Jaká je to řasa?
Skúsim lepšiu fotku, ale práve tie pásíky na kameni nie sú piesok, ale tie uvádzané biele pásiky.
Ten jemný písek ti zapadal do rýh na kameni fotka není dost ostrá a je hrozně malá aby z toho bylo něco poznat.

0 11.02.2017 11:35 majosk – Riasa alebo čo je to?

Ahojte, na kameni sa mi behom jedného dňa ukázala takáto vecička. Čiary bielej farby, resp také pásiky. Keď som sa lepšie pozrel tak tieto pásiky sú aj na spodu predného skla pri dne vyzerá to podobne ako keď mráz urobí pekný obrázok na okne. Voda je čistá ryby sú OK. Napadlo ma či to nie je aj od slimakov, ale prečo len na jednom mieste a nie po celom akváriu. neviete ??? dakujem.
Dobře rostoucí rostliny se dokáží bránit ale třeba starší listy nebo nerostoucí rostliny jsou napadány řasou a v tvém případě asi i plísní nebo hnilobou. Máš docela dost světla a jakmile začneš pouštět CO2 měl by jsi něco vědět o vodě a připravit se na to že budeš muset přihnojovat. To chce ale testy. Hodně napoví i rozbor zdrojové vody z vodáren.

Co2 uz resim jinak nez co2 vital. Ale spis me zajima co zpusobuje ty hnedy nebo cerny fleky na nizkych rostlinach
Já bych řekl že to CO2 Vital ti stačit nebude kobercovky moc dobře neporostou.

Aha, problém už začal...

A to je teprve začátek... Třeba řešit, těch kakaďáků by byla škoda...

Vyhledej si pojem žabí vlas.

Rozbijela se mi v akvarku rasa viz foto. Prosim nevite nekdo co to je a co s tim delat nebo jak se ji nejlepe zbavit? Diky

Poradte mi prosim co je to za řasu a jak pro ti ni bojovat. Je to hlavne na nizkych rostlinach. Hneda misty do černa
Starší reakce
Ampulárka ve 12 litrech, to bude ten problém.

To by mohlo být - přijde mi, že plíseň to není, jsou to taková vlákýnka, která jdou při troše snahy vytáhnout (ale zase nechci vytáhnout celou rostlinu, tak to zatím nechávám být). Udělalo se to už před tím, než se tam nastěhoval šnek, tak si skoro myslím, že ten není hlavním pachatelem.
Z toho, co jsem zažil, mi to taky nejvíc připomíná Rhizoclonium. Plíseň bych očekával kompaktnější.
Každopádně bych to považoval za stav, který u některých nově založených akvárií nastane a nestresoval se tím. Jak píše vaaclav, odkalovat. Současně se zamysli, jestli máš dost rostlin.
P.S. Může to být i tím blbým šnekem. Ten by do nově založeného akvária vůbec neměl jít.
Já bych řekl že to je asi i plíseň ale to jsou v začátcích dost běžné věci, hlavně aby se to nezhoršovalo. Při odkalování bych se snažil co nejvíce to odstranit.

Môj tip je Rhizoclonium. Je to riasa, ktorá sa objavuje pri nedostatočne fingujúcej mineralizácii. Pomôže trochu pritlačiť na výmeny vody, menej kŕmiť, nevŕtať sa v dne a čakať, kým sa namnožia heterotrofné baktérie vo filtri a v substráte (prípadne pomôcť násadou baktérií zo staršieho akvárka alebo formou komerčného produktu). Akvárko je čerstvé, takže to chce hlavne trpezlivosť.

Dělá se mi v nově založeném akváriu zhruba to, co je vidět na přiložených fotkách vpravo, kolem stonků. Je to nějaká řasa, nečistota, nebo co vlastně?

Díky.
0 25.01.2017 21:26 marho Takže sinica, ďakujem. Áno tie rastliny začali byť takéto smutné zároveň s tým, ako sa objavila sinica. S tým svetlom by to dávalo význam, vždy som síce svietil rovnako. Ale pred nedávnom som akvárium silno preriedil, takže tie rastliny nie sú toľko stienené ako keď ich tam bolo 5x viac. Ešte raz vďaka

, idem bojovať.
je to sinica ja sim skusal vsetko, nakoniec pomohol až reset. mozno mas aq prilis pri okne ak mas moznost daj ho tmasieho kuta
To jsem zapoměl dodat,sorry

, ale to by měla být samozřejmost.
CO2 může používat při osvětlení 1W/l, stejně tak pokud bude svítit 0,5W/l, preferuji spíš nižší osvit.(menší nároky na živiny). Délka osvětlení se má pohybovat kolem 10-12 hod, ale to určo víš a zkoušíš mě.

Hlavně bych to pořádně odkalil.

A tím přizpůsobením osvětlení máš na mysli snížení jeho intenzity a zkrácení doby osvitu? To by mě docela korespondovalo s tím CO2.
Je to "sinice". Stává se to přesvětlených nádržích kde většinou vznikne nedostatek NO3 a P.
Jinak ty rostlinky jsou v zuboženém stavu, bylo by záhodno je trochu pohnojit.( myslím tím i CO2)

V první fázy bych ale vyměnil 50% vody, zatemnil akva tak na 5 dnů,pak opět výměna vody a až poté trochu přihnojil a přispůsobil osvětlení.

