Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reverzní osmoza

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Reverzní osmoza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2010 07:01 Muž Diego [72] – Re: rriki
Bych řekl,že ta od Rataje má větší předfiltry... ;-)

Potřebuju ji pro ty 2 akvárka,máme tady hodně tvrdou vodu a kytky se s tím nemůžou vyrovnat. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2010 03:40 rriki – Re: Diego
Rozdíl není žádný ,jenom jiná nálepka,oboje pochází s Polska jen Rataj je dražší.
Na co potřebuješ osmozu když máš dvě akvárka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2010 20:16 Muž Diego [72]
Zdravím všechny,
zrovna vybírám RO,ale nevím,jakou si vybrat.Výkonově si myslím,že mi stačí 50 nebo 75 GPD. (mám 2 akvárka o objemech 370l a 200l) Jde tedy o to,že jsem si 2 RO vyhlédl,ted už jen jakou:

shop.rataj-spk.cz/…
Reverzní osmoza Aquapro 50S - Cena s DPH 1 853 Kč

www.mangala.cz/…

Jaká je tedy podle vás lepší volba?

Díky. ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 03:22 rriki – Re: Romy
Romane,tyhle osmozy za pár kaček nemají regulaci poměru odtoku jako třeba rowa,maj přiblblej restriktor ,který kyž nefunguje a teč přes nej moc vody tak to má za následek malého výkonu.Jinak po měsíci není vůbec problem zanešení předfiltru to jaky svinstvo teče ze želivky jsem u rowy pozoroval každý dva mesíce při výměně předfiltru a to jsme dělali ještě papírové předfiltry před ty uhlíkové který stál jeden 1000kč.Ta tvrdost to tolik nesníží
měl jsem s kámošem stejnou on vodu mnohem tvrdší výkon obdobný jen mě teklo 18 mikro a jemu 30 mě membrána vydržela 4 roky jemu ani rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 01:14 Muž Romy [1840] - Cichlidy – Re: rriki
Nebyl myšlen permeát vs retentát(odpad)? Parmelat není nic a Parmalat je dávno zkrachovalá italská továrna na těstoviny... ;-)

