Přihlásit se RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Přejít na předchozí stránku 36 Přejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jardaxxx Re: matlala
vstupní voda Gh - 16 , Kh - 20 , Ph - 8 , jinej parametr asi nené potřeba ne ? ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: Jardaxxx
mám odtamtud, ale napiš jakou máš vstupní vodu
mě stačí, mám vstup 25-30 celkové tvrdosti a asi 10-15 alkalitu a stačí.
Jinak slučuju
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jardaxxx – Koupě Reverzní osmózy
Dobrý večer plánuji si koupit RO protože bohužel voda tu je jako kámen :( a rostlinkám to moc nevyhovuje. Brouzdal jsem tak po internetu a nalezl zajmavej kup. www.mangala.cz/… nebo www.mangala.cz/… a chtěl bych slyšet vaše názory jestli je dostačující ta bez ionizace. Plánuji z akva udělat průtočné + - 150l /týden poměrem 75%osmóza 25%vodovod. předem děkuji za reakce popřípadě doporučení jiné osmózy.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Nobody
Vy víte, jakou dKH má "městská" voda, kterou chce Lukša převařovat, když píšete, že převaření nepomůže ke stabilitě vody (pH)?!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NobodyRe: Lukša
Převařením vody se odstraní tzv.uhličitanová tvrdost.Takže to nepomůže ke stabilitě vody(pH).Sám píšete,že chcete tuto tvrdost 4-6.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Sid
Ano, to je možné a v návaznosti na jeho prvotní dotaz, velmi pravděpodobné. Málo čtu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: romant
Jestli on kolega Lukša neuvažuje tak, že převařením sníží alkalitu vody... ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Lukša
A proč je nutný městskou vodu převařovat? Není to zbytečná operace? Naprostá většina zdejších akvaristů používající městské vody takto nepostupuje. Mění buď přímo z vodovodu a nebo nechávají několik hodin odstát, spíše za účelem temperování.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukša
Takže reverzní osmózu už nemusím řešit. Jak jsem se dočetl tak musí mít vysoký tlak Náš tlak v darlingu je max. 4 bary a potom klesá až na 2 bary než zapne. Navíc ještě bych musel osmózu nastálo přidělat na zdroj vstupní vody a to nemám kam.
Takže děkuji za pomoc. Budu se muset spokojit s převařovanou městskou vodou kterou si budu vozit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukša – Sid
K jiné vodě přístup nemám. V Olomouci už nebydlí a tam kde bydlím je jen studniční, ale obsahuje NO2. Proto se ptám jestli ho RO odstraní?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Lukša
Vodovodní není dost dobrá? :)
Používám vodu ze studny a tam je NO2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki Re: matlala
určitě, spíš má chránit membránu proti chloru.životnost je asi 4-5 tis litrů.To odpovídá cca 1 měsíce provozu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala – Re: rriki
rriki napsal: Kdo používáte studnu tak tam není třeba uhlíkový filtr a raději bych volil dva sedimenty.
to by byl můj případ, ale může tam být i něco co membrána neodstraní, co třeba nějaký kovy z potrubí nebo bordel ve studně? Není výhodnější nechat uhlík tam? A není ten uhlíkový filtr náhodou stejný jako aktivní uhlí, vyčerpaný skoro hned nebo je v tom nějaká jiná forma?
Odkud chcete brát vstupní vodu, že máte obavy z NO2?!
Jak funguje RO si přečtěte třeba tady: www.pepinuvutes.estranky.cz/…
Ještě bych se chtěl prosím zeptat zda reverzní osmóza dokáže z vody úplně nebo alespoň z velké čáasti odstranit NO2?
Děkuji
Za málo. :-)
Tak děkuji za pomoc
Spíš nahustit, než naředit. :)
Takže si ji musím naředit podle testu aby dosáhnul požadované hodnoty?
