Jaká je to řasa?
Přečetl jsem si ve Tvé prezentaci, co Ti napsal Driv3r a co bylo smazáno jako "urážka". Čili je třeba přizpůsobit slovník... pokusím se.
To dno je perfektní, přesně takové, po jakém krevetky odjakživa touží, akorát v přírodě ho často nemohou najít. Rostlin je právě tak akorát, ani málo ani moc, jen objem akvária k nim nepasuje... Výrobce to evidentně zvoral. Vápencové schránky mořských měkkýšů ve sladkovodním akváriu jsou projevem inovativního přístupu. Spolu s tyrkysovým štěrkem poskytují výmluvné poselství o transcedentálním přístupu k ekologické problematice. Rozpoznávám správně subtilně naznačený protest proti jarním mrazíkům?
Kritickou poznámku bych měl snad jen k teploměru; mohl by být tak o centimetr výš. Nebo níž... Těžko říct.
Problem je... ako to povedat... v celom tom akvariu.

málo rostlin, né moc dobré dno ( spíše špatné) , mušle ven, doba svícení? a hlavně ty rostliny,
0 27.03.2017 19:54 Honzulka12
Jednalo se o komplet Juwel Rio 125, s vestavenym filtrem Juwel Bioflow 3 a s originalnimi naplnemi, bez uhli. Pridala jsem externi filtr Eheim Ecco Pro 200 a ruducha uplne zmizela. Vestaveny filtr jsem v nadrzi nechala, slouzi ted v podstate jako skimmer.
A přes co jsi filtrovala?
Těch příčin invaze ruduchy je většinou víc, na prvním místě zvýšené organické zněčištění. Takže filtraci spíše předimenzovat a hlavně opravdu důkladné odkalování s častými výměnami vody. Mě při takovéto invazi pomohlo (kromě posílení filtrace dalším přídatným filtrem) výměna 1/3 objemu akva ob den po dva týdny, pak postupně o den intervaly mezi čištěním prodlužovat až na týden.
Že máš přerybněno, to je zřejmé už na první pohled z fotek, živorodky jsou prostorově náročnější, protože jsou to větší producenti odpadu. A pokud tahle osádka zkrmí krmnou dávku až za 2 minuty, tak překrmuješ, to by při tvé frekvenci krmení muselo zmizet do 30 vteřin

. Spíš než rybky mořit tři dny hladem, doporučuji dávat mnohem menší dávku 1-2x denně - jen tolik, co sežerou ihned, tj. do těch 30 vteřin.
To světlo bych určitě ubral, klidně na těch 8h. Ruducha je často více v místech, kde je větší proud, ale příčinu bych v tom nehledal.

Co je to za rasu? Diky
Diky vsem za rady, budu kombinovat vse s mirou.
Mimochodem - krmim tak jednou za 3 dny a osazenstvo to spase do 2 minut, tak bych rekl, ze prekrmovani se nekona.
Svetlo - pozice akva neni pravda idealni (odpoledni slunicko jede),pokud nezatahnu roletu. Umele svetlo tak 12 hodin denne, tzn. zkratit tak na 8 ?
Odkaluju prakticky s kazdou vymenou vody (snaha systemove postupovat po sekcich dna tak, aby co mesic bylo vsude odkaleno (mimo rostlinstvo).
Filtr podle me OK (posiloval jsem hned na zacatku o dalsi stupen), ale pri udrzbe / cisteni se mi stane, ze nejsem schopen ztlumit proudeni vice (pripada mi, zeje v akva poradny pruvan, coz ruduse evidentne taky svedci).
5 Neritin (šnek) by to mělo vycistit, ale chce to odstranit příčinu ruduchy, což je jak už zaznělo pravděpodobně důsledek přerybnění / nedostatečné filtrace. Mám s ruduchou velké zkušenosti v malém lowtech akváriu, mě pomohlo razantní snížení intenzity osvětlení v kombinaci s pořádným filtrem. Neritiny pak dokonale vyčistily celé akvárium, od té doby jsem tam ruduchu neviděl.
Nesol.
JirkaŠčovák napsal: Zkus stovku alespoň centimetrových okružáků
Že by okružáci pomohli s ruduchou?
Je to Ruducha a odpověděl jsi si sám.Máš tam moc rybek špindíru,tak budeš muset přidat na údržbě.Častější odkalování a hlavně výměna části vody je ten správný směr. Ještě si dej pozor na to,aby jsi zbytečně nepřekrmoval
rybicky.net/forum/5522 Zkus stovku alespoň centimetrových okružáků, ničím je nekrm a vydrž měsíc.
Ale pokud se ti nechce takto experimentovat, pak pinzeta a fyzická práce.
Možná obojí