Bohužel u osmóz platí,že čím tvrdší voda,tím méně permeátu,jsou tu i tací,kteří ho mají ze své vody třeba jen 10%.Stejně tak je to i s životností membrán atp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 00:46 rriki – Re: Franta184
nebyl by porouchaný restriktor?Jaký je poměr parmelat vs odpad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:09 Muž Franta184 [0]
no prave podle tech hodnot by mela vyprodukovat kolem 6,5 litru za hodinu. a ja jenom 2,5? to mi je divne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 21:02 Mirek – Re: Franta184
Výkon osmózy závisí na tlaku a teplotě vody. Tady je odkaz na tabulku korekčních koeficientů:
www.mangala.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 20:20 Muž Franta184 [0]
teda sorry mam 0,4Mpa = 4 Bary
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 20:17 halenar1984 – re
no ja nie som expert ale ten tlak nie je nizky aky mas v papieroch napisany tlak
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 20:17 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: Franta184
ono na tom tlaku záleží nejvíc, 5l/h je udávaný při tom tlaku 0,4Bar?
řekl bych že čím je voda tvrdší, tím je menší výkon... ono u mě je voda taky hodně tvrdá a taky se mi zdá, že je osmotické vody míň než se udává, ale neznám tlak..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 19:48 Muž Franta184 [0]
potreboval bych pomoc koupil jsem si osmozu 75 GPD a za hodinu vyprodukuje jenom 2,5 litru ciste vody neni to trochu malo? Jak jsem tak pocital mela by mit vykon 5 litru za hodinu. Prosim o radu.
Tlak mame 0,4 Bar, voda je hodne tvrda, osmoza je 1 mesic stara
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 19:41 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: KEDAR
no pokud je v dobře uzavřené nádobě, chladu a temnu, tak si myslím, že vydrží dlouho, jako destilka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2010 19:35 Muž KEDAR [0] - Cichlidy – Voda z osmozy
prosím o radu jak dlouho mohu skladovat vodu z osmozy v kanystru než dojde k jeji nepoužitelnosti,díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2010 23:21 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: Phoenix47
my si z ní děláme kafe a polívku.
lepší vody na to není... (tady) no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2010 20:26 Muž Sid [6769] - Rostliny – Re: katterinecka
...nic ti to neudělá...
Jeden, dva hlty snad ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2010 15:38 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Phoenix47
nic ti to neudělá, ale k dlouhodobýmu pití to není
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2010 15:19 Muž Phoenix47 [0] - Sumci
Dá se voda z RO pít?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2010 13:07 runner – Re: DrBolíto
Tlak je stejný jako posledně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2010 13:06 runner – Re: Semtex
Měl jsem membránu vyndanou a vypadala čistě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2010 12:37 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Nebo nízký tlak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2010 12:31 Muž Semtex [1198] - Labyrintky – Re: runner
zkusil bych opláchnout tu membránu, pravděpodobně je zanešená....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2010 10:07 runner – Reverzní osmoza Aquapro 50
Ahoj chtěl jsem se zeptat má-li někdo zkušenosti s RO Aquapro 50.
Minulý týden mi přišla domů a tak jsem začal filtrovat. Přefiltroval jsem cca 50l.
Problém nastal včera, když jsem chtěl znova přefiltrovat vodu, ani po 4 hodinách RO v provozu nezačla vytékat přefiltrovaná voda, p :-( ouze vytéká voda odpadní. Stalo se to někomu?
Díky na odpovědi. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 19:06 pr
Mám problém s RO. V provozu je 1,5roku. Filtry měněny. Uhličitanovou tvrdost snižuje stále, ale celkovou přestala snižovat. Poradí někdo v čem může být problém? Bude to špatnou membránou?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2010 12:31 Strojek – Re: Tata/a/Syn
koukni třeba sem www.filtracevody.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2010 11:26 Tata/a/Syn
ěco tak do 2000,-Kč pomozte mi at ma Tata radost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2010 11:11 Tata/a/Syn – osmoza
ahoj poradte mi tata ma 19.unora narozeniny a chtěli by sme mu koupit osmozu tak mi prosim poradte jakou (ale by nebyla moc drahá) smich :) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2010 14:32 Muž Diego [72] – Re: tercovec5
Půl hodiny jsem myslel jako že to netrvá celej den.Tak se omlouvám... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 09:25 Q – ....
regeneraci za půl hodiny bych taky chtěl umět, já regeneruju čtyři hodiny a pak ještě dvacet minut nechávám odtéct vodu( pro klid mojí duše - mám to tak naučené)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 07:18 tercovec5 – Re: Diego
Regenerace je hotová za půl hodiny?Mohl bys mě prosím napsat,jak postupuješ,že jsi tak rychle zregeneroval?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 06:56 Muž Diego [72] – Re: Stan
Souhlasím,proto demikolonu mám taky. ;-)
A regenerace je za půl hodiny hotová a výdrž je myslím závislá na tvrdosti vody,ale má napsáno 2000l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 06:45 Stan
Když jsem se rozmýšlel jestli si pořídit demikolonu nebo RO, zaměřil jsem se na ekonomickou a ekologickou stránku. V obou případech mně vyšla lépe demikolona. Levnější litr demineralizované vody a nemusím žádnou vodu pouštět do kanálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 21:32 Muž navik [908] - Sumci
protein007 napsal: Standardna reverzna osmoza neodstranuje NO2/3 ani PO4, treba si kupit taku, co ma ako posledny stupen navyse vymienac iontov .
Výrobci RO uvádějí účinnost standardní RO (i bez uváděného 4.stupně) při odstranění dusitanů a dusičnanů na úrovni 90 a více %, takže bych řekl, že je odstraňuje... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 19:14 Hafan – Re: Romy
No obojí se opotřebovává podle tvrdosti vstupní vody, pro velmi vysoké tvrdosti (30dGH)se používá většinou demikolona a pro nižší tvrdosti je zase vhodnější RO. RO upravuje vodu pomaleji, ale pro odchov by to mělo stačit, nádrž 125L 50x50x50 pro terčovce bys s tím měl naplnit za 24hodin. Nicméně já chci nejprve zkusit červené neonky, pH je okolo 5,5 ale tvrdost je okolo 3dGH, ale zkusil jsem roztopit sníh a ta voda už má asi 0,5dGH a pH taky nižší než mi teče z kohoutku, bohužel v létě sníh nebude tak zjišťuju čím se to upravuje no a hodilo by se mi to pak i na ty terče kdybych se na ně dal, takže zvažuju demi/RO...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 19:06 Muž Romy [1840] - Cichlidy – Re: Hafan
Na neonky nevím,ale já mám kohoutí vodu dGh-6,dKh-3,pH-nad 7,ale nechává se voda zkysnout,vodivost kolem 220 µS/cm a terčovce jsem odchovával bez problémů.Jinak záleží na množství vody,kterou budeš potřebovat,finanční rozdíl na množství vody mezi osmózou a kolonou nevím.Bohužel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:50 Hafan – Re: Romy
Dík za vysvětlení a trpělivost, fakt se to blbě chápe když o tom člověk nikdy neslyšel a nikdy to neviděl, teď už zhruba vím o co jde, doma mi teče voda o tvrdosti někde okolo 7dGH a chtěl bych ji změkčit pro neonky červené, možná i terčovce na odchov, takže možná bude výhodnější koupit RO okolo 2000kč ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:36 Muž Romy [1840] - Cichlidy – Re: Hafan
Ten třetí válec vypadá jako písková filtrace,která slouží jako předfiltr.Já si myslím,že v důsledku,a množství je levnější kolona.Jak se regeneruje,v jakém poměru,jak se čeří,to by měl osvětlit někdo,kdo s kolonou dělá.Myslím,že když se obrátíš na chovatele terčovců,kteří kolonu používají,rádi ti odpoví.Ze zdejších stránek bych doporučil nick Terčovec5,nebo Sid.
U reverzní osmózy je to tak,čím tvrdší voda,tím více retentátu,v některých případech je to až 90% vstupní vody.
A na co jsi nenašel odpověď,jak voda chemicky reaguje s anexem a katexem?
,,tzv. cyklu OH- a H+, kdy silně kyselé katexy v cyklu H+ zachycují všechny kationty a mění je za anionty vodíku a silně bazické anexy v cyklu OH- zachycují všechny anionty a mění je za ionty hydroxylové. Jednoduše, ionexové odstraňování všech kationtů a aniontů z vody, včetně sloučenin křemíku.
Nevím jak to lépe vysvětlit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:25 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Hafan
rybicky.net/forum/11231… Ať žije vyhledávač :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:22 Hafan – Re: Romy
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak ten materiál v těch válcích při průchodu vody pomalu mizí protože s ní chemicky reaguje, jinak tvůj článek jsem četl je zajímavý, ale nenašel jsem tam odpověď na tohle. Zvažuju o koupi reverzní osmózy nebo demikolony a chtěl bych vědět vše okolo toho protože chci zjistit co vyjde levněji, u osmózy se musí měnit membrána, je tam odpadní voda a u demikolony se musí nějak doplnit ten katex a anex, to nevím jak, někde jsem se dočetl že pomocí NaOH a HCl, ale jak? To se jako naleje do těch válců??? Kdesi jsem četl že voda si c tom katexu a anexu dělá nějaké kanálky a to má prý taky vliv. A ještě by mě zajímalo k čemu je tam ten třetí válec, ve tvém článku je napsáno o jednom válci kde zbydou soli a o dvou válcích kde je deionizace kvalitnější, k čemu by mohl být ten třetí válec???
Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:13 Muž Romy [1840] - Cichlidy – Re: Hafan
Celý článek je zde:http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-183
A kdybys to chtěl opravdu odborně,tak je to zde:http://maniakva.sweb.cz/odkazy.htm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:12 Muž Romy [1840] - Cichlidy – Re: Hafan
Možná,kdyby sis hlídal všechny vlákna tebou založená,tak ba ses to dozvěděl.Toto je výňatek z mého článku,na který jsem ti už dával odkaz.Myslím,že je to jasné,ale holt se musí číst:

Stálá (síranová) tvrdost

Je dána koncentrací kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Tvoří ji hlavně síran vápenatý a síran hořečnatý. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého a uhličitanu sodného, čímž se rozpustné hydrogenuhličitany a sírany převedou na méně rozpustné uhličitany - uhličitan vápenatý a hydroxid hořečnatý.
Odstranit stálou (síranovou) tvrdost vody můžeme pomocí iontoměničů (anexy, katexy) v demineralizačních kolonách, a to dvěma způsoby.

1) Buď v jednoduché (jednoválcové) koloně (v tzv. Na cyklu), kdy jsou soli vápníku a hořčíku nahrazeny ekvivalentním množstvím sodných solí. Tato voda bude mít nižší uhličitanovou i celkovou tvrdost,ale bude v ní zachován vysoký obsah solí. Toto je částečná demineralizace.

2) Nebo v klasické (dvouválcové) koloně tzv. cyklu OH- a H+, kdy silně kyselé katexy v cyklu H+ zachycují všechny kationty a mění je za anionty vodíku a silně bazické anexy v cyklu OH- zachycují všechny anionty a mění je za ionty hydroxylové. Jednoduše, ionexové odstraňování všech kationtů a aniontů z vody, včetně sloučenin křemíku. Tato voda má velmi nízkou uhličitanovou i celkovou tvrdost, ale i díky velmi nízkému, až nulovému obsahu solí, také mizivou vodivost do 5µS/cm. Toto je demineralizace úplná.

