Reverzní osmoza
Tiež mám 50GPD.Napúšťam v noci, kedy mám v sieti väčší tlak.Za noc 50-60L,takže za 24hod. 100-120L
Ještě doplním, že dokud jsem používal vodu ze studny, tak mi za den nateklo cca 12-15 litrů (byl tam silně kolísavý tlak vody), teď z vodovodu nateče 25-30 l. RO mám tu nejobyčejnější 50GPD, funguje už od března 2011, zatím bez výměny filtrů nebo membrány.
Príklad správneho používania RO.

Po zakoupení RO jsem ji měl napojenou na vodu ze studny, tvrdost 36°dGH, vodivost přes 2.000 µS (konduktometr už mi to nechtěl měřit). Z RO mi tekl permeát tvrdost 0, vodivost 3-4µS. Po přepojení na vodovodní vodu s tvrdostí 11-14°dGH a vodivostí 1.000-1.500µS klesla vodivost permeátu na 0-1µS.
Starší reakce
mazec :/ nám tu teče čistá klíčava takže to dělá cca 12GH
17uS mám za po pár dnech v barelu. Ale to přisuzuju rozpuštěným plynům ze vzduchu. Čerstvě natočená má 10-11uS a to membrána dala zatím tak 500l, takže vyčerpaná nebude. Vstupní je asi 300uS s GH někde kolem 15.
V tvojom prípade by som použil 2-3 RO za sebou.No zas by si tie na začiatku musel relatívne často meniť.(filtre/membrány)Čo je pri takej vode asi dosť neekonomické.
Tu by bolo lepšie riešenie anex a katex.
my tu máme 18GH
Naštěstí nemnožím rybky ani jiné živočichy,kteří vyžadují nízkou vodivost.Takže mě vodivost,co vytlačím z RO netrápí
máme tu GH ještě vyšší..a nejsem sám..o pár metrů dál bydlí Davidek75 a má úplně stejné parametry vody.
Rozhodně lepší než ta moje studniční: PH 7.8 a GH přes 30. Vodivost nemám čím změřit.
Je to voda ze studně kopané ve vápenci (pomezí moravského krasu)
Buď rád,ja mám od začiatku 21uS.Kolko máš vstupnú vodu?
Ak myslíš,že voda s pH 7,4-7,6 a 12-14dGH je dobrá vstupná voda tak potom áno.
tak máš prostě štěstí na dobrou vstupní vodu..sám mám na nové membráně maximálně 17uS
Doma mám na TDS-ku max.do 2us.
@vikino :Bolo u mňa zopár chovateľov(dlhoročných) a tiež neverili.Sami by ti potvrdili i 0 us z mojej RO.Nikdy som sa nehral na experta,no proste niekedy sa mi veci podaria.Inokedy zas naopak práve ja sa mám čo učiť.
Ionexov je niekoľko druhov a majú rôzne použitia.Fakt osobne pri 0-2us nevidím dôvod ich použiť.Ak si však vyberiem ten na odstraňovanie N látok z vody,vtedy je to o inom.
vikino napsal: prasan napsal:malokomu tiecie z RO nulka.
Málo komu? Zaujmavé,že chovatelia čo poznám ja ju ani jeden 11us nemajú.
Chce to aj meniť membránu /filtre a nie len raz za desaťročie.Ja viem ide to do peňazí,ale čo dnes nie.
prasan napsal: Vikino nič v zlom ale ak ti dáva RO 11 us ,tak zrejme už nepracuje membrána tak ako má.Čiže osobne mám vodu takmer bez vodivosti.A preto si myslím,že ak je RO v poriadku a pracuje ako má je jednoducho naozaj hlúpe túto vodu ešte upravovať dalším zmekčovaním.
PS:prečo sa mi zdá,že začínaš mať arogantné poznámky? Nie preto,že ako súkromník práve ty sa snažíž predajom ionexov zarobiť?Viac k tvojmu komentu nemám čo povedať.
Ja reagujem len na Tvoje nespravne nazory a mylne predstavy, ziadnu aroganciu v tom nehladaj. Len ma nenecha v klude, ked tu ci tam, citam Tvoje prispevky prezentovane ako fakty, pricom to su podla mna "hluposti". Mal by si byt vdacny a s pokorou prijat moje prispevky (nie len moje) a niecomu sa aj priucit