.
0 26.03.2017 20:42 silky – Co to je a jak se ji zbavit ?

Uz nejaky cas (cca 2 mesice) bojuji s touto potvorou (viz fotky).
- vymena 1/3 vody 1 x tydne (se lzickou soli)
- vymenena zarivka (SunGlo 15W)
- zpocatku to bylo jen na dne (odsavano), ale casem se rozlezlo a ted uz je vsude (listy, koren, kamen..)
- rybicky OK, platy se mnozi jak vztekle (takze asi trochu prerybneno, ale deti / manzelka jsou neoblomne, abych to resil po svem
Nejaky snek / rybicka co by to pozralo ?
Nebo drasticke reseni - zn. vsechno znova ?
Diky za rady
jo, jelení paroh je ta nejjednoduší řasa ...

To hore pod svetlom je "jelení paroh", typicky sa objavuje, keď je priveľa svetla, len na svetlých miestach. Svetlo však nie je jedinou podmienkou jej prosperity, tým chcem povedať, že niekto môže mať aj silnejšie svetlo a nebude ju mať.
0 25.03.2017 21:48 Jurka – světlé štětiny

Tuší někdo o jakou řasu se jedná a jak se jí zbavit? viz fotka. Nejedná se mi ani tak o zelené fleky na listech jako spíš o ty světlé štětiny.
Na tej fotke je to blbo vidiet, ale ak je ta riasa hneda, tak to staci trochu oplachnut a zlezie to samo.
Hypermangan nepomůže. Pokud máš v akváriu dobré podmínky a netvoří se ti v něm řasa, klidně bych ty rostlinky do nádrže dal.

Mohu dát toto do akva? Dostala jsem dost zařasené... Koupel v hypermanganu?
Dobrá, děkuji.

Vyčkal bych týden, jak se budou tvářit na to světlo.
romant napsal: Tak dobrá, nekupuj si žádný kapkový test na NO3, měj na hladině plovoucí rostliny a podle (ne)prosperity poznáš, jak na tom s NO3 jsi. Jak budou nažloutlý, neduživý, nebudou se množit, je to jasný, máš tam toho NO3 skutečně málo.
Vracím se k tomuto příspěvku. Mám Pistie a začly "hnusnět",nažloutlé, rozpadající se listy. Je to "jen" málo světlem nebo může být problém i jinde? (Ode dneška svítím, juch!) ...pokud je to světlem, a mohou se vzpamatovat, za jak dlouho nohu čekat zlepšení?
..................
A mohu do akva založeného 19.1. dát Clintona, bude mít pro sebe řasy?
Starší reakce
voda bez dusičnanů a krmení mraženým (P) a je to hned

0 19.03.2017 14:36 Kancik –
Rasa? 
Ahoj.Poradil by mi nekdo prosim co se mi to vytvorolo v akvariu 3 dny po vymene vody.
Katión H+ je pre naše potreby "len protón". Takú chémiu, aby sme to museli rozlišovať, tu snáď neprevádzkujeme...
Jen pro upřesnění, protony se nevylučují, urcitě v akvariu nestěpíš atomová jádra

. Uvolňuje se kationt H+.
Jedna ku jedné je obecně doporučováno jako nejvhodnější. Ale právě čtu knížku, a tam píší, že vzhledem k tomu, že dusíku rostliny čerpají nejvíc (vyjma C a O je to 70-80% všech živin), tak se poměrem NH4+ vs. NO3- dá leccos ovlivnit. Ovšem to je knížka pro farmáře, ty kromě rýže vodní rostliny nezajímají.

