýřovci, 5 pancéřníčků, 7 tetra červenohlavá a 7 tera červená. Rybky byly vpouštěny po týdnu od založení .. nejdříve dvě, po dalším týdnu 5 a pak postupně s týdenním odstupem tetry.
V akvišku se mi ve vodě pohybuje velké množství malých částic, jako zvířený kal, ne a ne si to sednout. Voda má mírně žlutozelenou barvu. Na rostlinách, pouze na jemnolistých (kabomba, egeria) se tvoří povlak šedohnědé barvy, který vypadá jako usazený prach v kombinaci s vlákny řasy ... fakt nevím, jak to popsat. viz. foto. Jde to jednoduše odstranit promnutím rostliny v ruce a pak je od toho strašně zakalené akvárko. Mnohonásobně víc je toho na rostlinkách, které jsou u vývodu filtru. Na tuholistý rostlinách (anubiasy) není vůbec nic. Na valisnerii jsou krátké zelené chloupky po okrajích listů a to jen u hladiny ...
Tuším, že to bude z nějaké chyby při zakládání akva, ale opravdu nevím co to je a jak od toho pomoct
Snažila jsem se hodně toho o založení akvárka přečíst, vím, že jsem asi dala rybky dost brzy, ale snažila jsem se aspoň dodržet nevpuštění najednou a dávat je s týdenními odstupy, všechno se vyvíjelo slibně ... rybky vypadají naprosto v pohodě, jsou klidné, žerou, pancéřníčci se už dvakrát vytřeli. Myslím, že nepřekrmuji, aspoň se snažím, pravidelně odkaluji a měním týdně 1/3 vody (za poslední týden jsem měnila vodu dvakrát, ale žádná změna)
Díky tomu, kdo dočetl můj dlouhý dotaz až sem a tomu kdo poradí. Přikládám foto nejvíce "postižené" cabomby.