Další možností je použít reverzní osmózu. Ta je založena na využívání jevu zvaného osmóza. Jestliže jsou v přírodních podmínkách (to jest bez dodatečného tlaku) dva roztoky s rozdílnou koncentrací látek v nich rozpuštěných (např. voda s vyšším a nižším obsahem soli) odděleny polopropustnou membránou, pak molekuly čisté vody začnou přes tuto membránu přecházet z roztoku méně koncentrovaného do roztoku koncentrovanějšího, dokud se koncentrace roztoků na obou stranách membrány nevyrovná. Na membránu přitom působí tlak přecházejících molekul - tzv. osmotický tlak. Když však na koncentrovaný roztok působíme tlakem vyšším než je osmotický tlak, pak voda proudí opačným směrem a z koncentrovaného roztoku prochází čistá voda na druhou stranu membrány, zatímco rozpuštěné látky jsou odváděny do odpadu. Toto je také demineralizace úplná, avšak s vyšší (pro chov choulostivých druhů dostačující) vodivostí do 15µS/cm. Jedinou nevýhodou je, že na jeden díl demineralizované vody z reverzní osmózy jsou až tři díly vody odpadní.Stálou tvrdost vody můžeme snížit mícháním s vodou demineralizovanou, destilovanou, dešťovou, nebo vodou z horských potoků. Pokud máme ve štěrku obsažen vápník, nebo hořčík, snížení tvrdosti bude složitější, neboť se nadále bude dostávat do vody, a zvyšovat její tvrdost. Přítomnost vápníku ve štěrku zjistíme klasickým octovým testem, kdy štěrk ve skleničce zalijeme octem zhruba 1 cm nad štěrk, a pokud štěrk perlí i po 1-2 hodinách, je nevhodný pro ryby z měkkých vod.

Zvýšit ji můžeme přidáním vápence, dolomitu, ulit, nebo drceného korálu. Při zvyšování tvrdosti vody zvyšujeme i její vodivost resp. mineralizaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 18:03 Hafan – Re: Bob66
Fotka k příspěvku Takže jak funguje reverzní osmóza už je mi jasné, mohl bys mi prosím říci na jakém principu pracuje demikolona? Ten Anex a kanex se casem zanese nebo jej ubývá? K čemu je ten třetí válec? Přikládám foto demikolony, ty tři válce napojené "v sérii" to je celá demikolona nebo je k tomu ještě třeba nějaký předfiltr?
Dík

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.02.2010 16:35 Muž Yirka [9256] – Re: Hafan
Pro tebe je to samozřejmě jednodušší, ale neuvědomuješ si že nikdo není povinen ti zde vypisovat rozsáhlé články znovu, když už je kdysi třeba do fóra napsal. A nepodceňuj dlouhodobé akvaristy že neví co je to konduktivita či tvrdost, to z těch tvých párhodinových aktivit zde těžko můžeš posoudit.
Málokdo také hned začíná odchovem, (ono to skončí stejně spíše snahou o odchov) náročnějších rybek. Většina úspěšných chovatelů začala od píky a každý má nějaké své know how (česky jak na to ;-) )než se dopracoval k výsledkům. Většinou se rád o zkušenosti podělí, málokdy však jsou-li vynucovány tvým způsobem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 14:28 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Hafan
A přečetl jsi si ty dva odkazy co jsem ti místo tebe našel hmm Nemusíš umět anglicky, já to také neumím ale zadat něco do vyhledávače snad zvládneš, je toho v češtině dost a dost ;-) Jde o to že jsi nemusel zadávat dvě otázky na úpravu vody, stačilo jeden a v tom se ptát na další věci, když už jsi nechtěl nic hledat X-) A ještě pokaždé jiný nick na důvěryhodnosti také nepřidá!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 14:10 jurek – Re: Hafan
Řekl bych,že pro tebe nemá cenu se do něčeho pouštět!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 13:39 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: JuraS
To je lepší založit hned dvě otázky jen si napsat jiný nick :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 13:39 JuraS – Re: Hafan
Jo a pokud chceš "množit " ryby a ptáš se tak začátečnicky (chtěl jsem napsat něco trefnějšího) a plaveš v tak zásadních pojmech a technickém vybavení tak .....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 13:37 JuraS
Co tak studovat ? Podívat se na google a zadat "úprava vody" ??? Co tak si zavolat do libovolné vodárny ? Co si tak nejprve ujasnit pojmy a využít třeba vyhledávání tady na fóru ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 13:35 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: traktorysta
Standardna reverzna osmoza neodstranuje NO2/3 ani PO4, treba si kupit taku, co ma ako posledny stupen navyse vymienac iontov ("ion exchange unit").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2010 13:35 Hafan – Re: traktorysta
Chtěl bych množit náročnější rybky jako jsou tetry císařské nebo discusy...dá se to použít i tak že bych si přez den nebo noc pustil do prezdneho akvárka tu osmozu a az bych jej mel napustene tak bych ji zase vypnul, vysusil a uklidil do doby nez budu vodu zase vypoustet nebo je nutné aby osmoza nebo ta deminokolna bezela stale v obvodu akvarka??

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] ...... 45

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 51005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14515?od=1901