Jáj tak, no ale ja pridávam dusičnany aj močovinu súčasne, v pomere dusíka 1:1. Žiaľ pri teste močoviny samotnej som pH ani alkalitu nemeral.
Podľa kvapkového testu a dropchekru to nebude presné, chcelo by to elektroniku

.
Rostliny asimilující NH4+ vylučují protony (okyselují okolí), s dusičnany je to naopak. Těch reakcí je ale víc, a pH se samozřejmě nějak ovlivňuje už samotným přidáním močoviny nebo dusičnanové soli.
Protože ale forma, ve které rostliny přijímají dusík, významně ovlivňuje poměr přijímaných kationtů a aniontů, nějaký posun pH by eventuálně nastat mohl.
Tak jsem se zeptal.

Žiaden problém pri pomere 1/3 až 1/2 z celkovej dávky NO3. Ph je rovnaké ako pred tým.
Pridávam CO2, inak som nepostrehol žiaden významný posun, no pH meriam len zriedkac- na CO2 mám permanentný test v akváriu. Malo by sa nejako pohnúť pH? Prečo? Alkalita sa mi časom postupne zvyšuje, no pokiaľ sa nemýlim, robilo mi to aj predtým. Ani na jedno som sa pri testovaní močoviny vo vysokej dávne nezameriaval. Zmeny po bežnom týždni hnojenia som podrobne opísal v denníčku Hlavného akvária 19. 2.
Pánové, jak se vám vyvíjelo pH během hnojení močovinou? Nějaký pohyb?
S tým denným svetlom môžeš mať pravdu, ale s NO3 skúsim ísť vyššie ako to robí vaaclav aspoň na merateľných 15mg/L.
U mňa tá sinica začala už dávno pred močovinou. Objavuje sa hlavne na vrcholkoch Cabomby, ktoré obaľuje, inde len veľmi zriedka, skoro vôbec. Tým nevravím, že nemôže mať vplyv, neviem. Ale možno je to zhoda okolností.
Nemôže za to u teba príchod jari? U mňa to má vplyv, lebo mám veľké okná na východe a teraz už oveľa skôr svieti slnko, rastliny sa otočia ku oknu ešte pred rozsvietením svetla. Kvôli tomu aj posúvam čas svietenia dva razy do roka postupne.
Čo sa miznutia toľkých dusičnanov týka - no je to dosť, až 3 mg/l za deň? Že som mal podobne vysokú spotrebu dusičnanov v zarastenom malom experimentálnom akváriu s výškou len 20 cm sa dá chápať (tam ten objem sa zdá malý, ale pri malej výške je relatívna zarastenosť vyššia), ale v bežnom akváriu je to zvláštne.
Dušan presne takáto riasa ako sinica s vôňou melónu sa mi začala tvoriť na rastlinách odkedy hnojím močovinou 0,3g čo sa rovná zhruba 1g NO3 na týždeň. Naďalej dávam aj KNO3 ktoré stále zvyšujem každý týždeň vzhľadom na nárast rastlinnej biomasy o 0,6g na súčasných 3g aj napriek tomu meraním NO3 nemôžem dosiahnuť 10mg/L a to je už týždenná dávka rovnajúca sa metóde EI. PO4 meranie ukazuje tesne pod 1mg/L.Ostatné údaje sú v prezentácii a denníčku. Dnes som zatemnil akva na tri dni.
Starší reakce
Já jsem donedávna měl Ceratopteris pteridoides a štval mě. Vždycky se někde kořeny zapletl do stonkovek, stínil tam, a ještě ty stonkovky pocuchal.
Okřehek-žabinec jsem obdržel s rostlinami neobjednán, a jsem s ním spokojený. Jediný problém by nastal, pokud bych ho chtěl naprosto vyhubit. Ale jinak...
Vývod z filtru mám asi 2.5 cm pod hladinou. Hladina se hýbe, točí se v kruhu přes celé akvárium. Okřehky ten vývod nestrhne pod hladinu, ale proud jim nedovolí se někde usadit nastálo. Takže stíní rovnoměrně, všude trošku. Když přiroste a je to už moc, není nic jednoduššího než ho zredukovat. A zas je na pár týdnů vystaráno.
Takhle zúřadovaný okřehek je super.
0 13.03.2017 18:53 MadmanCZ –
Re: Maq Maq napsal: MadmanCZ napsal: Rostliny se mi zdá, že se jim daří a rostou podle mého názoru dobře. Průběžně prostříhávám.
Se mně taky zdá. Když jdou dobře, není žádný spěch. Hnojivo si pořiď, ono se někdy bude hodit, ale mezitím si v klidu si přečti, jak vypadá nedostatek některého prvku
akvarijni-hnojivo.cz/…
a zkus co radí Roman. Ony ty odstíny zelené se těžko odhadují, ale pokud by nastal vyloženě nedostatek dusíku, ty plovoučky začnou odcházet zcela zřetelně. (Já mám okřehek a spíš než podle barvy to odhaduji podle toho, jak rychle se rozrůstá.)
Dobře, moc děkuju za rady. Zkusím to ještě pozorovat, případně koupím plovoucí rostlinu (ale bojím se aby moc nestínila, přeci jen to akva je malé