Jasne, nik nespadol z neba mudri, ani ja nie, aj ja sa rad priucim, nik nevie vsetko. 11uS voda z Osmozy je absolutne v poriadku, malokomu tiecie z RO nulka.
PS: co ja predavam tu nerozoberaj, je to cisto moja sukromna vec. Dik.
Vikino nič v zlom ale ak ti dáva RO 11 us ,tak zrejme už nepracuje membrána tak ako má.Čiže osobne mám vodu takmer bez vodivosti.A preto si myslím,že ak je RO v poriadku a pracuje ako má je jednoducho naozaj hlúpe túto vodu ešte upravovať dalším zmekčovaním.Využitie ionexu za RO vidím,ale nie v zmäkčovaní.
PS:prečo sa mi zdá,že začínaš mať arogantné poznámky? Nie preto,že ako súkromník práve ty sa snažíž predajom ionexov zarobiť?Viac k tvojmu komentu nemám čo povedať.Keby si tu na fore račej zaperlil a zdržal sa takéhoto komentu.
Presne tak! 100% suhlasim

Asi tak, ta voda z RO má u mě vyšší vodivost, než bych chtěl a nevím co v ní visí. Za demi to bliká 0-1uS. Navíc tím že tou demi čistím prakticky čistou vodu, tak ta výdrž kartuše bude značná než kdybych tam rval surovou vodu.
Proč by nešlo? Zachytávej i odpadní vodu a tu potom znova prožeň přes RO a zase vytěžíš další upravenou vodu. Nebo si kup druhou membránu a zapoj jí na výstup té první a je to

Taky nad čerpadlem uvažuji, i když to není výhodné, ale ušetří se na času napouštění

prasan napsal: ....Upravovať RO vodu ešte ionexom na zmäkčovanie je proste hlúposť.
Preco hlupost? ? ? Je hlupy ten, komu tecie voda z RO o vodivosti napr. 11uS a potrebuje na vyrobu vyvojovej vody, alebo vody na ine pouzitie o vodivosti 0uS??? Je teda hlupy, ked na vystupe z RO napoji este korpus s mixbedom? Je hlupy, ked si vyraba vodu o 0 uS, ktoru potrebuje? Ano, mozno je niekto hlupy, lebo nevie co v tych 11 uS moze byt, tak ich radsej odstrani... Zaujimave nazory tu prasan ptrezentujes... uz som si Ta vsimol aj na SK fore a to ako perlis nema v poslednej dobe konkurenciu...

tak já spíš myslel, že když by to nešlo přes RO, tak bych prubnul tohle, ne že bych to čistil 2x. Už takhle si žena myslí, že jsem se zbláznil