0 25.01.2017 16:58 marho – Je to vôbec rasa?
Starší reakce
Acomys: Normálně pěkná řasa!
Larix: Respect!
1 19.01.2017 20:48 Acomys 
nevíte někdo co je tohle za řasu? Zbavit se jí nechci, spíš jen by mě zajímalo co to je. Původ mexiko, mírně tekoucí voda. Pracovní název zelená síťovaná punčocha, protože to tak vypadá.
Starší reakce
www.akva-exo.cz/… Nemám moc zkušeností s takovými filtry ale voda jde nejdříve dolů a pak přes koše nahoru. Tak bych jí dal nahoru na molitan nebo pod první koš na ty kuličky.

a kam presne do toho filtru tu vatu dat? mam JBL e701 a popravde porad nechapu jak v tom ta voda presne proudi...skladba toho filtru je jako tady
www.zootovary.com/…
akorad misto tech valecku mam bile kulicky + bylo jich tam malo tak jsem pridal jeste plastove jezky a ty kulicky nasypal az na ne...
Dej vatu do filtru.

Zdravím,
prosím o radu(pokud se s tím už někdo setkal) jak se zbavít rozptýlených vláken řasy ve vodě. Je to jako když se hodně práší v místnosti (viz foto -
rybicky.net/nadrz/26353/4.jpg… )
Objevili se asi před 10 dny (trošku) a pořád je jich ve vodě více a více). V akva mám jestě nějakou hnědo-zelenou vláknitou řasu, ale ta už mám pocit ustupuje (mechanicky ji odstraňuju a zvednul jsem CO2 a mm pocít že pomalinku ustupuje)
Ale tady těch plovoucích vláken řas se fakt zbavit nedokážu - filtr je nebere nebo ním prostě projedou...

Ok tak já ji tam nechám otíkům. Kdyžtak tekutého uhlíku tu mám dost

Musíš ze začátku počítat s tím že se nějaké řasy objeví. To co je pod vodou nezůstane nikdy úplně čisté. Pokud by to ale mělo tendenci se hodně zvětšovat tak tekutý uhlík v injekční stříkačce dokáže po dvou tří aplikacích zničit a o zbytek se ti postarají otíci. Je to ale spíš do budoucna nějaké chlupy na dekoraci a starších listech vždycky budou.

Ahoj chci se optat, zda nevíte někdo co je to zač? Zatím je jen takhle malá a pouze na kmeni. Jak se ji zbavím? Vytrhnutí asi nebude stačit že?

V akvariu zatím nejsou ještě ryby, mám ho založené necelé 3 týdny. Plánuji krunýřovce jednopruhého zbavil by mě řasy on?

Starší reakce

Zdravím, dnes som spozoroval na rastline Hygrophila corymbosa 'Minima' takéto hnedé škvrny. Vie mi niekto poradiť, či je to nejaká riasa, alebo rastline niečo chýba? Obzeral som príznaky chýbajúcich živím, ale moc som nezmúdrel.
Prezentaci jsem neaktualizoval ale svetlo momentalne jede na 40% max vykonu a svitim 14-22:00 hod. Test budu muset koupit jinak se toho nezbavim, zacina to byt uplne vsude
Svítíš 10 + 2 hodiny pauza 39w v led do 70 litrů vody a divíš se že máš řasy. Ten substrát co máš na dně neznám ale má obsahovat dost železa a možná bude do sebe i něco nabírat takže by to chtělo nějaký test abys věděl co máš v akváriu za vodu.

Starší reakce
Tvůj tip je podle mě správný.

ne, nic jsem tam nedala, takto je to přírodní

Zkoušela jsi to likvidovat peroxidem, že to je tak bílé?

co je tohle za řasu? můj typ je ruducha...?

Myslím, že mám to samé, jen ty to máš v proudu a já ve stojaté vodě a relativně stínu.
Už měsíc se to pořádně nepohnulo. Zkusil jsem nasadit jednu krevetku, ale nic. Asi by jich bylo třeba víc a hladovějších.
netusim ale spise ne.... dela se to jen na rostlinach a v horni casti tzn kde je vice svetla. u dna neni zadna
Může to být nějaká plíseň.
Sinic je tolik druhů, že je asi ani všechny neznáme.

Ono to bude chtít buď trénovanější oko, tedy rozhodně než mám já a nebo na to mrknout pod mikroskopem a porovnat, ovšem ani zde nemohu sloužit, ale jistě se k tomu vyjádří někdo fundovanější.

sinice ma takovy povlak. Tu jsem kdysi mel ale toto se ji vubec nepodoba. Sinice ma i takovy urcity pach tuto necitim.
Zacala se mi vyskytovat po preleceni tech pancernicku dle rad jsem tehdy vodu zasolil a zvedl teplotu na 34. Po uspesne kure jsem po dvou tydnech zacal postupne menit vodu a teplotu jsem snizil na 29stupnu. Dost rostlin mi odeslo cca 1/2 presto kazdodenni denni vymena vody cca 250litru. a stale se ta mrcha drzi
Taky možnost a co třeba sinice?
0 30.12.2016 12:33 laKatos 
Může to být rozsivka?
ma to tvar jako kaderave vlasy. Jde krasne namotat a k povrch listu je slabe prichycena. namotam-li to na spejli tak ma barvu hnedou
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 122002x