Špatně jsem si to přečetl. Celé je to napsáno takhle
Voda, která proteče přes membránu obsahuje minimum rozpuštěných látek. Tuto vodu lze potom ve vhodném poměru namíchat s neupravenou vodovodní vodou . Získáme tak vodu s ideální uhličitanovou tvrdostí s hodnotou KH mezi 4-6 dKH
Funkční RO (membrána) nedovolí, aby měl permeát KH 4-6 - tato hodnota by měla být <1.
Který výrobce a kde něco podobného píše?!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukša – reverzní osmóza
Dobrý den,
chci se zeptat zda musím vodu z RO ještě ředit vodou nepřefiltrovanou nebo jestli můžu použít jen vodu přefiltrovanou z RO. Zda to není jako u vody destilované, že má nulové hodnoty. Jestli je to jak výrobce píše, že získáme tak vodu s ideální uhličitanovou tvrdostí s hodnotou KH mezi 4-6 dKH. Tato voda má dostatečnou pufrační schopnost /to znamená tlumit výkyvy pH /
Chci mít v akvárku měkkou vodu a proto přemýšlím nad reverní osmózou
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki Re: myskjarc
Pánové filtry by se měli měnit dle výrobce cca po 4000l a to aby se nezanesla membrána.Kdo používáte studnu tak tam není třeba uhlíkový filtr a raději bych volil dva sedimenty.Teplota vody taky dělá rozdíl.V zimě teče méně.Sorry,jeli Ti líto dát 1500 kč za čerpadlo tak dělej ryby na co máš vodu.Mě první osmoza stála 15000kč a byla to 40tka pak jsem měl 90tku za 9000kč.Buď rád ,že tu jsou tyhle levný osmozy z Polska.A ještě si uvědom ,že pokud máš tvrdou vodu tak budeš mít několika násobně dražší provoz, než ty co mají Želivku ,ale zase něco ušetříš za vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: myskjarc
e-e taky jsem se po ní sháněl ale není
leda vyměnit v baráku darling za silnější, ale to je spíš pro novostavky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - myskjarc Re: matlala
Na cerpadlo jsem se uz dival a jeho cena je dost vysoka neni nejaka levnejsi varianta?
dá, přídavným čerpadlem ale jeho cena se pohybuje od cca 1500 a výš.
Da se nejakym zpusobem zvednout tlak na vztupnim privodu.
to nevím, ja je měním dle doporučení pár lidí po půl roce a kontrovat jsem je nekontroloval, nejdou rozebírat, snad jen jestli jdou ještě průtočné. Možná odpojit od membrány a zkusit jejich průtok a porovnat ho s průtokem na vtupu.
Jakym zpusobem kontrolujes predfiltry a membranu a jak zjistim ze doslouzili.
Vyzkoušejte
a tak tu mám taky, ona to vyrobí při tlaku cca 5barů a teplotě 25 stupňů, u mě má na vstupu dost málo asi 2,5baru a teplotu tak 11 stupňů a udělá 60l/den, tak se nediv, je to normální.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - myskjarc Re: rriki
Co se na nich kontroluje a jakym zpusobem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki Re: myskjarc
zkontroluj předfiltry
 Reagovat na tento příspěvek 0  - myskjarc Re: romant
Ro se pouziva asi 2 mesice.Vstupni voda je velmi tvrda a zelezita,ma teplotu 15 stupnu a vstupni tlak je z domaci vodarny takze kolisa a pohybuje se kolem 2-4 bar.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: myskjarc
Podle mě již bude tzv. zanešená membrána. Bude záležet na kvalitě vstupní vody a na tom, jak dlouho je ta RO v provozu a jestli je používána neustále na nebo jenom tzv. příležitostně.