.
Tak třeba v drogérii a nebo řeznických potřebách zakoupený Sanytr(KNO3) a dávkovaný
www.rostlinna-akvaria.cz/… , nicméně bych se prozatím neunáhloval, neb hodnota kolem 10mg/l nemusí být malá, je to i o dalších faktorech, jako jsouo např. světlo a CO2.
Začátečnický dotaz: jak případně zvýšit hodnotu NO3. Soudě podle těch plovouček mi přijde, že můžu mít trochu problém s nižší hodnotou dusičnanů, ale testy nemám (jen ty papírkové, ty by ukazovaly na hodnotu cca 10 mg/l)... Přijde mi, že rostliny sice pořád rostou, ale zejména ty starší jsou v menší formě než dřív.
Splňuju Pistiu,super.Díky.

A doporučuješ k tomuto nějakou plovoucí přímo, nebo je jedno, který druh?
MadmanCZ napsal: Rostliny se mi zdá, že se jim daří a rostou podle mého názoru dobře. Průběžně prostříhávám.
Se mně taky zdá. Když jdou dobře, není žádný spěch. Hnojivo si pořiď, ono se někdy bude hodit, ale mezitím si v klidu si přečti, jak vypadá nedostatek některého prvku
akvarijni-hnojivo.cz/…
a zkus co radí Roman. Ony ty odstíny zelené se těžko odhadují, ale pokud by nastal vyloženě nedostatek dusíku, ty plovoučky začnou odcházet zcela zřetelně. (Já mám okřehek a spíš než podle barvy to odhaduji podle toho, jak rychle se rozrůstá.)
Tak dobrá, nekupuj si žádný kapkový test na NO3, měj na hladině plovoucí rostliny a podle (ne)prosperity poznáš, jak na tom s NO3 jsi. Jak budou nažloutlý, neduživý, nebudou se množit, je to jasný, máš tam toho NO3 skutečně málo.
Nejsme žádný odborník na testy, ale zrovna papírkové testy nejsou to pravé ořechové. Jestli jsou kapkové testy orientační, tak tyhle, a podobné proužky nejsou ani to. Kup si obyčejný kapkový test, např. od Rataje. Stojí pár kaček a je výrazně přesnější.......
Přidat reakci
1 ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121847x