3 25.01.2014 13:17 - –
Re: I v RO vode sa to úspešne dá.Ak sa používa anex a katex ,tak je podstatné aký vlastne použiješ.Niektoré ti odstaraňujú len dusíkaté látky,iné okrem toho i vodu zmäkčujú.
Upravovať RO vodu ešte ionexom na zmäkčovanie je proste hlúposť.
0 25.01.2014 12:49 Uno – Reverzno somoza
Můžete mi sem prosím hodit odkaz na kolonu na nějakých eshopu?
Já jsem dnes provedl montáž na klasický kohout a mám 3l čisté na 7 špinavé. No žádná sláva, ale mohlo to být horší. Škoda že u špinavou nemohu honit opakovaně. Uvidíme jestli se mi něco vytře, když tak to zahodím no.......
Calistusky jdou v osmoze sami.Na neonky demi klasický karex anex,žádná surová voda není vhodná k míchání vody tetřiček.Síran vápenatý p.a se používá
Kolony jaké? Destilační? Demineralizační? Ale co pokouším o tetry krvavé, tak osmóza není ani poloviční krok k úspěchu. Čistá osmóza je špatně a čím to ředit? Takže je potřeba sehnat ještě nějaký koncentrát vhodné vody k míchání. Ale zas pražská voda je celkem dobrá k míchání.
Na červený neonky osmoza nic moc.Neonkáři používají kolony
Nikdy jsem to nedělal, nejhorší je, že ani tak neni úspěch zaručen.
To každopádně. No vyzkoušej poměry míchání. Voda z osmózy je jen základ pro míchání třecí a vývojové vody.
Tak já jsem jí zapojil teprve včera a nemám s tím tedy zkušenosti, ale myslím si, že to tak hrotit nebudu, vše bude lepší než to co mi teče z kohoutku a podle toho to naředím s normální, nebo ne?
Tvrdost by měla být nulová a vodivost 1-5uS podle stáří kartuše. Já tu moji podezřívám, že není zas tak slavná (až 10uS) a mám za ni vřazen katex/anex a teče mi voda s vodivostí témeř 0uS.
Tak tlak mám takovej, že to teklo horem nad baterkou, docela jsem měl strach že mi prdne baterka. Nedovedu si to vysvětlit, max, že jsem tam dal špatně tu tubu, ale to si nemyslím, jelikož to špatně dát nejde. Možná je to tak proto, že je nová, nevím, každopádně jsem s spokojený, uvidíme až přeměřím tvrdost jestli to něco udělalo, ale myslím, že by mělo.
"50GPD až 190 litrů za den"
Ten průtok se mi nějak nezdá. To by bylo 206l za den a to je víc než papírová výtěžnost.
A nebo tam máš tlak 7bar

Já do té RO 80GPD tlačím 5,5bar a mám jen 9.5l/hod.
Tak kde je zakopanej pes

Tak o PH mi moc nejde, to mám docela dobrý si myslím, ale ta tvrdost. Chci se vrhnout na neonky, proto sem to pořizoval.
když necháš vodu odstát tak ti pH stoupne
Reverzní osmóza GPD50 KING-PRO. Mohu doporučit. V neděli změřím tvrdost apod po odstátí a hlavně až koupím měřiče

Ale PH 5.3.
0 24.01.2014 19:50 Uno – Reverzní osmoza
Změna měření. Je to 5l na 10, tedy 1/2

9l za hod z klasického vodovodu v Praze a to mi to trochu podtejká u kohoutu.

Tak já jsem dnes konečně připojil pomocné čerpadlo. Předtím 2,5 litru za hodinu (vstupní tlak cca 1,5) s čerpadlem 9,5 litrů za hodinu. RO 80. Instalace na 5 min.

1 24.01.2014 18:55 Uno – Reverzni osmoza
Tak jsem si vyčistil prvních 5 litrů a jsem nadmíru spokojený. Na 4l čisté je potřeba 10l což je supr, počítal jsem s 1/4 dle návodu

Ph kleslo na 5,3 ze 7,6 co mi tu teče z kohoutku.
To je taky možnost, ale když si vemu, že budu čistit tak 50l týdně, což je tedy 200l vody při 75,- za m3 to je ročně 780,- Při cené membrány kolem 1000,- je to neekonomické. Abych to uvedl na pravou míru, koupil jsem to jen kvůli tření, jelikož mám polotvrdou vodu a neonky tam prostě nevytřu, takže když se mi nebude dařit tření v měké, tak to prostě odpojím a hotovo, takže bych z toho takovou vědu nedělal

Taky co člověk vyhodí peněz za jiné bybosti.
Yirka napsal: Stoprocentní logiku to nemá ...
Nezapomínejte, že do odpadu neputuje pouze nespotřebovaná voda, ale také naše odpadní látky.
Děkuji za právní výklad, tolik mít rozhodně nemohu. ALe je to dobrá informace.
Takže můj selský rozum měl pravdu

Je to pěkná kulišárna, přitom by stačilo dát měřák na odpad, ale to je jedno, to sem nepatří. Každopádně vodu měkou potřebuju a jinou možnost nemám, takže se musím smířit s tímto. Ono v objemu který budu mít to tak hrozné nebude.
Dotaz: Je možné požadovat odpočet stočného při používání části pitné vody na „spotřebu vody“?
Odpověď: Ano, pokud spotřebované množství vody (např. na zalévání) je prokazatelně větší než 30 m3/rok (§ 19 odst.7).
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 45
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 50950x