EDIT: Velmi důležitý je taktéž vstupní tlak na membráně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - myskjarc – osmoza
Dobry den rad bych se zeptal, mam tento tip: Reverzní osmoza RO mini-75. Vyrobi cca 3L/H
Zda se mi ze je to nejak malo.Poradi nekdo proc?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: matlala
No tak mě by to ani zas tak nevadilo. Mamka je na mateřské takže je pořád doma a nebyl by problém ji říct ať mi to vždycky zkontroluje :) ... Jinak na vstupu mám 21 dGH takže něco podobného :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: MGK
to jsem si taky říkal, ale blbě se počítá čas, kdy má byt puštěná, ale při vyšším tlaku je voda kvalitnější, jinak vodu mám na vstupu 18-20 gH a 8-15kH, voda ze studny, takže po dešti je měkčí, v suchu tvrdší.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: matlala
Tak to jo, mě by ani nevadilo kdyby to udělalo 60l za den. Zatím mám jen 200l a 54l akva takže by to bylo v poho...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: MGK
přesně tu mám, konduometr je užitečný, jenže mám tlak jen cca 2,5-2,8Bar a udělá jen 60l/den, budu dokupovat ještě přídavné čerpadlo.
Ale výstupní voda má vodivost cca 21uS/cm a při tlaku z městské vody 14uS/cm, kapkovými testy neměřitelné, stejně budeš měřit a pH tě u výstupní vody nezajímá, snadno se ovlivní atmosferickým Co2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK Re: filipsi
Ok...Co se týče rostlin tak s těma problémy nemám, teda občas nějaká odpadne, ale neva. Mám spíše strach o terče. Stalo se mi že z čista jasna najednou mi uhynul terčovec a nějaký podíl na tom může mít právě i voda...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: MGK
Velice zalezi i na vstupnim tlaku a membrane, takhle ti to nikdo rict nemuze. Myslim, ze tabulka by u ni mela byt prilozena.
(Edit - jinak nevim, proc by to byla voda "na nic", nekolik znamych i v tomhle -jestli mluvime o kytkach- plete z xxx bic).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK
Kdyžtak, ještě jsem se chtěl zeptat jaké hodnoty by asi měla voda která by vyšla z Reverzky, když vstupní hodnoty jsou GH-21dGH a pH 7,4. Díky za odpověď...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MGK
Zdravím, mám v plánu kupovat reverzku a potřeboval bych poradit. Zatím jsem si vybral tuhle : www.mangala.cz/…

Chtěl jsem se zeptat jestli s ní máte někdo nějaké zkušenosti, popřípadě jestli by jste mi doporučili nějakou jinou.... Mám na nic vodu tak proto potřebují reverzku (GH-21dGH , pH - 7,4)....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: matlala
nikdo nic? Nejspíš nemáte nikdo zkušenost že?
Musím napsat samotnému prodejci. Jen netuším, jestli by to nevyšlo levněji v obchodě s vodoinstalacemi (pouze bych neměl přípojky na hadičky od o, ale to neva, našroubovalo by seto na kohoutek před odbočku).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: filipsi
njn tak jdem do čerpadla, snad koncem měsíce zase budou prašule.

Který bude lepší?
www.mangala.cz/…
www.mangala.cz/…

Dle mě to druhé,má to vnitřní bypass a tím cca stálý tlak. Spínač nízkého a vysokého tlaku snad není potřeba, když je na vstupu skoro konstantní nízký tlak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: matlala
Ano, pri vyssim vstupnim tlaku je lepsi kvalita (cistota) vystupni vody, a navic i nizsi mnozstvi odpadu, a "jde" to rychleji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: matlala
tak opravdu, při přepnutí na vodovod udělala 4.25l/h a dokonce učiněji, místo běžných 23 měla voda 14 uS/cm a to při stejné tvrdosti na vstupu.. Ale stejně ji nemúžu dát do sklepa, neměl bych kam pouštět odpad.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala
tak to zatím vypadá, že výkon bude dvojnásobný při připojení na vodovodní potrubí, kde je výší tlak. Po půl hodině takřka 3l.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: filipsi
tam právě nastavení vůbec není. Je to celé zalité v krabici.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [36] ...... 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 51178x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515?od=1751