Mezi mými pavími očky se rozmohla nějaké ošklivá nemoc. Už se s ní peru možná dva měsíce.
Stažená ocasní ploutev se rychle promění z vějíře do šípovitého tvaru. Rybka dost často plave téměř svisle, hlavou nahoru. Viz fotka. Rybky se pak nejčastěji zdržují u ohřívátka, leží na něm, méně často na břidlici na dně nebo v jednom rohu, kde schválně nechávám bujet řasy jako doplněk strvy. Po pár dnech se jim zkřiví tělíčko, propadne bříško, nakonec uhynou.
Hlavní akvárko je v provozu něco přes rok. 60l hrubý objem, čistý objem vody tedy odhaduju asi na 50l. Filtr eheim aquaball se třemi koši - původní filtrační hmota. Pravidelná výměna vody - 20 litrů týdně. Krmím převážně suchým krmením - v podstatě náhodně vyberu jedno z: sušené dafnie, sera vipagran, sera flora, betagran, vybarvovací vločkové krmivo, tablety chlorella, pro ancíky tam házím denně jednu tabletu viformo nebo plátek okurky - to je asi to jediné, co jim molly nechají. Denně jim dávám taky trochu grindalu - spíš jen pro chuť, prý je dost tučný, tak to nechci přehnat. Jednou za dva nebo tři dny dostávají mražené cyclops, patentky nebo žábronožky - co mi zrovna přijde pod ruku. Mražené napřed rozmrazím ve vlažné vodě a pak scedím, než to hodím do akvárka. Snažím se, aby neměli pořád totéž. Krmím dvakrát denně, ráno je to vždy jen suché. Dávám celkem malé dávky - do dvou minut je to vždy pryč, výjimka je to krmení pro krunýřovce. Výjimečne si na burze koupím živé patentky nebo nítěnky. Obávám se, že nemoc jsem si přinesl právě s jedním takovým nákupem.
Přelovoval jsem napřed jen postižené rybky do "porodničky" (30l akvárko, založené asi před třičtvtrtě rokem, skoro pořád v něm něco dorůstalo, takže zajeté by mělo být slušně). Ale nepřestalo se to objevovat a mají to pořád nové a nové rybky. Ostatní rybky (molly, krunýřovci a betta) vypadají v pořádku, zdá se, že to napadá jen paví očka. Teď už jsou postižené čtyři rybky viditelně, tak jsem do toho kapátka raději přesunul všechny gupky. Co kdyby to po čase začalo napadat i ostatní a od pohledu nepoznám, jestli už jsou nakažné nebo ne. Takže teď mám značně přerybněno - je tu 18 více či méně dospělých rybek ve 30ti litrech. Doufám, že jen krátkodobě. Navíc bezprostředně po přelovení dvě samičky vrhly, takže droboty je tu pár desítek kusů. (Další nebo větší nádrž opravdu nemám kam dát...) Dalšími obyvateli obou akvárií jsou piskořky a pár okružáků, bývaly tu i levatky, ale nějak zmizely.
Hlavní nevýhoda tohoto malého akvárka je, že jsem v něm původně chtěl zkusit pěstovat liliovníček a tak jsem do něj dal tak jemný písek, že v podstatě nemůžu odkalovat. Liliovníčku se moc nedařilo, tak jsem tam po čase hodil řadu jiných kytek, ať se něco ujme. Teď je tu džungle rostlin, hlavně růžkatec, bacopa, kosokvět, trocha jávského mechu, pár přeživších kousků liliovníčku, dvě nebo tři nedomrlé kryptokoryny, jedna vetchá saggitaria subularis a na hladině pistia, kterou skoro nestíhám vyhazovat.
Teplotu jsem nastavil na 27C, pH 6.3, vodu teď měním v téhle karanténě skoro polovinu denně.
Zkusil jsem napřed sůl a preventin, bez účinku. Dneska jsem zaběhnul pro nějaké léčivo, po konzultaci s prodavačkou jsem vybral širokospektrální sajrajt multi-medikal (populární esha 2000 tu neměli), odstavil filtr a zavedl vzduchování na plný výkon kompresorku. Nakapal jsem 12 kapek (odhaduju, že čistý objem vody je asi tak 25l).
Prezentaci si zakládat nechci. Akvárko mám ve stylu džungle - příroda tomu rozumí nejlíp, takže po prvním zasazení nechávám víceméně všechno růst kde to chce a jak to chce, jen občas prostříhám, aby se v tom rybky mohly ještě pohybovat. Výsledek je ale značně neestetický a když vidím jakou nádheru tu lidi dokážou vytvořit, tak to prostě vyfotit a uploadnout nedokážu.
Souhlasíte, že to jsou nejspíš vnitřní paraziti, s menší pravděpodobností nějaké bakteriální onemocnění? Nějaká rada jak léčit? Zamlada jsem se s touhle, nebo možná jen podobnou "křivicí" už potkal, pár let mi to ničilo paví očka, pak to prostě přešlo. Tehdy jsem neznal žádná léčiva, tak jsem jen měnil vodu a odkaloval. Teď bych se toho rád zbavil rychleji a spolehlivěji, než metodou "ono to nakonec přejde". Vím, že by to chtělo větší akvárko, ale nemám kam bych ho dal a jinou regulaci počtu rychle se množících živorodek, než že se mi sem tam podaří někomu darovat tak polovinu populace, prostě nezvládám.
Sorry za delší text, píšu i věci, které mi sice nepřipadají důležité, ale třeba je někdo jiný může považovat za relevantní.
Díky za každou radu.