Reverzní osmoza
pročti si ten článek všechno je tam napsaný.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Taky bych měl dotaz co obsahuje ta odpadní voda s RO?Obsahuje ty zbytky z "přefiltrované" nebo je na podobných hodnotách jako vodovodní?Jde mi o to když míchám 1:1 osmotickou s vodovodní mohu použít tu odpadní?
Tak jsem to teď udělal,odpojil jsem to a nechal protékat,je to hrozný tlak vody,bez toho omezovače. Asi 20l jsem nechal protéct. Mám tu velký tlak vody,stačí těch 20l? Nebo víc? Děkuju,tohle jsem fakt netušil. Díky moc. Jdu ještě proplachovat.
Na pár minút odpoj restriktor(obmedzovač prietoku) a nechaj vodu silnejším prúdom omývať membránu.Vytekať odpadovou hadičkou.Výstup z RO nechaj zatvorený.Potom zapoj tak ako máš.
No ako často to sa nedá presne povedať,záleží tiež na tej vstupnej vode.(čo ja viem 2x do roka to robievam ja).Ak by si si dokúpil oplachovací ventil a spravil ten bipas,tak je to pohodlnejšie bez odpájania hadičiek.Jednoducho prepneš kohút a oplachuješ membránu.
Takže ho nemusím kupovat a odpojit ten regulátor a zapojit na přímo? A jak dlouho to nechat protékat-čistit?? A jak často čistit?? Mám ji půl roku,každý týden dělám 40l a o tomhle jsem vůbec nevěděl,díky.
oplachový ventil je tohle
www.rostlinna-akvaria.cz/… na prostředním obrázku je regulátor průtoku a s tím oplch. ventilem vlastně uděláš obchvat toho regulátoru(ještě potřebuješ 2ks. "tečeků") aby voda proudila bez omezení přes RO a tím se pročistila membrána. zrovna včera jsem to zapojoval
a taky mě napadlo že to je asi vlastně zbytečný stačí jen odpojit ten regulátor a udělá to to samí
To vůbec nevím,že se nějak oplachuje,membrána. Jak to mám udělat? Nenechávám ji jen vyschnout. Jak se to dělá??? A kdy??? Díky.
Životnosť membrány je niekoľko rokov samozrejme ako píšeš podľa toho, akú máš vstupnú vodu a ako často RO používaš.No a samozrejme ako sa o RO staráš - čiže oplach membrány.
0 27.11.2015 13:31 Jindras – RO
Chci se vás zeptat,jak dlouho,asi tak,vydrží filtr -membrána-v RO. Je mi jasné,že to zjistím jen testem,chci se jen zeptat,po jaké době filtr odejde. Je mi jasné,že životnost je závislá na tvrdosti vody-jak těžce filtr maká,a na frekvenci používání. Já ji -vodu-dělám 40l týdně. Jen,jestli nemáte někdo zkušenost,po jaké době se připravit na nový filtr. Díky.
Mám stejnou-nebo hodně podobnou,jako Prasan,jen bez monitoru.
Mám aj ručný TDS merač,ten používam v iných prípadoch.Okrem merania to signalizuje stav kontrolkou(ak je menej ako 80% učinnosť),takže človek hneď vie kedy je potrebné meniť membránu.Je to zvýšený komfort hlavne pre mňa ,kedže som 6-7 dní týždenne v práci.Takto prídem stlačím gombíček a je to.Nemusím sa zháňať po merači,kde a kam som ho položil atď.
ne ze by to nebyla zajimava vecicka, ale meri rucni z ebaye za 100,- jinak? 1kkc je mazec.
0 26.11.2015 23:50 -
0 26.11.2015 23:50 - Inline monitor pre RO kúpený v
akvaland.sk
Mám naozaj dobrú vodu.RO šlape ako má a tento šikovný inline monitor je taká praktická vecička na zistenie stavu membrány.
Starší reakce
Pre cichlidy? Myslím,že ju ani nepotrebuješ.
0 19.11.2015 18:42 romantomka – reverzní osmoza
zdravím kolegové...asi už to zde bylo..ale mohu se zeptat...používat ro, nebo ne...mam akva 600 l,, tak jaké mate zkušennosti, jakou třeba vybrat, jakou mají životnost atd..dekuji,,uvítam každy názor..s pozdravem rt.
Starší reakce
Ako píše kolega pri odpojenej osmoze musí v nej ostať voda,ja používam na vstupe aj výstupoch malý guľový ventil.Foto viď.moja prezentácia tu
rybicky.net/fotogalerie.php… inak sa poškodzuje membrána.
Ak je RO zapojená je to tlakový systém a je jedno v akej polohe,funguje rovnako.GPD určuje priepustnosť membrány.
Jo, znamená to gallons per day a označuje to max. kapacitu při optimálních podmínkách. Skutečné výsledky budou v závislosti na podmínkách většinou o dost horší. Jinak tipuju, že když to bude zrovna připojené na vodu tak by na pozici záležet nemuselo, spíš jde o to, že když se to odpojí, tak nesmí voda z jednotky vytéct. Na své první RO jsem kdysi měl na všechny hadičky takové záslepky které napevno držely nasunuté, takže se dala zaplavená jednotka převážet a uzavřít aby voda nevytekla nebo nevyschla. Podotýkám, že nejsem odborník, jen zanícený uživatel
, doporučuju zvednout telefon a zeptat se prodejce.
Používam 50GPD a sú to osmózy úplne v pohode.Záleží na vstupnej vode.Mne dáva vodu tiež takmer bez vodivosti cca 1-2 us.
Ne, ale je to tahle přímo odtud s přirážkou
www.aquario.pl/…
Je známo že překupují hodně věcí odtud.
Starší reakce
zdravim
www.aquaobchod.sk/…
je tato osmoza vhodna pre akva ? pripadne nejake skusenosti s nou ?
Kde by som si mohol niekde nastudovat ako spravne miesat vodu do akvaria ? alebo nieco viac o RO ?
odkaz ktory je tu hore na stranke uz nefunguje
Starší reakce
0 10.10.2015 18:11 Kubrt – Návod
Neměl by někdo prosím pěkně návod na ROWA REVERZNÍ OSMÓZA TURBO 200.
Mám ji nějaký čas doma, ještě nebyla zapojena, ale někde jsem potratil návod, jak zapojit a případně zacházet s touto RO. Děkuji za případné info. kubrtmobil@gmail.com
Starší reakce
Myslel som skôr parametre kompletné - čo všetko tvoja vstupná voda obsahuje.
RO voda by mala mať cca 6,5 - 7pH a vodivosť samozrejme nízku,to však záleží i od použitej RO a vstupnej vody.
pokud bude vodivost 12 simenz je to ok.ale jestli bude vyšší než 30 simenz je třeba kolonu zregenerovat.
Problém s pH mám vyřešený, jen si lámu hlavu s vodivostí. Zkusím ty nádoby, jinde to snad nemůže být. Dám vodu z osmózy do skleněné lahve a zítra to změřím, jestli se nic nestane, budou to asi opravdu ty sudy, nic jiného mě nenapadá.
pH v kyselé oblasti u permeátu /čistévody z RO/ je běžné, je způsobené snadným rozpouštěním vzduchu a tedy např. i CO2, což způsobuje kyselou reakci. Ale tohle nemůže způsobit takové zvýšení vodivosti.
Že to měl být jiný materiál jsem pochopil, ale každá nádoba je jiná, jak objemově, tak od jiného výrobce, ale hlavně se mi to dřív nestávalo, ať to bylo v jednou nebo druhém sudu. Z vodárny jde voda okolo 180-190 μS a pH 6,5 - 7,3 a KH menší než 2.
jiri609 myslel inú nádobu materiálovo nie objemovo.
A aké máš parametre z vodárne?
Používám dva různé sudy, jeden má 25 a druhý 50 litrů, takže nádomou to asi nebude. Myslel jsem na ten síran hlinitý, prý se dává do vody v tomhle období. Na jaře a v létě se mi to nestávalo. Problém, ale je s pH. To tu padá hrozné dolu, dostávám se až někam ke 4, z 6,8, ale to se děje pořád a vodivost blne až teď.
Používám dva různé sudy, každý je jiný typ a děje se to v obou.
Tak to zkus s jinou,zarucene cistou,nadobou treba sklenenou a pak to zmer jeste jednou.
tak k úpravě pitné vody se používají železité soli /síran nebo chlorid/, možná někde i hlinité... ale je to blbost, že by takhle měnil vodivost v čisté vodě. To spíš něco sud, chtělo by to třeba změřit i pH, v kys.oblasti roste prudce vodivost i při malém obsahu solí... ale to je jen špekulace
Kde se proboha dává do vody hliník?
V 50-ti litrovém sudu, je jen na čistou vodu. Prý to, ale dělé zbytkový hliník, který se přidává do vodovodní vody.
V cem ji nechavas odstat?
Zdravím všechny. Mám vodu z vodovodu, která má 180-190 μS. Když ji proženu osmózou, tak vystupní voda má 1-4 μS. Nechám ji odstát, nic do ni nepřidávám a vyskočí mi to po pár hodinách na 300-380 μS. Vůbec tomu nerozumím. Nevíte čím by to mohlo být?
Starší reakce
Přikládám popsaní obrázek mohlo by se hodit
Jinak vodu při prvním použitím RO nemusíš nechat protékat 3 hodiny stačí hodinka ale je důležité nechat aktivovat alespoň 6 hodin uhlí a nechat namočenou celou RO bez membrány a poté RO propláchnout protože se z uhlí uvolní malé částečky a membránu můžou dost zašpinit tím pádem strácí na výkonu a také na životnosti
Vypovídá o tom, kolik je rozpuštěných látek vedoucích elektrický proud. Je spousta látek, které tvrdost neovlivní a přitom vedou proud. Většinou se měří pokud se rozmnožují ryby z vod, kde je malá vodivost. Pro normální chod společenského akvária, kde probíhá údržba, není třeba měřit. Ale můžeš ji měřit místo tvrdosti pro ředění ideální poměru vody z RO. Měří se snadněji než tvrdost. Sice tvrdost a vodivost nejsou přímo úměrné. Ale u čisté vody a vody z RO přibližně úměrné budou.
www.akvarijni.cz/…
rybicky.net/forum/9254-elektricka-vodivost… Chci se zeptat-k čemu je vodivost? O čem vypovídá? Děkuju.
Ak doleješ dalších 10L tak sa pôvodná voda rozriedi,nič sa rybkám nestane.Ideš pomaličky a postupne čo je ok.
A áno RO su prakticky na rovnakom princípe.Niekto ešte používa booster pumpu ak má slabý tlak a chce mať efektívnejšiu RO,alebo zapojenie dvoch RO do série.
Fajn by bolo keby si mal aspoň jednoduchý TDS merač a zmeral si vodivosť.Takto budeš mať lepší prehľad o vode a riedení.
Paráda,díky. Taky asi stejná. Proč by vlastně měly být jiné,všechny jsou asi na stejném principu. Už je 10l v akva,zítra dám dalších 10. Mělo by se to geometr.řadou snižovat,voda odebraná z akva,že jo. Už je v akva trošku naředěná,takže zítra ji jen naředím víc,že jo. Nedojde tak k šoku,nebo ne?
Ahoj,myslím,že je to přesně tahle. Tohle je skvělý,normální návod. Ten jsem právě nedostal. Ale neva,už to vše jede. Jen tady v tom návodu se píše 0.5-1h nechat odtéct na vyčištění a ve slovenském 2h. Tak jsem to radši nechal 3h. Aspoň vím,kolik mi udělá čisté vody. Za 1h 8min - 10l. Je to paráda,mám tu dost velký tlak vody.
A už je prvních 10l v akva.
RO mám z Košic,od SHOPAKVA. 1347Kč,druhý den,od objednání byla u mne. Super. A maj od 1.350Kč poštovné zdarma, chyběly mi 3 koruny, tak jsem si vzal ještě Ferro Aktiv,za 58Kč. A fakt to přišlo zdarma. Paráda.
Návody 2 knížky,v 8 jazycích a český není. A Slovenský jen na papírku.
Já asi vím, kde je ten problém, nečteš, nevíš.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 44 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50207x